1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

12.24.11

LP-skivor av och med Elvis Presley #49 ”Sings The Wonderful World Of Christmas”

Posted in Min blogg at 3:33 f m

wonderful.png

FJORTON ÅR EFTER ELVIS CHRISTMAS ALBUM SÅ KOM JULSKIVA NUMMER TVÅ, OCH DEN ÄR PRECIS LIKA SVAJIG SOM SIN FÖREGÅNGARE…

1971 så kom Elvis med sitt andra bidrag till att förgylla julen för de talrika fansen världen över.

Vi går rakt in i musiken den här gången tror jag.

ELVIS PRESLEY ”SINGS THE WONDERFUL OF CHRISTMAS”
Utgiven 1971 på RCA Skivnummer LSP 4579

1) Oh Come, All Ye Faithful
Adeste Fideles, en hymn från sjuttonhundratalet i en modern tappning.
Pampigt, stiligt och vackert. Stor kör där Elvis är mer som en sångare i en ensemble än en solist som sticker ut och ett väl genomarbetat arrangemang.
En imponerande inledning på skivan. Hade det varit så här inspirerat rakt igenom så hade LPn blivit riktigt bra.

2) The First Noel
Ytterligare en hymn som även den innehåller ett fint körarrangemang.
Men är det här verkligen det material som Elvis Presley skulle lägga krut på 1971? Tveksamt, och han själv är heller inte speciellt övertygande. Snarast tassande och osäker med en märklig, trevande frasering som om det var den allra första gången som han sjöng låten.
Återigen vackert och ett arrangemang av högsta klass, men som helhet är det inte något att lyssna på mer än för att det är just Elvis som sjunger. Sånt här görs hela tiden världen över, och oftast betydligt bättre än så här.

3) On A Snowy Christmas Night
Nej, här börjar den här skivan glida av banan ordentligt. En mjäkig låt och en uppenbart måttligt engagerad Elvis. I finalen så låter det som om han börjar somna mitt i sluttonen.

4) Winter Wonderland
En låt från 1934 och som var en hit för Perry Como 1949, kunde det vara något för Elvis 1971?
Nja, det här skulle kunna vara ett soundtrackspår från 1962/63, från typ filmen It Happened At The Worlds Fair. Ungefär så spännande är det, precis så engagerad låter Elvis och på pricken så kokande är det högst pliktskyldiga kompet. Känns inte värdigt Elvis, inte heller hans kompmusiker, allra minst värdigt fansen som köpte skivan.

5) The Wonderful Of Christmas
Det är just den här typen av material som har gjort att Elvis haft svårt att under decenniernas lopp att till 100% bli tagen på riktigt allvar hos de mer inbitna musiktyckarna. Har man väl spelat in sådan här smörja – titellåten dessutom! – så har man satt sig själv i en svår sits.
Tummen ner för låten i sig och för en medioker sånginsats från en Elvis som, ärligt talat, verkar helt ointresserad. Snyggt, bitvis till och med ett väldigt snyggt körarrangemang, men vad hjälper det när det övriga är som det är.

6) It Won’t Seem Like Christmas (Without You)
Men se där! Som från ingenstans, en av plattans allra starkaste spår. En countryballad som låter som något taget från LPn Elvis Country, typ I Really Don’t Want To Know.
Klart godkänd och värd en bättre, mer meningsfylld text.

Sida 2

1) I’ll Be Home On Christmas day
Skriven av Michael Jarrett som även stod bakom I’m Leavin’ – en av Elvis bästa singlar på sjuttiotalet – som spelades in under samma session som julskivan. Mer av en tillfällighet så fick Elvis höra en demo med dessa båda låtar, skrivna av en då totalt okänd kompositör, och beslöt sig omgående för att spela in båda två. Lustigt nog så är det i stort sett de enda livstecken som Jarrett lämnat ifrån sig under sitt dryga halvsekel som professionell musiker. Nåja, bättre att ha skrivit två låtar till Elvis än att inte ha skrivit någon alls.
Elvis verkar ha tagit låten – en släpig bluesballad – på största allvar, för många försök gjordes för att få den precis så bra som han ville göra den. Tyvärr så lyckas det bara nästan, för på mer än ett ställe så sjunger Elvis rent ut sagt svagt. Det märks att han har en vision om hur låten ska framföras, men han når inte riktigt dit. Det här kunde ha varit bra, men är det inte.

2) If I Get Home On Christmas Day
Och så kom vi då till plattans – enligt mig – starkaste låt.
Det här är riktigt bra, det märks att Elvis kände för den här kompositionen. Här finns precis det patos och den innerligheten som kännetecknade det tidiga sjuttiotalet.
Med en annan text så hade det här med lätthet kunnat bli en hitsingel.
Ett snyggt, dramatiskt och väl framfört arrangemang.

3) Holly Leaves And Christmas Trees
Och så tillbaka till det inte fullt lika engagerade som dominerade sida ett. Elvis verkar större delen av låten helt obekväm med det som han sjunger. Utan att vara direkt dåligt så känns det här i det närmaste helt meningslöst.

4) Merry Christmas Baby
Ett ganska överskattat ”jam” som egentligen aldrig var meningen att ens spelas in. De första 2.45 är rätt OK, men de avslutande tre minuterna går mest bara på tomgång. Mycket hade vunnits på en nertoning strax efter att Elvis börjar sjunga efter gitarrsolot. Jo, den här låten är 5.45 lång…På tok för lång. På den första CD-utgåvan på denna LP så har man den ytterst dåliga smaken att ge ut hela jammet så att det slutar på runt sju outhärdliga minuter.
Snyggt bluesigt gitarrspel, dock utav – Eddie Hinton och inte av James Burton! Jo, denne la på gitarr i efterhand då James Burtons bluesspel ansågs som alldeles för platt och behövde ersättas.

5) Silver Bells
En tämligen trist avslutning på plattan. En femton år gammal Bing Crosby-låt – igen. Helt corny text.
Tänk att samma gubbe hade spelat in From Elvis In Memphis bara något år innan…

Inte mycket att säga om denna skiva som faktiskt känns tämligen onödig. När nu Elvis äntligen lyckats skaka av sig oket från filmerna med sina minst sagt ojämna soundtracks och i stället börjat spela in skivor med både klass och karaktär, varför skulle han då förstöra mycket av det med en skiva där han sjunger psalmer och om att bygga en snögubbe? En smula hårdraget, men den här skivan känns faktiskt – i bästa fall – lätt anakronistisk, som en kvarleva från hans märkliga turer i populärmusikens utkanter under åren 62-67. De år då som såg Beatles, Stones, Dylan och Hendix göra sina intåg i musikhistorien – medans Elvis sjöng till barn, dockor och kycklingar.

En klart intressant aspekt är dock att skivan överlag är ovanligt snyggt arrangerad och producerad. Stråkar och körer ligger överlag på en nivå högt över de arrangemang som fanns på de flesta av Elvis skivor från sjuttiotalet. Jämför exempelvis med Raised On Rock eller Elvis Now. Det är ju en ocean mellan det krut som lagts på de skivorna jämfört med Sings The Wonderful World Of Christmas, till den sistnämndas fördel.
Men – till Elvis nackdel – jag får bitvis känslan av att arrangemangen gjordes i efterhand för att ”rädda” skivan. När man – som Elvissamlare och inhandlare av diverse bootlegutgåvor – får tillfälle att höra de första nakna utkasten med bara sång och kompband så slås man av hur blodfattigt det låter. Elvis röst är bitvis väldigt tunn, något som senare hjälpligt täcktes upp med körsång på svaga partier. Märk väl: Elvis var generellt i något av sin livs form under åren 69-72. Liveskivorna och de flesta av singelsläppen var fullkomligt lysande, och ett flertal studioskivor tillhörde de bästa han släppte någonsin. Den här julskivan ville han nog innerst inne helt enkelt inte spela in, och då blev det som det blev.

Visst, ett par riktigt bra låtar där Elvis faktiskt visar upp varför han har epitetet ”kungen” finns det, och två eller tre halvhyfsade men alldeles för mycket som bara drar ner helhetsintrycket.

Slutbetyg : En TVÅA…

Popularity: 13% [?]

11 Comments »

 1. Göran said,

  12.24.11 at 4:55 f m

  Den här julskivan med Elvis hade jag aldrig hört talas om…känner inte ens igen skivomslaget. Men det verkar ju inte vara något man ska inhandla…jag nöjer mig med hans första. God Jul :)

 2. Stjofön Presley said,

  12.24.11 at 11:11 f m

  Micke! Visserligen anfördes i mina Råd För Dåd av 23 dec i år att du bör tidigarelägga dina releaser så de finns till hands för oss hungrande lagom till lunchtid. Men detta! Du har släpat dig upp redan i bagar-ottan för att se till så vi har vad vi behöver redan innan vi fått i oss morgonsnapsen med linfrö!!! Det är så man vill klämma iväg en tår över att du tagit din läsekrets så på orden. Hann du verkligen få tillräckligt med sömn innan du levererade kl 03.33? Du måste ju ha gått till vila redan vid 19-tiden om aftonen? Nåja, sunda vanor är bra vanor, som Hitler brukar säga!
  Att du sedan fångar Elvis med brallorna nere är kanske ett resultat av att du gick upp så tidigt? Han hann icke klä sig, vår Elvis. Av detta skäl kan vara befogat anmoda innehavaren av licens för bloggen Mickes-cdvinyl.se att fortsättningsvis ej undandra sig överhetens riktlinjer för verksamheten. M a o spara på krutet, göbbe lelle, å se te å få sovva ordentelitt! Sen kan du brassa på så vi sätter kaffet i vrångstrupen om så krävs!
  Men innan dess, Micke: En riktigt God Jul till dig och dina nära! Du är viktig för oss!

 3. JB said,

  12.24.11 at 10:22 e m

  En tvåa är ett överbetyg….

 4. Lena Wärmé said,

  12.25.11 at 12:27 e m

  Har lyssnat mycket på ”Elvis Christmas Wishes” i helgen och ett fåtal av
  låtarna du recenserar är med på den. Lyssnade igen nu på ”The First Noel”
  och det känns verkligen som att han provsjunger den!

 5. Micke said,

  12.25.11 at 2:16 e m

  Precis Lena, det är märkligt att det låter så oförberett. Nu var det tydligen så med Elvis under hela hans karriär att han kom till studion utan att veta riktigt exakt vad han skulle sjunga in eller hur han skulle sjunga det. Jo, det kan ju ha sina poänger, men när det inte blir bra så behöver man kanske inte ge ut det…

 6. Micke said,

  12.25.11 at 2:17 e m

  God Jul, Göran…och alla andra!!!

 7. Lena Wärmé said,

  12.25.11 at 7:38 e m

  Tack Micke – jag säger då God fortsättning till er alla!

 8. Göran said,

  12.25.11 at 8:13 e m

  God fortsättning :)…..hade ett trevligt besök i din butik i dag…men du får fylla på med mer John Martyn, REM, Lou Reed , Beatles ;) skämt åsido du hade mycket med alla dessa artister….men inte just dom lacken jag skulle ha. Jävla trevlig butik är det i alla fall…bra priser oxå )

 9. Micke said,

  12.25.11 at 9:15 e m

  Stort tack, Göran. Jag ska göra vad jag kan för att hitta de skivor du vill ha till nästa gång!

 10. JB said,

  12.26.11 at 8:57 f m

  MCB:
  “Wake up, Put!”
  “Dig in, James!”
  “Now ahm puttin’ it thru Al’s mike…”

 11. JB said,

  12.27.11 at 1:26 f m

  Tänka sig att Micke går upp 3 på morgonen för att skriva en recension för oss som läser den här bloggen. Vilken service!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *