1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.23.06

En halv dags ledighet…och funderingar kring det förgågna…

Posted in Min blogg at 11:07 e m

Japp! I dag började jag inte jobba förän ½8 på kvällen…Lämnade butiken runt 01.00 Hem, mat, video och i säng vid 02.30. Upp 07.30 i morse. Min kompis Michelle skulle jobba några timmar på en båtmässa ute i skärgårn’ på ön Sandhamn, och hon lyckades övertala mig att följa med. Det var inget märkligt eller märkvärdigt med det: 2 timmars båtresa dit, 5½ timme där och 2 timmars resa hem. Inte alls nåt att skriva om…
…om det inte vore för det faktum att jag inte varit på Sandhamn sen jag var barn…Återseendet av saker och platser som jag sett när jag var 13-14 år varandes på båtsemester med mamma, pappa min lillasyster och våran katt Siri var lite omtumlande. Ja just det. Det fanns ju ett värdshus där…och där är ju kiosken…och bageriet! Saker som jag inte ägnat en tanke åt på så många år och där var dom…Jo, lite omtumlande…Tänk om jag hade vetat att det skulle dröja till 2006 innan jag skulle komma tillbaka, och då till och med äldre än vad mina föräldrar var då.
Men…jag tänkte faktiskt göra en tidsresa ännu längre tillbaks i tiden, en resa som på ett häpnadsväckande sätt anknyter till dagsläget…och gör det på ett sätt som får en att tvivla på allt vad man lärt sig om orsak och verkan…
Tillbaka till Sundsvall år 1920-30…
Där föddes och växte upp båda mina föräldrar, följdaktligen så levde även mina far- och morföräldrar där.
Något som jag fick höra tidigt i min egen barndom var att jag är slående lik min morfar. Då denne avled när jag var runt 2 år så har jag inga minnen alls från honom. Men likheten i beteende har alltid påpekats.
Hur det nu var: min morfar och mormor hade ett bageri i centrala Sundsvall, ett bageri som var känt i hela Sundsvall med omnejd efter vad jag hört. Det började – som så ofta i en väldigt liten skala men växte sig starkare med åren som gick…
Tillbaka till nutid…eller omkring 7 månader sedan.
Jag har beslutat mig för att göra en flykt till Sundsvall över en kväll och en förmiddag, för att hälsa på en bekant, och nämner detta för min äldre syster. Min egen resa blir, om jag minns rätt, mitt andra besök i Sundsvall sen jag var barn, men Pia, min syster, har varit där en hel del på sistone, på grund av sin nyköpta sommarstuga i Gnarp, ungefär 5 mil därifrån.
Så, Pia börjar berätta lite om staden och om vår släkt, var de bodde, och var de hade bott ännu tidigare.
Plötsligt så säger hon:
-Jo, visste du att morfar och mormor hade en till butik lite längre ner på samma gata som dom hade bageriet?
-Va, sa jag, det hade jag inte en aning om! Men innan jag han vidarekommentera detta så fortsätter hon:
-Och så hade dom en lägenhet där dom bodde ovanför det stora bageriet.
I ett par sekunder så var jag helt tyst, sen sa jag:
-Jaha, det börjar ju likna nån annan som vi känner till…
-Jaha, vem dådå? kom det lite lätt naivt.
-Jaaa…jag tänkte nog på mig själv, ja…
Tyst från min syster i ett par sekunder, sen så utbrast hon: ja just det, det har jag aldrig tänkt på!
Det tunga i berättelsen är alltså att jag som har två butiker på samma gata och bor ovanför den större av dom, hade en mormor och morfar som har haft två bagerier på samma gata och bodde ovanför den större av dom…Helt enkelt ofattbart…Är vi bara fångar i en genbank och är tvingade att upprepa våra förfäders agerande om och om igen? Eller är det återigen bara en helt sanslös slump som spelar oss en massa spratt igen? (Se krönikan om synkronicitet!)
Ja säg det? Tugga då i er nästa lilla grej!
Jag frågade min syster om det fortfarande var bageri i lokalen:
-Nej, svarar hon, det är en skivbutik nu! Och detta säger hon som om det vore det mest självklara i hela världen…
Jag känner till 1, men har hört rykten om 2 skivbnutiker i Sundsvall, en del rykten säger att den andrad fanns men nu är nedlagd,vilket gör att bara en finns kvar… Det gör följande:
I Sundsvalls möjligtvis enda skivbutik hade min mormor och morfar tidigare sitt stora bageri som de startade för ungefär 80 år sen!
Det bageriet hade en liten systerbutik på samma gata 100 meter längre bort, precis som jag har på Långholmsgatan!
De bodde ovanför det stora bageriet, precis som jag gör ovanför min stora skivbutik!
Förklara det den som kan!

Popularity: 14% [?]

11 Comments »

 1. THE SULTAN said,

  09.24.06 at 5:17 e m

  THE UNEXPLAINABLE IS POSSIBLE.

 2. Micke said,

  09.24.06 at 5:26 e m

  Korrekt sultanen! Livet är större än det för människan greppbara!!!
  Micke

 3. sir doug said,

  09.24.06 at 7:31 e m

  får mig att fundera om allt ät förutbestämt eller inte, kan vi påverka våra egna liv eller handlar vi från någon slags dold minnesbank…livet är ett mysterium. som man kanske inte ska grubbla för mycket på…dina krönikor håller en fruktansvärt hög klass…kepp em coming…

 4. Micke said,

  09.24.06 at 7:51 e m

  Tack sir Doug för de orden! Glädjer mig enormt!

 5. PerOla said,

  09.24.06 at 8:07 e m

  Om dina morföräldrar hade haft skivbutiker hade jag tyckt det var lite märkligt. Nu tycker jag bara att det möjligen tyder på en viss genetiskt betingad läggning för framåtanda och risktagande, som företagande ju är. Att bo ovanpå sin butik tror jag var ett vanligt koncept förr…

 6. Micke said,

  09.24.06 at 8:35 e m

  Fanns det skivbutiker i Sverige på 30-talet?

 7. Tobbe said,

  09.25.06 at 3:12 f m

  Javisst !
  Många fler skivbutiker då än nu i Sverige.
  Massor. Men det var väl inte butiker med
  färskpressade 78:or som du menade utan skivbörsar.
  Och det fanns det nog inte.

 8. Tobbe said,

  09.25.06 at 3:17 f m

  Bagarhistorien är underbar. En av många bra och sann dessutom.

  Krönikan började mot Sandhamn. Var det inte där som Ronettes-historien utspelade sig ? Så nu väntar vi på den!

 9. Micke said,

  09.25.06 at 12:16 e m

  Ronettes och Sandhamn…ett oförglömligt minne…
  Micke

 10. Tobbe said,

  09.26.06 at 2:22 f m

  ”…..fångar i en genbank….”
  Det är bara så bra ! så bra uttryckt.
  Jag har haft de där orden i huvudet de senaste dagarna. Ibland hittar du på ord och uttryck som är tydligt målande och säger allt !
  Underbara texter. Tack för att Du finns och skriver.
  TBG. 26/9

 11. Carl Peter Thunborg said,

  09.26.06 at 5:10 e m

  Tack Micke, det var en gripande återblick i din släkts historia. Det fina med din berättelse är att den startar processer inom läsarens egna minnen. Jag hoppas att jag vid ett lämpligt tillfälle kan delge mina upplevelser från släktens historia……

  Mycket läsvärt och kommentar värt!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *