1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

03.09.08

Svenska LP-skivor #41 The Spotnicks – In The Middle Of Universe 1983

Posted in Min blogg at 11:06 e m

SVENSKA LEGENDARER MED EN AV SINA BÄTTRE PLATTOR OCH MED EN MEDLEM – JURI WIIK – SOM PÅ DEN HÄR SKIVAN GLÄNSER RIKTIGT ORDENTLIGT!!!

spotnicks.jpg

Som många av de som känner mig något så när redan vet så är den svenska gruppen Spotnicks något av favoriter för mig. När jag nu tar mig an uppgiften att skriva om just Spotnicks så ställs jag inför ett litet problem.
Vilket?
Jo, då de från starten 1961 har producerat omkring 50 album med orginalmaterial plus en ofattbar massa samlingsskivor så är det minst sagt svårt att veta i vilken ände man ska börja i när det gäller att recensera göteborgarna. Ehuru Spotnicks numera mest åtnjuter ett slags legendstatus, fjärran från de topplistor världen över som de kunde hittas på för 35-45 år sen, så har de självklart en given plats i den här serien.
Frågan är då alltså:vilken LP ska jag ta?
Mitt val av första recensionsobjekt kom, efter långt övervägande, till slut att bli en av mina favoriter med gruppen och – enigt mig – den överlägset bästa som dom släppt efter 60-talet: nämligen LPn från 1983, den med det kryptiska namnet In The Middle Of Universe.
The Spotnicks har genom åren genomgått ett otal medlemmsskiften, det exakta antalet inkarnationer de haft fram till idag går nog knappt att föreställa sig…Uppsättningen vid tiden för den här skivan var: Bosse Winberg; sologitarr
Juri Wiik sologitarr, sång
Arne Österlind steel guitar
Kenth Andersson basgitarr
Benkt Andersson trummor

Den nye gitarristen och sångaren Juri Wiik imponerar nåt helt grymt på den här skivan! Han visar upp ett register, kunnande och precision i sitt gitarrspel – och är dessutom en alldeles utmärkt sångare – så att man inte kan låta bli att undra över hur det är möjligt att den här klenoden kunde vara dold för pop-Sverige så länge som den var. Jo, jag vet att Juri redan i mitten av 60-talet spelade i Göteborgsgruppen Shakers, så någon nykomling var han då rakt inte. Men ändå…det han presenterar på den här skivan som gitarrist och sångaren är smått fenomenalt! Och vart tog han vägen sen? Jag vet han dök upp i gruppen igen runt 1997, men vad hände i perioden emellan?

Det tråkigaste med den här skivan är två saker: dels låten Spanish Eyes, dels att Spotnicks inte lyckades hålla den här sättningen nån längre tid. Det dom här gubbarna hade kunnat åtstadkomma om de hade fått tio år till med samma sättning kan man bara drömma om!

SPOTNICKS – IN THE MIDDLE OF UNIVERSE 1983 utgiven på Mill Records

SIDA 1

1) Drop Me In The Middle Of Universe
Plattans första låt väcker direkt en fråga: varför heter skivan som den heter och varför heter den första låten som den gör när Juri Wiik helt klart sjunger frasen: ”Drop me in the middle of THE universe???
För övrigt en lätt tveksam discoflört. Hur sjysst hooken på refrängen än är så kan jag tvivla på vad Spotnicks hade på diskoteken att göra 1983.

2) Time Is Tight
Booker T and the MG’s gamla hit från 1969 i Spotnickstappning. Klart godkänt!

3) Still The One
Lysande boogierock där Juri Wiik visar både vilken fin sångare och lysande gitarrist han är. Kompositionen, spelet, arrangemanget och framförandet är faktiskt snudd på makalöst här. Visst, det är mycket dansgolvsfrieri här, men på ett mästerligt sätt. Med lite drag i rätt trådar så hade det här blivit en monsterhit på sin tid.

4) Boat On The River
Tillbaka till det instrumentala och med Bosse Winbergs gitarr i förgrunden. En väldigt fint framförd vemodig liten historia.

5) My Love Will Never Change
En kanonlåt nertecknad av Juri Wiik och Hans Sidén! Både spel och sång är här på allra högsta nivå. Visst, det är mycket simpel boogierock a lá Status Quo men gjord med en sån finess och med så pass mycket melodi att man stundtals häpnar. Återigen en tunn tråd mellan det suveräna och ett svängigt dansband dock…

6) Space Truck
Nyinspelning av en gammal Spotnicksdänga från 1965. Minst lika tung som orginalet och med Juri Wiik i färd med att få Albert Lee att blekna…

SIDA 2

1) Spanish Eyes
Hmm…den här kändes väl ändå lite överflödig…Ärligt talat, Spanish Eyes har jag alltid hoppat över när jag har spelat In The Middle Of Universe. Vedervärdigt.

2) Don’t Stop
Och hur följer man upp ett magplask från 10meters-svikten? Jo med ett kanonnummer såklart!
Här är en version som lätt knäcker Fleetwood Macs orginal, tro det eller ej! Spotnicks version har mycket mera tryck i kompet, betydligt vassare gitarrist och avsevärt bättre sång! Lyssna själva och förstå!!!

3) Gina Lola Breakdown
Någonting så udda som en cover på en Dixie Dregs-låt! (För den oinitierade så är det nuvarande Deep Purple-gitarristen Steve Morses första etablerade band i karriären.)
Juri Wiik visar att han är en totalt sanslös gitarrist, här är det fråga om ren världsklass och ingenting annat. Detta gäller för övrigt även gruppen som helhet. Lyssna bara på Kenth Anderssons basspel på den här låten. Sanslöst tungt!

4) Help Me Make It Through The Night
Återigen en låt som – hur väl genomförd den än är – känns väldigt umbärlig i en tappning av Spotnicks…Kris Kristoffersson i reggaetappning. Gärna på dansbanan men inte hemma i myshörnan. Nej tack.

5) Sign Radio
39 sekunder lång instrumental. Signaturmelodi till ett radioprogram, var det så det var tänkt? Hursomhelst så är det väldigt njutbara 39 sekunder…

6) No Such Luck
En mäktig avslutning med en plattans bästa låtar. En för den tiden tidstypisk presumtiv radiohit. Lätt dramatisk ton och med en Juri Wiik som sjunger som vilken amerikansk FMradio-stjärna som helst. Lysande produktion som skulle ha fått Hall & Oates nyfikna på vad det här var för nåt. Kunde ha blivit en monsterhit om bara – återigen – rätt person hade ryckt i dom rätta trådarna…

Summa summarum en skiva som liknar en berg-och-dalbana! Kanonlåtar varvas med rejäla bottennapp, även om i det här fallet bottennappen säkert funkade på sitt sätt live. Mycket kan säkert för många i dag avfärdas som kompetent men trist flirt med mogen danspublik, men det tycker jag inte att det är. Det här är musik som även funkar i allra högsta grad hemma i lyssnarvrån. Nåt mästerverk är det inte, även om alltihopa är framfört på ett makalöst fint sätt. Lite väl många blindskär som Spanish Eyes och Help Me Make It Trough The Night sätter nog lite för många pinnar i hjulen för att det ska kunna bli allra högsta betyg.
Det intressantaste med den här skivan är dock, som tidigare nämnt, Juri Wiik. Vart han tog vägen efter Spotnicks fram till att han kom tillbaks i slutet på nittiotalet är helt okänt för mig. Nån som vet?

Slutbetyg: en FYRA av fem möjliga!!!

Popularity: 100% [?]

64 Comments »

 1. Lennart Wrigholm said,

  03.10.08 at 4:04 e m

  Kul att du uppmärsammade det här albumet. Trodde inte det var så många som kom ihåg det. Men visst tusan är det bra!
  Jag har för mej att herr Winberg själv var mycket nöjd med den här sättningen. Det var också med de här herrarna man gjorde ett dokumentärprogram för svensk TV vilket fortfarande står sej som en av de bästa jag sett om en svensk popgrupp.
  I ett par av de rockigare spåren på den här plattan ligger de närmast i paritet med Rockpile.
  Juri Wiik var ju gammal veteran från 60-talets popscen i Göteborg. Han var ju medlem i såväl Beachers som Shakers under flera år. En mycket duktig musiker.
  Ska se om jag kan få tag på Hans Sidén så kan jag sedan lämna rapport om vad han har för sej nuförtiden.

 2. Stjofön Presley said,

  03.10.08 at 9:28 e m

  Beachers, säger du Lennart. De stod ju som vinnare efter namnstriden med Nameloosers. Minns att det var två eller tre av grabbarna i Beachers som hade östeuropeiska namn, eller hur? Vilka var de andra? Visst fanns det ett brödrapar där också? Var Juri en av bröderna? Var tog de andra i bandet vägen? De lär ju ha varit väldigt bra har jag förstått. Men hur var det? Finns någon med intakta minneskamrar som kan återge de gamla berättelserna innan de förvandlats till skrönor och halvlögner?

 3. Stjofön Presley said,

  03.10.08 at 9:30 e m

  Visst ja, Spotnicks. Deras version av Hava Nagila, den med stråkarna, den är ju mycket bra. Liksom Johnny Guitar. Last date. Orange blossom special är det ju rent överjäkligt gitarrplink på.

 4. Olle said,

  03.11.08 at 1:13 e m

  Några av killarna i Beachers hade baltiskt ursprung vill jag minnas. Förutom Juri kommer jag inte ihåg vad de andra medlemmarna hette. Är på resande fot i Indien nu så kan inte slå upp det i den alltid så användabara popbibeln ”60-tals pop från Göteborg”, författad av Hans Sidén. Där står det mesta. Kan Lennart skaka liv i Hans vet han säkert vad som hände sedan och vad killarna gör idag. Varma hälsningar
  Bombay-Olle

 5. Stjofön Presley said,

  03.11.08 at 5:40 e m

  Du Olle, det var ett snitsigt artistnamn du dragit på dig. Bombay-Olle. I ett band jag spelade med, Jukon Speakers, döptes jag till det nästan lika snitsiga Bombay-Bo. Men så sa jag till de andra hur det ligger till: My name is Presley… Stjofön Presley! Sedan var det inget snack om saken.
  Jaså, de var balter grabbarna i Beachers. Finns det någonstans där man kan höra hur de lät?

 6. Lennart Wrigholm said,

  03.12.08 at 6:28 e m

  Nu ska vi reda ut det där med Juri Wiik.
  Ber om ursäkt för att jag satte in honom i Beachers. Där fanns en annan Juri med Lepik som efternamn. Helt och hållet med misstag.
  Juri Wiik kom ursprungligen från Ulricehamn och värvades till The Shakers sommaren 1965 och fanns kvar i gruppen fram till dess upplösning nyårsafton 1968.
  En bedrift med tanke på att Shakers förmodligen var en av Sveriges mest turnerande & hårdpartajande band.
  Jag vet inte riktigt vad Juri sysslade med under det tidiga 70-talet men han dök alltså upp i den sista Spotnicksvarianten innan herr Winberg bosatte sej i Spanien.
  Juri Wiik var också verksam i en grupp kallad Viking Truckers vilka åstadkom en LP som enligt Hasse Sidén ska vara väldigt bra.
  Enligt Hasse sysslar Juri inte idag med någon form av musik utan är mest verksam inom bilbranschen.

 7. Stjofön Presley said,

  03.12.08 at 10:19 e m

  Nå, men Beachers då? Vem kan dem, och var att höra?

 8. Lennart Wrigholm said,

  03.13.08 at 8:35 f m

  Göteborgska Beachers var en av de där grupperna som var förbaskat bra på scen men som aldrig riktigt kom till sin rätt på platta.
  (Något som ju inte var alltför ovanligt.)
  Trots att deras fåtaliga singelplattor producerades av Anders Henkan Henriksson.

  Deras version av Not Fade Away kan avlyssnas på CD´n 60-talspop Från Göteborg.

  Gänget innehöll tre estländare i förskingringen. Söner i familjer vilka kom som flyktingar till Sverige i slutet av andra världskriget. Bröderna Juha (basgitarr) och Urmas Plunt (trummor) samt Juri Lepik (sologitarr). Man kompletterades av Tommie Kristianssson (kompgitarr).
  Under karriärens gång kompade man Emile Ford under dennes turneér. Man gjorde också en grej i pressen om att man var ”Sveriges fulaste popband!”

  Urmas startade 1966 inspelningsstudion Gothenbourg Sound. En verksamhet där han fortfarande är verksam.

 9. Olle said,

  03.14.08 at 7:56 e m

  Namnet Urmas påminner mig om ett annat göteborgsband – Armas. Även där var var en son till baltiska flyktingar medlem och gav dessutom namn till gruppen. Minns att de under en kort tid var väldigt poppis bland tjejerna i skolan men kan inte påminna mig om någon skiva de spelat in. Tror aldrig jag hörde dem spela.
  Bombay-Olle

 10. Jan-Erik Malmberg said,

  04.06.08 at 9:12 f m

  In The Middle Of ……… en mycket bra musikproduktion vilket jag testade på många vanliga människor, inte musiker! Bättre ljud än de flesta och ett härligt driv i musiken där Help Me Make It Through ……… är ett gott exempel på hur Spotnicks kan få det att svänga så att orginalversionen blir mindre intressant. För övrigt har man gjort två riktiga bra LP till och det är The Great Snowman och Unlimited. Sedan är det så nu på 2000-talet att man skulle vilja se en drömsättning med Spotnicks inklusiva Björn thelin och Juri Wik med en hel vokal produktion? Poppa upp gamla klassiker så att det gungar som gjorde på scenen under åren 1963-1967!!
  Vore härligt tycker Jan-ERik tidigare fanclub medlem nr 026

 11. Micke said,

  04.06.08 at 11:33 f m

  Jag kan bara hålla med! Juri Wik är tyvärr också en av de där borttappade giganterna inom svensk musik. Själv har jah aldrig sett honom på scen, men att nån gång få se Spotnicks med Juri Wik är ju något av en dröm…och har varit det länge.

 12. Juri Wiik said,

  06.24.08 at 7:11 e m

  Grabbar!
  Jag är helt överväldigad och tacksam över dessa positiva omdömen av mig!
  (Råkade av en ren tillfällighet hamna på denna bloggen)..
  Bosse W och jag har alltid hyst en ”hatkärlek” till varandra, och detta började nog redan när vi spelade in ”Something like country”..runt -72..för vi är trots allt olika generationer vad gäller musik, men det som förenade oss var nog countryn.
  Tyvärr har han alltid varit manipulerad av sin omgivning, vilket gör det svårt att spela med honom nån längre tid..(för vi har ju försökt några ggr)..
  Alldeles riktigt tröttnade jag till slut på musiken..ledsnade helt enkelt på att bara spela andras musik, och aldrig få tillfälle att utveckla min egen..fick aldrig chansen..så jag lade av.. Har bara spelat sporadiskt i olika sammanhang de senaste åren, när andan fallit på..
  Tack o ha de gôtt där ute..
  Hälsningar // Juri

 13. Stjofön Presley said,

  06.30.08 at 10:12 e m

  Juri Wiik hör av sig!!! Vad händer härnäst? Ska Tommy Wåhlberg skriva sina memoarer och publicera dem på den här sajten? Kommer Nameloosers äntligen att berätta om bästa Malmöpartyt någonsin? Ska Stjofön Presley slutligen ändra namn till Stjofön Cochran? Frågorna är många. Finns bara ett sätt att besvara dem. Skriv ned ögonblicksintrycket till Mickes blogg från vinylbutiken!
  Ha en dejlig sommar, lyssna på Leva livet med Stor-Babs. Sippa på en god drink bestående av en tvåa vardera av mörk rom, bourbon och Kahlua. Garnera med ett syltat körsbär och ett par blad mynta. Njut!! Och byt för Guds skull platta till något med Fugs! Till exempel It crawled into my hand, honest! En fullgod kandidat till mest urskuldande LP-titel någonsin!!!

 14. Gunnar said,

  07.11.08 at 10:35 e m

  Ang. Beachers, så stämmer det som Wrigholm skriver om medlemmarna: Fast Tommie var också sångaren i bandet, tyvärr avliden för några år sedan. De gjorde tre singlar varav Dang Me (den första) tror jag var med på 10 i topp, åtminstonde testades. 2:a var Not Fade Away och tredje och sista Darlin´på Olga Records på den ersatte Lasse Svensson (Lill-Babs bror, senare i Tages) Urmas på trummor. Lär finnas en CD med Beachers samlade som jag ej lyckats hitta. Tycker för övrigt också att Juri W var/är en utmärkt gittarist. Juris bror Peter kan för övrigt då och då höras på Stenas Kielbåtar, också väldigt bra.
  Stjofön Presley, man kan också lyssna på Captain Beefhearts ”Lick my decals off, baby” ;-)

 15. Göran Brandels said,

  07.11.08 at 11:30 e m

  Fråga till Gunnar ovanför och andra som har svaret.
  Jaha, spelar Lasse Svensson trummor på Beachers tredje singel!!! Det var en överraskning för mig. Kul att få veta det!!! Det är alltså Darling plus en låt till. Vad heter den och från vilket år är den ifrån? Jag samlar på skivor med Tages-medlemmar och då är jag naturligtvis intresserad av att hitta denna singel också. Är det någon som har den till salu så hör gärna av er till mig. Det gäller även CD-skivan med dessa låtar på. Maila mig på: samlartages@hotmail.com

 16. Gunnar said,

  07.12.08 at 5:04 e m

  Jajamen, Lasse spelar trummor på den , baksidan är It´s Love Baby (Ted Jarret). Skivan är inspelad 1966 (tror jag (har själv skrivit det på skivan), inte på Olga som jag skrev utan på Hep House. Darlin´står det (arr. Christianson). Jag har alla tre Beachers singlarna, följde dom på -60-tal på rep och spelningar.

 17. Göran Brandels said,

  07.12.08 at 6:05 e m

  Till Gunnar igen:

  Finns det möjlighet att få höra dessa två låtar? Kan du göra mp3-filer och maila eller spela in ett kassett och skicka mot ersättning naturligvis? Det skulle också var kul att se hur omslaget ser ut. Vad säger du? Om du vill maila så finns adressen ovanför.

 18. Gunnar said,

  07.12.08 at 6:39 e m

  Göran, jag mailar dig men blev nu osäker när jag tittar på Darlin´skivan, det är kanske inte Lasse på trummor utan kan vara Gunnar Pettersson (Gin House BG, Nynningen, Kjell Jansson Quartet mm.) Någon som är säker?

 19. Aaron said,

  07.13.08 at 8:15 e m

  Ja, jag vet att jag är sen med att kommentera… :)

  Men farsgubben (som är en stor Spotnicks-fan) och jag diskuterade denna plattan idag och kom fram till att jag borde leta upp den på CD till honom. Han saknar den i samlingen och tycker att ska man kalla sig fan räcker det inte med vinylen. Jag höll med och efter en sökning och hamnade jag här.

  Fantastiskt kul att du uppmärksammar detta härliga album och väldigt kul att du ger Juri det beröm han förtjänar. Gillar även hans insatser på Something Like Country (fantastisk skiva den också).

  Jag brukar alltid säga att hur mycket jag än gillar Spotnicks gamla grejer från 60-talet så är det främst 70-80-talet som jag håller högst. Dels för att intressanta sättningar och en mer experimentell inställning resulterade i tokbra skivor (såsom Today, Feelings och Back in the Race) och dels för att jag blev uppväxt med den musiken. Jag var bara liten knatte när ”Universe” kom och minns svagt när de lirade titel-låten live i nåt Café program på TV.
  Det var väl därför jag började lira gitarr själv antar jag och influenserna syns mer nu än någonsin tidigare. Haha. Ha det gott!

 20. Benkt A said,

  09.17.08 at 11:45 f m

  Hej svejs.
  Trevligt att många gillar sättningen ( Juri Wiik sologitarr, sång Arne Österlind steel guitar Kenth Andersson basgitarr och jag själv Benkt Andersson trummor) vi hade under den korta tiden vi fick förmånen att spela med bandet. visst är det väldigt synd att herr Wiik la av.
  Men men…
  Själv är jag i full gång bakom ”kaggarna” Spelar just nu med fyra olika sättningar, Storbands jazz, country, brass band och rock/blues. Har en del bra jobb med Lars Peter W om han är bekant. Hoppas väl att någon gång ha möjlighet att få lyssna till THE SPOTNICKS live.
  Ha det så gott alla.
  Benkt

 21. Sören Alverfeldt said,

  09.24.08 at 10:55 e m

  Hej på alla!
  En del kanske redan vet vem jag är; det är mitt lilla privata hobbyprojekt som sedermera har kommit att fungera som The Spotnicks ”officiella” hemsida på nätet och kanske till viss del bidragit till att hålla intresset för gruppen levande. De kör fortfarande för fullt med en 30, 40 spelningar per år. Närmast ska de till Nancy i Frankrike för en konsert i början av oktober.
  Mr Bo Winberg och Bob Starander är mao still going strong.
  Efter att ha följt The Spotnicks, i alla dess olika konstellationer, under snart 50 år är det himla kul att läsa detta blogginlägg och dess kommentarer.
  Roligast är att få ett livstecken från Juri och Benkt efter så lång tid utanför mina ”ramar”. Senast jag såg er båda live på scenen var i Karlsborg 1984 (!) …tiden går. Ett gig ni gjorde i Södertälje 1983 var något av det bästa jag upplevt i live-väg.
  Av en ren tillfällighet – därav mitt inlägg – så lyssnade jag idag, under en arbetsresa i bilen, igenom just Viking Truckers LP ”Love on the road” och andra inspelningar som gjordes av dem för ett Schweziskt skivbolag och där alla medverkande musiker vå var medlemmar av The Spotnicks, eller hade tidigare varit det, bl.a Juri och Benkt.
  Kanonbra ”trucker country” och högklassig bilradiomusik som numera ligger lätt åtkomlig i min iPod!
  Tack ska ni ha för all bra musik som ni har försett mig med under den eran!
  Tack också till Micke, som också hjälper till att hålla The Spotnicks vid liv!
  Jag har varit inne i din butik några gånger – min son bodde bara ett par kvarter från Hornstull en tid. Hela butiken var i princip tapetserad med Spotnicksskivor och jag blev djupt imponerad!
  Hälsningar Sören Alverfeldt

 22. Benkt A said,

  09.26.08 at 11:53 f m

  Hej Sören med flera.
  Verkligen trevligt att du gillade oss 1983. Det var väldigt roligt bitvis och svängde gott om bandet.
  Ha det så gott
  Benkt A

 23. ROCKABILLYROY said,

  04.29.09 at 9:49 f m

  VILKER ÅR SPELADE SPORTNICKS IN SIN FÖRSTA SKIVA.
  OM DET ÄR NÅGON SOM VET. ÅR OCH VILKEN PLATS
  TACKSAM FÖR SVAR

 24. Jan-Erik Malmberg said,

  05.15.09 at 4:26 e m

  Ser att debtten avstannat nu under år 2009.
  Trevligt att tidigare medlemmar i Spotnicks hörde av sig och ursäkta Bengt, men särskilt intressant att Juri kom med inlägg. De bekymmer han drar upp väl kända fö oss alla som följt Spotnicks sedan start! Det finns stora nackdelar med att byta sättning ofta! Orkestern kan bli mindre trovärdig när den försöker fortsätta sedan år efter år, ja till och med i decennium efter decennium! Någon underar om Spotnicks första skivinspelning och det var väl en single med The Old Spinning Wheel våren 1962 eller?
  Strongt föresten att Bo Starander orkar hålla ut,? Hoppsan nu åkte en basist ut här under hösten 2008
  Jan-Erik Malmberg Fjälkinge en gång medlem 26

 25. Lenah Winberg said,

  07.19.09 at 1:42 e m

  Lenah, nuvarande hustru till Bo Winberg, håller med om att Juri Wiik är ett av det bästa som finns inom musikvärlden. Dessutom är han en ”skitgo gubbe”. Vi har haft en hel del kul ihop. Jag skulle också gärna se Juri ihop med Bo på scen igen, dom funkar bra ihop bara det inte blir för länge. Båda är som vår hund, mycket envisa, men som sagt ”goa”.
  En av mina favoriter med Juri är ”Still the One”. Juri har en sådan härlig röst!
  När Bo fyllde 70 år och The Spotnicks fyllde 50 år så gav Bo ut en CD med hans favoritlåtar. Den innehåller bara en (1) sånglåt och det är ”Drop Me In the Middle of Universe”. Säger en hel del tycker jag.
  Nu när jag tänker på det så skall jag slå Juri en signal, det var några månader sedan sist.
  Aloha och ha en resterande bra sommar.
  Lenah

 26. Jan-Erik Malmberg said,

  08.06.09 at 10:33 f m

  Bra om Lenah kontaktar Juri!
  Det vore roligt att se honom på scen igen med Bosse W. Den sistnämnde verkar ju ganska trött? Varför inte ringa den mycket begåvade musikern Björn Thelin också? Det kan väl aldrig vara fel att man försöker samsas åtminstone ibland??

 27. Johan said,

  10.08.09 at 11:48 e m

  Jag googlar förgäves efter 60-tals göteborgsgrupper och hamnade här. Det verkar diskuteras en hel del här och en del kunnigt folk verkar läsa… :)
  Känner någon till gruppen Pillow som 1968 spelade in en singel med låten Greensleeves? De verkar inte ha gjort avtryck någonstans i allt som skrivits om de svenska 60-talsbanden. Anledningen till funderingen är att jag går igenom massa gamla rullband och hittade en upptagning från tv (utan bild tyvärr då!) fast med väldigt bra ljud där gruppen medverkar och spelar bland annat denna låt.

 28. Harald said,

  10.27.09 at 4:25 e m

  Bo W är bäst.

 29. Anna said,

  11.10.09 at 11:20 e m

  Hej alla gogglare!

  Den bästa låten i mitt tycko är med Juris lite hesa röst är: When I need yuo…..och leeving next door to Alex!!! Med Limmericks Juri Stefan Benkt o Tommie!

  Hälsar en fd sambo! Kram Juri om du läser det, hoppas allt är bra med dig o Peter o övriga familjen…

 30. Pierre Mähler said,

  11.14.09 at 6:07 e m

  Kan bara hålla med allt som sagts. Vilken fantastisk platta In the middle of universe är.

  Hamnade här av en slump när jag sökte efter info om Juri Wiik på eniro :-) Vilken gitarrist och vilken grym sångare du är Juri!! Vi bara måste få höra mer av dig! Hoppas du läser detta.

  Spotnicks har varit ett favoritband ända sen barnsben och ”universesättningen” är en av de bästa tycker jag. Kenth och Benkt hade grymt driv och Juris supertenor och asbra counrtyinfluerade gura rockade fett. Bosse spelade som vanligt briljant.

  Ha det fint musikerkollegor och låt musiken tala!
  /Pierre

 31. Juri said,

  11.30.09 at 10:07 e m

  Hej alla!
  Va häftigt.. o grymt smickrande att ni kommer ihåg mig efter alla dessa år..o det är ju ganska många..
  Jag kanske ska leta reda på mina gitarrer under sängen igen..:-).. (om det dyker upp nån kul ”sätting”).. Det skulle verkligen vara en ära, att få spela för/med er som satt mig så högt på er pediestal.
  Jag bugar o tackar ödmjukast..o säger som Arnold inte sa..”I´ll might be back” ;-)
  Vi hörs!
  Varma Hälsningar
  Juri

 32. Micke said,

  12.02.09 at 12:29 f m

  Hör av dig Juri! Du kan få en spelning här i Stockholm med Revolutionsorkestern! Kan vi kompa så olika akter som Thorsten Flinck och Bernie Marsden så ska vi nog fixa dig också!!!
  Så hör bara av dig, jag ser fram emot att få duellera med dig en sen lördagskväll om ett par månader!
  Micke

 33. sonja said,

  12.20.09 at 11:49 e m

  Hejsan!! Hoppade in på denna blogg när jag sökte efter Bo Winberg. Såg
  att någon undrade vad Juri Wiik sysslade med i början av 70-
  talet. Jag vill minnas att jag såg en grupp vid namn ”Holy Moses”
  el. (Milda Makter) spela 69-72? på bl.a en klubb som hette
  Munchhausen i Palacehuset. De var ofta där. Kanske husband?
  Men det konstiga var att jag såg samma killar på ett LP- om-
  slag i Tyskland, men då med Bo Winberg under namnet Spot-
  nicks. Den här gruppen Holy Moses? spelade i alla fall en helt
  annorlunda musik, typ 10-12 min. låtar. Jag tror att Bernt
  Andersson var med och Frostis på trummor. Jisses vilket band
  detta var. Är det någon som vet något om detta bandet. Hörde
  senare av någon kompis att Frostis spelade med Rebop, som
  jag senare såg på en platta med Spencer Davies Group.

  Kära damer o herrar!! Var snäll och red ut detta för mig.

  mvh Sonja i Tyskland sen länge

 34. Micke said,

  12.21.09 at 12:49 f m

  Tack Sonja för mycket intressant information! Vi ska genast ta och rycka i dessa nya trådar! Tyvärr så spelade många inte så långlivade band från den epoken aldrig in någon skiva, vilket gör att man inte har så mycket mer än hörsägen att gå på när det gäller vem som spelade med vem.
  Men, jag – eller kanske Juri själv – återkommer snart i ärendet!
  Micke

 35. Juri said,

  01.02.10 at 12:49 e m

  Hej o Gott Nytt År alla vänner!
  Yes.. jag kan klarlägga Sonjas undran..
  Mycket riktigt var vi ett av husbanden på Mûnchhausen, och vi hette Milda Makter..och bestod av Bernt Andersson, Magnus Hellsberg, Claes ”Frostis” Pettersson, och jag själv..och ja, vi hade en lite egen stil :-)
  Vi jobbade även lite som studiomusiker, och det var så vi kom i kontakt med Bosse W. Vi spelade då in bl.a Something like Country och en mängd mystiska låtar avsedda för Japan under namnet Spotnicks..tror det var runt 1972-73. Bosse ville att vi skulle fortsätta spela med honom..men vi hade andra planer…som tyvärr sprack..the rest is history ;-)..
  Historien upprepade sig i slutet av 70-talet..men det tar vi en annan gång..då gjorde jag några gitarrproduktioner under namnen Dave West ocg David Palmer..som Magge just hittat på kassetter..
  Vi hörs, o god fortsättning!
  Juri

 36. Micke said,

  01.02.10 at 2:23 e m

  Gott Nytt År själv Juri, och tack för all underbar information! Räkna med att den sitter riktigt bra för många som regelbundet läser på den här sidan!
  När jag ändå har dig på kroken, Juri, så passar jag på att fråga dig utifall du har någon info om skivan Bob, Björn & Dave? Det jag skulle vilja veta är hur det kom sig att Dave Kirby spelade in med er, utifall att han då verkligen bodde i Sverige och hur stor din roll är på skivan.
  Om du dessutom kommer i håg vem som sjunger på resp. låt så vore det guld värt för mig, men jag förstår att det kan vara svårt att minnas så 37 år senare…
  Tack för all hjälp så här långt, Juri!
  Micke

 37. Juri said,

  01.03.10 at 6:41 e m

  Well Micke..
  ..Jag råkar faktiskt ha plattan i min ägo..
  jag får väl läsa vad som står på konvolutet..;-)
  Återkommer när jag kollat..
  Ha de bra
  Juri

 38. sonja said,

  01.06.10 at 11:25 e m

  Hejsan!!! Det var ju mycket info på en gång. Tack så väldans mycket! Så
  dom kallade sig ” Milda Makter” ? Ok, det var många år sedan.
  Hörde med min kompis igen om ”frostis”, Kjell Jansson skulle
  tydligen vara med i samma gäng,och hon nämnde även Conny
  Sjöqvist och Peter Winsnes i samma veva. Till sist! Vad Gjorde
  Bernt A och Magnus H senare i karriären? Än en gång, tack så
  mycket för denna gången. Kul och friska upp minnet lite gr….

  mvh sonja

 39. Bo Olsson said,

  01.29.10 at 12:22 e m

  Av en slump kan vara rätt roligt ibland, som t.ex när man hamnar på Mickes blogg!
  Själv är jag gammal Spotnicks Fan Clubmedlem sedan anno dazumal och har numera nummer 20. Riktigt roligt var det att få se och läsa livstecken från Juri och Benkt. För ett antal år sedan höll jag och en god vän på att arrangera rock i tält i Simrishamn. På scenen stod då bl.a. Papa Ó, Spotnicks, Partypolarna, Refreshments, Dave Edmunds, YaYaMän men en gåpng faktiskt också legendariska Apaches med salig Lellen som kapellmästare. Gitarr spelades den kvällen av, ja just det, Juri!
  Han var kanske inte på sitt allra som soligaste humör, men en sanslös gitarrhantverkare visade han att han var och förmodligen är!
  Nu ser jag till min glädje att Stefan Ericsson, Owe Lindell och Ralph Nilsson plus ett par nya killar blåser liv i Papa Ó igen och det kan säkert bli kul.
  Med viss spänning ser jag också fram emot Viking Truckers nya platta.
  Jo, än leva de gamla gudarna!
  När Spotnicks var nere var det inte sällan med nya trumslagare. Första gången, då som Papa Ó spelade en kille som kallades Liffe, Mats Bengtsson var med ett par gånger, Frostis Pettersson en gång, Björn Fryklund en handfull gånger, Mr Möller en gång, så visst har det rört sig mycket kring Hr Winberg.
  I sommar, märmare bestämt första helgen, torsdag -lördag, återkommer vui med en tredagarsfestival I Simrishamn kallad Österlens Hamngille. Just nu håller vi på att sätta spellista. Kanske?

 40. Juri Wiik said,

  05.07.10 at 11:01 e m

  Hej alla..
  ..tittade in och blev väldigt förvånad när det påstås att Viking Truckers släpper en ny platta?? ..Såvitt jag vet består Viking Truckers av: Bob L, Stefan E, Peter W, Arne Ö, Benkt A, Magnus H, och jag själv…och vi som grupp har definitivt inte spelat in någon ny platta..
  Jag vill bara poängtera att om någon släpper en platta under det namnet, så är det absolut inte det ”äkta” Viking Truckers..
  Mvh
  Juri

 41. Mamapola said,

  05.18.10 at 12:03 f m

  Hej. Juri!
  För din information, och eftersom detta är en blogg, för alla andras information också!!
  Nu är S. Ericssons Viking Truckers registrerat på ”Patentverket”!! Av honom!!

  The Viking Truckers består numera av S. Ericsson, Ove Lindell, Ralph Nilson, Henrik Nagy, Martin Svensson etc….
  Knäppt, eller!??!!

  MVH
  Mamapola

 42. Juri Wiik said,

  05.21.10 at 11:32 f m

  Hej Mamapola

  Tack för den roliga informationen..
  .. vi får väl hoppas att Bosse W har registrerat namnet Spotnicks hos Patentverket…annars kan ju snart vad som helst hända..:-)..fantasin verkar ju flöda hos f.d. medlemmar, när det gäller att hitta på bra namn..;-)..

  Mvh
  Juri

 43. Mamapola said,

  05.25.10 at 11:29 e m

  Hej Micke.

  Du har frågor runt produktionen Bob, Björn och Dave, dvs EXTRAKNÄCKT. Den kom ju till när Bob ”pryade” på Studio West på 3dje Långgatan i Göteborg. 1971 el. -72? Många av dåvarande Göteborgseliten musiker medverkade på denna lite udda LP, som gavs ut på Lasse Samuelssons skivbolag och en del av låtarna blev också förlagda där. Jag tror mig komma ihåg att Titti Sjöblom sjöng in en av låtarna.
  Kommer ihåg att vi satt sena kvällar och sjöng HELP ME, som Peter Lindgren, son till Rune Trumpetaren, hade skrivit. BBD träffades på Kanaltorget, dvs nuvarande Nordstan, där det på den tiden fanns replokaler till en billig slant, där kokade musik! Hör av dig med frågor! om du vill
  Hilsen
  Mamapola

 44. Patrik said,

  07.28.10 at 3:03 e m

  Mamapola jag vill veta mer om Bob, Björn och Dave, EXTRAKNÄCKT för musikprojektet, hör av dig via musikprojektet.se !

 45. Patrik said,

  07.28.10 at 3:09 e m

  Juri Wiik eller nån annan som vet mer om EXTRA KNÄCKT får givetvis också höra av sig!

 46. Micke said,

  07.29.10 at 11:16 e m

  Extraknäckt blir mycket snart recenserad!!!

 47. Mamapola said,

  08.02.10 at 12:32 f m

  Extraknäckt, recenserad efter 40 år, så kul!! Den är värd det!
  Vem vet något om Dave???? Vad hände honom, jag tror inte han finns bland oss längre, det vore skönt att veta vad som hänt!

 48. Juri said,

  08.06.10 at 5:53 e m

  Hej alla
  Här kommer lite fakta om Extra knäckt;
  Text & Musik: Bob Björn & Dave (12 titlar)
  Tekniker: Johannes Leymann och Bob Lander
  Musiker:
  Trummor: Anders Kjellberg o Claes (Frostis) Pettersson
  Bas: Magnus Hellsberg, Björn Thelin och Jan Yngve Johansson
  Gitarr: Juri Wiik, Bob Lander, Björn Thelin
  Piano: Philips Pagg och Johannes Leyman
  Orgel: Johannes Leymann
  Sång: Bob Lander och Dave Kirby
  Vi spelade in plattan i Studio West på 3:dje Långgatan i Gbg, där Johannes Leymann då var tekniker (tror studion fortfarande finns kvar under annat namn)
  Skivan är utgiven av: ”Plump Productions” :-)..
  ..Där fick ni nåt att bita i grabbar..:-)
  Vad gäller Dave Kirby, har jag för mig att han hamnade i Borås.. av alla ställen..och spelade med nåt eller några lokala band, jag kommer tyvärr inte på vad dom hette..jag kanske kommer på det nån dag..
  Ha de bra allihop..
  Juri

 49. Benkt Andersson said,

  08.16.10 at 11:41 e m

  Hej alla bloggare.
  Trevligt att läsa inlägg från gamla medmusikanter och diggare.
  Saknar kontakten med Juri med flera. Hoppas att någon gång kunna återuppta spelandet med dessa.
  Förnärvarande spelar jag ganska flitigt i olika sammanhang. Nu senast på Stampen i Sthlm.

  Må väl alla där ute.
  Benkt

 50. Juri said,

  08.17.10 at 5:17 e m

  ..Bengaloo Benkt…du vet ju var jag finns…:-)

 51. Malmberg Jan-Erik said,

  01.17.11 at 3:57 e m

  En gång oroade jag mig för att debatten avstannat och det har den tydligen gjort nu igen. Vidare har det ju inte sagts så myc ket om den fantastiske pensionären Winberg som enligt egen uppgift dricker endast mjölk i pausen på spelningarna. Såg herrarna i Landskrona i november och det var ju bra, men synd att man inte tränat in fler låtar så man kunnat köra extranummer. Herr Winberg kanske är väldigt trött nu trots mjölken? Ibland går det lite trögt, men rolig var han nu sist faktiskt!

 52. Mats said,

  03.17.11 at 9:54 f m

  Hittade den här sidan av en tillfällighet och så får jag se att Juri Wiik har skrivit. Den här dagen är räddad. Han är en av mina favortigitarrister/sångare, som borde ha gjort världskarriär. Det var sorgligt att gänget från ”Universe” skivan inte fortsatte med Bosse, det var på väg att bli riktigt stort. Glömmer aldrig spelningarna i Degerfors och Karlsborg 1984, vilka spelningar. Kul att få prata med medlemmarna då och senare få prata med Juri Wiik 1993 när han och några yngre killar spelade med Bosse.

  /Mats

 53. Micke said,

  03.17.11 at 6:08 e m

  Kul Mats att vi har EXAKT samma uppfattning om Juri Wiik. Och visst är det smått tragiskt att den grupperingen inte höll mer än c:a ett år. Skivan som kom efteråt med originaluppsättningen är ju ett gigantiskt steg tillbaka i Spotnicks utveckling.
  Kolla gärna upp fler av mina Spotnicks-recensioner!

 54. Mats said,

  03.17.11 at 7:31 e m

  Håller med dig, Micke, och jag är väldigt besviken att det inte blev fler skivor med Juri och de andra. Visst var väl Highway Boogieskivan bra men jag saknade det där lilla speciella som fanns på ”universe”skivan. Men som tur är får man höra Juri på de första inspelningarna med Viking Trucker, Winston Brothers, David Palmer och allt vad de kallade sig. ”David Palmer” finns på Spotify och det är inte illa.
  Du har bra recensioner på spotnicksalbum, kanonjobb du gjort.
  Att Spotnicks spelar vidare är helt underbart och på söndag är de med på Bingo-Lotto. Det får man glädjas åt.
  mvh/Mats

 55. Malmberg Jan-Erik said,

  04.04.11 at 4:00 e m

  Rättelse vad gäller kommentar januari 17 2011!! Det vr inte i Landskrona som Bosse W gjorde utspel om mjölk i pausen utan det var i Falkenberg den 18/11! Huvudsaken är ändå att man kör till rätt stad för att se de här herrarna spela? Föresten är det någon som kommenterar den sista skivan med Spotnicks? The ”Real” Amapola???

 56. Juri said,

  04.07.11 at 10:01 e m

  Hej alla. idag känns det som om våren och inspirationen återvänder..:-)
  Om Bosse W… har börjat dricka mjölk?!! ..då är f-n lös!.. Då blir livet aldrig mer densamma.. å andra sidan är den ju inte det heller..;-)

 57. Jan-Erik Malmberg said,

  04.09.11 at 4:13 e m

  Rolig kommentar från Juri. Jag kan säga att det gick ett tyst sus mest genom ögonen på publiken i falkenberg när bosse höll låda och tog upp det här med mjölk i pausen!! Själv blev jag väldigt förvånad, men ändå inte ändå? Har man sett Bosse framträda tidigare under flera decennier med öl i magen istället så undrar man, dessutom är jag både erfaren läkare och psykolog och kan gissa att karlen nog möjilgen så där på ålderns höst genomgått en viss förvandling i sin inställning till livet, dock med demokelessvärdet hängande över huvudet hotfullt??
  Bäste Juri och ni andra – det är bara så att om man långsiktigt skall kunna fungera som musiker så bör man inte röka för mycket och ej heller kröka!!
  Vi får se hur länge Winberg orkar, jag tycket inte gruppen längre är särskilt intressant, men det kan väl vara så att man vill se hur länge de kan hålla på? Fler cd kanske? Det är väl möjligt att det kommer fler cd framöver om man håller sig till mjölk alltid??

 58. Benkt Andersson said,

  07.06.11 at 11:36 f m

  Hej alla bloggare, och ett varm hej till Juri.

  Bosse mjölk??? Tror det när jag ser det.

  har inte hört bandet sedan jag slutade och kommer väl förmodligen inte heller att gå på några av deras spelningar.

  Hoppas allt är väl med Juri och saknar honom. Det skulle vara väldigt trevliogt att få spela tillsammans igen.
  För min del är det fullt upp med turneer i Norge. Har under sommaren ( maj till september 56 spelningar så det är ganska hektiskt, men vansinnigt kul.

  Undrar vad Stefan gör nuförtiden, någon som vet?
  Ha det så gott.
  Benkt.
  benkt.andersson@hotmail.com

 59. Juri said,

  07.19.11 at 10:48 e m

  Hallå där alla glada semesterfirare!
  .. och tack för hälsningen Benkt! :-)
  Om du har missat nåt Benkt, så har Stefan lagt beslag på vårat namn ”Viking Truckers”, och tillsammans med ett antal tidigare Spotnicks-medlemmar startat ett nytt band..:-) Liket lever..:-)
  Magge H har lurat mig att ta fram Stratan under sängen, så jag hänger på lite..men när jag såg min favoritgitarrist Jeff Beck på Trägårn insåg jag att jag nog borde spela golf istället..:-)..och man har för övrigt sett Bosse W vid lunchtid..i fin form.. vid Röda sten med en bärsa i näven..så livet är nog sig likt..trots allt..:-)
  Ha en trevlig sommar alla!
  Juri

 60. Mats said,

  08.01.11 at 1:27 e m

  Det finns ingen som slår dig på fingrarna när det gäller gitarrspel Juri, inte ens Jeff Beck :-) Skulle vara kul att få se och höra dig spela igen.

  mvh
  Mats

 61. Juri said,

  08.27.11 at 8:02 e m

  Mats..väldigt smickrande att du tycker så, men spelar man inte regelbundet och blir inspirerad av medmusikanter och omgivning, så tappar man tyvärr ”känslan”..och då har man inget att ”tillföra” längre. :-)
  men..vem vet..kanske man hittar nån ”output”..:-)
  Ha de gôtt! ..som vi säger i Gbg..
  Juri

 62. Mats said,

  08.27.11 at 9:41 e m

  Hej Juri! Jag hoppas du hittar inspiration och snart är tillbaka i musiksvängen igen. Jag lyssnar ofta på de skivor och cd:n du varit med på, Spotnicks, Limmericks, Viking Truckers m.m m.m. och att fått möjligheten att se dig live spela i The Spotnicks har varit en makalös upplevelse.

  Ha det bra

  mvh
  Mats

 63. stefan ericsson said,

  09.08.11 at 2:29 e m

  Hejsan varenda en!

  Avs, V.T
  Jag har bara en enda kommentar: Orka? Suck!!

  Med de allra Vänligaste Hälsningar (faktiskt)

  Steff

 64. Juri said,

  03.27.12 at 10:09 e m

  ..Kommentarer..överflödiga!..:-)
  Hälsn. Juri

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *