1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

03.11.08

Svensk LP-skivor #42 Ola & The Janglers Pictures & Sounds 1967

Posted in Min blogg at 1:56 f m

IDOL-KLABBE OCH OLA HÅKANSSONS SÅ FRAMGÅNGSRIKA GRUPP MED FILMMUSIKEN TILL FILMEN OLA & julia!!!

ola.jpg

Claes ”Clabbe” af Geijerstam var ett av svensk sextiotals-pops allra största namn…tyvärr utan att så många vet om det idag.
”Jaha”, säger då en del som jag pratat med om det.
”Clabbe! Vad var det för bra med honom då? Rakt över disc? Var han musiker också?”
Jodå, en förbålt duktig gitarrist och en suverän kompositör. En av de allra största profilerna som vi hade i Sverige under popens gyllene decennium.

Tyvärr så är inte alla som fortfarande lyssnar på svenskt 60-tal medvetna om att Clabbe skrev en stor del utav Ola och Janglarnas material. Hits som Alex Is A Man, Juliet, Bird’s Eye Wiew Of You, Love Was On Your Mind, Strolling Along var samtliga nedtecknade från herr Geijerstams penna. Men förutom Tio i topp-hits skrev Clabbe också mängder med låtar till gruppens LP-skivor.
Samtliga spår från den LP som vi nu ska gå igenom, Pictures & Sounds, är skrivna av denne gigant (190 cm. lång…).

Och även om inte allt på skivan är världsomstörtande så är det i alla händelser en imponerande spännvidd på materialet och rakt igenom väldigt väl genomarbetat och framfört. Inget från Pictures & Sounds känns som något som har kommit till som utfyllnad för att täcka en hel LP. Enligt mig så finns det faktiskt inte en låt på hela plattan som faller ur ramen.

Tråkigt nog så tycker jag att Clabbe generellt, på de flesta håll, ytterst sällan har tillmätts någon större betydelse för svensk pophistoria. Inte ens i albumtexten till den förnämliga samlings-LPn ”Ola & The Janglers, 1964-1971” så står Clabbes kompositörssnille nämnt. Visst, ett litet erkännande finns: ”…(Klabbe) kallades ofta hjärnan i gruppen. Den musikaliska hjärnan.”
Mer än så blev det dock inte om Klabbe på ungefär fyra stycken A4-sidor om gruppens historia, och inte så mycket annat heller på de flesta andra håll under årens lopp.
I pressen i dag så nämns han som på sin höjd som Idoljury-medlem (alternativt ex-medlem) eller helt enkelt bara som en DJ.

Om möjligt så nämns han fortfarande som medlem i duon Malta vilken representerade Sverige i Eurovisionsschlagern 1973, (men mest nog på grund av att låten innehöll en rad om bröst som liknar svalor som häckar. Fortfarande lika fascinerande).
Därutöver på den musikaliska fronten blott tystnad.

Bokförlaget Premiums uppslagsverk ”Stora Popboken” från 1995 ger härligt nog Clabbe, i kapitlet om Ola & The Janglers, det erkännande som han ju bara SKA ha: ”Vad de (Ola & Janglers) inte kunde veta var att denne (Clabbe) skulle bli gruppens låtleverantör (och kanske den bästa kompositören av alla under den svenska popvågen).”
Tack för de orden, Premium…

En tröst och tanke är väl att den gode Claes nog har haft fullt upp av jobb, pengar och bekräftelse ändå under de senaste 35 för att inte alltför mycket sörja att han blev hånad av pressen under sin tid i Idol med fraser som ”Men vad har du själv gjort då i ditt liv då???” Han ler nog hela vägen till banken och i mjugg hemma när han bläddrar bland sina digra pärmar med tidningsurklipp från en karriär som startade redan 1965 och sedan aldrig stannat upp!
En ödets ironi är att Clabbe följde med ABBA på deras turné i Australien 1977 som ljudtekniker. Det borde väl ha varit tvärtom med Björn och Benny som råddare och Clabbe som artist!
Nä, nu skojade jag, men enligt mig så är Clabbe minst lika talangfull som dessa två prominenta herrar.

Någon som undrar huruvida det fanns fler medlemmar i gruppen?
Jodå: Ola Håkansson sång
”Jonte” Olsson orgel
Åke Eldsäter bas
Leif Johansson trummor

OLA & THE JANGLERS – PICTURES & SOUNDS – 1967 utgiven på Gazell

SIDA 1

1) This Ring
En lysande inledningslåt!
B-sida på Juliet. Borde absolut ha släppts som egen a-sida!

2) Behind Every Clever Woman There’s Always A Man
En bluesigare sida av gruppen med ståltråds-gitarrsolo av Clabbe.

3) Time Will Go By
En lite mer ovanlig typ av låt. Är det pop, är det ballad? Svårt att säga. Udda och smäktande på samma gång. Klart intressant melodi och fina harmonier.

4) Call Me Tomorrow
En gedigen sextiotals-låt med en refräng som sätter sig i huvudet direkt! Därmed inte sagt att det är plattans höjdpunkt, lite tjatigt blir det efter ett tag med en fras som upprepas om och om. Snyggt arrangemang och fin sång av Ola hur som helst.

5) My Girl Wants To Be
Ett till pop-örhänge. Återigen en fin komposition med snygga melodier och med harmonier som vindlar sig än hit, än dit.
Än en gång en mycket fin vokalinsats från Ola.

6) Today’s The Day
Återigen en närmast lysande komposition. Mycket fin sångmelodi!

7) Strolling Along
Väldigt väl genomfört. Som bäst femma på Tio-I-Topp, och en av gruppens hits. Ändå är Strolling Along ingen låt som jag någonsin fastnat för. Det är helt enkelt för mycket kabaré och för lite pop.

SIDE 2

1) Juliet
Sliskig så det stör om man vill halka in på det spåret, men det gör inte jag! En av svenskt 60-talspops vackraste kärlekssånger om man bara öppnar sitt hjärta lite,lite grann.
Var gång jag hör Juliet så transporteras jag med ilfart tillbaka till hösten -67.

2) Your Melody
Typisk upptempo-Ola & The Janglers! En riktigt bra komposition med ett flertal intressanta harmonigångar och med ett finurligt arrangemang. Fullt ös på kompet, men tyvärr är den aningen för kort.

3) Mystic Man
Flört med den psykedeliska vågen som rullade över popvärlden i ett halvår eller så och gav oss bland mycket annat låtar som denna. Kan synas lite banalt i dag, men taget ur sitt sammanhang så är det här faktiskt en klart njutbar liten pärla. Väl genomförd av kompmusikerna – vilka de nu var – och en klart godkänd insats av Ola, trots att det inte direkt var vad han var van vid att sjunga.

4) Story Of Glory
Kanonlåt. En av plattans absolut bästa låtar. Påminner faktiskt en hel del om Benny Anderssons skapelser på Hepstars tredje platta som jag recenserade här för nån vecka sen.

5) Hands
Och här också. En snudd på genialisk komposition med enbart orgel, bas och tamburin i kompet. Låter som en kombination av en Bach-fuga och ett tidigt Benny Andersson-verk. På tok för kort bara.

6) Talk To Me
Tillbaka till det Ola & The Janglers som vi är vana vid att höra dem. Klassisk sextiotals-pop med andra ord. En bra framförd låt med väldigt snygg stämsång.

7) Mary Jones
Och här det fullt ös, och en Ola som vi ofta hörde honom runt 65-66!!! En av plattans absoluta höjdpunkter. Bland mycket annat att gotta sig åt så har vi ett mycket fint orgelsolo och ett snyggt congas-komp.

Summa summarum en klart helgjuten LP. Inte ett svagt spår, inte en låt som inte håller måttet och ett brett spektrum av stilar i komponerande och utförande En leadsångare – Ola Håkansson som visar upp sig som en helgjuten frontman med en förmåga att ta sig an de utmaningar som hans ställs inför när han ska tolka alla de stilar som finns på Pictures & Sounds.

Problemet, om det nu finns ett sådant, skulle kunna vara att det trots allt är…tja…hur ska jag säga det…lite för snällt. Det saknas nåt helt enkelt. Man brukar ibland prata om nåt som kallas för j-r anamma och det är nog det som är den eventuella bristvaran.
Grabbarna i Tages körde ledigt och lätt över Ola & Co som en ångvält när det gällde tyngd, kraft och pondus. Inget att ens snacka om.
Men bortsett från det så står sig den här gruppen sig mycket bra mot samtliga sina konkurrenter från den svenska 60-talsvågen. Kompositionerna, leadsången och arrangemangen borgade för det. Lyssna själva, men gör det noga. Janglarnas finlir är lätt att missa vid första mötet, den här skivan kräver ett par genomkörningar för att lossna!
Och återigen: hatten av för Clabbe som skrev 14 låtar till den här plattan vilka nästan alla hade kunnat bli hitlåtar utifall de hade släppts på singel.
En fenomenal prestation!

Slutbetyg: en FYRA av fem möjliga!!!

Popularity: 48% [?]

10 Comments »

 1. Olle said,

  03.11.08 at 1:23 e m

  Kul att Clabbe får ett erkännande för det han gjorde på 60-talet. En finsnidare när det gällde att snickra ihop läckra pophits. Inte bara bra melodier utan också underfundiga texter. Eller ”krumeluriga” som vi sa i Göteborg när det begav sig…

 2. Olle said,

  03.11.08 at 1:35 e m

  Förresten, ersatte inte Clabbe en Idering i Janglers. Gunnar, eller nåt? Brorsa med Christer Idering i Mascots. Eller minns jag min Idolnytt fel…?

 3. Stefan E. Asplund said,

  03.11.08 at 7:48 e m

  Tjaba!
  Jag var ihop med en tjej som ÄLSKADE Ola & the Janglers när det begav sig.
  Hon köpte allt och drev mej nästan till vansinne när det gäller hur mycket Ola & kompani man stod ut med!!!!!
  Dock, den här plattan är den perfekta 60-talspopplattan från en superb svensk pop-grupp. (Ja, de hette pop-grupp!!!!) Skulle utan prut slaå till med en stark 5!!!! Då har vi inte snackat om plattan ”Limelight” ännu. Förbannat bra platta det också.
  tycker Steppen_e

 4. Lena Wärmé said,

  03.12.08 at 11:41 f m

  Hej Micke!
  Roligt och bra att du ”ärar de som äras bör” i svensk pop och rock.
  Det är också roligt att uppleva musiken som delvis gått mig förbi
  genom dina öron. Igår kväll lyssnade jag igenom nästan hela Tages
  som du recenserade och det var mycket uppiggande. De flesta låtarna
  kom jag ihåg men nu lyssnade jag verkligen ordentligt och blev imponerad över deras friskhet och glädje. Så var min spontana känsla igår.

  Tack och hälsning Lena Wärmé

 5. Lennart Wrigholm said,

  03.12.08 at 6:31 e m

  Roligt att Ola & Janglers dyker upp här. Ett av Sveriges bättre popband som märkligt nog aldrig uppmärksammats på CD-fronten (mer än med ett par halvrisiga samlingsalbum.)
  Till och med deras två första album är väldigt fascinerande. Innan Clabbe fanns med i gänget hade man en suverän förmåga att hitta intressanta anglosaxiska låtar att göra coverversioner av.
  Kolla gärna in Patterns? Den visar att Ola var flitig läsare av engelsk fackpress innan han plockade ut låtar till bandet.

 6. Lennart Wrigholm said,

  03.12.08 at 6:32 e m

  Ett klarläggande! Christer Idering spelade gitarr i tidiga Ola & Janglers. Gunnar Idering skötte samma syssla i Mascots.

 7. Stjofön Presley said,

  03.12.08 at 10:23 e m

  Någon som funderat på hur det kan komma sig att i Andmoreagain med Love har Arthur Lee en röst som starkt påminner om Ola Håkanssons, medan låten i sig känns som en Clabbekomposition? Teorier, tack! Ju vidlyftigare, desto intressantare.

 8. Mia, Brisbane said,

  03.14.08 at 1:03 e m

  Mitt Clabbe Minne..
  ..är inte så musikaliskt inriktat men dock komiskt värre.

  För två år sen stannade tåget The Ghan i Alice Springs, mitt i den röda öknen, mitt i ingenstans. Tåget tar 3 dygn att korsa Australien, och man sitter i en stol mesta tiden…

  Vid tågstationen mötte mig två väderbitna Aussies i bredbrättade hattar, med hyrbilen jag hade bokat dagen innan. När de fick se mitt körkort tjoade att de faktiskt hade träffat en svensk för länge sen. Någon Von eller Af någonting som jobbade med Abba och var musiker. Clabbe, utropade jag förbluffat!! Och de nickade igenkännande.

  De berättade att de hade guidat honom någon gång under den där turnen i Australien.

  Jag sa att han numera satt i Idol-juryn.

  Vad är oddsen att springa på någon i The Alice, som börjar prata om Clabbe!?Alice med 27 000 innevånare, tåget stannar där 2 ggr per vecka. 1500km från närmsta större stad!! De har ett båtrace som går ut på att folk har slagit hål i botten på en liten roddbåt och håller i båten som en rockring omkring sig, och springer på den sandiga torra ”floden”, som inte har sett vatten på år och dag.

  Vi snackar mitt i ÖKNEN!

 9. Tobbe said,

  03.16.08 at 6:14 f m

  Bra svensk 60-talspop.
  Se också filmen med Ola Håkansson och Monica Ekman.
  regi Janne Halldoff och till manus medverkade Slas, Stig Claesson. Bara en sån sak !…………

 10. Per Agne Eklund said,

  09.06.11 at 3:54 e m

  fILMEN OM DETTA BAND VAR RIKTIGT BRA OCH VILKEN SMÄKTANDE ÄLSKLIGNSLÅT DE HADE I jULIET..

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *