1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

12.02.07

Billy Storm…vad hände med honom då?

Posted in Min blogg at 10:06 e m

Hej igen!
Och tack alla ni som inte har gett upp! Jag börjar få upp ångan igen, och, som vi alla vet, aptiten kommer ju när man väl satt sig vid bordet! Börjar jag bara skriva regelbundet igen så kommer floden snart att brusa som förr…

El Klan ÄR ett klart intressant ämne, dock knappast allmängiltigt. Har man inte hört dom eller åtminstone sett skivan passera revy i någon loppisback så förstår jag att en sån liten mini-krönika som sst blir som en gäspning. Jag kunde bara inte låta bli, skivan dom gjorde är ju så förbålt bra!
Den här krönikan är inte mycket bättre den heller! Även den handlar om en artist som för så gott som alla är totalt okänd. Detta i sig gör ju artisten genast lite mer spännande! ”Varför skriver Micke om en kille som spelade in en säger en LP och det för 44 år sen? Det måste ju vara nåt alldeles extra. Vad hette han nu?”
Tyvärr så kan det även här vara svårt att följa upp den väckta nyfikenheten med musikaliska axplock, skivan är ju stört omöjlig att hitta. Men, jag försvarar mig återigen med: jag kunde bara inte låta bli, skivan han gjorde är ju så förbålt bra!

Alltså:
Den skiva som jag – av ren nyfikenhet – för ett par år sedan satte på i butiken
en kväll i min ensamhet, var en LP med sångaren Billy Storm. Denne hade några år tidigare varit medlem i en doo-wop-grupp med namnet The Valiants, något som bortsett från någon enstaka singel inte satte något som helst spår. Billy själv fick lite senare – 1959 – en mindre hit med singeln ”I’ve Come Of Age”, mer än så blev det dock inte. Åtminstone inte vad jag vet…
Någon nämde vid ett tillfälle att han varit med på sångspåren på ett par Disneyfilmer. Nåja, det ska ju göras det också. Hjälpte väl till att betala hyran…

Där står jag då en kväll med en LP i handen med nämde Storm. Den enda han kom att göra. Plattan är inspelad -63 enligt omslaget och är utgiven på…Walt Disney Productions…(hmm?)
Jag håller den i handen, sätter ner skivan på spelaren, för pick-upen mot första spåret och…lyssnar…och häpnar!!!
Mot mig så strömmar en helt underbar cocktail-jazz. Som tagen från en inrökt jazz-klubb på nedre Manhattan under tidigt 60-tal och en sångröst som knäcker det mesta av vad jag hört!
Påminner bitvis om stämningen på Sinatras ”In The Wee Small Hours Of The Morning”, bitvis om P.J. Probys ”In Town”.
Inte nog med det: den första låten, ”Lover Come Back To Me”, täcker hela första sidan. Den klockar in på dryga 16 minuter!
Alltså, 1963, hur många låtar gjordes som var 16 minuter långa? Inte för att låtens längd i minuter bestämmer hur pass bra den är, alls icke så, jag blev bara så paff över modet att göra något så oprövat av en näst intill totalt okänd artist.
Sedan dess så har skivan snurrat ett otal gånger på tallriken i butiken. Och VARJE GÅNG så har folk i affären stannat upp och frågat smått lyriska, ”Men vem är det här?” Vid svaret Billy Storm så kommer genast följdfrågan: ”Vem är det”?
Japp, jag har faktiskt inte en aning om vem Billy Storm är (förutom det jag skrev i början), vad han gjort de senaste 40 åren, varför han inte blev en megastjärna (som han borde ha blivit), ja om han överhuvudtaget lever idag!
Om någon som läser detta vet något i ämnet så vänligen skriv ett par rader.
Nä, stopp där! Försök inte fuska genom att googla på nätet! Det är nämligen helt lönlöst. Där står det nämligen så gott som ingenting. Det är snudd på som om karlen över huvud taget aldrig har existerat!
Samma sak där som med El Klan, vill ni lyssna: kom in till butiken! Väl här kan ni nog konstatera samma sak som så många andra här redan har konstaterat: skivan är ett mästerverk och den 16 minuter långa ”Lover Come Back To Me” borde vara en ”all-time-classic” hos en enad kritikerkår!
I stället så är Billy Storm blott en fotnot i musikhistorien och hans enda LP – med samma namn som han själv – en juvel som blott ett fåtal har haft priviligeriet att få ha lyssnat på…
Återigen: vet någon det minsta lilla om Billy Storm, tveka inte att skriva en kommentar!
Vi hörs snart igen!
Micke

Popularity: 21% [?]

5 Comments »

 1. Lars Forsman said,

  12.03.07 at 2:31 f m

  Kan bara hålla med. Jag har, som du vet, skivan själv, men vet inte mer än du om den. Hoppas att någon annan, kliver in och fyller i tomrummen.

 2. Mia said,

  12.03.07 at 2:32 e m

  Hejja Micke!
  Blogga på!
  Skulle vilja förbättra en massa men koderna jag fick fungerade inte!!
  Ses snart! Kram

 3. Micke said,

  12.21.07 at 1:29 f m

  Tack Stofjön!
  En på pricken analys! Man får bestämt en känsla av att det är en av Probys många (som denne sen gjorde en helt egen skapelse utav) influenser!
  Väldigt, väldigt kul att du gillade plattan…precis så mycket som jag förstod att du skulle göra!
  Men…visst är det märkligt att han så totalt ramlat ur musikhistorien. VAD hände med honom???
  Micke

 4. Micke said,

  12.22.07 at 9:39 e m

  Dion…ett annat sorgligt borttappat namn i vår annars så vackra rocksaga…
  Men visst var det väl Klabbarparn som sa tjo flöjt?
  Svängsta-Johan…när hörde man sist denne prominente persons namn nämnas?

 5. Micke said,

  12.23.07 at 11:52 e m

  O.K., visst var det en Dylanplatta som han medverkade på, men tyvärr bara en LP med ett gäng andra artister där Billy Storm blott var en i mängden.
  Jag har faktiskt haft den inne i butiken nån enstaka gång, både på CD och LP, men aldrig reflekterat över att vilka artister som skulle kunna vara med.
  Efter ditt inlägg så kollade jag upp Dylan-kopplngen och såg då att skivan var bekant för mig sen tidigare. Har dock ej lyssnat på den…Dylan-fan till trots…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *