1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

11.14.10

Svenska LP-skivor #81 The Hounds ”The Lions Sleep Tonight”

Posted in Min blogg at 1:54 f m

hounds.jpg

Hounds – ett svenskt popband bildat 1965 och upplöstes 1968. Tre år med hits – ett par riktiga monsterhits tom – turnéer, popstjärneliv och sen var det tvärt slut. Killarna tog beslutet själva, men det var ändå inte i nån nerförsbacke, gruppen var vid upplösandet långt ifrån slut.
Namnet Hounds är välbekant alla som var med på den tiden ihåg, och även för många som inte ens var påtänkta på sextio-talet. Allt som oftast när man pratar om det svenska sextitalet så kommer namnet Hounds upp. Ändå är det sällan som de sätts på samma nivå som sina samtida rivaler Tages, Hep Stars, Ola & The Janglers, Mascots eller Shanes. Av någon anledning så hamnar grabbarna i Hounds så gott som aldrig i topp när det inhemska sextitalet ska rankas.
Ändå så fanns det minst lika mycket talang hos dom grabbarna som hos konkurrenterna, så potentialen fanns onekligen där.
Var sprack det då?
Läs vidare härunder så ska jag försöka reda ut det!
*

THE HOUNDS THE LIONS SLEEP TONIGHT Utgiven 1967 på Gazell

1) Sealed With The Kiss
En av mina absoluta favoriter från 1967. Hounds gör en mer än väl godkänd version av Brian Hylands gamla hit.
Det här är uppenbarligen en av de låtar på sin debut-LP man la mest krut på. Det gjorde man tyvärr inte på varje spår…
Sealed With A Kiss var alltså en stor hit 1962 med Brian Hyland, men det var ändå inte han som hade gjort originalversionen. Den stod en i dag fullständigt okänd amerikansk vokalgrupp med namnet Four Voices för år 1960.

2) I Like The Rythm
En komposition så pass bra att man nästan misstänker att det är en cover, men det är det inte. Det här är signerat Bråthe-Salander och är en låt som röjer att det fanns bra sångskrivar-ådra i gruppen.
Beach Boys-influerat så att det räcker och blir över. Jodå, och det kanske är mer ambition än möjlighet att genomföra de mycket goda idéerna på ett 100%-igt sätt, men det är ändå klart godkänt.

3) The Times They Are A Changin’
En Dylan-cover…och en ganska usel sådan. Väldigt lite talar för den här versionen. Taskig leadsång, falsk stämsång och ett överdrivet arrande.
Om något positivt ska yttras så är det att det under alla omständigheter är en egen tolkning.
Bas, gitarr och trummor sitter också bra, men…vad gör det när sången stundtals är helt av banan och låtens arrangemang grumlar mer än det tillför.
Faktum är att om man först lyssnar på The Times They Are… och direkt efteråt på Exodus eller The Lions Sleep Tonight så är det hart när omöjligt att tro att det är samma band som det rör sig om i båda fallen.
Nix, det här var en låt som aldrig borde kommit med på skivan.

4) Lasse Feels Good
En instrumental låt som inte är något annat än ett långt gitarrsolo från Lasse Wallander. Rollen som gitarrhjälte klär honom mycket sämre än rollen som den Lasse som lägger snygga arrade slingor här och där i låtarna.
Röjigt, svängigt, jovisst men det blir lite väl mycket ofokuserad lekstuga över det här – mer ett replokalsjam än något som platsar på en skiva med spår som Exodus och My World Fell Down som redan har satt ribban på en helt annan nivå.

5) Things
Nja, det här börjar känns lite väl spretigt. Hur många stolar ville man sitta på? Det här låter mest som något riktat till dåtidens 30-åringar, och hur många av de lyssnade på Hounds?
Dessutom är Things en väldigt luddig, kontursbefriad komposition som vindlar sig fram i ett slags ingenmansland.
Ambitiöst och absolut inte befriat från bra idéer och goda intentioner, problemet är att det helt enkelt inte greppar tag i lyssnaren, framför allt inte hos en popfrälst 14-åring. Möjligtvis hos hans/hennes mamma.

6) Exodus
Jag minns när jag som elva-åring såg Hounds på TV, iförda svarta rockar och cylinderhattar framförandes Exodus. En fantastisk känsla, en upplevelse som fortfarande kan ge mig rysningar när jag tänker tillbaks.
Än i dag så tycker jag att det här är en förbålt bra version av ett riktigt djärvt låtval.
Återigen, det är inte 100%, men så pass bra att helhetsintrycket är snudd på överväldigande.

Men…alla ni som har hört den här låten ett hundra ggr, vem tror ni har skrivit texten till den då?
Det var en svår fråga va? För…det här är alltså inte en trad. om det nu var någon som trodde det, det är ren och skär filmmusik.
Nåväl, jag ska inte hålla er på halster alltför länge. Det står faktiskt inte på skivetiketten till den här LPn, men det är faktiskt ingen annan än Pat Boone som skrivit texten till Exodus! Orsaken till att det blev så är så enkel som att den gode Boone blev så begeistrad av det instrumentala huvudtemat till filmen Exodus att denne beslöt sig för att sjunga in en vokal version, och varför skulle Pat anlita en textförfattare när han lika gärna kunde göra det själv?

Sida 2

1) The Lions Sleep Tonight
En svensk popklassiker. Även om Hounds nu gör en tvättäkta cover-version så är det här utan tvekan ett lysande framförande. Enligt mig fullt i klass med Tokens version från 1960.
Lustigt nog så sitter här helt plötsligt allting: lead-, falsett- och stämsång!
Lika bra i dag som 1967 när den låg etta både på Tio I Topp och Kvällstoppen!

2) Devoted To You
En cover på en Everly Brothers hit från -58 som klev ända upp till tionde platsen på USA-listan.
Hounds gör en bra men kanske inte alltför upphetsande version.

3) A Taste Of Honey
Bitvis gör grabbarna i Hounds den här pop-standarden riktigt bra med imponerande rappt trumspel av Önnerud och bitvis briljant gitarrspel av Wallander.
Men…hur mycket bättre hade det då inte blivit om man helt enkelt bara hade skippat stämsången som ändå bara sitter sisådär?

4) Short Days Long, Nights
En egen, helt OK komposition. Befriat naket arrangemang med ett minimum av körer och stämsång. Kunde snudd på ha släppts som singel.

5) My World Fell Down
My World Fell Down är en cover på en singel släppt samma år av den amerikanska gruppen Sagittarius. Originalet är inget annat än ett mästerverk, svårt att ens komma i närheten av. MEN jag tycker att Hounds gör en kanonversion värd allt tänkbart beröm! De har verkligen fått till ett bra eget arrangemang som i flera fall helt skiljer sig från originalet, exempelvis dyker det upp ett mycket snyggt gitarrsolo.
My World Fell Down är en av plattans givna höjdpunkter, dock inget material för någon topplista – den blev också bara b-sida på Sealed With A Kiss.
Låter det mycket Beach Boys om det här? Jodå, Sagittarius, en grupp som aldrig slog igenom ens i sitt hemland, var rejält inspirerade av strandpojkarna, men slutresultatet blev likt förbannat helt fenomenalt. Värt att kolla upp, ni kommer troligtvis att häpna över hur bra de sorgligt bortglömda amerikanerna var.

6) A Car, A Boat, A House, A Girl Like You
Och så avslutas hela skivan med en riktig fuzzgitarr-rökare! Återigen en egen komposition som är minst lika bra som flera av de covers som finns på skivan. Faktiskt så är det här nog en av plattans allra främsta låtar. B-sida på Exodus, vilket gör den singeln till nånting extra!

Jo, Hounds får bitvis till det riktigt bra på den här skivan. Visst, ojämnt är väl bara förnamnet och spretigt är efternamnet, men när det är bra så är det mycket bra.
Grabbarna hade nog hur kul som helst under inspelningen av plattan, det känns som om väldigt mycket kom till under stundens inspiration i studion. Mycket av det smittar av sig på musiken, å andra sidan så känns mycket, framför allt stämsången, alltför ofta mest bara spontan och utan något större kvalitetsfilter.
Stämsången ja, båda Hounds starka och svaga sida. Stark sida för att de gånger då de får till det, för det mesta då de inte vräker på så mycket, så låter det verkligen bra. Svag sida för att den alldeles för ofta är så överarbetad att man mest undrar vad dom vill komma fram till. Det låter i de lägena lite för mycket som några mammas pojkar som vill vara bäst i klassen!
Alltför ofta så är det rent utsagt falskt och i de fallen så hade det varit bättre att inte ha nån stämsång alls (ex. A Taste Of Honey, The Times They Are A-Changing).
Ta Tages och Jackpots; jag tror inte att gubbarna i de gängen i grunden var så mycket säkrare än Hounds på körsång, ändå så får de genomgående till det klart bättre. Varför då då? I Tages fall hade man en mycket duktig arrangör och producent i Henkan, en kille som nog var en bra hjälp för de unga killarna studion. Jag misstänker att Hounds tog tag i det hela själva och ibland blev det inte så bra.

Visst fanns det talang i Hounds, inte tu tal om det, men det där lilla extra det saknades tyvärr hos Hounds. Tages hade Göran Lagerberg och Anders Henriksson, Hep Stars Benny Andersson och Svenne Hedlund och Ola & The Janglers både Ola Håkansson och Clabbe. Trumfkort av den kalibern hade inte Hounds. Jan Ahlén är en utmärkt sångare, men Svenne Hedlunds karisma var han mil ifrån.
Låtskrivare av rang fanns hos hr. Bråthe-Salander, men tyvärr var det inga hitlåtar som kom från deras pennor. Gruppens hitar var uteslutande covers på låtar som placerat sig på amerikanska och engelska listor.

Förutom en del riktigt bra egna kompositioner är det fint spel över hela linjen, gitarr, bas och trummor.
Hatten av dessutom för ett vågat val av cover när de spelade in Sagittarius My World Fell Down!

Slutbetyg: En mycket stark TREA!!!

Popularity: 41% [?]

3 Comments »

 1. Olle said,

  11.15.10 at 3:10 e m

  Hej Micke!
  Tack för tipset om Sagittarius. Påminner faktiskt en del om Nirvana. Det engelska 60-tals bandet Nirvana, alltså. De som skrev Tiny Goddess som bl a Francoise Hardy och Jackpots gjorde fina covers på.
  Hälsningar
  Olle

 2. Micke said,

  11.16.10 at 12:56 f m

  Hej Olle!
  Kul att pluggningen av Sagittarius funkade!
  Kolla även in de två Sagittarius-låtar som också finns på youtube som Hep Stars spelade in , dvs Musty Dusty och Another Time!
  Och jo, jag har ofta gjort kopplingen mellan Sagittarius och just Jackpots.
  Jackpots…dom dyker upp här snart…

 3. Olle said,

  11.16.10 at 7:35 e m

  Micke! Kan knappt bärga mig till Jackpots-recensionen. Söker förresten Thomas, han med Tagesbladet.
  Hälsningar Olle

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *