1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

12.26.07

Svenska LP-skivor #3 av 365 Kenta – Kenta

Posted in Min blogg at 11:02 e m

Kenneth ”Kenta” Gustafsson – alltså, Kenta från modstrilogin, han som enligt många halkade in musikbusinessen på ett bananskal och som halkade ut på en biraburk för att aldrig mer komma tillbaka – han fick hösten 1979 chansen att spela in en LP på Metronome. Med några av landets finaste studiomusiker också.
”Va?! Får vem som helst spela in en platta nuförtiden?” tänkte säkert många när de fick se Kentas LP i skylten på sin lokala skivaffärs skyltfönster.
Fast riktigt så var det nu inte. Den här gången rörde det sig absolut inte om vem som helst. Inom svensk populärmusik är Kenta enligt mig en av de större talanger vi har haft i det här landet. Helt grön så spelar han in en debutplatta i kölvattnet på andra delen i modstrilogin. Den enda lilla erfarenhet på skiva som han haft innan dess var ett par låtar till soundtracket till nämnda film. Direkt efteråt så spelar han in en hel platta med egna kompositioner, och vilken skiva det var! Bortsett från någon enstaka tveksam punkt så är Kentas debutskiva sensationellt stark. Många trodde nog innan de hade hört den att det skulle vara 10 stycken fylltrattsvisor framförda av Kenta och hans fyllpolare. Slutresultatet är dock så långt från den villfarelsen som det kunde bli! Det hela visade sig istället vara 10 stycken mestadels finstämmda, vackra melodier, väl framfört av en mycket kompetent orkester, med bl.a. Kenny Håkansson på gitarr, och med en mycket inspirerad Kenta på sång. Visst, Kenta var kanske inte den störste sångaren som vi haft, men hans engagemang och kraft täcker väl upp hans övriga brister.
Låten ”Just I Dag Är Jag Stark” har vid det här laget blivit en svensk klassiker, sedan början på 00-talet spelad på Söderstadion minuterna före avspark på Hammarys hemmamatcher.
Bortsett från någon enstaka tveksam punkt så är Kentas debutskiva sensationellt stark. Många trodde nog innan de hade hört den att det skulle vara 10 stycken fylltrattsvisor framförda av Kenta och hans fyllpolare. Slutresultatet är dock så långt från den villfarelsen som det kunde bli! Det hela visade sig istället vara 10 stycken mestadels finstämmda, vackra melodier, väl framfört av en mycket kompetent orkester, med bl.a. Kenny Håkansson på gitarr, och med en mycket inspirerad Kenta på sång. Visst, Kenta var aldrig någon större sångare, men hans engagemang och kraft täcker väl upp hans övriga brister.

Slutbetyg: En mycket stark fyra, väldigt nära en femma.

1) Jag Sitter I Ett Duggregn
Ett sensationellt starkt öppningsspår. En snudd på smärtsamt vacker, tillbakalutad melodi med en text om känslan man får när man sätter sig ner och betraktar tiden som passerar revy. Enkelt, inga stora åthävor men inget annat än lysande.

2) Jag vill aldrig, aldrig dö
Dramatiskt, både text och musik, men även här är det riktigt bra. Kenta och kompbandet får till något .

3) Luffaren
Luffaren är kanske inte lika stark som inledningsspåren.

4) Just I Dag Är Jag Stark
Numera så är Just I Dag Är Jag Stark mest känd som den låt som spelas före Hammarbys hemmamatcher. Förr på Söderstadion, numera på Tele2 Arena.
Visst, den må i dag vara en smula uttjatad, den är i mina öron en av de bästa svenska låtar som någonsin har gjorts.

5) För Världen Är Vår
Sida två avslutas med ett av plattans svagare spår. Här blir det lite a-lagsbänk över kören. Texten känns heller inte som något givet för Kenta att sjunga.

6) Utan Att Fråga
Kentas bidrag till Melodifestivalen 1980! Inslängd på den andra utgåvan som släpptes alldeles efter festivalen gått i TV. Utan Att Fråga är väl en hyfsad låt, tyvärr komponerad i all hast för att komma med i tävlingen och väldigt lite ”Kenta”.
Jag har alltid tyckt att det är tråkigt att Kenta inte satte sig ner med Aapo Säsk och totade ihop en låt av klass

7) Tidigt En Morgon
Bluesig inledning som glider över i en riktigt fin låt.
Som vanligt en lysande text, Kentas framförande är också riktigt bra.

8) Ett Ödsligt Rum
Samma som ovanstående. Väldigt oväntat tema på en Kenta-låt men det funkar väldigt, väldigt bra. Kentas sånginsats på sticket är nog det bästa på hela skivan!

9) Ödet
Ödet är nog skivans svagaste spår. En inte speciellt märkvärdig komposition och långt ifrån Aapo Säsks bästa text på skivan.
När sedan Kenta sjunger med den fyllgubberöst som alla förväntar sig att han ska sjunga med så blir slutresultatet långt från vad som presenteras på skivan i övrigt.
I viss mån så räddas det hela av ett utsökt gitarrspel från Kenny Håkansson.

10) Somna Min Vän
Somna min vän har en fin text som skulle kunna vara tagen från Kentas eget liv. Dramatisk men väl framförd komposition.
Kanske inte något av plattans höjdpunkter men det är ändå klart godkänt.

11) Var Finns Alla Polare
Och så en avslutning som heter duga. Bara två akustiska gitarrer och en desillussionerad Kenta som frågar sig hur allt bara gled han och hans polare ur händerna. Det börjar som det slutar: lysande.

Popularity: 20% [?]

5 Comments »

 1. lars forsman said,

  12.27.07 at 1:44 f m

  Ah ! Bara att hålla med, Helt klart snudd på, den där 5:an, som enligt mig, betyder en klassiker. D.v.s. ett betyg som utdelas väldigt sällan.

  Inledningsspåret mäste vara en av de starkaste någonsinn. I alla fall i Skandinavien. Kenta spöar ju, både Lundell och John Holm, på deras egen hemmaplan.

  FANTASTISKT !!!

 2. sir doug said,

  12.27.07 at 8:54 f m

  kenta har för mig som skåning gått helt förbi…visste just idag är jag stark har man ju hört a-lagare i hela sverige citera i tid o otid, men mer är det inte, är säkert bra, men måste lyssna på den där plattan innan jag kan uttala mig mer…

 3. Tobbe said,

  01.06.08 at 4:53 f m

  Idag Är Jag Stark
  OK den undgick inte och hade onekligen ett slags ärlig styrka.
  Men ändå fylleskrål är det om än i studio.
  Killarna blev utnyttjade i all sin utsatthet. Lite pinsamt.
  Men hustrun som ibland träffade dem i Vällingby, säger att de var artiga
  trevliga grabbar, speciellt Stoffe.
  Nu är allt minnen och historia…..

 4. Tomas said,

  01.16.08 at 2:54 e m

  Nej, Kentas platta är faktiskt inte så illa som man skulle kunna tro…

 5. Göran said,

  09.16.11 at 6:32 e m

  Kentas bästa platta enligt min åsikt. Inte en låt som faller ur ramen (möjligtvis då ”somna min vän”)…bra texter och bra melodier.
  Hans röst är väl som sagts inte den bästa men känsla och inlevelse överväger.
  En klockren 4:a
  Hans andra och tredje platta är inte så dumma dom heller, speciellt den tredje som heter ”August och Kenta” gillar jag….hans tolkningar av Strindbergs vackra, humoristiska och satiriska texter är mycket bra.
  Men gjorde inte Kenta en platta till har jag för mig ?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *