1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

02.26.08

Svenska LP-skivor #36 Lisa Nilsson – Himlen Runt Hörnet

Posted in Min blogg at 1:39 f m

FLICKAN MED SVERIGES STÖRSTA SOULRÖST I ETT MYCKET LYCKAT SAMARBETE MED MAURO SCOCCO

lisa-nilsson.jpg

lisa-nilsson3.jpg

Lisa Nilsson, skivdebuterade vid 18 års ålder. Hon hamnade snabbt under den famöse Billy Butts vingar, men från -92 var hon hemmahörande i skivbolaget Diesels stall. Hon är innehavare av landets främsta kvinnliga soulröst, och gav, just 1992, ut LPn och CDn Himlen Runt Hörnet, en skiva som förutom att den innehåller enbart kompositioner av Mauro Scocco bevisar det som jag just skrev. Hon är sveriges främsta soulsångerska!

Mauro Scocco är en hörnpelare för många som växte upp med musik på 80-talet, för en del andra så är han kanske mest bara ett trumpet ansikte avfotat på några minst sagt noggrant designade LP-omslag. För dessa människor framstår han nog mest som en riktig surmule.
När han fick de första royalty-checkarna för låtarna till den här skivan så gick nog Mauros mungipor upp lite grann ändå. Som text- och musikförfattare till varenda spår så bör det ha blivit en fin slant över till nya Armanikostymer och Stetsonhattar till Kungsholmens välkände nattflanör då det såldes ett och annat exemplar.
Lät jag elak nu? Jag menar faktiskt absolut inget illa. Mauro har sin integritet som jag respekterar till 100%, jag tror inte alls att han är så butter som han verkar, dessutom så gjorde han ett makalöst jobb med den här plattan, en av de bästa svenska i den här genren som någonsin har gjorts i den här genren.
Hade jag haft en egen ”smula” på mig just nu så hade jag rest mig upp och utbrustit: hatten av för Lisa, hatten av för Mauro! Den här plattan är verkligen riktigt, ruggigt bra. Och, som jag tidigare hintade om, den sålde inte till kaffepengar. Det var nog mer än Mauro som blev glada. Försäljningssiffran var 450 000 ex….

lisa-nilsson-4.jpg

LISA NILSSON – HIMLEN RUNT HÖRNET 1992 utgivet på DIESEL

1) Himlen Runt Hörnet
En radioklassiker och en stor hit. Snudd på minimalistiskt intro med några få instrument som mest bara tassar som katt kring het gröt, sen en melodi som låter som något som hittats i ett kassaskåp i Stevie Wonders studio 1985. Kanonsånginsats.
Uttjatad? Kanske i viss mån, men det är ju inte låtens eget fel utan ett tecken på dess förtjänst!

2) Aldrig, aldrig, aldrig
Vad var det som jag skrev alldeles nyss? Här har vi hur som helst en kvinnlig Stevie Wonder!!! Bra låt, snyggt arrangerat och framfört, men framför allt en oerhört stark sånginsats från Lisa.
Jag älskar just den här Lisa Nilssons inställning att plocka fram det yttersta av sin kapacitet just precis när det behövs. Whala för whalandets egen skull har vi för mycket av i detta land redan… Lisa däremot sparar sitt krut till precis rätt ögonblick.

3) Du (92)
Snygg klaviaturinledning, en funkbas hoppar in, en wha-wha gitarr smyger sig fram innan drottningen går fram till mikrofonen.
Snyggt, fantasifullt, stiligt, elegant? Ja!
Ytligt, radioanpassat, kommersiellt? Jo, i viss mån, men behöver det egentligen vara i nån motsatsställning till det förstnämnda? Nej!

4) Ändå faller regnet
Mycket vacker låt, väl producerad och mycket snyggt sjungen. Dessutom med en väldigt fin och tänkvärd text.
Alltså, vad är det som bekymrar oss så mycket i vardagen egentligen? Vi är här en kort tid som besökare på rymdskeppet jorden, så varför haka upp sig på småsaker under den lilla tid som vi har här? Det resonemanget gäller ju förstås inte när det gäller kärlek, då sätts all sån logik helt ur spel…
Låten i sig börjar med snyggt akusitiskt gitarrspel. (En sak som slår mig när jag lyssnar på den här skivan är den mångfald i arrangemangen som finns på den.) Undan för undan kommer de andra instrumenten insmygande, en efter en. Snyggt, vackert, lysande.

5) Varje gång jag ser dig
Återigen en radio-hit och en dansgolvsklassiker.
Vem känner inte igen igen sig i den här texten…? Helt klart inte den typ av musik som jag vanligtvis lyssnar på men det här är verrkligen extremt välgjort.
Magnifik inledning med wha-wha gitarrer och pampig syntorkestrering. Sen en abrupt övergång till ett sugande dansbeat.
Lisas sång på breaket 2.54 in på låten är det snyggaste hon gjort i hela sin karriär!
Och sen textraderna: ”Varje gång jag ser dig fastnar orden i min mun, jag försöker säga något klokt men allting låter dumt, och det händer varje gång jag ser dig” kan verka hopplöst banala, ändå så är det så på pricken så som vi alla har känt oss ett oändligt antal gånger. Eller…?

lisa-nilsson-2.jpg

SIDA 2

1) Här kommer han
Återigen en väldigt, väldigt vägjord produktion och en ypperlig insats från Nilsson. Dock långt ifrån den intressantaste kompositionen på plattan, det är alldeles för mycket funkträsk för min smak.

2) Om Du Har Något Hjärta
Funkigt, stötig dansrytm. En hel del Eric Gadd över det hela…
Kanske inte så intressant som låt men Lisa Nilssons fenomenala sång gör det hela till nånting som är i allra högsta grad lyssvärt.
OBS! En av plattans höjdpunkter är det 10 sekunder långa breaket från 3.20 till 3.30. Sanslöst!

3) Allt Jag Behöver
Tillbaka till det lugna balladtempot. Mycket fin komposition, men framför allt en makalös insats – återigen – av Lisa.

4) Vem
Ensamt piano och en lågmäld, spröd, naken Lisa Nilsson.
Vackert, stilfullt, klass!
Alla kanske inte faller för det här, men då säger jag till er: öppna öronen.

5) Försiktigt
Som så många gånger förr på den här skivan så är det ett väldigt snyggt intro. (Snygga, fantasifulla intron har faktiskt blivit en bristvara inom modern musik…)
Allt börjar rent minimalistiskt, spridda klaviatursackord, basgitarr och spröd sång från Lisa. Låten byggs långsamt upp under 5 minuter och avslutas med ett slags crescendo med bland annat mycket fin akustisk gitarr, innan allt helt plötsligt börjar tonas ut…En mycket värdig avslutning på en mycket fin skiva, kanske till och med plattans höjdpunkt.

Summa summarum så är det här inte bara Lisa Nilssons bästa skiva utan även Mauro Scoccos! Mauro imponerar stort med en skiva med i stort sett enbart potentiella hitlåtar, och med bland det bästa i textväg som jag har hört i den här genren över huvud taget.
En jättebukett även till Johan Ekelund som arrangerat och producerat alltihopa på ett rent mästerligt sätt. Utan Johan och så vidare…
Många lysande insatser från ett stort gäng musiker också!
Egentligen så är det nog bara låt nummer 1) på sida 2 ”Här Kommer Han” som faller ur ramen en liten smula. Allt annat känns extremt genomarbetat in i minsta detalj, från små finesser på intron och sångstämmor till snygga saxslingor och hi-hat fills.

Jag vet, jag är – som alla mina bekanta vet – torsk på kraftfulla sångare, sångare som aldrig lämnar en fras orörd utan låter varje liten stavelse få den där extra lilla touchen utan att för den sakens skull överdriva ens en millimeter. Lisa Nilsson är utan tvekan en sådan sångerska. Hon har kraft, hon har intentitet, tonsäkerhet, hon är född med en vacker grundton och hon vet vad hon sysslar med i alla lägen, kort sagt: hon är mästerlig! Det faktum att jag så älskar den här typen av sång skulle kanske kunna färga mig att tycka att skivan är bättre än vad den egentligen är…men det är inte så! Det här är verkligen en kanonplatta!

Många tycker, tråkigt nog, att den här typen av musik är passé, något som jag tycker är rent struntsnack. Bra musik är och förblir tidlös!!!
En sista reflexion: den här typen av skivinspelning med en så pass stor budget som det uppenbarligen har handlat om här, den kan vi nog i framtiden bara ha nostalgi om, för snart så är det ett minne blott. Orsaken till det får ni lista ut helt själva! På sin tid fanns det ändå 450 000 svenskar som uppskattade det här hantverket tillräckligt mycket för att gå och köpa skivan…

Slutbetyg: en stark FYRA av fem möjliga!!!

Popularity: 47% [?]

2 Comments »

 1. Tobbe said,

  02.26.08 at 2:12 f m

  Javisst !

  Mauro, Sveriges tråkigaste.
  Men som producent (utan att synas) har han tydligen gjort många lysande insatser.
  Det har flera gånger hänt att jag tyckt ett album vara
  mycket bra i detaljer och helhet. En nyfiken titt i det finstilta och ja just det, producent Mauro.
  En blomma kan jag också sträcka runt hörnet till Lisa.
  Trevlig tisdag !

 2. Tobbe said,

  02.26.08 at 4:27 f m

  Maurio, producent och låtskrivare….skulle det korrekt stå.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *