1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

05.04.07

Dansk Dynamit…vad i hela fridens dar är det???

Posted in Min blogg at 5:36 e m

Hej igen!
I dag så går vi in på ett hittills nytt ämne. Jag kunde bara inte låta bli!

I går kväll – 3 maj – så slår jag upp nättidningen för Aftonbladet för att kolla upp sporten, och vad möts jag av? Jo :
Dansk dynamit.
Vi tar det en gång till :
Dansk dynamit.
En gång till :
Dansk dynamit.
För säkerhets skull ytterligare en gång :
Dansk dynamit.
En sista gång då :
Dansk dynamit.
Alltså, vad menas med det här då? Vad vill det här säga?Vad är det som gör mig så upprörd?
Jo, följande:
Tre Kronor och Danmark har spelat en totalt betydelselös match i hockey-VM, helt betydelselös därför att Tre Kronor redan är klara för kvarten och Danmark inte kommer att gå vidare men har klarat sitt mål att hänga kvar i A-gruppen. I den här matchen så tog Danmark ledningen med 2-0 efter sex minuter efter två tavlor av den svenske målvakten. Tre Kronor, som självklart såg matchen som ett träningspass och inget annat, tog sig snabbt samman och hade inom 10 minuter relativt lätt kvitterat, för att senare i matchen gå ifrån och komfortabelt vinna med 5-2. Skottstatistiken efter två perioder – 29-6 – vittnar om en monumental svensk överlägsenhet. Alltså, inga testosteronstinna danskar som med dö-eller-dödas-blick i ögonen i formliga kamikaze-attacker belägrade den svenska försvarszonen.
Inget av detta hände.
Ändå så kommer en rubriksättare med denna trötta j-a kliché ”Dansk Dynamit” bara för att Danmark tog ledningen med hjälp av en yrvaken svensk målvakt som släppte in de två första skotten som han fick på sig!
Vad hade hänt om det varit Italien som hade gjort samma sak? Hade det blivit ”Italiensk Ingefära” i så fall?
Eller ”Tysk Taggtråd” om det varit Tyskland i Danmarks roll?
Eller ”Franska Frallor” om Frankrike hade varit inblandat?
Nej, naturligtvis inte, det låter ju inte lika häftigt som ”Dansk Dynamit”.
Och varför retar jag upp mig så mycket på det här då?
Jo! Ända sen det danska landslaget i fotboll slog igenom internationellt i kvalificeringen till EM 1984 så har man i media använt sig av det uttrycket ”Dansk Dynamit” så fort som det har funnits spår av framstående danska idrottsmän. Cyklister, tennisspelare, bordtennisspelare, friidrottare och…ja hade dom haft alpinister så hade dom också hamnat där. ALLA dessa omskrivs tillsammans med uttrycket ”Dansk Dynamit”.
”Dansk Dynamit i Wimbledon! Pedersen tog sig till åttondelsfinal!”
”Dansk Dynamit i pingis! Slog svenska landslaget i en vänskapslandskamp!”
Och så vidare…
”Nederländsk Nitroghlycerin”? Nähä…det var inte lika spännande…
Alltså, jag vill aldrig mer i mitt liv läsa om ”Dansk Dynamit”!!!

En liknande, precis lika meningslös fras är ”Den Flygande Finnen”! Så fort som det är en finländare som är framstående i någon motorsport, vilken som helst, så är han, hux flux,… en ”Flygande Finne”!
Det må vara rally, formula 1, go-cart, båtsport, ja vad som helst, bara det är ett fordon som går framåt och mannen bakom ratten är finländare så är han per definition en flygande finne…
Visst, det är en ganska vacker bild, bilden av en tyst, sammanbiten finländare så fokuserad på sin uppgift att han bildligt talat f-l-y-g-e-r förbi sina konkurrenter. Enda kruxet är att vi har hört den klichéen mer än till leda vid det här laget…
Och…uttrycket har ju, som ni vet (med viss rätt i det här fallet) kommit att bli överfört till idrottsgrenen backhoppning!
Matti Nykänen – jo nog var han en flygande finne han. Även när han kom på femte plats. En backhoppare flyger ju mer eller mindre i sitt utövande av sin sport. Så, jo i det fallet så stämmer det ju. Men österrikaren som vann samma tävling där Nykänen kom femma? Blev han benämnd ”Flygande Österrikare”? Nej. Nähä…kanske han var en ”Ösande Österrikare” då? Eller…?
Tillåt mig fråga varför det bara är finländare som flyger???

Nä, samlade sportjournalister i Sverige! Kan ni inte ta och plocka fram det där som kallas för FANTASI! Skapa något nytt och skippa alla gamla uttjatade, trasiga och meningslösa fraser! Ni är ju trots allt proffs, och ni blir lästa av kanske upp till en million människor varje dag! Ta ert ansvar och skriv nåt som har nån lite djupare mening!

Avslutningsvis : En sportjournalist på Aftonbladet hoppades på en klassisk final mellan Sverige och Ryssland nu i hockey-VM.
Va?
Klassisk final mellan Sverige och Ryssland…?
Vad menas?
Jag kan inte komma nån tidigare eventuell final mellan Sverige och Ryssland som folk pratar om än i dag, så på vilka grunder skulle nu en eventuell kommande final redan nu kunna förväntas bli en klassiker?
Ska vi kanske hoppas på en ”superklassisk” final mellan Schweiz och Slovakien…( ”Ja det skulle väl vara en RIKTIG ”klassiker”!!! ”)

Även den kommande matchen mot Finland på söndag beskrevs som ”en klassisk match”.
Men i så fall, vad betyder då i själva verket ordet klassisk???
Hur kan en match som ännu inte har spelats kunna beskrivas som en klassiker. Omöjligt självfallet!
Enda möjligheten är utifall själva begreppet klassiker helt har urholkats…och det är väl just precis vad som har hänt.

Vad tycker ni om det hela?
Vi hörs snart igen!
Micke

Popularity: 23% [?]

14 Comments »

 1. Daniel Lampinen said,

  05.04.07 at 5:58 e m

  Haha. Men: journalisten tänkte antagligen på Sveriges guldmatch 1987 (som tekniskt sett kanske inte var en final).

 2. Micke said,

  05.04.07 at 6:43 e m

  Nej just det. Det var ju inte en final. Dessutom så var det ju Sovjet som vi mötte då, och inte Ryssland, så det räknas nog ändå inte…

 3. ojkooj said,

  05.04.07 at 9:31 e m

  Puckeyvm. Någon? Matchen mellan finland och ryssland innehöll verkligen lysande ishockey från ffa rysslands sida. Hade nästan känslan av att det här vill jag se mer av.
  Är det kanske fel att säga att man har tjatat ut hockeyn. Att det är för många matcher m m. I stockholm verkar det ju va en sanning. I övriga landet då? Går för fulla hus tre två tre ggr i veckan..
  Hockeyn använder för mycke skydd. In med en mjuk puck, runda skriskor och mer glitter så kanske den kan ta upp kampen med fotbollen igen om nationalsportsstatus.
  Gäsp gäsp..

 4. Micke said,

  05.04.07 at 10:21 e m

  För mycket skydd, ja…
  I dag så är det ju snudd på omöjligt att se vem det är som för stunden har pucken.
  Camilla Henemark sa en gång att hon tyckte att hockey var sexigt. Det är en kommentar som jag funderat en och annan gång på.
  Själv så kan jag nog komma på ett par hundra sporter som skulle vara sexigare, inklusive curling, badminton, dressyr och volleyboll.
  Damcurling kan ju ibland vara något av det sexigaste man kan se i rutan…
  Hockey?
  Var finns det sexiga om man inte ens vet hur människorna under skydden ser ut?

 5. sir doug said,

  05.05.07 at 9:34 f m

  dansk dynamite är precis som du säger härstammande från em 84, det blev även kort efter det ett namn på en dansk öl som höll uppåt 10% och som jag och polarna köpte på den gamla goda tiden…annars förknippar jag mest dansk dynamite med preben elkjear (osäker på stavningen), har någon fotbollsspelare bättre fyllt ut centerns roll, kedjerökande och med en inställning att han aldrig fick bli utbytt, något han i sin karriär löste genom att få reda på av tränaren att han skulle bli utbytt en kvart in på andra halvlek, tio minuter in i andra halvlek började preben halta och blev utbutt 5 minuter senare pga ”skada”…världsklass

 6. lars forsman said,

  05.05.07 at 9:53 f m

  Danska Degblandare?

  De Danska Degblandarna fick till ngt som liknade kaksmet, snarare än ngt explosivt. Vi får hoppas på Finskt Fisklir med Lejonen under isen i nästa match.
  Vad vi inte kan vänta oss är klichéfri sportjournalistik.

 7. elton bonn said,

  05.09.07 at 9:25 f m

  Väljer man att läsa Aftonbladet och Expressen så får man stå ut med (eller så vill man ha!) krystade rubriker och formuleringar, uppblåsning av banaliteter till pseudo-nyheter, osv. Varför inte läsa DN eller SvD istället? Kan fås direkt hem i brevlådan till ett pris som ligger under ovannämnda dum-tidningars. Nättidningar har de också, och framför allt betydligt mer seriös jounalistik. Okej, blir jag kallad snobb eller nåt liknande nu? Hursomhelst så står jag för det. Aftonbladet och Expressen underblåser bara den svenska dumheten.

 8. Lennart Wrigholm said,

  05.11.07 at 9:05 e m

  Tja, den enda varianten av dansk dynamit jag kan erinra mej är nör den tyska krigsmaskinen rullade över landet 1940. Då fanns det inte mycket att bjuda som motstånd.
  Det tog 24 timmar innan Danmark kapitulerade.
  I ärlighetens namn hade det väl förmodligen tagit Sverige ett par veckor längre att gå samma öde till mötes. Men att vårt geografiska läge alltid legat till vår fördel. Det är ju något som våra politiska företrädrare alltid har glömt bort.
  Men numera kan man ju gömma bort krigrisken på våra breddgrader. Det ser man ju när man släpper ut varenda dårskalle, tillräckligt kortklippt, för att slåss för sitt lag.
  Vem var det som sa: ”Idrotten förbrödrar”? Vem det än var så var det länge sedan.

 9. Micke said,

  05.12.07 at 8:16 e m

  Jo, nog är det fascinerande med alla dessa sportjournalister som – med den bredkäftade Lasse Anrell i spetsen så gott som ALLTID har fel i sina spådomar!!!
  Aftonbladets orakel hade i dag fått för sig att Sverige skulle vinna med 4-2, något som självklart inte besannades.
  Samma tidning hade för ungefär två veckor sedan en uträkning på hur engelska premier leauge skulle sluta, där man hade gått igenom match för match som Chelsea och Manchester U skulle komma att spela. Enligt denna hög-vetenskapliga utredning så skulle Chelsea vinna ligan med en poäng. I dag – med en match kvar att spela – så leder Manchester med 8 (!!!) poäng.
  Det enda som förvånar mig nuförtiden i det hela är att sportjournalisterna aldrig, och jag menar aldrig, verkar inse att vi vanliga dödliga läser facit, dvs hur matcherna slutade, och inser att det dom håller på med är rena gissningslekarna som precis vilken Svensson som helst skulle kunna vara kapabel att utföra.

 10. Tobbe said,

  05.20.07 at 1:42 f m

  Journalisterna vet inte hur det slutar.
  De lämnar arenan i andra periodpaus,
  beger sig till hotellet, häller upp en redig whiskey
  och skriver glödande om matchen och hur den slutade…..

 11. Martin said,

  05.25.07 at 1:26 e m

  Bilderna från matchen här http://www.fightnews.com/schiffbauer08.htm är väldigt roliga. Det är svårt att tänka sig att de går i samma viktklass. Någon uppdatering på gång? Värsta studentflaksmusiken eller nåt?

 12. sven said,

  05.25.07 at 8:16 e m

  Är det inte dags för en ny blogg snart Micke? Jag och Kjelle har förövrigt kommit fram till vilka plattor som är de största mästerverken inom svensk rock, och trots mycket funderande kom vi fram till att det bara har gjorts 7 plattor som är värda benämningen mästerverk.

 13. ojkooj said,

  05.29.07 at 11:49 e m

  Vad dansk dynamit är?
  Ja.. skall man följa den här tråden så tar den outgrundliga vägar. Skall man följa landskampen på lördag så får vi se hur det går.
  Danmark skall ju ha ett väldigt bra lag. Men då säger ni kanske .. ingen är bättre än Zlatan.
  Men han är ju nästan dansk vettja. Han bör därför inte spela. Låt istället Johan Elmander starta på topp med den rutinerade och mycket duktiga forwarden Markus Allbäck.
  Chippen då…. Nä inte han. Han är dålig. Då är Mats Rubart bättre fast det blir väl sir Alex där.
  Det ser skört ut tycker jag. Kan det bli en försvarets dag. En upprättelse för Mellberg? Vem spelar vänsterback förresten? Schlebrugge? Alexander Östlund? (he he).
  Tips : 3 – 0. Usch!

 14. dp said,

  07.07.10 at 4:07 e m

  Han stavar: Preben Elkjaer

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *