1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

10.27.06

”Vad tror du?” ”Jo… det här kan vara svensk idrotts största ögonblick någonsin!!!”…INTE!!!

Posted in Min blogg at 10:03 e m

Hallå igen!
Och tack för all fin feedback som har kommit från, kanske, väntat men oväntat håll de senaste dagarna! Det hjälper till för att hålla lågan vid liv för ett bra tag framöver!!! Tack alla!!!
Och nu till dagens ämne, d.v.s. torsdagens ämne…Skulle ha skrivit igår, blev inte av…Jag var helt enkelt för trött…Du får ha tålamod i bland Johnny! Kul i vart fall att förväntar dig nytt! Det kan jag bara tolka som något positivt!
Alltså, till dagens krönika!!!
Om jag säger ordet ishockey, följt av ortsnamnet Nagano och avslutar det hela med årtalet 1998, vilka associationer får ni då?
Jo, självklart, det vet ju alla! ”Århundradets Ishockeyturnering”! Ett mästerskap ”med alla storstjärnor!!!”
Oerhört!!! Visserligen så hade vi haft Canada Cup -76, -81, -84 -87, och -91 samt World Cup -96, men det räknades tydligen inte, OS i Nagano var på förhand utnämt till att bli ”Århundradets turnering”! Hur man nu kunde veta det…
Jo, nog var det en haussning allt! Det skrevs i media om turneringen i MÅNADER i förväg. Allt beskrevs som något helt oerhört: Ett OS i ishockey med, hör och häpna; ALLA storstjärnor från NHL!!! Fullkomligt ofattbart, va? Att de bästa i världen skulle vara med i ett mästerskap!!!
Mmmm…och tänk om något liknande skulle inträffa i nån annan sport då! Exempelvis fotboll…alltså att VM skulle spelas utan spelare från talienska, franska, spanska och tyska proffsligorna???
I fall Italien skulle vara tvingade att komma med serie-amatörer
av den orsaken att de två första ligorna skulle spela ett par veckor in i VM??? Det skulle ju anses som fullständigt absurt!!!
”Men hur kan man ha krånglat till det så här korkat”, skulle folk säga…så klart. Men inte i hockeyvärlden!
Det här med spelare som efter att blivit utslagna ur Stanley Cup kastar sig i en taxi ut till flygplatsen för att samma natt flyga över till Europa för att kunna spela de sista tre matcherna i hockey-VM skulle i andra sporter bara verka idiotiskt! Alltså: Varför är det bara en helt oomtvistad naturlag att NHL-slutspelet inte är synkat med VM. Varför då??? När jag har frågat människor om varför, så kommer det bara ett enda svar: ”Men vaddå? Man kan väl inte köra hockey-VM i juni heller, det fattar du väl???”
Det kan man väl visst det! Hockey spelas väl ändå inomhus!!! Eller så får man väl korta ner NHL-säsongen då!!! Nähä…inte det…Och varför inte det då? Så gör man ju i alla andra sporter!
Återigen, dröm om den dag då engelska ligan beslutar sig för att spela 8 omgångar extra – låt oss säga att dom inför såna här så kallade ”derbygrupper” – och därför i fortsättningen inte kan släppa spelare till vare sig EM eller VM…Otänkbart…såklart! Men varför, varför ifrågasätter INGEN det förfarandet i hockeyvärlden? Att det kanske kan vara svårt att vrida klockan tillbaka efter så pass många år är väl en sak…men att INGEN någonsin ifrågasätter det hela är en total gåta för mig!!! Vad det handlar om är att en i sig fantastisk sport har blivit bestulet, under decennier, på mästerskap värda namnet!!! Och alla verkar tycka att: ”Tja…, dom slutar ju NHL så sent där borta…och man kan ju inte spela hockey i juni så det är väl inte så mycket att göra åt saken…”
Fullkomligt ofattbar inställning enligt mig!!!
Nåväl, efter månader av ”hypning” av något så självklart som ett mästerskapså kom då kvällen innan ”århundradets turnering” skulle gå av stapeln!
Själv så hade jag trots allt hunnit drabbas lite av OS-frossan trots allt. Jorrå…nog skulle jag se på matcherna allt! 4 lag i varje grupp och 2 lag går vidare. OJOJOJ, vilken dramatik det skulle komma att bli! Från första nedsläpp så skulle det ju bli strid på kniven! Varje match skulle bli som en presumtiv final!!!
Kvällen till ära så hade TV3 med expertkommentator Arne Hegerfors i spetsen ett litet kortare program så där ”kvällen före”.
Mot slutet så uppmanade bisittaren med stor fosterlandsvurm i rösten hela Sverige att:
”Svenska folket! Sätt era väckarklockor på rigning! Det här kan vara…ja vad tror du? Kan det vara…?”här bollade han över till Arne.
”Jo…då…du har nog helt rätt” han fick knappt fram orden, den gode Hegerfors… ”DET KAN VARA SVENSK IDROTTS STÖRSTA ÖGONBLICK GENOM TIDERNA!!!
Oj, vilket tungt statement! Sveriges match klockan 06.00 dan därpå, den första gruppsspelsmatchen i OS 1998 skulle alltså slå OS-guld i fotboll 1948, Stenmarks alla segeråk, Björn Borgs 5 Wimbledon- och 6 Parissegrar och Ingemar Johanssons knock av Floyd Patterson??? Mycket märkligt tyckte jag, men ryckte mest på axlarna åt det hela.
Jodå, nog gick jag upp, full av förväntan, 05.30 dan därpå! In i duschen, på med en kanna te, på med morgonrocken, på med TVn, ner i soffan och…!!! Ja!!! Där kom vinjetten! Nu skulle vi starta dagen med en kanon-match! Sverige-USA! 4 lag i gruppen! Förutom Sverige och USA så var det Kanada och Vitryssland! 2 skulle gå vidare! Alltså, en förlust skulle bli katastrofal!!!
Arne Hegerfors och hans bisittare småpratade lite fram och tillbaka…allt känns bara väldigt rätt…Och så släpper dom den… BOMBEN med stort B!
”Joo…visserligen så går alla lag vidare från gruppspelet, det är ju sant…men…det är ju viktigt att vinna gruppen…då får man ju enklare motstånd i kvarten!”
Jag satt som förstenad i soffan!!! Skulle ALLA lag gå vidare??? Va? Alltså??? Är detta sant??? Säg att jag hörde fel!!!
Jodå, det var sant. ”Århundradets turnering” skulle komma att inledas med ett gruppspel där INGET lag blir utslaget!!! Helt unikt i världshistorien!!! Och ingen hade sagt något i förväg!
Jag stängde av TVn och gick och la mig igen. Lurad och rasande!
Och detta hade rubricerats som Sveriges största idrottsögonblick genom tiderna!!!
Plötsligt så förstod jag! Just det! Arne Hegerfors satt ju inte där för att berätta hur det låg till, han var ju där för att lura folk att tro att alltihopa var märkvärdigare än vad det egentligen var!!!
Dagen efter läste jag om matchen, som Sverige vann med 4-2, i tidningarna och Kent Forsberg som yttrade:
”Jaaaa, det var väl ingen som gick för 100% i dag inte…” Nähä! Men skulle inte det här vara det största ögonblicket i svensk idrotts historia??? Arne Hegerfors, om jag någonsin stöter på dig innan jag dör så ska jag lungt och sakkligt fråga dig om du fortfarande tycker att det där var det ”största ögonblicket genom tiderna”…
Efter lekstugegruppspelet så förlorade Sverige den första matchen som gällde nåt mot Finland med 2-1 och var utslaget!!!
”Det kan vara Svensk idrotts största ögonblick genom tiderna!!!”
Jo hej du!!! Så mycket för alla nya konkurrerande sportkanaler!
Nej…jag vill tillbaka till 70-talet med Plex, Grive, Bedrup och Lars-Gunnar när det gick att ha glimten i ögat och man slapp snegla på tittarsiffror hela tiden! När man kunde säga att en usel match Var usel, och att ett turneringsupplägg var helt åt skogen, utan att vara rädd för att kanalen ska tappa tittare.
Det var sport det här och inte musik! Vad tycks, Johnny?
Vi hörs i morgon med!
Micke

Popularity: 13% [?]

4 Comments »

 1. lars forsman said,

  10.28.06 at 12:56 f m

  På tiden att någon tar upp HOCKEYNS värdedominans när det gäller idrotts förståsigpåarna. Som du nämde,Fotboll, Slalom Tennis, Boxning, men även Bordtennis Discus och Höjdhopp, erbjuder enligt mig, STÖRRE Svenska idrots upplevelser, än vad HOCKEYN, kan erbjuda,
  Lars.

 2. Tobbe said,

  10.28.06 at 2:36 f m

  ”och pucken gliiider in i mååååL !”
  Är det någon sport-tv-händelse som slår det?
  (Stenmark kan slänga sig i väggen!)
  För mycket stålar i idrott nu från början till slut.
  Stäng Svenska Spel !

 3. leon said,

  10.28.06 at 4:30 f m

  Ja det ar ju klart att vm kan spelas i juni,ett bra forslag.

  Sedan tycker jag att vm i ishockey bara borde spelas vart tredje ar eller mojligtvis vartannat,det hinns ju aldrig byggas upp nagon riktig langtan efter spektaklet.

  Leon

 4. Micke said,

  11.03.06 at 9:02 e m

  Angående Nagano-turneningen 1998!
  Jo Johnny, jag har också hört förklaringen att det skulle röra sig om träningsmatcher före den riktiga århundradets turnering. Men, varför hade man inte samma system i Canada Cup-turneringarna, det där med meningslösa matcher i inledningen? Där var det ju alltid strid på kniven från första nedsläpp, därför att varje match var livsviktig!
  Och vaddå? Århundradets hockeyturnering (Det största ögonblicket i svensk idrotts historia…) skulle med andra ord bestå av: 4 kvartsfinaler, 2 semi och en final? Alltså: Århundradets turnering startar på riktigt efter träningsmatcherna…och två timmar senare – när kvartsfinalerna är färdigspelade – så återstår bara 4 av 8 lag…! Fantastiskt! Vilket genialiskt upplägg! Summa summarum 7 matycher som gäller nåt…pinsamt!
  Kan ingen vrida klockan tillbaka till 70- och 80-talet när vi hade turneringar värda namnet, och som vi pratar om än i dag för att de var så spännande och underhållande…
  Micke

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *