1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,19 out of 5)
Loading ... Loading ...

03.22.08

Svenska LP-skivor #46 Pepparn – Nää, Nu Jäsicken!

Posted in Min blogg at 1:15 f m

EN UNG DRAGSPELSGIGANT MED EN ALLDELES FÖR KORT KARRIÄR…

pepparn1.jpg

In kom han dansande rakt in i den svenska folksjälen 1973, Leif ”Pepparn” Pettersson, via det numera legendariska TV-programmet Nygammalt med Bosse Larsson som programledare.
En Bombi Bitt-liknande figur med slokhatt, axellångt otvättat, stripigt hår, snusprilla under läppen, vit skjorta, svart väst och stövlar. Knappt tjugo år fyllda, redan erfaren skogsarbetare, verkligen urtypen för en bygdens son. Eller en riktig bonnläpp om man så vill…Men som han spelade! Med en oerhörd rytmik och med en helt omisskännelig spelglädje kastade han sig in i dragsspelsdängor nya och gamla med en sjävlklarhet som om Calle Hjularbo blivit reinkarnerad.
Nja…han var nog dessutom ett par snäpp vildare än sin föregångare. Slet, drog och slog gjorde han på bälgaspelet, så att verkligen varje fras kom att betyda någonting, och allt med en sällsynt stark rytmik i botten och ett sanslöst flyt i hela framförandet.
Mitt i det vilda och svängiga så blev det väl en och annan feltryckning på nån knapp, men här var det uttrycket och vad han ville säga som var det viktiga. Som när en bluesgitarrist i extas halvmissar en ton så ses det av kännarna mest bara som ett tecken på att musikern spelar på gränsen av sin förmåga. Och sån var Pepparn, och inte bara det. ”Bonnläppen” var inget annat än ett fenomen.

Tänk er nu: mitt i den tid när rockmusikens svans började sätta sina främsta instrumentalister på piedestal för hjältedyrkan – typ: Eric Clapton, Jimi Hendrix, Jack Bruce, John McLaughlin, Keith Emerson, Ginger Baker osv så kommer det fram en svensk tjugoårig dragspelarfantom som verkligen har all utstrålning av en proggrock-stjärna men som spelar Calle Jularbo-musik. Hippt? Knappast, men Pepparn var född att bli stor, kanske inte stor stjärna men stor musiker. En stor musiker med ett stort hjärta och som samtidigt var en uppenbart karismatisk figur. Han formligen flög in i det svenska folkhemmet som nån slags Jularbo-pirat, en kulturell rebell som var väldigt svårplacerad men helt omöjlig att förneka. Aldrig någonsin hörde jag någon yttra ett negativt ord om Pepparn, vare sig som musiker eller som person. Självklart så spåddes han också en lysande framtid.
Tyvärr så blev det nu inte så. Sex LP-skivor har jag lyckats forska mig fram till som Pepparn hann med innan spriten helt tog över hans liv. Efter ett helt oförtjänt mycket hårt liv avled Leif ”Pepparn” Pettersson 1988, blott 34 år gammal. Hade han levt i dag så hade han alltså inte varit mer än 54 år och med många fina dragspelsår framför sig, vilket ödet däremot inte verkade ha nån lust med.

Härunder så tänkte jag skriva lite om Pepparns andra LP, gjord tillsammans med Calle Jularbos yngre bror Ebbe och gruppen Skäggisarna.
Då jag inte vet nånting om de tekniska termerna vad gäller dragspelande så ska jag ge blott en ytlig beskrivning av låtarna spår för spår här nedanför. Jag förstår mycket väl att det här för många känns som i bästa fall överkurs, men Pepparn var verkligen nånting alldeles extra, det tror jag alla som någon gång såg honom ledigt kan intyga. En sorgligt bortglömd svensk legendar som gick bort alldeles för tidigt.

PEPPARN – NÄÄ, NU JÄSICKEN! 1973 Utgiven på Round Up
SIDA 1

1) Hälsingborgskamraten
Raketstart på skivan med en sanslöst svängig polka. För övrigt en gammal komposition arrad av Pepparn.

2) Midnattssol Över Pajala
En Calle Jularbo-klassiker komponerad av denne tillsammans med brodern Ebbe…som ju är med och spelar på skivan.
En av de få lite vemodiga melodierna på skivan.

3) Hipp Och Hopp
Hambo skriven av Björn ”Nalle” Halldén. Låten dök upp i den svenska filmen Janne Vängmans Bravader. I en film ett par år senare – Janne Vängman I Farten så dyker Calle Jularbo själv upp och spelar…sig själv!

4) Te’ Dans Me’ Karlstatöserna
Mest känd som en av Sven-Ingvars allra tidigaste inspelningar.

5) Luddes Vals
Vals av Nisse Lindström.

6) Trolleboschottis
Schottis en gång i världen – på femtio-talet – framförd av Sigge Furst!

7) Min Första Komposition
Legendarisk Jularbo-komposition stilenligt framförd av Pepparn och hans gubbar.

SIDA 2

1) Muckarpolkan
Svängigt och ekvilibristiskt på samma gång.

2) Ubåtsvalsen
Gammalt örhänge från 1926 av Fred Winter.

3) Lappsnuvan
Calle Jularbo-komposition som denne spelade in redan 1919.

4) Finska Polkan
Gammalt folkörhänge i Pepparns egen tappning. Glatt, svängigt och medryckande.

5) I Granskogen
Svängig vals av Oscar Rudberg.

6) Ölandstöser
Schottis av Otto Hultner. Samma låt dök upp 1945 i den svenska komedin Bröderna Östermans Huskors!

7) Finska Valsen
Vals som även den är gammal filmmusik. Dök upp i dramat Flickan Från Fjällbyn från 1948. För att vara en tragisk film så är musiken osannolikt gladmodig.

Summa summarum så är det här ändå ingenting annat än en dragsspelsskiva och främst för den som gillar dragspel! Man blir glad av att lyssna på det här, ingen tvekan om det, och Pepparn imponerar hela tiden med sin intensitet även i de lugnare melodierna. Men är man inte mer eller mindre uppvuxen med blåsbälg så kan det nog vara svårt att 2008 ta det till sig så där pang-bom!
Anledningarna till att skivan hamnade här var ett par stycken:
Det är alltid roligt att överraska.
Jag upptäckte att det fanns i stort sett INGENTING skrivet om Pepparn på nätet, fotot högst upp är det enda fotot som jag kunde uppbringa!
Jag tycker att det är en legend med alldeles för stor musikalisk tyngd bakom sig för att han bara ska glömmas bort, kan jag bidra med något så gärna för mig.
OCH, om någon som läser detta som känner till Pepparns liv och öde lite bättre vill skriva en kommentar – kort eller lång – så är han eller hon välkommen att göra det.

Slutbetyg: Tja vad ska jag jämföra med? Det får väl bli en TREA av fem möjliga!!!

Popularity: 84% [?]

35 Comments »

 1. Lennart Wrigholm said,

  03.22.08 at 9:30 f m

  Ja, vad tusan ska jag säga. Du gör sannerligen en kulturgärning med de här bedömningarna av bortglömda alster i den svenska musikhistorien.
  Fortsätt med det!

 2. Martin said,

  03.22.08 at 1:14 e m

  Väldigt kul att läsa och det ger ju ett intressant perspektiv på dagens stjärnor. Vilka kommer att leva kvar i de allmänna medvetandet och vilka försvinner ut i marginalen?

 3. Stjofön Presley said,

  03.22.08 at 1:35 e m

  Du mänskor! En sån här gång visar man nackskinnet mot solen och säger tack till dig Micke som hade den makalöst fina smaken att ta upp Pepparn. Det är som ovanstående menar, att det är på tiden! Vilken otroligt intressant berättelse du satt ihop. Visst kommer jag ihåg den där spelglade grabben som agerade likt en sydstatsmusiker på drift. Han hade förtjänat ett bättre öde än att slukas i spritångor, om det nu var vad som hände. Finns grabben på cd? Som Wrigholms pojken här ovan säger, detta är en kulturgärning, så det är bara att hoppas på att det här är första steget i en raket som lyfter fram Den Pepprade. Dokumentär, någon?

 4. Lennart Wrigholm said,

  03.22.08 at 5:00 e m

  OK! Som mr. Presley här ovan skriver. Låt oss ta ett tag, samla ihop allt material om Pepparn som finns, ni alla som skriver här.
  Därefter kan man säkert få SR att göra en dokumentär. Det, om något, borde väl ligga i Public Service intresset.
  Under tiden, läs gärna igenom Mikael Janssons bok ”Musik För Miljoner”. Berättelson om Albin Hagström och hur denne man satte tangenter i händerna på hundratals bonddrängar som sedan, i sin tur, fixade till dansbaneeländet. Något som fick etablissemanget att gå i taket redan för ett mycket stort antal decennier sedan.
  Långt innan någon ens kunde stava till rock´n roll.

 5. Micke said,

  03.22.08 at 7:04 e m

  Tack Martin, kul att läsa din kommentar och att du uppskattade mitt förmodligen väldigt otippade val av LP.

 6. Micke said,

  03.22.08 at 7:09 e m

  Tack Stjofön för dina ord!
  Jo tankarna på en dokumentär om Pepparn startade även i mitt huvud så fort som jag började skriva och växte hela tiden ju mer som jag skrev.
  Här borde finnas stoff till en riktigt stark berättelse om en väldigt karismatisk person, dennes uppgång och mycket tragiska fall.
  Ett faktum är ändå att jag inte är rätt person att hålla i en sån sak. Till det så behövs det en betydligt mer initierad person en undertecknad.

 7. Micke said,

  03.22.08 at 7:11 e m

  Lennart, jag har hört talas om den boken men inte ens sett den!
  Hav tålamod, för just nu så blev jag nämligen just klar med Toullovaara-pojkarna Shanes tredje LP, Shanes Again! Läs den och släpp det där med In The Groove och dragspelet!!!

 8. michelle said,

  03.23.08 at 2:56 f m

  Tack för att Pepparn äntligen verkar få den upprättelse som han så väl förtjänar!

 9. Galento said,

  03.23.08 at 10:16 e m

  Och kompbandet heter SKÄGGISARNA !!!
  Bara det.

  Stort tack för en ännu en kulturgärning.

 10. Sebastian said,

  07.04.08 at 5:25 e m

  En liten randanmärkning bara: Ebbe var Carl Jularbos äldste son, inte bror. Annars skriver jag under på det mesta!

 11. Irene Börlin said,

  07.16.08 at 3:59 e m

  Ja någon borde gå på djupet och skriva om ”tragiken Pepparn ”Ett släktöde så grymt att det är värt att nertecknas.
  När man i en dragspelsbok endast beskriver Leif som någon som tittade för djupt i glaset.Oh, vad det sårade honom.
  Ja,någon borde göra ”forska” i släktsagan Pepparn

 12. Irene Börlin said,

  07.16.08 at 4:08 e m

  P.S
  Öden komma
  öden gå
  bärtte lott jag kunnat få
  öden komma
  öden gå
  men minnen ska bestå

  När Leif spelade och sjöng den låten så var det familjen han hade i tankarna

 13. van der tell said,

  07.22.08 at 12:10 f m

  <<<<<<Jag minns ett
  tv progran vi fick följa homom och andra artister på en turn.e Vad jag minns, så var det med tåg de färdades och det var verkligen rock liv som levdes där i tågkupen :var de var på väg har jag glömt . undrar om inte Robert Ascberg en tid senare skrev en artikel om det hela i tidingen Z. Tror att Pepparn dog straxt efter denna turné.

  Van Der Tell

 14. Perra-E said,

  11.22.08 at 12:46 f m

  Hej

  För länge sedan, typ 15-16 år sedan, så köpte jag en LP med Älgen, Bälgen o Pepparn. De var tre st Bombibi-Bitt i Hawaii skjortor som glatt poserade med hockeyfrillor på omslaget. Jag köpte det mest för att det hade en svensk reggae anknytning. Men jag kom senare i kontakt med durspel och jag tänker ofta på en del låtar på den skivan. De var svängigt bra även om de inte passade mig men de fastnade ändå i hjärnan. Just nu så letar jag noter till ” i en grönmålad båt” som var med på den skivan.
  Mycket udda skiva som det var länge sedan jag spelade.

  Perra_E

 15. Janne Econ said,

  12.22.08 at 2:48 e m

  Det är underbart att höra så här långt efter Pepparns död att det fortfarande finns folk som minns honom som en duktig musiker också, och inte enbart ett hårt liv och för djupt tittande i glaset. Tyvärr var det väl så att det var mycket oförtjänt ryktesspridning om Leif som inte alls var sant, som jag även hört långt efter hans död, och jag blir lika förbannad varje gång jag hör dessa lögner.
  Han ingick i vår grupp och turnerade med oss under en lång period under mitten och slutet av 70 talet, och jag har jobbat med många musiker under mitt yrkesverksamma musikerliv, och jag har sällan mött någon som bjudit på ”sigsjälv” som Leffe gjorde.
  Han jobbade och slet som alla andra i gruppen och var en i gänget.
  Så vi skall minnas honom som en mycket trevlig, sossial och hjälpsam kille och ett sjuhelsikes ”swing” och tryck i bälgen.

  Kapellmästare för Upplänningarna

  Janne Econ

 16. Irene Börlin said,

  10.22.09 at 11:43 f m

  Hej!

  Leif ”Pepparn” kände jag väl och till födelsedags present fick jag 83 ett personligt inspelat band med hans favoritlåtar .Bl.a finns en inspelning med Leif som 5 åring där han sjunger och hans farfar spelar dragspel.Den är sign.Peppern.Jag är en äldre ”dam” som tycker der vore synd om bandet bara försvann min barn är inte intresserade.

  Om intressse för bandet finns hör av er.

 17. Kenneth Olsson said,

  11.22.09 at 12:22 e m

  Hej Irene Börlin,
  det skulle vara mycket intressant att få lyssna på dessa inspelningar.
  Kontakta mig gärna per mejl eller från min hemsida.

  Tack till dig Micke för att du lyft fram ”Pepparn”i ljuset.

 18. Micke Eriksson said,

  12.21.09 at 11:02 e m

  Hej Irene

  Jag skulle hemskt gärna vilja höra det bandet. Pepparn eller Leif kanske man ska säga har varit en av mina största dragspelsidoler sen jag var fyra år å pappa som oxå spelar dragspel spelade skivan ”Pepparns svänggäng” för mej. Sen dess är jag fast. Du kanske kan skicka ett mejl om du har bandet kvar.

  Mvh
  Micke

 19. Martin said,

  12.30.09 at 5:17 e m

  Det tog sin tid men idag fyndades skivan på Myrorna i Sumpan. Ska bli spännande att höra.

 20. Irene Börlin said,

  03.12.10 at 9:52 f m

  Min hälsa gör att jag inte är ute på nätet så ofta men jag vill g dig Pepparn band medans jag lever.Det finns ingen i min familj som har något intresse av detta band,jag tycker det är synd om det kastas.
  Det är Pepparn och hans farfar i början på en sidan
  och Pepparn och hans Svängjäng
  Skicka den adress som jag ska skicka det på.

 21. Tore said,

  04.04.10 at 12:28 f m

  Jag har en enda cd-skiva med Pepparn. Jag har lagt upp ett par låtar på youtube. Gå in där och sök antingen på Pepparn eller leta upp min kanal. Jag heter Wermland där. Vet nån förresten om det går att få tag i Nygammalt när han är med där? Jag var så liten (1973 var jag på mitt fjärde år) när det hände att jag inte minns det. Har letat som en galning men som Micke säger; det finns i stort sett ingenting om Pepparn på nätet.

 22. Roger i Sälen said,

  04.10.10 at 7:54 e m

  Jag har hittat 2 skivor på Malungs marknad med pepparn, Fröjd på vischan och Leif”Pepparn”Persson finns nog även på Rättviks marknad.

 23. Peter Johansson said,

  05.01.10 at 7:54 e m

  Jag minns också Pepparn från Nygammalt var nog 11 år. Hur mycket mer kommer man ihåg från den tiden?

 24. gimo said,

  07.16.10 at 8:10 e m

  tack för ni som ser till att många klenoder inte glöms bort..

 25. getmjölk & mackor said,

  07.19.10 at 2:01 e m

  Leif var en hedersprick och en sjutusan till spelman. Att räkna in ”Livet i finnskogarna” behövdes aldrig, det räckte med ögonkontakt och ett flin. Bakom den oborstade fasaden fanns ett stort hjärta och en ömsint själ. Hela grabben var känsla.

 26. Åsa Klarkvist said,

  11.09.10 at 10:22 f m

  Pepparn har varit min stora favorit sen början av 70- talet.Det är så tragiskt att han är nästan aldrig spelas numer. Men det där bandet Irene Börlin hade låter mycket intressant.Vem har det nu och skulle man kunna få lyssna på det.Det skulle göra mig så lycklig.

 27. Erling said,

  01.16.11 at 6:31 e m

  Det var några fantastiska år,när Pepparn höll på.Vilket gav inspiration,även för mej som spela gamla jularbo-låtar på dragspelet.

 28. elin said,

  03.02.11 at 2:21 e m

  Min pappa spelade med peppanr. I ”pepparns svänggäng =)
  Har någon ngn skiva med dem? inte ens pappa har det vad jag kan minnas…

 29. Micke said,

  03.03.11 at 8:53 e m

  Elin, jag har skivor med Pepparn. Vilka vill du ha?

 30. Sudden said,

  08.21.11 at 2:37 e m

  Jag har en film när han var hos oss i familjen på en privat fest !
  De var ett jäkla drag året var 1980!! (super 8 inte bästa kvalite)

 31. Micke said,

  08.21.11 at 6:56 e m

  Läge för att lägga upp på you-tube?

 32. Gunilla said,

  09.30.11 at 4:59 e m

  Jag hittade hit via Google och uppskattar att någon skriver om ”pepparn”. Jag tycker också att ”tuben” är en riktig skattkista när det gäller bortglömd musik.

 33. elin said,

  10.06.11 at 4:20 e m

  Har du någon med ”pepparns svänggäng”? Då pappa var med och spelade? Hihihi…. Annars skulle de var trevligt med andra också, överraska pappa lite :)

  du kan nå mig på min mail….

  El1n_a@hotmail.com

  =)

 34. Torsten Isaksson said,

  11.13.11 at 2:44 f m

  Hej!
  Jag är ingen större dragspelare, även om jag äger ett litet spel, men man blir glad av ”riktig” dragspelsmusik. Jag minns när Pepparn spelade tillsammans med Br. Lindkvist på Nygammalt. Han satt och spela i slokhatt och som det lät – och vilket drag! De flesta omkring mig undrade vem han var och var han kom ifrån helt plötsligt. Hela hans sätt var utöver det vanliga och han tog poängen.
  Anders Larsson var också en annan utöver det vanliga, och hans stora idol när han själv var ung, var just Pepparn. Vi hörde Anders L. spela i Järpliden en gång.

 35. Ewa-Britt Nilson said,

  05.16.17 at 6:55 e m

  Leif Pepparn Pettersson
  N:o One den bästa av
  alla dragspelare han
  brann ju för sitt speleri
  ingen kan bättre bli…
  Så av hans speleri
  får man aldrig nog,,,
  Man vill bara lyssna
  till det om och om
  igen…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *