1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

03.27.08

Svenska LP-skivor #51 Ola & The Janglers – Surprise, Surprise 1966

Posted in Min blogg at 3:25 f m

OLA & THE JANGLERS I SIN UTMÄRKTA DEBUT!!!

ojlpsurprise1.jpg

Ola & The Janglers kom 1964 tvåa i Nalens Popbandstävling, något som blev startskottet till en karriär som skulle vara ända till 1971. En karriär längre än nästan alla andra svenska popband från den eran. Det paradoxala med Ola och hans gubbar är dessutom att peaken kom när de flesta av de gamla konkurrenterna redan hade lagt av eller hade karriärer som redan hade gått i stå. Med peaken så menar jag naturligtvis Let’s Dance, Chris Montez gamla hit från -62, som grabbarna gjorde en cover på och sen toppade båda svenska listorna med hösten 1968. Ett halvår senare så hände sen det otroliga att man – fem år före Björn Skifs och Abba – gick in på USAs Billboardlista som första svenska grupp någonsin.
Här kommer däremot en recension på deras allra första LP. Utgiven någon gång i skarven mellan 1965-1966. Om någon har ett mer precist datum så är jag bara mer än tacksam!
Stones, Kinks och Zombies stod högt i kurs hos grabbarna vid den här tiden, det behöver man inte vara nån popproffessor för att förstå, poängen är att man gjorde sina covers och för den delrn egna låtar på ett ypperligt sätt!

janglers.jpg

OLA & THE JANGLERS – SURPRISE, SURPRISE 1966 Utgiven på Gazell

SIDA 1

1) Surprise, Surprise
Kanonöppning med en lysande cover på en tidig Rolling Stones-låt från LPn Rolling Stones Now!
Ola Håkansson var onekligen en väldigt bra sångare! Inte tokigt att starta sin LP-karriär med en sån här rökare.
Fyra på Tio-I-Topp.

2) Stop Your Sobbing
Klart godkänd cover på en låt från Kinks första LP Godkänd, tja, den är minst lika bra som orginalet!
Den kom att hamna som B-sida på Love Was On Your Mind.

3) We Got A Good Thing Going
Ny Stonescover, och återigen med ett utmärkt resultat. Även detta ett alster från LPn Rolling Stones Now!

4) Land Of 1000 Dances
Kanske inte den tuffaste versionen av den här låten som jag har hört, men med viss tvekan så får den ändå godkänt. Det som drar ner är främst det minst sagt darriga tempot. Det går lite upp och ner.
En lustig poäng är att Wilson Pickett fick en stor hit med den här låten men detta efter att Ola & The Janglers spelat in sin version. Precis samma sak hände med Mustang Sally och Tages för Wilson Picketts del. Denne fick en monsterhit med en cover på Mustang Sally som en svensk grupp – Tages – också precis hade spelat in. Bör vara ett högt betyg till svenska popbandens näsor för potentiella hitlåtar!
Orginalet spelades hur som helst in av Chris Kenner 1963.
Bandets fjärde singel.

5) Love Was On Your Mind
Jag vet inte riktigt hur det här gick till…Clabbe står inte nämnd som medlem i bandet nånstans på omslaget, men ungefär i den här vevan så gick han med i bandet, och han har komponerat den här låten. Så långt är jag med. Men varför tog man hans låt INNAN han kom med? Det känns en smula anakronistiskt. Var han trots allt med lite grann på skivan men man hann inte skriva det innan man tryckte upp omslaget, eller?
Låten är hur som helst fullkomligt lysande. Enligt mig en av de bästa svenska 60-talslåtarna överhuvudtaget. Klabbe hade ofta en lätt dramatisk touch på sina låtar som här. Vemod och mellankoli var också vanliga ingredienser i det af Geijerstamska låtskrivarregistret. Allt ihopplockat på ett mästerligt sätt. Jag skriver ett mästerligt sätt för den här låten är verkligen ett mästerverk. Snudd på en tidig Good Vibrations – inte på så sätt att den låter som Beach Boys hit från ett år senare – men på så sätt att låten vindlar sig hit och dit och byter teman stup i kvarten utan att det låter det minsta krystat eller tillgjort.
Super Clabbe, på det här hantverket var du bäst!
Etta på Tio-I-Topp våren 1966 och på listan i åtta veckor.

6) No No No
En komposition från den strax efteråt avhoppande gitarristen Christer Idering – jo, bror med Gunnar i Mascots.
Går helt och hållet i Kinksstil, snudd på rip-off, med ett pulserande riff i botten och ett trumbreak a lá All Day And All Of The Night.
Lysande orgelsolo av Jonte!!!
Femma på Tio-I-Topp.

SIDA 2

1) It’s Allright
Se där, en till Kinks-cover! Den här gången baksidan på You Really Got Me. Klart godkänd version. Bra tryck, snyggt arrangemang och mycket bra sång från Ola. Inte en chans att Janglarna behöver skämmas för det här inte!
B-sida på Surprise, surprise.

2) Thinkin’ Of You
En ny Klabbe-komposition. Inte alls lika stark som Love Was On Your Mind men helt godkänd med en snygg sångmelodi och ett par intressanta harmoniväxlingar. Inte genialiskt den här gången, men ett gott hantverk.
Och banne mig, låter det inte en hel del Kinks om det här också…
Beatles med sin Please Please Me verkar dock strax innan ha avlyssnats när slutet på låten nertecknades…
B-sida på singeln Land Of A Thousand Dances.

3) I Remember When I Loved Her
Ola & Co.s första hit från våren 1965 var deras andra singel, en cover på Zombies genombrottslåt She’s Not There. Den här låten är från samma LP med Zombies som She’s Not There – Begin Here. Låten skiljer sig markant från allt annat på plattan med sin mellankoliska mollmelodi och Rod Argent-liknande orgel som förgrund i kompet. Snyggt, absolut, men det kanske mest anonyma ögonblicket på skivan.

4) Satisfaction
Ett mycket berömvärt försök att göra en cover på en av de svåraste låtar att göra en cover på. Visserligen så plankar man stenarna rakt av, men man gör det med en sån autencitet att det bara är att gratulera: det här var f-t bra gjort, inget att snacka om!

5) This Sporting Life
Om någon kan förklara för mig hur det kom sig att Ola & Co. kom att välja den här låten för att göra en cover på till sin debut-LP så är jag tacksam.
Ian Whitcomb, är han bekant? Förmodligen inte. Engelsman, åkte till USA i början på sextio-talet och hade där en lite sporadisk karriär med musik som det är ganska marigt att bli klok på. Singer-songwriter, entertainer och komiker. Helt okänd vad jag förstår i sitt hemland England men med en viss kultstatus i USA. Bland hans meriter kan sägas vara att han stundtals lät som Tiny Tim ett par år innan denne dök upp på banan.
Hur som helst, This Sporting Life skriven av Ian Whitcomb och framförde av densamme blev en pyttehit – nummer 100 på Billboardlistan – i USA 1965, och just den låten hittar nån av janglarna och tycker att den är gjuten som en cover. Jaha…
Hatten av för musikalisk djärvhet hur som helst…

6) Leave Me Be
Zombies igen! Deras andra singel i en mycket välgjord cover. Riktigt bra framfört faktiskt!
Men…det låter onekligen en hel del Gyllene Tider om det här, tro det eller ej! Slut ögonen och tänk er att det är Per Gessle som sjunger, och inse att det här lyssnade man mycket på i Halmstad på sextio-talet!

Summa summarum en mycket välgjord debutskiva, faktiskt en av de bästa debuter jag har hört ett svenskt band från den epoken åtstadkomma!
Ola Håkansson låter redan här som en mogen och färdig sångare och bandet i övrigt visar upp stora kvaliteter med exempelvis Jonte som visar sig vara ett riktigt ess som organist.
Clabbes intåg i gruppen gör det ju sen t.o.m. ännu bättre. Love Was On Your Mind är på goda meriter en svensk pop-klassiker.
Det enda tråkiga är att så få idag förstår hur stor Clabbe egentligen var på den här tiden, en kompositör som startar sin karriär med att skriva låtar som hyllas än i dag…och inte bara av mig, och inte bara i Sverige. Ola & The Janglers står högt i kurs hos kännare världen över av sextio-talspopen som den var utanför USA och England.

(En liten fotnot bara: Rolling Stones, Kinks och Zombies var det alltså som stod högt i kurs hos Ola & Co. Bland en del annat så gjorde man en cover på Kinks It’s Allright skriven av Ray Davies.
Det dråpliga är att i precis samma epok så kom Zombies ut med en EP där en av låtarna heter It’s Alright, skriven av Rod Argent!
Och som om det inte var nog med det, samma år så kom Stones ut med sin tredje LP, Out Of Our Heads där ett av spåren går under namnet I’m All Right, men där sången som vi alla vet hela tiden går just ”It’s All Right”!
Var det för att de var så glada de här gubbarna från de här tre banden över att bli så uppskattade av ett band från Sverige som dom skrev sina tre helt olika feel-good-låtar med i stort sett samma titel???)

Slutomdömet blir högt, väldigt högt, men så är det här också en sensationellt bra svensk popskiva, framför allt med tanke på att det är en debut!!!

janglers66.jpg

Slutbetyg: en mycket stark FYRA av fem möjliga!!!

Popularity: 52% [?]

16 Comments »

 1. Lennart Wrigholm said,

  03.27.08 at 8:52 f m

  Där slog du huvudet på spiken. Ska man lista svenska 60-talsgäng kvalitetsmässigt så kommer Tages som klar etta men Ola och hans mannar är en lika klar tvåa.
  Det här albumet är sorgligt bortglömt, detta i likhet med Patterns. Oftast så fnyses det åt att det vimlar av coverversioner. Men det var just covers som var det huvudsakliga materialet just då. Både bland svenska och engelska band.
  Att sedan Ola & Janglers album aldrig fått någon CD-release. Det är också en sorglig, samt lika obegriplig, historia.

 2. sir doug said,

  03.27.08 at 9:59 f m

  ska väl egentligen inte skrivas här, men måste få säga det…har äntligen köpt tages amlingen 64-68 och måste kapitulera…de är väldigt, väldigt bra…helt och hållet tack vare din blogg…see ya

 3. Lennart Wrigholm said,

  03.27.08 at 11:33 f m

  Angående mysteriet med This Sporting Life. Det kan säkert krediteras till Ola Håkanssons musikintresse.
  Enligt dåtida tidningsartiklar så hade han abonnemang på såväl NME som Melody Maker i en närbelägen tidningskiosk.
  Det var där han nosade upp ovanliga låtar som gänget kunde göra egna versioner av.

 4. sfi said,

  03.27.08 at 6:26 e m

  Vad betyder ordet ”Jangler”…?

 5. Peter Johansson said,

  03.27.08 at 9:05 e m

  Love was on your mind.
  För mig är detta svenskt sextiotal när det är som bäst. Ett sant mästerverk. Kul jämförelse med Good vibrations, men trots att jag är ett fanatiskt Beach Boys fan så tycker jag Clabbes låt är bättre. Detta är den bästa svenska låten någonsin enligt mig!
  Tack för att det finns fler än jag som förstått vilken genial kompositör Clabbe var.

 6. Peter Johansson said,

  03.27.08 at 9:16 e m

  Och tack för denna superintressanta blogg. Vilket jätteprojekt! Jag har inte hunnit läsa alla rescentioner än, men jag jobbar på det och önskelistan blir längre och längre. Har inte så många originalalbum från 60-talet utan mest samlingsplattor. Men jag har redan insett att jag missat många guldkorn.

  Peter

 7. Stjofön Presley said,

  03.27.08 at 9:50 e m

  Kan bara hålla med om Love was on your mind. Men Birds eye view of you är inte så tokig den heller. Verkligen snygga stämmor, och inte alls så överdrivna som andra gruppers, vilka diskuterats på annan plats. Vilket lyft den låten har när refrängen kommer in.
  Den här bloggen blir bara bättre och bättre! Vad fantastiskt roligt att det finns entusiaster som Micke!

 8. Micke said,

  03.27.08 at 10:33 e m

  Tack Lennart för dom orden.
  Lyssnade återigen på Zombies version av I Remember When I Loved Her och kan bara säga att Ola och hans gubbar skåpar ut Zombies med Zombies egen låt!

 9. Micke said,

  03.27.08 at 10:35 e m

  Tack Stjofön! Det är sånt som skapar inspiration när det tar emot att skriva!!!
  Alltså…verkligen roligt att du uppskattar bloggen så mycket som du gör!

 10. Micke said,

  03.27.08 at 10:37 e m

  Och tack Peter för dina ord! Även det ger den där extra inspirationen som så ofta behövs.
  Och visst, Clabbe är i dag inte underskattad, han är totalt bortglömd, närmastr ihjälltigen vad det gäller hans sextio-tal!

 11. Karlo said,

  03.28.08 at 6:28 e m

  Nån som visste vad ordet ”jangler” betyder ?

 12. Micke said,

  03.28.08 at 9:46 e m

  Tyvärr Karlo, personligen så har jag inte en aning!!!
  Nån annan som vet?

 13. Stjofön Presley said,

  03.28.08 at 10:02 e m

  Man blir paff! Jangle, det är ju ett ord som självaste Dylan använt med bravur i Mr Tambourine Man. Det betyder, om jag har läst mitt svengelska lexikon rätt, ungefär motsatsen till jingle. Och det har ju radion lärt oss vad en jingle är. Därför bör en Jangle vara en befriande tystnad i etern. Låter det inte vettigt, mitt resonemang? Finns här någon språkforskare, själv kan jag bara västerbottniska och norrbottniska dialekter. Och där betyder Jängla, ungefär detsamma som Assars Bryna…
  (Blir jag utvisad nu, på obestämd tid?)

 14. Bystmeier said,

  05.13.08 at 8:54 e m

  Tja!

  jag undrar om någon någonsin gjorde en svensk version av land of 1000 dances? finns den i såna fall att lyssna på?

  bystmeier

 15. Peter Johansson said,

  05.13.08 at 9:48 e m

  Hej Bystmeier!
  Namelosers gjorde en bra version av Land of 1000 dances. Finns att lyssna på hos mig, om inte annat.
  Peter

 16. svante said,

  09.28.09 at 2:38 e m

  He he brukade i Yngre imitera Ola. Gillade Janglarna. Love was omn my mind var en lugn och städad låt för städad för somliga tydligen. Hade Deras
  låtar på band och en singel, som jag har än, No No No. Med B-sida In Wain.
  En röd Gazellskiva med Vit, grå och röd Tabb. spelar den fortfarande ibland.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *