1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

04.04.08

Svenska Singlar Med Grupper/Artister Som Aldrig Gjorde En LP #3 Tommy Blom Du Kan Hitta Lite Här/En Dans Har Tagit Slut

Posted in Min blogg at 11:45 e m

TOMMY BLOM HADE EFTER SITT AVHOPP FRÅN TAGES 1968 EN KORT SVENSKTOPPS-INRIKTAD KARRIÄR INNEHÅLLANDES ETT PAR SINGLAR, HÄR ÄR EN AV DEM!!!

images.jpg

!968 hoppade Tommy Blom av Tages. Ehuru denne alltid har synts vara en glad, sympatisk herre så är det fullt förståeligt utifall han började känna sig en smula sur över att bli undanknuffad från det rampljus som han en gång stod i mitten i. Vid gruppens start så sjöng han lead på ungefär hälften av låtarna, mot slutet knappt nånting. Ändå så ser han hela tiden precis lika glad ut på alla foton och filmade liveframträdanden. Avhoppet förvånade väl ingen när det kom, för vem hade i långa loppet accepterat den bi-roll som Tommy – säkerligen mot sin vilja – placerades i.
Alldeles efter sitt avhopp så spelade Tommy in den här singeln. Hur låter den? Läs vidare!

1) Du Kan Hitta Lite Här
Jag skulle önska att man kunde ta titeln på låten bokstavligen, men man får nog leta länge om man ska hitta nånting på den här singeln.
Till att börja med, så att vi har det klart för oss från första början, det här är en singel som uteslutande var designad för svensktoppen. A-sidan påminner lite grann om Mats Olin eller Svante Turesson, skulle kanske eventuellt vara en låt för Östen Warnebring. Tyvärr så håller den inte den klass som dessa herrar brukade visa upp, framför allt texten är riktigt usel. Ingen skugga över Tommy, han gör precis det som han ska, det är materialet och arrangemanget som är helt offside. Nåja, det var väl ingen som tvingade Tommy att spela in det här under pistolhot, eller…?
Skämt åsido, den här killen ska sjunga I Got My Mojo Working eller In My Dreams, absolut inte det här dravlet, och det tror jag Tommy själv skulle hålla med om utifall någon skulle fråga honom i dag.

2) En Dans Är Slut
Åtskilliga snäpp bättre. Det här skulle naturligtvis ha varit A-sidan! Folk-jazz över både komposition och arrangemang. Tommys sång är minst lika bra som under Tages-tiden.
Nåja, nu är det inte så här att det här är en borttappad klenod, så bra är det inte, men det känns lovande. Hade det fortsatt på det här spåret så hade det med tiden kunnat bli nåt. Synd att Tommy kort därpå lämnade musiken för en lång tid framöver. Med sin lite speciella röst och sin naturliga karisma hade han haft mycket att mer att ge om han bara hade haft förmågan att hitta sin rätta väg. Sida A på den här singeln var definitivt inte nån rätt väg. Snarast en nerfälld vägbom.

Summa summarum en ganska taskig, för att inte säga onödig singel. A-sidan t.o.m. för dålig för svensktoppen, B-sidan bättre men ändå ett längt steg tillbaka från Tages.

Slutbetyg: en svag TVÅA av fem möjliga…

Popularity: 61% [?]

5 Comments »

 1. Göran Brandels said,

  04.05.08 at 11:55 f m

  Jag minns att jag tyckte den var bra när den kom men lyssnar man på den idag så undrar man ju varför de valde dessa låtar. Självklart så var det ett försök att gå upp på Svensktoppen. Jag kommer ihåg radioprorammet Flipp eller Flopp vid denna tid. Då satt Tommt Blom, Oskar Hedlund, Bosse Holmkvist och någon mer och alla flippade A-sidan och trodde den skulle bli en hit. Jag håller med, B-sidan är bättre. Singel nummer två kör vidare på samma spår men den tredje var bättre. Lilla okänd som ligger på baksidan är en liten pärla från 1970.

 2. Micke said,

  04.05.08 at 3:50 e m

  Flip eller flop var ett genialiskt radioprogram med massor med bra musik.
  En av mina absoluta favoriter genom tiderna!
  Men…satt Tommy med i juryn och röstade på sin egen låt?

 3. Göran Brandels said,

  04.05.08 at 5:04 e m

  Ja, det stämmer. Tommy flippade sin egen skiva. Jag har just lystnat på det igen. Jag spelade nämligen in just detta avsnitt på min Philips Rullbandspelare i november 1968. Flipp eller Flopp låg som ett inslag i P3:s tonårsblock Midnight Hour på lördagskvällarna. Signaturmelodi var ”In The Midnight Hour” med Wilson Pickett och programledare var Åke Srömmer. Det är alltså Elinor Bodil, Oskar Hedlund, Bo Holmström och Tommy Blom som ger ”Du kan hitta lite här” en 4-0-flipp.

 4. Micke said,

  04.05.08 at 6:48 e m

  Det låter väl närmast som ett internt skämt…

 5. Johan said,

  10.21.18 at 4:25 f m

  Texten på B sidan
  i låten ”En dans har tagit slut” skrevs av min far författaren Lars Hesslind i unga år
  . Man måste ändå tycka så här i en ny tid med perspektivets glasögon att den är
  mer poetiskt vacker än flertalet av nödrimmen på
  många av låtarna som Tommy Blom fick sjunga in.
  Liksom ett semimodernt skillingtryck i ett 60-tal färgat av ett stänk nostalgisk folkjazzton.
  Kanske med inspiration av ett pemseldrag av Jan Johansson

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *