1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

10.13.06

Money, Money, Money…Honey, Honey…Gimme, Gimme, Gimme…King Kong Song…Mamma Mia! Vilken fantasi!!!

Posted in Min blogg at 12:23 f m

Hallå där!!!
Efter gårdagens påannonsering om en krönika som ska handla ABBA så är det väl bara att ta tjuren vid hornen och sätta igång!
Varför dösnacka? Här kommer den! Håll i hatten alla schlagerfans!!!
En myt och en trött, utsliten klyscha är följande:
”Förr i världen så fick man inte tycka att ABBA var bra, men – som tur är – idag så får man det!” Detta ofta sagt med ett rättshaveristiskt ironiskt leende på läpparna…
Det är en klyscha som jag har hört till leda vid det här laget! Vaddå inte fick? Vem skulle det vara som skulle hindra en? Storebror? I mina öron så låter det som lindrig paranoia! Om det i vissa kretsar inte var O.K. att gilla ABBA (den typen av gruppdynamik har alltid funnits…tänk en 17-årig Rammstein-diggare som erkänner för sina kompisar att han gillar Robert Wells…) så var det väl ändå upp till den enskilde individen att stå upp för sin egen åsikt. Dern som inte gjorde det – i nåt så harmlöst som om man gillar eller inte gillar ABBA – ska nog bara skylla på sig själv för sin oförmåga att gå emot strömmen…
En klyscha annan:
”ABBA var jättestora i hela världen, det var bara vi som aldrig fattade hur bra dom var!” (Underförstått, för att vi inte fick lyssna på dom…)
Jaha…hur fel kan man då ha? ABBA var ju totaldominerande i Sverige under åtminstone 6-7 år vad det gäller skivförsäljning!
Ska vi ta en liten titt på ABBAs placeringar på trackslistan under åren som gott!
O.K., ett axplock:
Singlar från 1975: (d.v.s. utgivna EFTER ”Waterloo” och ”Ring Ring” därför finns dessa inte med.)
Fernando: Placering 2
Dancing Queen: Placering 1
The Name of the Game: Placering 2
Summer Night City: Placering 1
Chiquita: Placering 2
The Winner Takes It All: Placering 2
The Day Before You Came: Placering 3

Album från 1975 och framåt:
(De två första inte medtagna…)
Abba: Placering 1
Greatest Hits: Placering 1
Arrival: Placering 1
The Album: Placering 1
Voulez-Vous: Placering 1
Super Trouper: Placering 1
Otroliga framgångar med andra ord!!!
Helt utan motsvarighet!!!
Men vad nu då?…Ska vi alltså tolka detta som att vi inte FICK lyssna på ABBA, eller att vi inte begrep hur bra dom nu var??? Köpte alltså i stort sett hela Sveriges befolkning deras skivor för att sedan slänga dom i papperskorgen??? Eller…???
Tillåt mig skratta…högt och länge…ABBA var helt enkelt gigantiska i Sverige! Dom sålde under åren 1973- 79 förmodligen mer skivor än övriga svenska tillsammans!!! Dom syntes ständigt på TV och spelades KONSTANT på radio, restauranger, kafeer o.s.v.
Jo! Förvisso, det är sant! Inom vissa grupperingar – punkkretsar, den s.k. proggen, jazzmusiker, hårdrockare så stod ABBA inte högt i kurs. Självklart inte, det var ju en helt annan musik, helt olika världar! Men exakt samma status hade även ex. Elvis i de kretsarna på den tiden också, liksom en rad andra artister, bl.a. den tidigare krönikerade Gilbert O’Sullivan. Dröm om att ha varit DJ på munchenbryggeriet 1973 och börja spela ”Crying in the Chapel” med Elvis …!!!
ABBA blev inte hårdare behandlade för att de var just svenskar och ABBA.
Det hade mycket att göra med att som svenskar så fick de större exponering än de annars skulle ha fått, och därmed också mer människor som synar dom i sömmarna…
Alltså, är man populär i sitt eget land så blir det även en motreaktion! Så har det alltid varit! Har t.e.x. Tomas Ledin fått en speciellt mild behandling? Eller Ace of Base? Glöm det!
Sen stack ju ABBA ut hakan ordentligt! Enligt mig så hade nog ingen svensk – vare sig grupp eller artist – varit så utpräglat kommersiell som ABBA när de slog igenom! Ta låttitlarna: ”Mamma Mia”, ”Ring, Ring”, ”King Kong Song”, ”Hasta Manana”, ”Dum Dum Diddle”, ”Money, Money, Money”, ”Honey, Honey”, ”Chiquitita” …Korta, snärtiga titlar som ”man kommer ihåg”. Allt bara för att sälja så mycket som möjligt, såklart…
Men även den taktiken blev ju följdaktligen tveeggad, en del föll för den, andra såg det som en undervärdering av deras intelligens!
Stickan Andersson – folkskoleläraren – sa ju själv de fina, raderna. ”Svenskarna är inte så dumma som man tror, dom är ännu dummare!” Från den djupa insikten trollade alltså den gode Stig fram alla dessa fantasieggande låttitlar…
Musiken då? Vad tycker jag om den?
Tja…singlarna är ju – bortsett från de fjantiga titlarna – skräddarsydda hits. Helt oklanderlligt inspelat, framfört och producerat! Ofta ganska udda arrangerat och med ett – för den tiden – nytt tänkande om hur än hit ska låta. Bara ett problem för min del: Jag gillar inte resultatet! Dom flesta av ABBAs hits är för mig inte så spännande…För att fokusera mig på det positiva så tycker jag att ”Dancing Queen”, ”Waterloo”, och ”The Winner Takes it All” är vädigt, väldigt bra…För att gå till det negativa så skulle det bli minst lika många…”Thank You for the Music” – pekoral,
”I Do, I Do, I Do, I Do, I Do”- i klass med Ingemar Nordströms…på sin höjd, ”Hasta Manana” – James Last goes pop…o.s.v., o.s.v.
LP-skivorna däremot tycker jag är intressantare än singlarna. Det börjar nästan katastrofalt med första plattan som innehåller ett par riktiga kalkoner, framför allt när killarna sjunger…för att sedan succesivt bli bättre och bättre! Utan att jag tycker att några låtar känns som riktiga toppnummer så är både Arrival och Voulez-Vous exempel på bra 70-tals pop. Det hela peakar enligt mig på Visitors! Där har musiken nästan helt lämnat den ytliga schlagerpopen för att mera likna ren musikal. Väldigt fint inspelat och producerat. Lysande stämsång, mycket intrikata arrangemang, mycket fint framfört. Det andas en hel del Chess om den skivan…Den har även min personliga ABBA- favorit: ”Soldiers”. Den LPn visar att kapaciteten fanns i allra högsta grad…något som jag tidgare missat i smeten alla ”Honey, Honey”, ”Hasta Manana”, ”I Do, I Do, I Do, I Do, I Do,” och så vidare…
Alltså…visst var dom bra…!
Skriv nu vad ni tycker!!!
God Natt!
Micke

Popularity: 9% [?]

4 Comments »

 1. sir doug said,

  10.13.06 at 5:08 e m

  men frågan kvarstår…varför finns där ett sånt hat/förringelse när man pratar om abba i musikkretsar, minns att det blev ett jävla liv när mojo för något år sedan hade abba på omslaget…

 2. PerOla said,

  10.13.06 at 5:55 e m

  Jag gillade verkligen Abba från 1974 till 1977, åkej, jag var ganska ung (född -63). Sedan blev jag påverkad av tidsandan. Proggen, punken…en serie i ”Kall Anka” hette ”Mannen som hatade Abba” och slutade med att han sköt ihjäl hela gruppen under en konsert! Jag ändrade åsikt, hade aldrig ägt skivorna själv, så det var inte svårt att sluta lyssna. Långt senare ”fick” man gilla Abba, men mitt intresse har inte återvänt. En handfull låtar är habil pop, inte mer.

 3. leon said,

  10.14.06 at 4:08 f m

  Micke,

  Jag gillar din kronika om abba.

  Abba for mig blev nagra av mina forsta erotiska fantasier tillsammans med andra muskaliskt givande och utvecklande artister som Sabrina,Samantha Fox och Whitney houston.

  Varfor ?

  Just det, skivomslagen!!!

  Jag tycker om ABBA tjejerna…!!!

  Sen att Abba ar lika bra som Sabrina,Samantha och Whitney ar ju ocksa en gemensam namnare.

  ABBA skulle ha bytt ut sina 2 B till 1 A sa skulle det mer ha beskrivit musiken liksom.

  Love Peace and a piece of cake please!

  http://www.celebratethesun.net
  Leon

 4. Tobbe said,

  10.14.06 at 4:47 f m

  Detta är en politisk fråga.
  När musikrörelsen i väst-världen utvecklade musiken på alla sätt och med en politisk medvetenhet och kamp för fred, jämlikhet i socialismens förtecken hyllade ABBA i praktiken kapitalism och dess företrädare USA.
  I deras hemland, Sverige, var detta vid denna tid en omöjlighet.
  Med en musik som egentligen gjorts ett decennium tidigare, bättre och mer trovärdigt, av Spector, Motown mfl. vann de ändå en bred publik och sålde massor av skivor. Det var den kommersiella kampen de ville vinna och vann den. De gjorde det med skickliga arrangemang och raffinerad studioteknik(tekniker Tretow viktig i sammanhanget)
  Det är detta vi kan erkänna nu. Men resten har vi inte glömt…….eller har vi det ?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *