1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

12.06.11

LP-skivor av och med Elvis Presley #9 ”50,000,000 Elvis Fans Can’t Be Wrong Elvis Gold Records – Volume 2”

Posted in Min blogg at 3:25 f m

cov-presleyelvis-1959-50000000_elvis_fans.jpgäntligen hittade den? När dessutom körsången låter som nånting ditsläpat från en operettaudition så är det kört för mig.

”My Wish Came True” spelades in i september -57, först nästan två år senare så hamnade den som b-sida på den allra sista singeln som RCA gav ut innan Elvis kom tillbaka från lumpen, nämligen ”A Big Hunk O’Love”.
Listplacering? Faktiskt så högt som nummer tolv av någon totalt obegriplig anledning…

5) ”I Got Stung”
B-sida på ”One Night”.(En sanning med modifikation, då jag sett singeln angiven som utgiven med två a-sidor).
Elvis är här tillbaka på topp med en insats sprängfylld av energi och skaparglädje. Rejäla tungvrickningar i ett hisnande tempo nästan på rap-nivå och ett komp som blåser det mesta av banan.
”I Got Stung” var det sista som spelades in under inspelningarna 10 och 11 juni. Den blev alltså det allra sista som spelades in under Elvis magiska femtiotal.
Märkligt nog så kom ”I Got Stung” inte högre på USA-listan än plats åtta.

SIDA 2

1) One Night
”One Night” är en av Elvis tyngsta och bluesigaste ballader. Inte tu tal om det.
En intressant detalj med ”One Night” är att det är en cover på en mindre hit med sångaren Smiley Lewis, men i original hette den ”One Night Of Sin”. I Elvis första försök till inspelning av ”One Night” hette den också just så, men någon på RCA tyckte att det var lite för vågat med en låt med en sådan titel. Elvis själv dök en månad senare upp med en lätt modifierad version av texten och med den nya titeln ”One Night”. Både titel och text fick den här gången ett godkännande från bolaget.
Det paradoxala är dock att Lewis version, om man lyssnar på texten, är betydligt mildare i sin framtoning. Frasen ”One night of sin, is what I’m now paying for” låter ju närmast som en skamsen, ångerfylld bikt, medans Elvis ”One night with you, is what I’m now praying for” pekar på raka motsatsen, en ung mans drömmar om en natt ensam tillsammans med sin flickvän och allt vad det skulle innebära. Var man så mycket prydare på den tiden än man är i dag? Knappast.
En fjärdeplats på USA-listan blev resultatet för ”One Night”.

2) ”A Big Hunk O’ Love”
Även här har vi en Elvis i total toppform med ett tryck i musiken som stundtals gränsar till ren stenkross. Kompet ger mer eller mindre intrycket av att vara ett gigantiskt ånglok som mejar ner allt i sin väg. Tyngre än så här blev nog aldrig Elvis.
”A Big Hunk O’love”, inspelad 10 juni 1958, var den sista singeln som RCA 1959 gav ut innan Elvis kom tillbaka till sitt moderland. Ett mycket välförtjänt toppande av USAs Billboardlista blev belöningen.

3) I Beg Of You
Ett tillbakalutat komp, snudd på minimalistiskt, med en Elvis som tar sig an denna lite ovanliga skapelse på ett lysande sätt. Här skulle kanske Jordanaires ändå ha tagit ett steg tillbaka, kören blir lite för påträngande.
”I Beg of You” är en kort låt, inte ens två minuter lång. Lite grann känns den som ett mellanspel.
Baksida på Don’t men klättrade ändå så pass högt som upp till åttondeplats på Billboardlistan.

4) ”A Fool Such As I”
Ytterligare ett spår från sessionerna från juni -58.
När jag 1974 blev Elvis-frälst och med nya, förutsättningslösa öron, första gången hörde ”A Fool Such As I” så var min omedelbara reflektion att popen nog inte alls kom att starta med The Beatles. ”A Fool Such as I” skulle ledigt kunnat vara från början av sextiotalet, inte bara i det raffinerade arrangemanget långt från den traditionella rock ’n rollen från den tiden utan även det sätt varmed Elvis sjunger låten. Det låter mer som något från LPn ”Elvis Is Back” än 1958 över det här.
Bortsett från det så är det här en av mina absoluta favoriter med karlen. Hans utspel fullkomligt strålar av självförtroende och glädje över att återigen stå framför en mikrofon. (Det hade varit en paus på drygt fyra månader.)
Det skulle, tyvärr, dröja nästan två hela år innan det skulle ske igen på en professionell basis.
”A Fool Such As I” hade ett par år tidigare varit en hit med både Hank Snow och Jo Stafford. I Elvis tappning kom den dock aldrig att toppa USA-listan. En andra plats som bäst.

5) Doncha’ Think It’s Time
Plattan avslutas med en lite udda inspelning. Först en inledning med en (lätt ostämd) gitarr som följs upp av först trummor och sedan bas innan ett lite för påträngande Jordanaires tränger sig på som sedan mynnar ut i en shuffle där Elvis aldrig riktigt lyfter så som han nästan alltid gjorde på den tiden. På sticket där rytmen svänger till lite mer tar det sig lite grann, men ändå…”Doncha’ Think It’s Time” tillhör inte skivans trumfkort.
En poäng i sammanhanget är att den version som finns på LPn INTE är den som gavs ut på singel. Av misstag så kom en aningens annorlunda version ut. Singel är ett hopklipp av tagningarna 40, 47 och 48! Det verkar som om inspirationen aldrig ville infinna sig under inspelningen av ”Doncha’ Think It’s Time”. Fyrtioåtta tagningar och ändå så fick man klippa och klistra…
Singelversionen, b-sida på ”Wear My Ring Around Your Neck”, kom inte högre upp än på plats 23 i USA, något som jag mycket väl kan förstå.

Sammanfattning:
Med några få undantag är det idel toppnummer som här presenteras. Det är faktiskt svårt att greppa att Elvis efter fem singlar på Sun och bara drygt två år på RCA kunde släppa sin fjärde samlingsskiva med återigen snudd på rakt igenom oslagbart material. Med eftertryck så bevisar Elvis än en gång att han på femtiotalet var helt utan konkurrens i sin genre.
Så var det bara.
Inspelningarna från juni 1958 med en hungrig Elvis på permis och med i stort sett helt nya kompmusiker är ändå de mest imponerande spåren på skivan. Så här i efterhand så känns dom som en brygga från det banbrytande femtiotalet, då allt man gjorde färgades av pionjäranda där inga givna regler fanns, till det tidiga sextiotalets betydligt mer arrangerade och strukturerade popmusik.
Därmed självklart inte sagt satt det ena är sämre än det andra, men någonstans så känns övergången som en oundviklig utveckling av den tidigare så väl berövade treackordsrocken.

En sista liten detalj, innan vi slutar. Det här är ju en av de mest ”klassiska” LP-skivorna från Elvis digra katalog. Ändå, när den kom ut på marknaden så floppade den mer eller mindre. Position 31 på USAs billboardlista är väl kanske inte den peak-placering som man skulle gissa på, men högre än så hamnade den inte hösten -59 när den släpptes. Med det dryga halvsekel som gått och med ständiga nyutgåvor både på LP och CD så har den med tiden kommit att bli en av de mest säljande skivorna i Elvis katalog, men när ”Elvis Gold Records vol 2” kom så försvann den från listorna efter bara några få veckor.
Lustigt men sant.

Självklart så är det här en helt fantastisk LP där det givetvis bara finns ett betyg att ge.

Slutbetyg: En FEMMA!!!!!!

Popularity: 15% [?]

12 Comments »

 1. JB said,

  12.06.11 at 7:20 f m

  Upplagd 3:25 mitt i natten!

 2. Micke said,

  12.06.11 at 11:38 f m

  Man måste ju passa på när man har lite fritid…

 3. Lena Wärmé said,

  12.06.11 at 5:04 e m

  Tack för ännu en välskriven och intressant recension och visst måste det vara en solklar femma med alla dessa fantastiska låtar!

 4. Micke said,

  12.06.11 at 10:32 e m

  Tack Lena! Alltid lika roligt att läsa dina uppmuntrande ord.

 5. JB said,

  12.07.11 at 4:31 f m

  Ja, vem behöver sömn…? :-)

 6. Johnny said,

  12.07.11 at 1:57 e m

  Heta tips! Tackar och bockar. Nu skall här lyssnas :)

 7. Valbobo said,

  12.08.11 at 2:54 e m

  ”Micke said,

  12.06.11 at 10:32 pm

  Tack Lena! Alltid lika roligt att läsa dina uppmuntrande ord.”

  Och hon framför dom ju med värme;-)

 8. Stjofön Presley said,

  12.09.11 at 11:00 f m

  Har svårt hålla med dig beträffande kompet i Don’t. Lyfter du ut pianot och kören får du kvar ett luftigt fundament för Elvis att leka runt. Skulle själv gärna hört den just så. Luft. That’s what!
  Håller inte heller med om trumspelet i Wear my ring. Det är ju det som gör låten! Vansinnessmattret i andra sticket, eller Baksuget som vi kallade fenomenet innan vi blev bekanta med mellansvensk musikalisk terminologi där uppe i Sveriges hjärnas inland (Norrbotten), är ju uppfriskande, lyfter det hela och ger en humoristisk touch som är nödvändig för rock’n’roll! Tänk bara på inledningen på Tutti-Frutti med Richard, eller Wanda Jacksons horny voice i Mean, mean man! Samma knep, sammt storhet!!!
  Nu ska här botaniseras i dina utlåtanden! Håll in hästarna! Trygga ryggarna! Spjärna hjärnorna! Bresa!

 9. Lena Wärmé said,

  12.22.11 at 4:27 e m

  Jag ber att få önska en God jul och ett Gott nytt år till Micke samt även
  ni andra som brukar skriva kommentarer.

 10. Stjofön Presley said,

  12.23.11 at 10:23 e m

  Micke! Vi är inte 50 miljoner fans till den här sidan, men vi finns, är skapligt många och vi älskar Dig och Ditt arbete! Lämna oss inte undrande över när nästa sida kommer flygande till oss. Som du förstår finns det bara en pålitlig metod för att undanröja skälen till vår plågsamma väntan: Inför kontorstider på jobbet, för sjutton! Det har ju till och med Jultomten nu för tiden!!! Slut på nattsudd och sovmorgnar! Från och med Juldagen är det nya regler som gäller! Vi förväntar oss ett uppstigande vid 06.30-tiden, en första digital leverans fram emot sen förmiddag – eller, låt oss visa oss från vår mest humana sida, och säga vid lunchtid, som senaste leveranstid. Därefter unnar vi dig en god och näringstät måltid, förberedelse inför nästa dags digitalleverans, samt sänggående vid pass 20.30-.45-tiden så du är i toppform nästa dags morgon.
  Kan vi jobba så? Funderingar? Låt oss dela in oss i smågrupper och surra som små bin! Bzzzzzzzzzz-bzzzzzzzzzzzz (ursäkta mig medan jag går ut och spyr).
  Förresten, Micke & Co: God Jul! Men låt den inte inkräkta på din nya tidsrytm!

 11. Peter Johansson said,

  12.24.11 at 3:27 f m

  Tack Micke för ännu en fantastisk analys av the King! Nu är du snart på väg in i ett för mig lite ”okänt” Elvis 60-tal. Kommer bli hur spännande som helst!!!
  Och God Jul till dig och alla andra som hänger här!

 12. JB said,

  12.24.11 at 10:25 e m

  Fast det blev ett hopp till 1971.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *