1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

01.30.10

Mahalia Jackson ”Peace On Earth”

Posted in Min blogg at 10:02 e m

Hej igen, musiclovers!

Som ett litet avbräck i recenserandet av vår svenska musikskatt så kan jag inte låta bli att delge er en helt fantastisk sak som jag snubblade över på youtube.Det rör sig om den amerikanska gospelsångerskan Mahalia Jackson filmad under en repetition när hon bland annat framför ett stycke vid namn Peace On Earth. Större delen av klippet – reportaget från Berlin – är ganska så ointressant. Den visar dessutom upp en sjuk och svag Mahalia som mot bättre vetande fullföljde sina åtaganden inkluderat en Europaturné. Blott några månader senare så avled Jackson av sviterna från bl.a. hjärtsvikt och diabetes.
De sista 5 minuterna visar därför inte upp Jackson som hon kanske var när hon stod på topp. Filmscenerna från Berlin känns ju som sagt ganska så umbärliga.
De inledande 100 sekunderna däremot är en upplevelse helt utanför det vanliga. En Artist med stort A som får i stort sett alla andra i genren att bara blekna bort. En kraft i uttryck parat med en total naturlighet av ett slag som sällan eller aldrig skådats.
Om jag nu ändå ska jämföra henne med någon annan så får det nog bli…jo, just det…PJ Proby…
Nåja, helt klart var Mahalia också en av Elvis allra största förebilder, det stack denne heller aldrig under stol med, tvärtom. Om dessa två herrar, Proby och Presley, sen kan mäta sig med denna omfångsrika kvinna tål faktiskt att diskuteras. Vad tycker ni själva?

Klicka, titta och njut av den första en och en halv minuten! Missa bara inte Mahalias omtagning av den sista strofen. Efter det kan ni lika bra klicka bort.

Micke

mahalia-jackson.jpg

Popularity: 42% [?]

3 Comments »

 1. Stjofön Presley said,

  02.01.10 at 11:36 f m

  Det är bara att hålla med dig, Micke. Och kolla in damen på Mahalias vänstra sida (höger i bild). Man riktigt ser hon har fullt utvecklad ståpäls!
  Tack för tipset!

 2. Mattias said,

  09.24.10 at 1:53 e m

  Jag hörde Mahailia Jackson´s röst för första gången hösten 1973. EN AV FARSANS PLATTOR! Tyvärr ingen av mina favoriter. Jag har lite svårt att se storheten. Arteha Franklin – the QUEEN of SOUL – sjunger betydligt bättre.

 3. Micke said,

  09.24.10 at 5:27 e m

  Alla har sin egen världsbild Mattias.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *