1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

01.26.08

Svenska LP-skivor #17 Factory – Efter Plugget 1979

Posted in Min blogg at 11:15 e m

SVENSKA POPGIGANTER FRÅN 1979!!!

factory.jpg

Hallå igen!

Jaha, här blir det sågning igen…Det finns tyvärr inget val. Det här är riktigt, riktigt uselt…
Alltså, självklart så ser jag inget som helst egenvärde i att vara kritisk och sågande. Tvärtom, jag vet hur det känns att skapa något och sen få det i ett par slarvigt formulerade fraser pulvriserat till intet.
Hemskt känns det.
I det här fallet så har det ändå gått 29 år sedan skivan kom ut, och i runda slängar 100 000 eller mer på den tiden nöjda skivköpare som kunde vittna om motsatsen till det som jag skriver. Med andra ord, jag sparkar inte på någon som redan ligger ner eller som i dag står och faller med vad nån tokstolle sitter och skriver i si kammare. Så därför så tror jag att det är ganska så harmlöst om jag i dag skriver precis vad jag tycker om Factorys debutskiva. Och det är just vad jag gör…

Låt för låt:

1) Så È Livet
Visst, de här killarna kan spela. Vissa influenser känns också O.K., som Supertramp, 10CC, City Boy, ELO, John Miles m.m.! MEN, sången håller inte samma kvalité som det instrumentala, tyvärr.

2) Psalm 613
Plattans odiskutabla höjdpunkt!!! Tummen upp, killar!!!

3) Efter Plugget
Jo, killar i Factory, ni kan alltid säga att ni skrattade hela vägen till banken. Singeln låg på försäljningslistan i ett halvår. Stort. Men det här känns väldigt, väldigt åldrat. En text som handlar om ingenting. Först våndor över att plugget är slut och sen en slutkläm. ”Kom så sticker vi nånstans, tar ett par bira och sen drar vi ut”. Hyfsat spel och ett dansgolvsvänligt diskoarrangemang, men det räcker inte alls. Att det här var en megahit känns för mig rätt lustigt. Här har tidens tand varit hård.

4) Paula, Två År!
En låt och ett framförande som känns lite over the top. Tyvärr. Mycket goda intentioner fanns, men det höll inte hela vägen.

5) Vi Sticker – Här Blir Inga Barn Gjorda
Men här är väl botten nådd? Hur killar som är så pass duktiga på att spela kan nedlåta sig till denna dynga är svårt att förstå. Hur kändes det att stå på en scen och sjunga sån här meningslös text?
Jo, en sak: Snyggt gitarrsolo.

6) Poängsamling
Tung inledning, kompetent framfört, men taskig låt och melodi. Dessutom en dålig text (igen) och mycket tveksam sång så förstår ni att det hela snabbt havererade. Spelmässigt så visar det dock på de kvaliteter som bandet onekligen ruvade på, men inte alls verkade vilja utnyttja.

7) Du Kan Sova Gott I Natt
Hoppade Tomas Ledin möjligtvis in som medkompositör? Refrängen låter som en Ledin-klassiker.

8) Lumpna Funderingar
Återigen en text som är riktigt trist.

9) Lagt Kort Ligger
Visst, snygg inledning, kompetent framfört. Så fort sången kommer in så sjunker kvaliteten.

Summa summarum en platta som på sin tid sålde stort och som gav gruppen en enorm popularitet, men som idag känns hopplöst åldrad. Jag har svårt att tänka mig att det finns någon som köpte plattan då som fortfarande tycker att det här är lika bra som då.
Var inte alltför sura killar, ni var unga, ni gjorde nåt som andra bara pratade om och ni lyckades. Att det sen 30 år senare av mig betraktas som mer eller mindre skräp behöver ni nog inte bry er så mycket om. Ni fick pengarna, turnéerna och tjejerna, då kan man nog ta en och annan känga.
Slutbetyget räddas med hjälp av Psalm 613!

Slutbetyg: en svag TVÅA av 5 möjliga…

Popularity: 27% [?]

3 Comments »

 1. Åke Eriksson said,

  01.27.08 at 11:54 f m

  HJÄLP ! kommer du att ge dig på ”Rätt Stuk” nästa gång bland den svenska pop disco vågen runt 1980 ?!
  Jag bävar….
  /
  En skyldig men glad trumslagare i förskingringen

 2. Micke said,

  01.27.08 at 2:33 e m

  Snälla Åke, vad ska jag göra? Jag måste ju vara ärlig!!! Vilken trovärdighet finns det i att bara hylla?
  All retorik åsido, du vet att jag är mångsidig när det gäller musik. Bra musik är alltid bra. Village People tycker jag är lika grymma idag som för snasrt 30 år sen!
  Mitt val av skiva är i stort sett den LP som ligger högst i högen vid tidpunkten för att välja dagens skiva. Inget annat. Men tips tas alltid välvilligt emot. Vad var det du sa att den hette? ”Rätt Stuk”…? Måste kollas upp!
  Vi hörs, Åke! Ha det gott!!!

 3. lars forsman said,

  01.27.08 at 8:37 e m

  Den här skivan spelades överallt, när jag började gymnasiet. Jag tyckte inte om den då och det låter ännu sämmre idag. Stämmningen, är som du säger, mörk och kall. Texten levereras med ett, både kusligt och skrattretande, allvar.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *