1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

02.23.08

Svenska LP-skivor #34 Tages – Extra Extra 1966

Posted in Min blogg at 1:49 f m

TAGES, SVERIGES BÄSTA BAND MED SIN TREDJE LP

tages.jpg

Tages var ett band som aldrig någonsin under sin korta men intensiva bana trampade vatten, stod stilla eller hade ens en tendens till nån liten svacka.
Så här i efterhand så har jag ibland funderat på om bandet över huvud taget tog semester nån gång från det att de fick sitt genombrottet med Sleep Little Girl, hösten -64, tills det att de la av fyra år senare. Det känns som om dom bara körde på, repade, spelade in, turnerade, gjorde TV-framträdanden, repade, spelade in…osv, osv…
Följdaktligen så blev de också hela tiden bara bättre och bättre. Man skulle kunna tro att urladdningen med inspelningen av det ambitiösa albumet Studio skulle ha tömt grabbarna på all den energi som hade funnits lagrad hos dom. Icke så. Som jag tidigare skrivit så var singlarna direkt efter Studio om möjligt på en ännu högre nivå än vad LPn varit på, det var som om gruppen red på en enorm kreativitetsvåg.
Men!
Gruppens tredje LP Extra Extra kan för många med bara ett ytligt intresse för svensk 60-talsmusik synas en aning anonym.
Inte en hitlåt på hela skivan.
Dessutom, på den fenomenala dubbel-LPn ”Tages, 1964-68!” så finns heller inte en säger en låt från Extra Extra representerad!
Onekligen lite lustigt, för på denna samlings-LP, med inte mindre än 28 spår, så hittar vi 4 låtar från plattan innan – Tages 2, och samma antal, fyra, går att hitta från LPn Contrast, som kom alldeles efter Extra Extra.
Fyra låtar från ”Tages 2”, noll låtar från ”Extra Extra” och fyra låtar från ”Contrast” går att hitta på samlingen ”64-68” blir då en enkek summering.
Hur ska vi nu tolka det här då?
Var bandet trots allt inne i en svacka? Stämmer inte min utsaga?
Jo, det gör den visst det!
Det ligger till som så att Extra Extra helt enkelt bitvis var en LP i utkanterna av popens värld. Mycket blues, rythm ’n blues, soul och bara här och var något som skulle kunna kallas för traditionell pop. Självklart så hade de ingredienserna funnits från start i Tages repertoar, men just här på Extra Extra så blir det extra (!) mer rythm ’n blues och mindre pop än vad det brukar vara. Talande är att Miss McBaren som spelades in samtidigt inte fick plats på LPn, och, alldeles riktigt, den hade inte kännts riktigt hemtam tillsammans med de låtar som nu hamnade på Extra Extra.
Allt detta gör väl ändå inte det hela sämre, förhoppningsvis bara ännu intressantare.

Hur man än ser på det så är det nog ändå så att enligt min smak hade lätt fyra-fem låtar från Extra Extra fått plats på den nyss nämnda samlingsplattan ”Tages 1964-68!” Utan tvekan!
Problemet hade då blivit: vilka andra låtar skulle då tas bort? Och se där! Ytterligare ett bevis på Tages storhet! Under blott 4 år så gör man ett sånt fyrverkeri av kanonlåtar att inte ens en dubbelsamling räcker för att få med allt som in rimlighetens namn borde vara med.
(Under alla omständigheter så borde man väl ändå ha kunnat pressa in True Fine Woman och Mohair Sam…?)

En av många frapperande saker med Tages är att man, i likhet med stadskollegorna Streaplers, hade en sällsynt fin förmåga att hitta udda låtar av udda artister, dvs låtar som var totalt okända för den breda massan, både vid den tiden och i dag.
Märk väl vad jag skrev. Det var alltså inte bara udda artister utan också udda låtar av dessa artister, dvs b-sidor och LP-spår!
Hade det med att göra att Göteborg i slutet på 50- och i början på 60-talet var ett slags Sveriges Liverpool? Dvs att sjömän som varit ute i stora världen la till i Göteborg med sjömanssäckar fyllda smutstvätt, allsköns bråte men dessutom med en massa spännande plattor från USA och England, skivor som aldrig nådde svenska skivdistributörer och som därför snabbt spred sig i hamnstadens skivsamlarkretsar?
Det är bara en teori. Faktum är ändå att vid den tidpunkten, mitten på 60-talet, så var onekligen Göteborg en mer spännande pop-stad än Stockholm, hur mycket Stockholmare jag än är själv.

Här kommer den, recensionen:

TAGES – EXTRA EXTRA 1966 utgiven på PLATINA

1) Mohair Sam
Lysande version på Charlie Richs hit från året innan. Var fick de den genialiska idéen att spela in just den låten ifrån?
Fantastiskt driv i kompet och helt lysande stämsång.
Och sen det helt sanslösa greppet att SJUNGA blåsarret!
Världsklass. Inget annat.

2) Secret Room
En pop-låt av Tommy Blom i stil med Small Faces. Klart bra, enkel men pang på rödbettan.
En av Tommys allra bästa Tageskompositioner.

3) Gone Too Far
Göran Lagerberg-komposition.
Lätt introvert, lite tvekande. Både blås och stråkarrangemang. Kanske ett försök att göra en Yesterday? Skulle med lätthet ha glidit in på LPn som kom ett halvår senare – Contrast.
Ambitiöst projekt. En låt som ”borde” vara bra men jag har helt enkelt aldrig riktigt fryst på den.

4) Get Up And Get Goin’
Tung rythm ’n blues med en Göran i total toppform! Oerhört tungt driv i kompet. Det här är helt klart på högsta internationella nivå, inget att snacka om!
Thokon-Akon som kompositörer igen. Hur var det nu? ”Akon” var Anders Henriksson och ”Thokon” Thorstein Bergman, eller hur?

5) Mustang Sally
Kanonversion av Mack Rices låt från året innan. Notebart är att Rices egen version inte blev en hit. Det blev den dock med Wilson Picket i december året därpå, dvs ganska precis när Tages släppte Extra Extra!
Helt klart att Tages hade en sällsynt förmåga att hitta bra men för sin publik helt okända låtar som de gjorde covers på som ändå lät väldigt fräscha för deras publik.

6) Howlin’ For My Baby
Willie Dixon-cover! Alltså, hur många tonåringar i Sverige visste 1966 vem Howlin’ Wolf var? Tages visste och visste också precis hur man gör en alldeles utmärkt version av dennes Howlin’ For My Baby. Snyggt gitarrsolo av Anders dessutom.

SIDA 2

1) Friday On My Mind
Utmärkt och lite annorlunda cover på Easybeats två månader gamla hit. Stämsången på refrängen sitter som gjuten. Borde kanske ha släppts som singel.

2) True Fine Woman
Göran Lagerberg-låt i ruggigt röjig, rockig och soulfylld anda. Väldigt bra komposition. Kunde precis lika väl ha varit en cover från nån amerikansk Stax-artist. Mycket bra sång. Helt klart en av plattans höjdpunkter.

3) Ride Your Pony
En Lee Dorsey-hit från året innan. Kanonversion…igen.
Att grabbarna hade näsa för svårtillgängliga guldkorn behöver vi nog inte tveka på. Det märkliga är att att dom hittade det dom hittade. Vem var det som berättade för dom om den här låten?

4) One Red, One Yellow, One Blue
Tommy Blom/Anders Töpel-komposition. Skiljer sig markant från det mesta på plattan, heller inte LPns bästa spår. Låter bitvis som något som är taget från en easy listening-platta, bitvis som en Brian Wilson-demo! Intressant men inte taget fullt ut.

5) Understanding
Tre månader efter att Small Faces släppte sin singel All Or Nothing så var Tagarna inne i sin studio och gjorde sin version av singelns b-sida Understanding. En klart godkänd cover med precis samma röj och stök som orginalet.

6) Extra
Ett verk av det lite udda kompositörsparet Danne Larsson- Anders Henriksson.
Detta låter i allra högsta grad inspirerat av Beach Boys LP Pet Sounds. Mycket intressant låt som passar bra som avslutning på skivan då den leder vidare till de mer psykedeliska toner som skulle komma att dyka upp mer frekvent på de kommande mästerverken Contrast och Studio. Det här är faktiskt en riktig pärla. Lyssna och njut!

Summa summarum helt klart en kanonplatta, men inte riktigt i klass med Contrast och Studio. Det där lilla extra (!) geniala väntar fortfarande runt hörnet, det som gjorde de två kommande plattorna till de mästerverk som de är.
Det som är bra på Extra Extra är förbålt bra, men resten är inte mer än…tja, väldigt bra, vilket i Tages fall lätt kan bli en besvikelse.
Trots allt en platta som krossar det mesta av konkurrensen från övriga svenska band i samma epok.

Slutbetyg: en stark FYRA av fem möjliga.

Popularity: 40% [?]

12 Comments »

 1. Lennart Wrigholm said,

  02.23.08 at 9:17 f m

  Det här albumet har alltid varit en av mina personliga Tages-favoriter. Mycket tack vare att Tommy Tausis då ingick i gruppen. Hans trumspel formligen föser hela gänget framför sej på alla spåren.
  Dessutom var Tommy en djäkel på att sjunga stämmor. Vilket Extra Extra också bevisar med full kraft.
  Det här albumet toppar det jag vill kalla Tages mods-karriär.

  Att göteborgsgängen hade en benägenhet att hitta låtar som ingen annan hört kan säkert till viss del bero på att man hade en fantastisk skivbutik i sta´n på den tiden. Waidele. Där jobbade en viss Gert Lengstrand som expedit. Så han har ett finger med i spelet redan där.

 2. Stjofön Presley said,

  02.23.08 at 1:41 e m

  Friday on my mind har ju ett helsickes ös. TT öser på med baskaggen så Lagerberg hade kunnat lagt basen åt sidan. Det bara pumpar.
  Ride your pony: Kan de ha hittat den på Troggs platta? Hade den kommit ut redan då?

 3. Lennart Wrigholm said,

  02.23.08 at 2:35 e m

  Det är nog snarare så att de hörde Lee Dorsey´s version av Ride your pony. När jag skrev en artikel om Tages i tidningen Now & Then för en massa år sedan interjuade jag bl.a Danne Larsson (Bexér) och han nämde att de sällan lyssnade på andra, engelska, band. Det var mestadels originalinspelningarna som gällde.
  Återigen, förmodligen, tack vare Waidele´s välsorterade skivavdelning.
  Ett tillägg! Micke! F. Thokon var signaturen för Thorstein Bergman. Ett nog så sällsynt namn i svenska popsammanhang vid den tiden.

 4. Olle said,

  02.25.08 at 11:44 f m

  Tack, Micke för ännu en suverän recension.
  Extra Extra var också min favorit även om jag tycker både Contrast och Studio var två mästerverk. Understanding var väl en Small Faces låt som jag tycker Tages gjorde bättre än modsikonerna från England. Låtvalet på LP:n är suveränt. Kanske var det Gert Lengstrands förtjänst men jag vet att tagarna,främst Tommy och Danne, reste över till London med jämna mellanrum och botaniserade i skivbutikerna där. Utsökt och avancerad smak hade de om vi jämför vilka covers de andra svenska 60-talsbanden hade på sin repertoar.
  I Göteborg fanns vid den här tiden en annan skivbutik som hette Skandinaviska Grammofonhörnan. Inte lika välsorterad som Waidele men nära på. Där köpte jag mitt ex av Extra Extra av en jättesöt tonårstjej som arbetade extra där. Hon hette Doris Svensson och hade ett eget band som kallade sig Plums.
  Lennart – var det inte så att den andra signaturen F. Akon som förekommer tillsammans med F.Thokon var Bengt Palmers pseudonym?
  Ni har väl sett Tages framföra Get up and get goin’ på You Tube?

 5. Micke said,

  02.25.08 at 12:34 e m

  Tack Olle för en intressant och rolig kommentar. Inflikningen med Doris var värd bredbandskostnaden bara den!
  Jo man kan ju inte låta bli att i ett 40-årigt perspektiv bli djupt imponerad av Tages, deras musikutövande och enorma ambition att hela tiden hitta något nytt som ändå var fräscht.
  Titt som tätt när jag läser i musiktidningar om nya ”fantastiska” svenska band från vårt land så blir jag nyfiken och kollar upp dom. Hitills har inget av alla dessa band kommit längre än till att få putsa tagarnas modsskor…

 6. Inger said,

  02.25.08 at 1:43 e m

  Hej! Vilken tur att din blogg finns! Dessa dagar vill jag gärna tänka på härliga låtar som Friday On My Mind t.ex. Det är en höjdarlåt ,tycker jag .

  Fridens

 7. Olle said,

  02.25.08 at 3:47 e m

  Hej igen, Micke! Jag vet inte hur många singlar jag var inne och handlade på Skandinaviska Grammfohörnan bara för att få en flukt av Doris, som väl var en sisådär sex sju år äldre än jag. Håller med dig vad gäller de nya svenska banden. Visst, många är duktiga men långt ifrån så kreativa som Tages var. Jag kan inte heller komma på några som haft en utveckling i närheten av den Tages hade under sina fyra gyllene år.
  I augusti ska gamla kända göteborgsklubben Cue Club ha en re-union. En av arrangörerna, Bengt, körde under en kortare period Tages turnébil. Han har många dråpliga historier att berätta. Bengt är förresten numera gift med – just, det Doris. Tages har spelat på flera av dessa re-unions (som duggar tätare ju äldre vi blir). Senaste Cue Club-kvällen var för ungefär ett och ett halvt år sedan. Spotnicks, Shakers, Jackpots, Why Not och några andra gamla göteborgsband spelade. Däremot inte Tages. De ställer bara upp om alla kan, har arrangörs-Bengt berättat. Och då, för ett drygt ett år sedan, var det någon som hade förhinder. Senast de var med var en oförglömlig kväll 2002.
  Hade sällskap med Danne Larssons lillebror på flyget upp till Stockholm förra veckan. Berättade om din blogg – den bästa av bloggar.

 8. Lennart Wrigholm said,

  02.26.08 at 8:36 f m

  Jobbade Doris på Skandinaviska Grammofonhörnan? Hade jag vetat det hade jag tältat utanför. Hon var ju så snygg så klockorna stannade.
  Där ser man! Fast det är ju lite för sent att göra något åt det idag.

  För att återupprepa ett gammalt faktum. Som ofta orsakat mängder av missförstånd.
  Bakom signaturerna F Thokon och F Akon döljer sej Thorstein Bergman och Anders Henriksson.

  Visst Olle! När det gällde coverversioner så låg Tages i en klass för sej.

 9. Olle said,

  02.26.08 at 10:57 f m

  Med tanke på att Doris numera är gift med Bengt så är det väl lite sent. Men man vet ju aldrig. Hör jag något som skulle kunna bereda en väg för dig Lennart, hör jag av mig. Doris uppträdde förresten på Cue Club-kvällen för ett drygt år sedan. Kanske man kan se Lennart och Micke på plats när det beger sig i augusti?

 10. Anders olsson said,

  04.09.08 at 3:48 e m

  Tjena. Är det någon som vet om gruppen som kallar sig Liverpool finns kvar. Och i så fall hur man får tag på dom?

 11. Fred Anderson said,

  09.01.10 at 6:51 f m

  Jag har letat livet ur mig efter Extra Extra, finns den utgiven CD? Har tyvärr inte vinyl. Contrast och Studio är mästerverk, så det känns som om jag missat något :)

 12. Micke said,

  09.06.10 at 8:16 e m

  Tyvärr, Fred; jag har personligen aldrig sett just Extra Extra på CD.
  När du skriver att du inte har vinyl, menar du då att du inte har någon vinylspelare? I annat fall så kan jag nog ordna ett bra vinylex. åt dig.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *