1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

01.12.07

Andy Kaufman…alltså vem då?

Posted in Min blogg at 11:16 e m

Hej igen!

Häromdan så tog jag hem en DVD-film för att ha nånting att titta på, väl hemma efter en lång arbetsdag.
Det är ett litet privilegium som jag har, ibland så tar jag det nästan för givet, att ha ett stort videotek med filmer från den egna affären att ösa ur, närhelst som det passar mig.
Valet föll denna gång på en film som jag funderat på ett par tidigare, det hade bara inte blivit av gångerna innan. Filmen var ”Man on the moon” med Jim Carrey i huvudrollen. Kritikerrosad. De som sett den tycker att den är bra, men det stämmer ju in på många filmer, det behövde ju inte vara något speciellt med just den här filmen…
Nåja, väl hemma… på med lite te, bre några mackor, sätta sig i soffan och sen på med filmen.
Och vilken fantastisk film det var!!!
Garanterat en av de bästa filmer jag sett de senaste åren!
Det kanske mest dråpliga i sammanhanget var nog att jag inte hade en aning om när filmen startade vad den skulle komma att handla om! Jag förstod inte ens att det var en typ av spelfilmsdokumentär! Jag trodde att det var ren fiktion!
Först dan därpå så fick jag reda på att Andy Kaufman hade varit en i allra högsta grad levande person!
Andy Kaufman…alltså vem då?
Jo! Figuren som hela filmen handlade om!
Och vem var det då?
För den helt oinvigde – alltså, som jag för ungefär en vecka sedan – så var Andy Kaufman en amerikansk komiker, verksam från början på 70-talet fram till sin – alltför tidiga – död 1984. Komiker och komiker, det verkar ha varit en helt gränslös människa som närmast gjorde en konst i att göra precis det som föll honom in för stunden. Och som prövade sin publik med att varva totalt poänglösa skämt – där han gav intrycket av att ha drabbats av scenfrossa – med formidabla toppnummer, ex. hans makalösa Elvis Presley-imitationer. (Till och med Elvis själv var imponerad av Kaufmans imitationer! Obs, de startade INNAN Elvis död, inget frossande i spekulation!)
Första gången han var i amerikansk riks-TV så startade han med att stå rakt upp och ner på scenen i 10 sekunder…som om han hade fått total rampfeber. När han till sist kom till skott så satte han på en gammal stenkaka på en resegrammofon som han hade tagit med upp på scenen.
Kaufman stod tyst, stirrandes ut i det tomma, med nervöst osäkert kroppsspråk, för att helt plötsligt brista ut i en elegant mimning under en kort fras. Komplett med gestikulering och allt! Därefter intet…tills en minut senare när frasen kom tillbaka, då samma gestikulerande och mimande upprepades. Därefter intet…igen…förutom Kaufmans nervösa flackande blick och bortkomna kroppsspråk…tills frasen upprepades för tredje och sista gången!
Dundersuccè!…men var alla säkra på om han drev med dom eller inte? Hur var det nu…var han jättenervös eller inte?
I Kaufmans fall så visste ingen någonsin riktigt säkert…
Då alla mina kunskaper om mannen i fråga har sitt ursprung antingen i filmen eller i saker som jag hört under en veckas utfrågning av de kunder i butiken som har haft något att delge i ämnet, och då jag heller inte vill förstöra för mycket för de som ännu inte sett filmen (hyr den i kväll på DVD!) så ska jag inte älta för mycket detaljer som antingen blir som att slå in öppna dörrar eller att skriva om något som ni ändå snart kommer att se, så ska jag inte älta mer om Kaufman just nu i alla fall. (Puh, bloggens längsta mening hitills tror jag…)
Jag ska kanske lägga till en liten parantes angående själva filmen!
Kaufman (Jim Carrey) blir i filmen tillsammans med en tjej. Då jag i stort sett aldrig tycker att tjejer i Hollywood-filmer är det minsta av intresse för mig, så blev jag minst sagt förvånad när det visade sig att denna var en alldeles riktigt stilig tjej, långt ifrån Hollywoods gängse mall på hur en snygg tjej ska se ut. I stället mycket, mycket vassare och med betydligt mer äkta karaktär¨än vad dom brukar ha! Jag kunde inte säga vem det var, men hon såg bekant ut på nåt sätt. Vid filmens slut så kollade jag eftertexten noga, och, döm om min förvåning när det visar sig att skådisen var ingen mindre än…Courtney Love!
Där ser man vad media kan förvanska verkligheten! De enda foton jag sett på henne de senaste 10 åren har uppenbarligen varit noga utvalda skandalbilder när hon är grovt på fyllan, med ena tutten hängandes utanför, med en flaska i ena handen och läppstift och mascara nerkletat i hela ansiktet. Märkligt! Sunda, naturliga bilder på henne rakt upp och ner verkar helt sakna kommersiellt värde.
Alltnog : den som har något roligt att berätta om Andy Kaufman är välkommen till bloggens kommentarsavdelning! Det bör finnas hur mycket som helst så kom igen bara!
Både för er som vet allt om honom och för er som vet ingenting så rekommenderar jag varmt de små snuttar med honom som finns på www.youtube.com!
Där finns en uppsjö av galenskaper att frossa i!
Vi hörs snart igen!
Micke

Popularity: 15% [?]

9 Comments »

 1. sir doug said,

  01.13.07 at 8:10 e m

  andy är grym, så även filmen du skrivit om…finns mycket skoj på youtube…känns som borat tagit en del från andy…

 2. Micke said,

  01.13.07 at 8:34 e m

  Jo, jag tänkte direkt på Borat när jag i filmen såg Kaufmans alter ego!

 3. Martin said,

  01.13.07 at 11:51 e m

  Den utlovade länken till postningarna som nämner din blogg Micke: http://komtillkritan.blogspot.com/search?q=mickes

 4. Christian said,

  01.14.07 at 9:44 e m

  Som sagt, en riktigt bra film och en mycket rolig herre.

 5. jennie & fredrik said,

  01.14.07 at 10:39 e m

  Jag gillade den också skaprt och hade liksom du ingen aning om vem Kaufman var. Men blev positivt överraskad av såväl filmen som Jim Carrey.

  För övrigt; kul att läsa din blogg. Bra ämnen och välskrivet. I like.

 6. lars forsman said,

  01.15.07 at 5:33 e m

  Kul Andy kuriosa är att han gör en icke komisk roll prestation i Larry Cohens underbara God Told Me To.

 7. lars forsman said,

  01.15.07 at 5:39 e m

  I Kapten Stofil nr: 15 finns dessutom en artickel.

 8. leon said,

  01.15.07 at 5:43 e m

  en annan rolig komiker som jag kan rekomendera ar en man som kallar sig
  brasseye, finnes oxa pa youtube for den intresserade…mycket skruvat.

  peace
  Leon

 9. Erik Magnusson said,

  05.18.08 at 9:21 e m

  Älskar Andy Kaufman. Du borde (om du inte redan har) söka på Youtube Andy Kaufman on HBO där får man en tidig version av Tony Clifton som är helt suverän och en bongokonsert som inte är av denna värld. Äh han är grym.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *