1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

12.31.14

LP-skivor av och med Elvis Presley # 55 Separate Ways

Posted in Min blogg at 2:24 f m

Så kom då den tredje budgetsamlingen från Camden inom loppet av ett halvår. ”Trilogin” började i juni 1972 med Elvis Sings Hits From His Movies, fortsatte i november med Elvis Sings Burning Love And Hits From His Movies vol 2 och i januari året därpå kom alltså Separate Ways.
Albumet Separate Ways hade samma koncept som de första två skivorna – en eller två nyare hits påbyggt med ett knippe halvobskyra låtar från långt bak i tiden. (På ettan och tvåan var som synes även utfyllnadslåtarna (falskeligen) betecknade som hits – fast de aldrig hade varit det).
Positivt nog blev det den här gången inte samma magplask som tidigare. Till skillnad mot totalfiaskot från den första plattan och den mediokra andra samlingen så är det här bitvis faktiskt riktigt bra. Genomgående är det ett starkt låtval, och även då det är tveksamt är det ändå till stor del helt okej. Befriande också att det helt fel använda ordet hit för de äldre spåren varken ingår i titeln eller påstås vara det på omslaget.
Helt klart hade någon tänkt till här, inget snack om saken. Man hade också släppt tanken på att det nödtvunget skulle vara låtar från filmer som skulle fylla ut skivan. På Hits From His Movies vol 1 så blev det general-knas vad det gäller låtlistan, på tvåan gick det lite bättre. Här är det till och med ett par ganska spännande val. Det är en udda, brokig samling med flera oväntade låttitlar som har gjorts, inte någonstans känns det självklart. Det är ändå så gott som rakt igenom bra.
Förutom det listaktuella titelspåret och dess b-sida Always On My Mind så har man inte tagit med en enda singellåt. De övriga åtta spåren är nästan uteslutande albumspår. Tre av dem är tagna från LPn Elvis For Everyone, två från Something For Everybody och en från Double Trouble, utöver det så är det också två EP-spår.

Nu tar vi låtarna en för en!

SEPARATE WAYS Utgiven på RCA-CAMDEN i januari 1973 Skivnummer CAS-2611

Högsta placering i USA 46
(Tog sig inte upp på listan i UK)

.
Sida A
.

1.Separate Ways

Separate Ways är en av många väldigt fina ballader från Elvis sjuttiotal. Den är snyggt, sparsamt arrangerad, inga stråkmattor som tar sig in på slutet för att ta över ljudbilden.
I filmen On Tour finns en sekvens när Elvis och bandet prövar sig fram med Separate Ways.
Det här är en de låtar som faktiskt är skrivna av Elvis livvakt Red West. Det krävs inte stor fantasi för att förstå att det är Elvis egen skilsmässa och Lisa Marie som texten handlar om.
Separate Ways gick upp till plats 20 på USA-listan.
I Sverige tog sig dock inte in på Tio I Topp trots dubbla insatser. Vid första försöket blev det en sextonde plats, den andra gången en artonde.

2.Sentimental Me
En aningens märklig komposition, med en a- och en b-del som inte riktigt hör ihop. Den segar sig fram och vet inte riktigt vart den ska ta vägen.
Sentimental Me är tagen från 1961 års LP Something For Everybody. Inte direkt någon av den plattans trumfkort, personligen hade jag valt exempelvis I’m Coming Home eller Put The Blame On Me.
Det mesta på den skivan är bättre än Sentimental Me, som på den här också. Sentimental Me är nog ett av plattans svagare kort.

3.In My Way
Tagen från filmen Wild In The Country.
In My Way har en mycket känslosam sång från Elvis. Det är en fin komposition med ett ackompanjemang bestående enbart av akustisk gitarr.
In My Way spelades in i juli 1960. Något soundtrack vare sig i EP eller LP-form kom aldrig från filmen Wild In The Country så låtarna som framfördes kom att spridas ut portionsvis under de närmaste åren. In My Way fick vänta ända till 1965 och LPn Elvis For Everyone innan den blev tillgänglig för allmänheten. Smått otroligt att RCA väntade i fem år med en release, både med tanke på det mediokra som gavs ut i mellantiden och då In My Way faktiskt är en riktig pärla.

4.I Met Her Today
Nja, det här är inte dåligt, men ändå lite väl tamt. Det är på sin höjd som en aningen tuffare variant av I’m Yours eller My Wish Came True.
Elvis gör dock en mästerlig sånginsats, bättre än han låter här var det sällan han lät. Här är han smått majestätisk när han tar en medelmåttig komposition med ett mjäkigt komp och gör något alldeles extra av den.
I Met Her Today spelades in i oktober 1961, men även den fick vänta till Elvis For Everyone som kom fyra år senare.

5.What Now, What Next, Where To
En sjyst upptempo-ballad skriven av en av Elvis favoritkompositörer – Don Robertson.
What Now, What Next, Where To spelades in i maj 1963, men först drygt fyra år senare dök den upp som ett av bonusspåren till LPn Double Trouble.

.
Sida B
.

6.Always on My Mind

Always On My Mind har med åren blivit en av de mest uppskattade balladerna från Elvis sjuttiotal, och med all rätt. Det är en mycket stark komposition med ett lysande framförande av både Elvis och hans band. Det nästan minimalistiska arrangemanget klär låten perfekt.
Always On My Mind har under åren efter spelats in av en uppsjö andra artister, exempelvis Pet Shop Boys och Willie Nelson som båda hade stora framgångar med den.
I England blev Always On My Mind framsida med Separate Ways som b-sida, som sådan nådde den en nionde plats på listan.

7.I Slipped, I Stumbled, I Fell

Som jag nämnde tidigare så spreds musiknumren från Wild In The Country ut på olika plattor under första halvan av sextiotalet. 1961 års LP Something For Everybody innehöll I Slipped, I Stumbled, I Fell från just Wild In The Country. Den är en ganska tidstypisk rocklåt som har sina poänger men som ändå är långt ifrån de veritabla urladdningar som Elvis hade bjudit på under åren innan.

8.Is It So Strange

Inspelad 1957 dök Is It So Strange samma år upp på EPn Just For You. Två år senare kunde vi hitta den på fullängdaren A Date With Elvis.
Märkligt nog spelades Is It So Strange in samma kväll som It Is No Secret och Blueberry Hill, två av de ljummare alstren från Elvis femtiotal. Där låter det knappt som om Elvis tar i alls. Det här spåret däremot är helt fantastiskt. Det är ett stort patos från Elvis här och låten i sig är en mycket snygg komposition.
Is It So Strange är en av plattans starkare spår.

9.Forget Me Never
Elvis framför med den äran Forget Me Never ackompanjerad av enbart en akustisk gitarr. Det var meningen att han skulle ha gjort det i Wild In The Country. Så blev det nu tyvärr inte då den i sista stund plockades bort från filmen.
Inspelningen skedde i november 1960, men även här, som med andra låtar från Wild In The Country, fick världen vänta med att höra den på skiva. Först 1965 och på Elvis For Everyone gavs den möjligheten.
Forget Me Never är i all sin enkelhet en fin och definitivt lyssningsvärd ballad.

10.Old Shep

Ja, jo jag vet..Det är en rörande text och Elvis sjunger med den inlevelse som bara en djurvän kan göra.
Men…det här är ett sömnpiller och det var den redan när den spelades in 1956. Rätt meningslöst att ge ut Old Shep en gång till 1972.
En av de tristare Elvislåtarna från 50-talet.
Old Shep dök först upp 1956 LP nummer två i ordningen, Elvis, och EP-skivan Elvis vol. 2. Men den kom faktiskt ut som singel 1956 också…men bara som promo, aldrig officiellt.

Det här var alltså den sista av de tre plattor som Camden släppte inom loppet av ett halvår, alla tre med konceptet att ta en eller två mer eller mindre färska hits och fylla ut skivorna med tämligen obskyra låtar från det förflutna.
Det började med en katastrof, blev lite bättre på det andra släppet för att avslutas med en klart godkänd skiva.

Frågan man kan ställa sig när man tittar i backspegeln är – när det nu fanns bra låtar att ta till de här samlingarna, hur kunde någon komma på den bisarra idén att på Hits From His Movies vol 1 slänga in monumentala skamfläckar som Confidence, Old McDonald och How Would You Like To Be??? ALLT annat hade varit bättre – i allra värsta fall lika illa, men det hade inte gått att hitta tre andra låtar som hade varit ännu värre än valet man tog.
Så hur hamnade detta avgrundsskräp på Hits From His Movies vol 1 i juni 1972 – samtidigt som Elvis precis sålt ut Madison Square Garden fyra gånger, därifrån släpper en fantastisk liveskiva, precis skulle komma med en prisbelönt konsertfilm och ett halvår senare skulle uppträda på Hawaii inför en miljard TV-tittare???
Hur gick det till? Jag kan bara inte förstå och har svårt att släppa det. Vem var ansvarig och varför stoppade ingen galenskapen?

Tack och lov blev det bättre. Separate Ways innehåller två riktigt starka samtida ballader, titellåten och Always On My Mind. Resten är en brokig samling tio till femton år gamla låtar som för de flesta utanför den inbitna Elvis-fankretsen nog är tämligen okända. Ett lite djärvt grepp som jag tycker lyckades. Visst, det finns en orsak till att de åtta utfyllnadslåtarna inte blev singelsläpp, men de har alla ändå en klar musikalisk kvalitet.
Separate Ways är en klart godkänd platta. Den färska singeln med sin a- och b-sida sätter en extra spets på slutomdömet.

Slutbetyg En Trea…med spets

Popularity: 10% [?]

4 Comments »

 1. Lena Wärmé said,

  12.31.14 at 1:31 e m

  Tack! Har hört en hel del av låtarna och mina favoriter är ”Always on my mind” och ”Is it so strange”. Trea med spets känns helt rätt ! Gott nytt år till dig och ni andra som läser och gillar denna blogg !

 2. Micke said,

  01.01.15 at 7:39 e m

  Tack Lena för dina som alltid uppmuntrande och värmande ord!

 3. Svante Rask said,

  01.01.15 at 12:16 f m

  Hej Micke
  Som vanligt en intressant recension av dig. Håller med om en stark trea. Vi har inte riktigt samma smak på en del låtar. Jag tycker Sentimetal Me är rätt bra, däremot inte Is It So Strange och What Now, What Next, Where To.
  Always On My Mind är oslagbar, en av Elvis pampigaste.

 4. Micke said,

  01.01.15 at 2:48 f m

  Tack Svante!
  Sen är det bara befriande att vi inte tycker helt lika på alla låtar, det vore lite trist annars.

  Snart kommer Aloha!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *