1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.04.11

LP-skivor av och med Elvis Presley #4 Elvis Christmas Album

Posted in Min blogg at 1:03 f m

images.jpg

För mig personligen är det ett rent mysterium att några på RCA runt 1957 fick för sig att rockrebellen Elvis Presley – mannen vars skivor krossades på TV i protest mot den depravering som han ansågs representera, som censurerades i TV då han av många upplevdes som ett sexuellt besatt vilddjur – skulle spela in en julskiva, just när hans rebellimage var som allra starkast. En månad efter singeln Jailhouse Rock
Den grejen har alltid varit knepig för mig att klyka. Jag grubblade över det när jag 1974 började att lyssna på Elvis och gör så än idag.
En julskiva 1957, men varför då?
Faktum är att inte ens Elvis själv var speciellt tänd på idén om en julplatta. Jag citerar texthäftet från Follow That Dream-utgåvan: ”They agreed on a holiday album, but the singer was not consulted and found the idea less than appealing”.
I dag är läget helt annat. Var och varannan artist pumpar ut julskivor, innehållandes i stort sett samma låtar, prydda av omslag det ena mer vämjeligt än det andra. Den typen av plattor är i dag bland det säkraste för en artist som fortfarande vill sälja.
Men 1957 så var det inte så. Bill Haley, Little Richard, Roy Orbison, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Gene Vincent, ja inte ens Cliff Richard spelade in en julskiva på femtiotalet.
Bing Crosby, Harry Belafonte och Frank Sinatra var alla förknippade med julmusik, men dom var ju tämligen långt bort från den nya flugan ”rock ’n roll” och stod närmast i en bjärt kontrast till artisten Elvis Presley.

Ja inte var det det självklara karriärsdraget.
Elvis Christmas Album släpptes dessutom två dagar innan premiären av filmen Jailhouse Rock, en rulle som har så lite med julmys att göra som det bara går.
Jag får det inte att gå ihop.

Visst, Elvis Christmas Album blev en framgång utan dess like. Under årens lopp så har den utan uppehåll sålt, sålt och återigen sålt och pressats upp i nya upplagor om och om och om igen. Olika siffror cirkulerar, men bara i USA har den garanterat sålt mer än tio miljoner ex till dags dato. Så visst var det en rättsatsning, men det kunde man ju faktiskt inte med veta då.
För inte var det väl riskfritt när man gick från Heartbreak Hotel, One Night, hound Dog, Mean Woman Blues och Jailhouse Rock till White Christmas, Oh Little Town Of Bethlehem och Silent Night?
Det här hade ju kunnat kvadda Elvis karriär, för – handen på hjärtat – har man väl spelat in en julskiva så har man det. Man må ha hur stora framgångar kommersiellt både då och sen, rebellimagen är nog för evigt borta, och faktiskt, så upplever jag att det blev i Elvis fall. Från och med julskivan så gled han ohjälpligt in i rollen av en ”All-american Boy”. Att han fortfarande var bäst på det som han gjorde råder inget som helst tvivel om, men rebellstatusen, den staffettpinnen fick tas över av Eddie Cochran, Gene Vincent, Vince Taylor och liknande artister.
Men karriären som helhet, den tog ingen skada alls av julvaxet – om något så var det väl tvärtom, hans popularitet bara ökade. Så i långa loppet fick väl hans skivbolag rätt.
Tja, att älta Elvis Christmas Album vara eller inte vara är kanske inte någon större mening med i dag, lika lite som det var för snart sextio år sen. Låt oss i gå in på hur skivan egentligen låter.
Det finns ett par ljuspunkter, ett par rökare går att hitta, ytterligare några spår är godkända men blindskären finns både här och där och några är svåra att bara låta passera.

Vi tar en titt på alltihopa, låt för låt!

ELVIS CHRISTMAS ALBUM Utgiven 1957 på RCA Skivnummer LOC 1035

SIDA 1

1) Santa Claus Is Back In Town
Men se där! En kanonstart på skivan.
En tung rockblues med en rent ut sagt lysande insats på det vokala planet inleder sida ett. Nästan komiskt hur Elvis lyckas peta in så mycket känsla i en låt som handlar om tomten, och frånvaron av både renar och säck.
Santa Claus Is Back In Town skrevs i studion av kompositörsduon Leiber-Stoller i studion när man tyckte att det nog ändå skulle vara en låt till på plattan. Runt fem minuter ska det ha tagit att tota ihop den.
Bra jobbat.
Tillsammans med Blue Christmas plattans klara trumkort.

Santa Claus Is Back In Town släpptes tillsammans med Santa Bring My Baby Back (To Me) som singel 1957 i England. Där gick den upp på plats 7.

I USA dröjde ända till 1965 innan en det kom en singel från den här plattan – Santa Claus Is Back In Town/Blue Christmas.

2) White Christmas
Nja, den här låten har många gjort bättre, och det är långt ifrån en Elvis på spetsen av sitt kunnande. Det låter mest som en dag på jobbet, men jag ger det ändå godkänt.
Noteras bör att det är Drifters rockiga version från 1954 som Elvis är inspirerad av här, inte Bing Crosbys från 1942.

3) Here Comes Santa Claus (Right Down Santa Claus Lane)
Jaha, vad ska man säga om det här. Visst, Elvis sjunger hyfsat, men dröm om att det är ens i närheten av den intensitet som han visade upp ungefär samtidigt på soundtracken till Loving You, Jailhouse Rock och King Creole, för det är det absolut inte. Det här påminner mest om en vinjett till en samtida amerikansk TV-serie.
Skräp, om än ganska snyggt paketerat, och kalla det nu bara inte för något annat bara för att det är Elvis som sjunger.

4) I’ll Be Home For Christmas
En av plattans höjdpunkter. En snygg ballad med en text som får in det där med jul på ett något så när naturligt sätt.
För att vara uppriktig så låter Elvis inte helt bekväm med vare sig tonarten eller tempot, ett par försök till i studion skulle ha kunnat vässa låten ytterligare. Det till trots tycker jag ändå att det här är riktigt bra.

5) Blue Christmas
Inte pjåkigt alls det här heller. Som ni alla vet så körde Elvis Blue Christmas i sin comeback-special 1968, sittandes i den s.k. boxningsringen med sina gamla polare från förr. Där presenterade Elvis låten som ”My Favourite Christmas Song”.
Blue Christmas är tillsammans med Santa Claus Is Back In Town skivans starkaste spår. Blue Christmas behöver väl ingen närmare presentation.
För övrigt; vad ska man kalla det för? Contrybluesballad-julsång?

6) Santa Bring My Baby Back (to Me)
Rockigt, jodå, och det svänger en hel del om det också, men, handen på hjärtat, det är betydligt mera Owe Thörnquist än Elvis Presley över det här. Eller, för att spetsa till det, mer Little Gerhard än Little Richard.
Trots allt en sjyst avslutning på en inte alltför tokig sida ett.
Som tidigare nämnts släpptes Santa Bring My Baby Back (To Me) tillsammmans med Santa Claus Is Back In Town i England.

SIDA 2

1) Oh Little Town Of Bethlehem
En fin komposition med ett arrangemang fyllt till bredden med julstämning.
Men det håller ändå inte, det är för mjäkigt och blodfattigt. Jag tycker knappt ens att Elvis insats är speciellt lyckad. Han ger sig på renodlad psalmsång, något som så många andra gör hela tiden och för det mesta även bättre än så här. Det här skulle ha kunnat vara så oändligt mycket bättre med ett uns av inspiration, men det verkar saknas helt här. Märkligt platt.

2) Silent Night
Men…var det här verkligen nödvändigt…?
Nej, det var det inte.

Julskivan utökades med de fyra spåren från gospel-EPn Peace In The Valley som hade spelats in i januari och getts ut i april samma år.

3) (There’ll Be) Peace In The Valley (For Me)
Av de inslängda gospellåtarna är Peace In The Valley min klara favorit. Elvis imponerar med en djup basröst men han har öckså god hjälp av Jordanaires väldigt fina sångackompanjemang. Andra sidans klart starkaste spår.

4) I Believe
Även om jag alltid har tyckt att I Believe är en väldigt fin komposition, så tycker jag inte att det här är någon av skivans starkare spår. Elvis röst låter lite tunn, men låten är onekligen bra och som helhet är det en klart godkänd version.

5) Take My Hand, Precious Lord
Inte mycket att kommentera här. En stillsam, känslomättad gospelballad som har sina poänger på de lugnare partierna men som tappar i slagkraft på de starkare partierna då Elvis faktiskt sjunger orent. Han låter förkyld, kanske han var det också? Take My Hand, Precious Lord spelades in sist på lång session. Det kan vara det som spelar in.
Återigen väldigt fint sjunget i bakgrunden av The Jordanaires.

6) It Is No Secret (What God Can Do)
Segt och oinspirerat. Jag kan ibland tycka att den här genren är bland det häftigaste som finns när det svänger och sången sitter som gjuten. Här är det bara tråkigt så att klockorna stannar.
Faktum är att i stort sett allt som Elvis senare gjorde i gospelväg på skivorna His Hand In Mine, How Great Thou Art och He Touched Me är avsevärt bättre på än de fyra spåren på denna LP.

Summa summarum så är det här en inte alltför upplyftande skiva. Som bruksmusik – julskiva – fyller den självklart sin roll, men den är ju definitivt inget man sätter på hemma och lyssnar för att den skulle vara särskilt bra.
Elvis själv låter tämligen oinspirerad skivan igenom, även på de fyra gospelnumren som ju borde ligga honom nära om hjärtat. Just där verkar rösten tunn och skör.
Allt sammantaget är det här ett rejält nerköp efter de fenomenala tre första LP-skivorna.
Slutomdömet blir därefter.

Slutbetyg: En TREA…

Popularity: 27% [?]

24 Comments »

 1. Lena Wärmé said,

  09.04.11 at 10:27 f m

  ”Blue Christmas” låter väldigt mycket Elvis har jag alltid tyckt.
  Tack för en humoristisk recension med intressanta utvikningar om både det ena och det andra!

 2. sir doug said,

  09.04.11 at 10:31 f m

  helt rätt, den här är inte kul, den enda julplatta jag orkar lyssna på är bing crosbys…kanske elvis mest meningslöa utgivning imo…tack för ännu en lysande text…

 3. Stjofön Presley said,

  09.04.11 at 12:36 e m

  Kan det ha varit Tom Parker som fick honom att spela in plattan? Den mannen hade ju $$-tecken till ögon! Var Parker redan då spelmissbrukare och i ständigt behov av pengar?
  Å tack för en som vanligt ytterst läsvärd genomgång!

 4. Micke said,

  09.04.11 at 2:53 e m

  Tack sir doug, Lena och Sjofön!
  Inspirerande att få era stöd.
  Snart så kommer vi in på en av mina favoriter, King Creole. Missa inte den läsningen!

 5. Lena Wärmé said,

  09.04.11 at 4:01 e m

  Här missas ingenting!

 6. Göran said,

  09.04.11 at 10:34 e m

  Låter inte som någon höjdare…julskivor överlag är trist tycker jag. Undantaget Jethro Tulls ”Christmas Album” från 2003…riktigt bra :)
  Återigen härlig recension, ska bli kul att läsa om King Creole :)

 7. Micke said,

  09.04.11 at 10:43 e m

  Stämmer att Jethro Tulls julskiva är väldigt bra. Det dom gör som skiljer är att dom gör en genuin ”riktig” skiva, dessutom härligt befriad från syntmattor och panflöjter.

 8. Göran said,

  09.04.11 at 10:47 e m

  Lustigt sammanträffande upptäckte jag nu, Elvis och Jethro Tulls julskivor har nästan exakt samma look på stavningen……

 9. Göran said,

  09.04.11 at 10:55 e m

  …..på skivomslaget.

 10. Göran said,

  09.04.11 at 11:46 e m

  Ja visst är den bra Jethro Tulls julplatta Micke….älskar verkligen den skivan.
  Nästan alla låtar har Ian Anderson skrivit själv förutom några trad. låtar. Otroligt bra och melodiösa sånger som verkligen skapar Julkänsla :)

 11. Tomten said,

  09.05.11 at 4:01 f m

  Alla julskivor är så klart bruksskivor, att spela till skinka och gran.
  De bör naturligen innehålla mest kända julmelodier.
  Så kan det göras olika bra, olika fyndigt och personligt.
  Har man bara en julskiva bör det vara Phil Spectors utmärkta
  inspelningar från 1963. Den håller ännu i toppen av granen.
  Köp fler till bra pris i juli och spela i jul !
  (Jethro Tull var ett bra tips).

 12. bonk said,

  09.05.11 at 4:34 e m

  Lyssnar just nu på ”Wear my ring around your neck”. Elvis gillade verkligen att spela två-fyra på sin gitarr…

 13. Micke said,

  09.05.11 at 5:53 e m

  Och…som gitarrist så var Elvis en förbluffande bra på det han gjorde. Hans rytm-spel är helt oklanderligt från de första SUN-singlarna och framåt.

 14. AW i Skottland said,

  09.06.11 at 12:10 e m

  Fantastisk läsning Micke! Har aldrig varit någon stor Elvisfan, men ditt sätt att skriva gör det intressant att läsa om vem eller vad som helst. Ang bra julskivor kanske man kan lägga till Spotnicks in Winterland, som innehåller flera pärlor. De överträffar ju t ex ledigt Elvis’ version av Here Comes Santa Claus. Sedan finns ju Ventures Christmas Album, som jag alltid varit kluven till. Ibland känns det rätt, ibland inte. Jethro Tull måste kollas in.

 15. Micke said,

  09.06.11 at 1:59 e m

  Jo, jag tänkte ett tag skriva att Spotnicks version faktiskt är bättre än Elvis, men var rädd för att tappa lite grann i trovärdighet inför de som ej förstår sig på. Överlag så är Spotnicks julskiva klart bättre än Elvis.

 16. angus said,

  09.06.11 at 5:46 e m

  Många parenteser i låttitlarna….

 17. Micke said,

  09.07.11 at 1:33 f m

  Har själv grubblat över parenteserna och deras existens. Måhända är dom där för att skilja dom från andra låtar med samma namn, typ Teddy Bear?

 18. Göran said,

  09.09.11 at 10:50 e m

  Från det ena till det andra….är det inte dax för Lou Reed att få Polarpriset snart.
  Sitter och lyssnar på en bortglömd skiva med honom från 1980….”Growing up in Public. Så jävla bra :)

 19. Micke said,

  09.10.11 at 6:02 e m

  Ja, det finns ju inte så många gamla stötar kvar…Jag har faktiskt inte så bra pejl på priset, men om inte Paul Simon har fått det än, så är det i stort sett enbart löjeväckande.

 20. Göran said,

  09.10.11 at 11:27 e m

  Tror faktist inte han har fått det……helt otroligt :(

 21. Göran said,

  09.10.11 at 11:28 e m

  Men det var bra att Patti Smith fick det i år :)

 22. Tobbe said,

  09.11.11 at 4:01 f m

  Chuck Berry skulle fått priset för länge sedan.

  Elvis självklart också (postumt).

 23. JB said,

  09.11.11 at 6:23 e m

  ”It’s been seven days and seven nights”…

 24. Micke said,

  09.11.11 at 7:30 e m

  OM nu inte Paul Simon fått det, men väl Peter Gabriel så är nånting helt kört i skallen på juryn. Inget ont alls om den gode Peter, men den dan han skrivit lika många odödliga klassiker som Simon då ska jag blåsa i trumpet för honom!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *