1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.17.11

Ut På Vandring…igen! Epilog

Posted in Min blogg at 11:12 e m

Epilog.
Kortfattat.
Upp sex på morgonen och kände mig märkligt fräsch i i stort sett hela kroppen. Lite lårmuskler ömmade, annars var det ingen skillnad alls jämfört med normalt. Märkligt.
Buss från Karesuando till Kiruna. Tre timmar tills flygbussen skulle gå. Inga problem alls. Satte mig vid ett bord där det fanns el-uttag intill och började att skriva större delen av krönikan om etapp 3.
Gick ut en kvart i förväg på planen utanför där alla bussarna avgår.
Och väntade.
Och väntade.
Efter tjugo minuter så började jag ana att något inte var som det skulle. Här gällde det att agera. Var något fel så var jag ju tvungen att förstå det på en gång. En busschaffis gåendes på väg förbi förklarade också mycket klart och konkret när jag frågade varifrån flygbussarna avgick. På andra sidan gatan, utanför själva området.
Jag hade alltså just missat min flygbuss.
Skulle det trots allt gå åt h-e innan allt var över? Var det detta som allt skulle falla på till sist?
Kastade mig mot dörren till Stadshuset som låg alldeles intill. Väl därinne sprang jag fram till damen i receptionen som förklarade lugnt och sakligt att det inte var några problem alls med taxi i Kiruna, och att hon mer än gärna kunde tänka sig att ringa åt mig.
Tack!
Upptaget, bara att försöka igen…
Nu gick det! Kö…
Äntligen kom hon fram, men…nähä…ingen bil ledig, men…just det, missat flygbussen, kommer inte hem annars, OK, tack för det!
Tio l å n g a minuter senare så kom det en bil och plockade upp mig. Fem minuter senare så var vi framme vid flygplatsen. 350 kronor…Tack för det…
En minut senare hade jag checkat in och gick till gaten…en kvart innan den ens öppnade. Ingen risk för någon större stress egentligen…
Tre timmar senare var jag hemma – inne i butiken mao – och allt var snabbrt precis som det ska vara.

Nu fortsätter vi med Elvis-plattorna!!!

untitled.png

Treriksröset

Popularity: 22% [?]

25 Comments »

 1. JB said,

  09.18.11 at 1:41 f m

  Men du är inte hemma ännu va….?

 2. JB said,

  09.18.11 at 2:09 f m

  jag såg förresten en intressant dokumentär på Kunskapskanalen i kväll: ”Fyra dagar med Shanes”.

 3. Stjofön Presley said,

  09.18.11 at 8:35 f m

  Nå, Micke? Vad lärde du dig om livet, om dig själv, om världen utanför ditt eget skinn, om tillvaron i stort, om fjällvärlden och om samerna medan vi andra kunde njuta av The Shanes från Tuollavaara på teve? Eller är du lika vis som när du började din Resa?
  Hur som haver; det har varit en glädje att läsa om din tripp. Vi måste nog skicka iväg dig snart igen. Men vart ska det bära hän? Du har ju nu rest i både nord och sydost… Dalarna? Värmland? Kanske har du något rotsystem där att gräva i?
  Men tills vidare får vi nöja oss med Elvis. Vilket säger en del om nivån på den här sidan!!!

 4. Lena Wärmé said,

  09.18.11 at 10:14 f m

  Puh, vilken tur! Skönt att du kom med flyget!

 5. Micke said,

  09.18.11 at 11:46 f m

  Tack för era stöd!
  Shanes, det kanske man kan titta på vis SVTplay?
  Nästa Elvis-platta kommer vilken dag som helst.

 6. Stjofön Presley said,

  09.18.11 at 12:31 e m

  Har letat på SVT Play, men kan inte hitta något om Hjältarna från Tuollavaara. Dokumentären, från -65 och gjord av filmaren Erik Nilsson, har gått tre gånger den här veckan. Har själv bara sett halva programmet eftersom teven i stugan lever ett eget liv, bortom min fingerfärdighet! Men nu har jag stängt av strömmen, så nu kan den sabla burken ju försöka hantera verkligheten efter eget skön! Då kan den se att det kan behövas en Stjofön Presley när tillvaron är knepig!
  Shanesrullen gick första gången 1965. Såg den andra gången för omkring ett kvartssekel sedan när den repriserades. Stark sak! Visar hur några arbetarungdomar i malmfälten går samman för att göra revolution, men råkar gå in i en musikaffär när de är på väg att stjäla vapen och sprängmedel från ett militärförråd. Därmed är deras bana utstakad…

 7. JB said,

  09.18.11 at 2:54 e m

  Jag gillar ”Blue Feeling”.

 8. Stjofön Presley said,

  09.18.11 at 4:21 e m

  Lustigt, JB, att du nämner just den låten… Det var faktiskt så att när Gruvtolvan, fackföreningen för gruvarbetarna i Kirunavaara, började jobbet igen efter att ha varit lediga 1 och 1/4 dag i samband med jul- och nyårsfirandet, hade de som tradition att stämma upp Blue Feeling när de samlades i den 40-gradiga kylan klockan halv fem på morgonen för att börja nästa pass. Det var en tradition som pågick ända från tiden för första världskriget och som inte gick ur tiden förrän The Shanes populariserade kampsången så pass att till och med tjänstemannaungarna gick och nynnade på den… Då byttes den ut mot… få se nu… jag tror det var 20 flight rock… Den låten handlade om en sten som slet sig och föll motsvarande 20 våningshöjder i gruvschaktet, landade på Starke Arvids betongpanna till frontlob, studsade iväg och träffade skiftbasen så han stog och dog! Jo, du. De kunde. Förr i tiden…
  JB, förresten… Du heter möjligen inte Hutto i efternamn? Som den finsk-tornedalske bluessångaren som gjorde originalet till Säkkijärven Polka?

 9. Lena Wärmé said,

  09.18.11 at 5:00 e m

  Va? Är J.B. Hutto finsk-tornedalsk eller är det ett skämt?
  Har han gjort originalet till Säkkijärven ..?

 10. Lena Wärmé said,

  09.18.11 at 5:05 e m

  Ja, Stjofön behagar skämta förstår jag. Hutto är ju från South Carolina!

 11. Stjofön Presley said,

  09.18.11 at 9:01 e m

  Den finsk-torndalske Hutto kallades så eftersom han var begiven på att ta sig en – hutt! Så i förbifarten, låt oss säga: Skål!

 12. Lena Wärmé said,

  09.19.11 at 9:56 f m

  Tack Stjofön för förklaringen!

 13. Stjofön Presley said,

  09.19.11 at 10:14 f m

  Ingen orsak, Lena! Alltid ett nöje. Tänk på mig nästa gång du utbrister ”Skål!”, så ska jag göra detsamma!

 14. Stjofön Presley said,

  09.19.11 at 10:22 f m

  Ingen orsak, Lena! Alltid ett nöje. Tänk på mig nästa gång du utbrister ”Skål!”, så ska jag göra detsamma! För övrigt står JB för Jukka Brontosaurus…

 15. Lena Wärmé said,

  09.19.11 at 2:06 e m

  Det ska jag verkligen göra!

 16. JB said,

  09.20.11 at 12:53 f m

  Är det inte bisarrt att folk kommer in i din butik 23.10 en vardag, ber dig sätta på skivor, samtidigt som de står och skriker?

 17. Lena Wärmé said,

  09.20.11 at 9:53 f m

  Så förfärligt! Hur ofta händer sådant? Antar att det kan vara
  missbruk med i bilden då men det gör ju inte saken bättre.

 18. Micke said,

  09.20.11 at 10:55 f m

  Jo, ofta har jag tänkt i den banan. Bisarrt. Det mycket försonande mad de som du tänker på . som i själ och hjärta är två ytterst vänliga människor . är att de handlade för prick tusen kronor.

 19. JB said,

  09.20.11 at 1:57 e m

  Men jag kan tänka mig att de fick ganska kraftig rabatt va?

  Lena: Det händer VARJE DAG, året runt.
  Faktum är att det har blivit lite bättre. Tidigare använde en del personer butiken som en pub. De kunde stå i butiken i flera timmar och ha diskussionsklubb. Tror du de handlade något? Nej.
  Och packade ”kunder” kommer på besök varje kväll.

 20. Micke said,

  09.20.11 at 6:11 e m

  Ja det är inte lätt alla gånger att dra gränser för det lämpliga och tvärtom.

 21. JB said,

  09.20.11 at 8:53 e m

  Kul att vi har en recension att se fram emot!

 22. JB said,

  09.27.11 at 7:28 f m

  52 gånger om året….

 23. AW i Skottland said,

  10.03.11 at 2:30 e m

  Shanesfilmen ligger nu ute på SVT play, såg den i lördags. Tillgänglig till den 14 okt, så passa på medan den ligger kvar. Den är 43 minuter lång, jag trodde den var en aning längre, hade jag fel för mig eller har de tvingats klippa i den version som lagts ut på nätet? Bra film i alla fall; skildrar vekligheten för dåtidens idoler med hotellrum, konflikter med arrangörer, försök att tillrättalägga tidningsartiklar med negativt innehåll, bankbesök, tjejfans med mera. De sistnämnda, förresten, verkar ha hanterats påfallande sedesamt, kanske filmmakarna redigerat lite där…? Rörande scener när Staffan B kommer hem till sin familj. Detta var alltså endast några månader innan han lämnade gruppen? I början står det ”Stockholm 2 april 1964” men filmen var väl från 1965? Senare lyssnar de bl a på ett tio-i-topp-program som måste ha varit från 1965 (bl a med Beatles Rock and Roll Music). Lätt läskiga scener från de vintriga norrlandsvägarna förresten, måste ha varit livsfarligt att köra så fort i det väglaget.

 24. AW i Skottland said,

  10.03.11 at 3:44 e m

  Det var visst 1966 som Staffan B lamnade Shanes…?

 25. Tobbe said,

  10.31.11 at 5:26 f m

  Gott om tid har jag numera ont om.

  Därför läste jag först nu hela reseberättelsen från övre Norrland.
  Spännande läsning. Jag har varit i trakterna två gånger i detta livet.
  Jag delar fullt ut din åsikt om det fantastiska landskapet.
  Visst är det en lysande idé att bege sig ut i tysta naturen, bort från allt
  som stressar.
  Men nog blev det här något stressigt i alla fall.
  Så blev det också en bra historia. Lysande berättat!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *