1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.26.06

The Hollies – ingens favoriter…?

Posted in Min blogg at 11:06 e m

Hallå igen!
En tur tillbaka till 60-talet efter en absurd mix med Johnny Winter och svensk tonårspunk…
En sak som slagit mig de senaste åren är att jag aldrig stött på en en människa som har haft gruppen Hollies som förstaval vad det gäller favoritgrupp!
The Hollies, låtar som ”Very Last Day”, ”Stewball”,
”I’m Alive”, ”Carrie Anne”, ”Stop, Stop,Stop”, ”Bus Stop”, ”What’s Wrong With the Way I Live?”, ”On a Carousell”, ”Yes I will”, ”King Midas in Reverse”, ”Sorry Suzanne”, ”Jennifer Eccles”, ”I can’t let go”, ”Here I Go Again”, ”Yes I Will, ”I’m Alive”, ”Dear Eloise”, ”Listen to Me”, ”He Ain’t Heavy, He’s My Brother”, ”The Air That I Breathe” och mer därtill borde med lätthet rendera gruppen en hel hord av fans…I stället så verkar man bara ha hamnat i kategorin ”bra”…Ingen med rötterna i sextio-talet tycks skatta dom högre än som en väldigt bra grupp, med en uppsjö av bra låtar…Har aldrig någonsin hört någon säga: ”Men Hollies det är verkligen gruppen före alla andra för mig!”, eller ”Ja du, visst var Beatles bra, men Hollies klass den kom dom aldrig upp till!”
Allt detta trots en remarkabelt hög klass under hela 60-talet oc en bit in i 70-talet. Ska jag vara lite elak så säger jag nog att gruppen höll ända tills min namne Rickfors dök upp på scenen…
En intressant detalj är onekligen att gruppen behöll sin styrka trots att motorn Graham Nash hoppade av för att bilda CSN&Y…Dom lyckades t.o.m. med konststycket att behålla sitt mins sagt unika sound…
Allt detta och ändå blir man inget annat än maximalt ”second-best”…
Märk väl att det i butiken dykt upp de mest varierade namnen för favoritartister: Small Faces, Moody Blues, James Brown, Searchers, Marianne Faithfull, Neil Diamond, Texas, Blur, Cult, Hawkwind, Jerry Williams (ja, till och med så obskyra saker som P.J. Proby och Cliff Richard…) och så vidare, men aldrig någonsin The Hollies! Är det någon som har en teori om vad detta kan bero på? Eller…har jag helt enkelt fel…? Överbevisa mig gärna!
Dagens andra krönikablev kort men naggande god!
Sov gott, vi hörs i morgon!

Popularity: 21% [?]

25 Comments »

 1. Micke said,

  09.27.06 at 1:44 e m

  Hallå Wibjörn!
  Titta gärna in i butiken och presentera dig, så jag får se vem du är!
  Det jag läste var klart bra och intressant skrivet, se där en konkurrent som heter duga…
  Men…Hall & Oates… hippa…njaaa…dom var ju faktiskt även kritikernas gunstlingar för 20-25år sedan för att senare fullständigt hamna på skuggsidan…och vad jag kan utröna från mitt perspektiv så befinner dom sig där fortfarande…Men…jag kan ha fel…
  Jag förstår tankegångarna, men det får ju inte bara bli ett blandband på artister som var populära på 80-talet, då försvinner ju grunidén…
  Micke

 2. Fredric said,

  09.27.06 at 6:32 e m

  Tjena. Vad kul att du bloggar. Du kan ju din ”skit”. Själv har jag dragit igång ett mastodontprojekt på min nya blogg. Jag går igenom min cdhylla helt enkelt. Naket och öppet tänker jag skriva om alla plattor som står där och varför de gör det. Kolla gärna in. Hade.

 3. lars forsman said,

  09.28.06 at 2:01 f m

  Tja… orkar inte kolla upp det, men är inte Hollies den första gruppen i Manchester ligan? 10 cc och Hollies är väl inte dom grupper som brukar nämnas,
  Lars.

 4. Tobbe said,

  09.28.06 at 2:52 f m

  Bus Stop, Just One Look, Sorry Suzanne,Stop Stop Stop, On A Carousel osv.
  Bra låtar med Hollies och alltid ett eget sound.
  Men tyvärr,
  inte min favoritgrupp heller. Men de ligger ju där under toppen tillsammans med massor av andra band visserligen, så det är märkligt att ingen kommit in i butiken och talat sig varm för bandet. De ÄR ju populära och Vinyl 107 spelar dem mycket och de är ofta önskade.
  Var det inte dom som också gjorde
  en snabb version av Blowing in the wind?

 5. sir doug said,

  09.28.06 at 10:58 f m

  hollies var väl en kopia, de var inte direkt först…vilket inte betyder att de inte hade några sköna låtar, men i mitt tycke är det svårt att lista en grupp som hollies före beatles eller the byrds, precis som backyard babies knappast ligger före mötley crüe på en sleaze rock lista…hur hamnde förresten rickfors i hollies?

 6. Micke said,

  09.29.06 at 4:34 e m

  Tack Johnny för dina ord!
  Nåja…vem är det då? Jag vet inte…
  Om Fantomen…oerhört imponerande…

 7. Micke said,

  09.29.06 at 6:19 e m

  Ja! En halvhit, The Baby…
  Ingen större hit…

 8. Galento said,

  10.03.06 at 9:44 e m

  Kanske skall du prata med några lantisar.
  Hollies turnerade tydligen en hel del i dom svenska folkparkerna.

 9. Peter Lindgren said,

  10.05.06 at 7:03 e m

  Du har rätt, Galento! Jag såg dem i Eskilstuna Folkets park…

 10. elton bonn said,

  10.09.06 at 10:55 f m

  OK, en något senkommen kommentar.
  Här är mina anledningar till varför Hollies inte nåt favoritband trots att de onekligen gjort en massa bra låtar.
  De har inte gjort några bra album, vilket är nödvändigt för att man skall bli riktigt respekterade som ”artister”. Singel-orienterade artister känns inte riktigt seriösa.
  Ännu viktigare; De har inte själva skrivit de flesta av sina hits (He ain´t heavy.., Bus stop, I can´t let go, The air tat I breathe, osv). Jag uppskattar låtskrivarna betydligt mer än ”tolkarna”.
  Och sen är det dethär med karisma… Finns det nåt mer anonymt band än Hollies (OK, Hermans Hermits då).
  Och så vet ni väl att det är Elton John som spelar pianot på ”He ain´t heavy, he´s my brother”

 11. Micke said,

  10.09.06 at 11:44 f m

  Tack Elton B. för din utförliga kommentar!
  Ja, du håller ju uppenbarligen med mig i
  min uppfattning, men har egna idéer om
  varför som själv inte har tänkt på tidigare!
  Micke

 12. Agneta said,

  10.20.06 at 8:39 e m

  Hej!
  En ännu mer senkommen kommentar.
  The Hollies var och är min favoritgrupp, och jag vet att jag inte är ensam.
  Jag såg dem fyra gånger på 60-talet, och de var trevliga och lät verkligen lika bra som på skiva.De var skickliga musiker, och stämsången satt perfekt.
  Jag såg den nya konstellationen i Dalhalla i augusti, med två orginalmedlemmar, och de låter fortfarande lika bra.
  I programmet Go’kväll hörde jag förresten Torbjörn Nilsson säga att han brukade lyssna på the Hollies, the Beatles och the Rollíng Stones, och ”the Hollies var nog bäst”!
  Så visst finns vi som har the Hollies som förstaval!

 13. Micke said,

  10.21.06 at 11:51 f m

  Hej Agneta, och tack för en intressant kommentar!
  Jag hoppas att du förstår att andemeningen i krönikan var att att jag tycker att Hollies var så pass bra att NÅGON, någon gång borde ha haft dom som sina favoriter, bara det att under åren som gått så har jag inte stött på det tidigare. Att Hollies var väldigt bra live har jag dock hört tidigare!
  Micke

 14. Agneta said,

  10.21.06 at 3:42 e m

  Hej Micke,
  Ja, jag förstod, och jag håller med.Jag har egentligen inte stött på några Hollies-fans tidigare heller,och jag kan inte svara på varför, men om du går in på Hollies hemsida: http://www.hollies.co.uk,
  och kollar på concert reviews,så kan du se att det finns människor, främst i England, som planerar sin semester efter var the Hollies spelar. Kanske inte så många, men trogna!

 15. Sune Eriksson said,

  03.06.07 at 7:31 e m

  Tjenare!

  Här har du en till som har Hollies som solklart förstaval sedan 1965.
  Jag har sett dem 7 gånger varav 3 gånger de senaste 6 åren och de blir bara bättre och bättre för varje gång.

 16. hasse said,

  08.10.07 at 3:06 e m

  Jag har också funderat över varför Hollies hamnat i bakvattnet, de var ju speciellt populära i Sverige. Någon skrev att anledningen är att de inte gjort någon bra LP resp. inte skrivit sina hits själva. I mitt tycke gjorde Hollies tre av 60-talets absolut bästa album alla kategorier i snabb följd 1966-1967: For Certain Because, Evolution och Butterfly. Suverän pop med enbart egenproducerat material. Må så vara att de fick sina största listframgångar med andras låtar men Clarke/Hicks/Nash gjorde själva det bästa gruppens material.

  hasse

 17. Natte said,

  05.29.08 at 12:52 f m

  Pff.. en av mina absoluta favoritgrupper! Men jag tror de lider lite av ”Creedence-problemet”, d.v.s. massvis med kända, skitbra låtar men inga utstickande personligheter i bandet. John Fogerty blev t ex mer intressant när han började spela solo.

  Därför säger folk ”jag gillar låtarna”, ist. för ”jag gillar det bandet”. Som sagt, bara min teori..

 18. Peter Johansson said,

  05.29.08 at 10:37 f m

  Tror det är som Natte säger. Hollies har aldrig varit min favvogrupp men jösses vilka låtar dom levererat. Varje gång man spelar någon ”greatest hits” platta för någon oinvigd brukar dom häpet utbrista:
  – Är det DOM som gjort alla dessa hits?!

  Mer Hollies åt folket!!!
  Peter

 19. Agneta Svedling said,

  08.23.08 at 4:08 e m

  Hej Micke!
  Det har gått lång tid sen du skrev på din blogg om the Hollies. Jag är en av dem som räknar the Hollies som de största av popgrupperna från 60-talet.
  Spelar dem dagligen och lägger mina Skottlandsresor efter deras spellista. Hörde dem live i Dalhalla 2006 samt i Glasgow 2007. Funderar på att höra dem igen i Glasgow i apr. 2009. Jag anser dem bättre än the Beatles.
  Det enda jag sörjer är att jag missade deras framträdanden i Finspångs Folkets Park 1966 och 1967. En granne till mig hade dem hemma hos sig vid spelningen 1966 i Finspång, då Graham Nash skrev låten Clown; inte Bus Stop som felaktigt anges i boken Hela Svenska Folkets Park. Tänk om vi kunde få the Hollies att komma tillbaka till Sverige, helst till Norrköping.

 20. Agneta A said,

  10.23.08 at 3:29 e m

  Hej igen!

  Kul att se att det finns fler Holliesfans i Sverige! Sedan jag sist skrev här för två år sedan, har jag sett dem live i Dartford utanför London.
  Jag hade tyvärr inte möjlighet att se dem när de spelade på en 60-talsgala i Hamburg i helgen, men jag har biljetter till deras konsert i Manchester i april nästa år.
  Jag håller med Hasse om att For Certain Because, Evolution och Butterfly är mycket bra album, och även Confessions Of The Mind, m fl.
  Mikael Rickfors har förresten börjat ta med några Hollieslåtar i sina liveframträdanden: Bus Stop, Words Don’t Come Easy och Magic Woman Touch.
  Agneta S! Om du är intresserad så finns det ett forum för Holliesfans länkat till deras hemsida. Det vore roligt om fler skandinaver skrev där.

  Agneta

 21. Gert-Olof said,

  12.11.09 at 12:08 e m

  Har skapat en Holliesgrupp på Facebook. Vi finns

  http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=223197286097&ref=nf

 22. Stjofön Presley said,

  12.12.09 at 1:31 e m

  Hollies hade ju en fantastiskt rytmisk och driven kompsektion. Men det är svårbegripligt varför basisten Eric Haydock slutade när han gjorde. Han var ju kapellmästare, inledningsvis i alla fall. Hans uppföljare, Haydocks Rockhouse, blev ju aldrig någon hit. Intressant och ovanligt med honom var naturligtvis hans drivna basspel, men även att han spelade sexsträngat.
  Sedan har vi ju Ol’ Baldhead bakom kaggarna. Snacka om sväng! Fy tusan!
  Klistra sedan på Tony Hicks snärtiga gitarrspel samt trestämmig sång som satt som en smäck. Wowie-Zowie, även om det uttrycket inte passar sig riktigt för ett popband i sin renaste form.

 23. Micke said,

  12.13.09 at 6:56 e m

  Hej igen Stjofön! Kul att du nämnde Tony Hicks gitarrspel. Det är en gubbe som fått alldeles för lite ”cred” under årens lopp. Hans spel är bestämt, rytmiskt och konkret i stort sett hela vägen. Kolla in solot på ”Very Last Day”, inte många toner, men så otroligt effektivt framfört.

 24. Stjofön Presley said,

  12.13.09 at 9:43 e m

  För att inte snacka om den uttrycksfullt pressade trumvirvel som inleder solot! Makalös kompsektion det där. Det blev en betydande skillnad när Haydock hängde upp hatten.

 25. Lasse P said,

  05.02.10 at 12:37 e m

  Evolution och Butterfly är helt klart bland de konstnärligaste och bästa 60-talsalbumen. /Lasse

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *