1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

03.10.07

El Klan…vad var det? Ett mexikanskt dansband verksamma i Sverige, eller förmedlare av blytung soulfunk…?

Posted in Min blogg at 7:52 e m

Hej igen, och tack för det stora intresset för de senaste krönikorna! Det värmer och inspirerar!
Den här gången, och kanske de kommande också, så blir det en lite kortare krönika med ett ämne som nog berör väldigt få, men som för mig känns lite kul. Den kan med lätthet appliceras på ett otal andra saker som dyker upp då och då i våra liv, frågan är nämligen ”Vad var det för nåt egentligen?”

När jag var i början av tonåren så besökte jag till och från min 7 år äldre syster i hennes lägenhet inne i stan (Stockholm). Som den diskofil jag var redan i unga år så tyckte jag att det alltid var en högtidsstund att bläddra i hennes skivsamling, en samling som, på den tiden, blev större och större för var gång som jag kom dit. Det var väl inga fyrverkerier som exploderade de gånger som jag fick äran att undersöka vad nytt som tillkommit sen sist, fördelen var dock att det alltid var lite udda skivor som letade sig dit : inte den vanliga allfarts-popen utan lite blues, jazz, latinskt, indiskt eller något vad som helst…
En platta som gav ett bestående intryck, inte för sitt innehåll som jag för övrigt på den tiden aldrig examinerade utan helt och hållet för sitt omslag, var en lågprisskiva utgiven på Åhlens eget skivbolag Interdisc med en grupp som kallade sig för El Klan.
El Klan, ja just det…El Klan.
Hört talas om dom nån gång? Nej, jag tänkte just det, ja…och vem har gjort det då? Inte jag i alla fall. Och på omslaget så står dom där, 7 robusta, tuffa, unga mexikaner klädda i färggranna folkloristiska kläder. Ledaren, klanledaren m.a.o., står i mitten hållandes en trumpet. Alla är mycket sammanbitna. Det luktar Herb Alpert på flera mil om detta omslag. Alltså ; urvattnad, mjäkig latin-muzak. M.a.o. troligtvis ganska vedervärdigt…
Det var nog därför som jag aldrig spelade skivan, tror jag.
Den gav dock ett bestående intryck, som tidigare sagt.
Häromdan så dök den skivan upp i en kasse i butiken, inköpt av en kund av väldigt många, och många gamla minnen från min syster Pias lägenhet på Västmannagatan 73 dök upp igen!
( För att återknyta till en gammal krönika så är mitt kanske starkaste minne från den lägenheten ett kortare besök av min systers pojkväns syster från Amsterdam. En väldigt stilig tjej som hade den goda egenskapen att vara nästan identisk med…jo just det, Ruth Underwood…! Se krönika 70 från 29/11! )
Tillbaka till skivan! Jo, återigen så hade jag plattan ”Love Is A Swedish Thing” med den – i ordets rätta bemäkelse – obskyra gruppen El Klan i mina händer. Nästan 40 år senare.
Jag skulle precis ställa ner skivan i den reaback som den var ack så predestinerad att hamna i, när jag helt plötsligt blev lite nyfiken! Hur låter plattan egentligen? Just det, hur låter den?
Tänkt och gjort, raskt så hamnade LPn på spelaren, och genast så fylldes rummet av…Jo! Tät, kompakt drivhus-het soulfunk!!!
Covers på Otis Redding, James Brown m.fl. och bra, mycket bra framfört! Så långt från den latin-dansbandsmuzak, som jag innan hade varit så övertygad om att jag skulle mötas av, som man bara kan komma! Helt enkelt en förbålt bra platta!
Jag fick så smått känslan av en borttappad juvel…igen!
Då jag har datorn alldeles framför mig så gjorde jag en ”googling” på namnet El Klan. Resultat : Inget som hade med denna grupp att göra. Andra – nutida – grupper med samma namn gick att hitta, men intet fann jag om något El Klan från 60-talet, som en gång i världen och tiden gjort en LP med det – minst sagt – kryptiska namnet ”Love Is A Swedish Thing”.
Ack så trist!
Frågan är då och det är därför som jag skriver detta: finns det någon som läser detta som har den minsta lilla kunskap om vilka El Klan var, ifall de var från Mexico eller Sverige, ifall deras Interdisc-LP på Åhléns skivbolag tidigare getts ut i annat sammanhang så vore jag MYCKET tacksam om denne skrev in och delgav mig detta!
Jag förstår : detta var inte en krönika som entuiasmerade så värst många. Snart kommer en ny!
Vi hörs!
Micke

Popularity: 28% [?]

20 Comments »

 1. Bertil said,

  03.11.07 at 4:48 e m

  Och vart tog min kommentar vägen???

 2. Micke said,

  03.11.07 at 7:24 e m

  Jo! Bertil och alla ni andra som någon gång inte fått med er kommentar!
  Jag får c:a 100 spam OM DAGEN till den här sajten!!!
  Många av dom samlas under ” Comments In Moderation ” något som underlättar för mig att snabbt deleta samtliga med ett par mustryck.
  Nackdelen är att det då och då hamnar en ”riktig” kommentar inklämd mellan en massa annan strunt, vilket gör att nästan alltid så rderas dom också ut…och utan att jag märker ett dyft. Visst kan jag skrolla igenom all spam, men är dom 82 stycken – som det hux flux kan bli – så tar det en evinnerlig tid, säkert en tio minuter, att gå igenom allt. Konsekvensen blir då nästan jämt att jag tar det osäkra före det säkra och ”deletar” allt, samtidigt som jag hoppas på att det inte fanns någon där som senare skulle kunna bli ledsen för att ha blivit utraderad.
  Om det då och då blir så, så är det beklagligt. Ta det inte personligt utan SKRIV EN GÅNG TILL!!!
  Vänligaste hälsningar till alla med ömma tår :
  Micke

 3. ojkooj said,

  03.12.07 at 3:52 f m

  Jag tyckte krönikan var intressant. Minns hur jag som barn drogs till vinyl som ( valfri passande liknelse). Och hur det luktade bakelit när stereon i källaren stått på en längre tid. Jag tror jag kopplar lukten av bakelit till Kiss och Abba som jag lyssnade på då. Känner jag lukten så förväntar jag mig nästan höra Cold Gin -riffen eller Dancing Queen dra igång.
  Min granne hade en singel som var grön. Minns inte hur den lät men att vi spelade den i ett soligt vardagsrum om och om igen. Så ibland kan det kanske handla mer om vinyl än ljud.

 4. Peter Lindgren said,

  03.12.07 at 8:33 e m

  Jag skriver detta för andra , men försvinner detta inlägg oxå så får världen klara sig bäst den kan utan mina klokheter!

  Här finns tre smakprov a 90 sekunder på El Klans skiva (de var mexikaner som spelade in plattan i Sverige, men mer vet jag inte):

  http://www.soft-tempo.com/records/dt/2006/12/el_klan_love_is.html

 5. lars forsman said,

  03.13.07 at 1:17 f m

  Tack Peter för smakproven.

 6. Stefan said,

  03.22.07 at 12:32 e m

  Jo jag googlade på El Klan och hittade tre hittar ovanför din egen blogg en artikel om ”Försvunnen” mexikansk rock. Det finns en bok som heter The Black hole of Mexican Rock, det skulle kunna stå om dom dom där…men vad gjorde dom i Sverige, eller om dom inte var här, varför gav åhlens ut detta till synes obskyra band? Man undrar…

 7. Micke said,

  03.22.07 at 2:53 e m

  Välkommen till bloggen, Stefan!
  Ja…El Klan är ett mysterium…Någon -Uffe, för att vara mer exakt – nämnde i går att han trodde att dom på 60-talet spelat i folkparkerna. Nån som vet nåt mer?
  Jag ska kolla upp dina träffar!

 8. Jutta said,

  03.26.07 at 12:59 e m

  Hej Micke

  Mycket riktigt så turnerade El Klan som är ett mexikanskt band i folkparkerna 1967-68.Bandmedlemmarna måste vara runt 60-65 år idag. Vet att de hade kontakt med Moonlighters då det var i stockholm om jag inte minns fel så åkte Moonlighters ner till Mexico City också vid ett tillfälle om det var där de träffades eller om det var genom någon annan som de kom till Sverige kommer jag inte ihåg. Minns inte längre namnet på alla bandmedlemmarna men klanledaren och trumpetaren heter German Gonzalez.sångaren heter Mario och organisten Antonio.

 9. Micke said,

  03.26.07 at 9:26 e m

  Tack så väldigt mycket, Jutta! Kul att höra att du till och med minns några av bandmedlemmarnas namn!
  Så fort som jag hittar skivan så är den din!!!
  Läste du krönikan?

 10. Jutta said,

  03.28.07 at 11:01 f m

  Jättebra krönika. Och tack för att jag har ”tjing” på skivan, hoppas att du kan hitta den innan juni, då det är 40-års jubileum! Oj vad tiden rusar iväg, känns ibland som det var igår.

 11. Micke said,

  04.08.07 at 10:39 e m

  Hej Stofjön Big!!!
  Tack väldigt mycket för din klart intressanta och välskrivna kommentar som verkligen var ett gäng pusselbitar i det stora pusslet ”El Klan, vad var det?
  Suveränt kul att du till och med kommer ihåg klädsel och instrument!!!
  Och mycket roligt att de blev så uppskattade så som de blev! När man hör skivan så förstår man ju att det var ett tvättäkta kanongäng.
  Ett par frågor återstår dock!
  Hur hammnade de i Sverige. O.K., de kanske var ett utbytesband, men de måste ju ha gjort sig ett namn innan i så fall. Och då bör det ju rimligtvis finnas flera skivor, inspelade innan deras Sverige-sejour…?
  Och vad hände sen?
  Finns det någon som kan kontaktas för att fråga vad han minns från sin tid i Sverige…?
  Det bör ju ha varit en smula exotiskt för dom att komma upp till en svensk sommar kring pol-cirkeln med mygg, midnattssol och långa, blonda flickor…

 12. Patrik Hamberg said,

  06.29.07 at 11:27 f m

  Tjena Micke.
  EL Klan-skivan är riktigt grym. Under min korta sejour på SVT:s Musikbyrån pratade min kollega Kåre Persson ofta och varmt om El Klan, så när jag såg den på en skivmässa tvekade jag inte många mikrosekunder innan jag slantade upp. Kåre skulle kunna veta ytterligare någon detalj om gruppen och skivan. Han har näsa för sånt.

 13. Kjetil Karlsen said,

  02.04.08 at 4:57 e m

  Googlet etter El Klan ” Love is a Swedish thing ” da jeg kom over denne i platesamlingen jeg har arvet. Eneste jeg fant var denne siden her og http://www.vinyl-records.biz/ElKlan.htm

  Noen som vet hvor mye denne kan være verdt?. Tenkte å selge denne på http://www.qxl.no

 14. Micke said,

  02.04.08 at 5:11 e m

  Den är väl inte värd så där överdrivet mycket, delvis på grund av att knappt nån vetr vad det är för något, delvis på grund av att den svenska Inerdiscutgåvan nog inte var så liten, trots allt.
  Tittar man på ebay så ser man att den brukar gå för runt 300 kronor.

 15. Anniqa Stålheim said,

  10.20.08 at 4:46 e m

  Hejsan,
  Jag råkar veta en hel del om det mexikanska bandet El Klan som turnerade i Sverige 1967-68 och om någon är intresserad, så känns det bättre för mig om ni ringer mig 0736 78 85 66. Deras manager heter (hette) Roland Ferneborg och bodde då i Kummelnäs utanför Stockholm. Jag har dessutom aktuella tel,nr. till en del bandmedlemmar. Just nu sitter jag på jobbet och har inte tillgång till skivbolagets namn, det har jag ju hemma, dessutom har jag andra plattor som de har spelat in i Mexiko.
  Jättekul att höra att deras svenska LP fortfarande florerar runt i Sverige.
  Jag skulle bli jätteglad om ni hörde av er, Anniqa S.

 16. Johan said,

  03.11.09 at 12:59 e m

  Plattan går tydligen på 35 pund på den här sajten:
  http://www.soul-source.co.uk/forum/index.php?showtopic=60584

 17. Åke Eriksson said,

  05.04.09 at 11:10 f m

  hello entusiaster ! Min EGBA kompis Rafael Sida vet nog en hel del om El Klan. han kom ju hit i samma veva med ett annat mexband. Tequila. Och sen blev det ju Hot Salsa för honom. Strosar han förbi butiken så greppa honom genast för en rejäl utfrågning !

 18. Micke said,

  05.04.09 at 11:05 e m

  Jag kanske dyker upp på en spelning nån gång i framtiden…?

 19. Anneli said,

  09.15.10 at 4:49 e m

  Jag googlade på El Klan för jag är helt såld på denna låt ..som jag söker och hamnade här…jag skulle vilja veta hur man kan köpa denna.
  http://www.youtube.com/watch?v=2bafDSBU378&a=GxdCwVVULXe86dP0D4RlbDwlBnSZqHxU&list=ML

 20. Stjofön Presley said,

  09.26.10 at 2:53 e m

  Anneli! Jag hör vilket stuk du gillar. Men bandet El Klan som omnämns här ovan är ett helt annat band, förmodligen är flertalet av dem mexikanska pensionärer i dagsläget. Tre blåsare, klaviatur, gitarr, bas och trummor. Ett riktigt bra band som gjorde rock, soul, blues i bl a Sverige i – tro det eller ej!- närheten av mitten av förra seklet. Ja, jag vet. Jag fanns där. Då. Jag har hår på både näsa och öron som bevisar vad jag säger!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *