1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.22.06

Gilbert O’sullivan…dra-ner-volymen-läge eller borttappad presumptiv superstjärna?

Posted in Min blogg at 12:01 f m

Hallå igen!
Återigen en halvdråplig krönika som handlar om…ja inte om omvärdering utan att om att överhuvudtaget värdera, på nån som helst saklig grund…
Vi startar!
En av de artister som jag tyckte sämst – eller snarare värst – om i början på -70-talet var nog Gilbert O’sullivan. Orsakerna var mer än en. Starkaste bidraget var onekligen hans vidriga tönt-image som i stort sett bara appelerade till alla sveriges mödrar i åldrarna 40 och uppåt. Bara det var ju nog för att hata honom vid 15 års ålder… Men musiken…det är det märkliga i sammanhanget… Det lilla jag hörde av den fick jag av någon anledning aldrig ur huvudet, jag gick flera dagar efteråt och nynnade på ”Matrimony”…Helt mot min vilja! En vedervärdig upplevelse…Jag avskydde ju låten!!!
För att i fortsättningen slippa dessa kval såg jag mig tvungen att ta till ett knep när jag lyssnade på Kvällstoppen eller Tio-i-topp. Allt för att slippa drabbas av plågan.
Så här gjorde jag: jag hängde med väldigt noga mellan låtarna och lyssnade med ultraskärpt öra på vilken artist som skulle komma härnäst på listan. Så fort som jag hörde ordet Gilbert så drog jag ner volymen på radion till noll, tittade på klockan och väntade i tysthet under 3 minuter. När dessa gått så drog jag långsamt upp volymen… Var det musik kvar så åkte den blixtsnabbt ner igen! Sen upp igen lite försiktigt…Så där höll jag på tills hans låt garanterat var slut! Sen kunde jag fortsätta lyssna på resten! Kusten var klar…
Då mannens era var slut redan 1973 så var det inte så många år som jag behövde hålla på så där…jag genomförde dock taktiken hela vägen ut. Inte en Gilbert O’Sullivan låt in i mitt huvud inte!
Så går det då 30 år…
….och här sitter jag i min egen skivaffär omgiven av all slags musik från alla tänkbara epoker…
…och så en dag så ramlar det in en CD som heter ”Best of” med en artist som då det begav sig kallade sig för…………………………Gilbert O’Sullivan… Gilbert O’sullivan………………………???
Just det! Han ja! Han som var så vedervärig! Supertönten med dom extremt larviga låtarna!
En tanke dök så smått upp i mitt huvud…Om jag skulle ta och lyssna på skiten för att få skratta lite grann?
Tänkt och gjort! Skivan åkte på och musiken började krypa fram ur högtalarna…Döm om min förvåning…jag säger bara det!, döm om min förvåning! Han var ju bra!
Låt efter låt strömmade ut och små, små mästerverk trängde in i butiken.
Fyndiga harmonier, lustiga arrangemang, stark blandning av stilar, bra sång, roliga texter allt blandat huller om buller!
Min haka föll till golvet ungefär…vad var det här? Hur hade jag kunnat missa detta? Förklaringen ligger delvis i att den förste som jag nu associerade till var Elton John, och han var också en artist som jag i stort sett avskydde i början av -70-talet, så det hela handlade kanske delvis om en förändring av smak…
Men först och främst så berodde det ju på den enkla lilla orsaken att jag ju hade förbjudit mig själv att överhuvudtaget lyssna på honom!!! O.K….risken att jag hade fallit för honom vid den tidpunkten är väl inte så stor, det var helt enkelt inte min melodi just då…men det var ändå dråpligt att inse att bortsett från ”Matrimony” och nåt mer, så hade jag knappt hört en artist som jag med alla tänkbar argumentering bara avskydde.
Dra inte upp några paralleller med erat ABBA-lyssnande nu, gruppen som många avskydde på -70-talet för att senare omvärdera 30 år senare…Jag pratar alltså om en artist som jag bara bestämt mig för – på eget initiativ – att hata…trots att jag knappt visste hur han lät!
ABBA hörde vi ju jämt var vi än gick…
Uppriktigt talat, jag tror att hade den gode Gilbert skött sina kort bättre så hade han kunnat bli – inom sin genre – hur stor som helst…och den åsikten, den står jag för! Synd bara att det tog mig 30 år att förstå det…
Reflektioner!
Micke

Popularity: 19% [?]

17 Comments »

 1. Lars Forsman said,

  09.22.06 at 1:34 f m

  Jag håller med, Elton John(70-tal), Gilbert och kanske även Cat Stevens, har alla en otroligt fyndig, spännande och fantastisk musik, med Music Hall i botten. Jag tror att det alltid tar ungefår 30-år, att omvärdera sin musiksmak. I alla fall var det så för mig når det gäller DISCO.
  Lars

 2. PerOla said,

  09.22.06 at 9:55 f m

  Gilbert spelades mycket när en av mina systrar gifte sig 1974. Då var jag 11 år och tyckte det var bra musik. För några år sedan köpte jag en Gilbertsamling och det var fortfarande bra låtar, men jag hängde upp mej på en låt som verkade propagera att ”a womans place is in the home”. En så konservativ och ojämställd jävel kunde jag inte gilla, så skivan hamnade utsorterad i Mickes butik.
  Hur ofta hindrar våra negativa fördomar oss att upptäcka bra saker? Alltför ofta är mitt svar. Min antipati för Gilbert är inte så kraftig och kanske orättvis, men om vi spetsar till det: går det att gilla en vacker tavla efter att man upptäckt att den är signerad A. Hitler?

 3. Lisa said,

  09.22.06 at 11:11 f m

  Hej Micke

  Kul att du skriver så skojsiga bloggar : )
  Läste förresten det du skrev igår… Om ditt mod….
  Jag tycker det var väldigt modigt att våga skriva till någon som du tycker om… jag skulle också vilja vara så modig för jag är också hemligt förtjust i någon…
  Vad krävs för att få ditt mod?
  Hälsningar Lisa

 4. Micke said,

  09.22.06 at 1:23 e m

  Tack Lisa för de orden, och välkommen till bloggen! Som tidigare skrivet, ju fler vi är desto roligare blir det!
  Få mitt mod…nja…jag är inte nån speciellt modig person, vågade aldrig hoppa från 3-meterssvikten i Eriksdalsbadet trots att jag varje gång lovade mig själv att göra det…på vägen dit. Väl däruppe så klätrade jag ner igen…
  I det här fallet så kände jag ett slags ”nu-eller-aldrig”. Pröva själv!
  Micke

 5. Micke said,

  09.22.06 at 7:19 e m

  Jaha Johnny…det var ju diametralt åt andra hållet för dig jämfört med mig…men du insåg i alla fall att det var en bra låt, jag lyssnade inte ens…
  Micke

 6. Micke said,

  09.23.06 at 8:00 e m

  Det är sant, Johnny! Men det finns plats för fler än så länge!
  Micke

 7. Tobbe said,

  09.26.06 at 2:01 f m

  Nä, har aldrig gillat Gilbert O´Sullivan. Han är för töntig och fel genre för mig
  Man ska inte sätta etiketter på folk osv. undervisade vi nyss, vid senare krönikan 24/9. Men lite fördomar har vi ju alla…..so why not:
  Gilbert det är han som satte sig i knäet på Tuss Hyland i en hörna.
  Så är det.

 8. lars forsman said,

  09.26.06 at 5:56 e m

  Ett svar till PerOla.

  Jag tycker det. Du behöver, till exempel, inte vara vin-alkis för att uppskatta Charles Bukowski eller f.d. heroinist och bög för att läsa William S. Burroughs. Duförstår säkert vad jag menar.

  Om Hitler målat en fantastisk tavla, så skulle jag gilla den, liksom jag gillar Celines resa till nattens ände och död på krita, trots att jag inte håller med om hans åsikter.
  Lars.

 9. Noomi said,

  10.21.06 at 10:50 e m

  Jag gillar Gilbert. Har gjort det länge. Jag hittade en skiva med honom i pappas skivsamling, tror jag, och övertog den. Nu sitter jag på fyra av hans skivor…

 10. Micke said,

  10.22.06 at 12:41 f m

  Han har faktiskt gjort ett par till, så håll ögonen öppna!
  Om allt är bra vet jag inte, bara att det från början på 70-talet
  är förbluffande bra!
  Micke

 11. eva voladora said,

  09.13.07 at 3:05 e m

  hahaha, tillhör en av de som gillat Gilbert sen barndomsben – och har slunkit in hos dig för att köpa upp mig på en skiva eller två.

  Men varför i hela höga norden hamnar jag just hos dig som en av enbart fem googleträffar när jag söker på ”judaism vasectomy”? (Ja, det är för en översättning om du undrar…)
  /eva

 12. Annika said,

  04.04.09 at 2:01 f m

  Åhh, Gilbert O´Sullivan… Jag älskade honom …då…1972-73 och några år framåt!
  Var blev han av sedan?
  Efter ett sökande på nätet har jag förstått att han hamnade i en tvist om rättigheterna till sina texter och sin musik med sin manager.
  Han vann tvisten, men det kom uppenbarligen ingenting mer från honom efter det.
  Man kan ju bara hoppas att han tar sitt förnuft till fånga och ger ut allt han skrivit sen dess.
  Han har verkligen det som behövs för att göra en perfekt sång!

 13. Annika said,

  04.04.09 at 2:13 f m

  Till Per-Ola;
  Jag håller med dig om att just den låten är…förlegad… och var det redan på sjuttiotalet! (Den LP:n är inte hans bästa).
  Nåja, det är nog så att om A. Hitler hade målat en vacker tavla, hade många kanske förfasat sig, men egentligen…varför. Om han hade använt sig av en pseudonym hade kanske målningen blivit berömd (om den var tillräckligt bra)… Allt är inte svart eller vitt, ont eller gott, antingen – eller…
  Det finns gott och ont i oss alla…må oss hoppas att det goda har övertaget!

 14. Stjofön Presley said,

  04.04.09 at 11:48 e m

  Visst har jag berättat om när jag i en period av akut ebb i kassan hoppade in i ett dansband här i norr sommaren 1973? I fronten stod en sångare och en sångerska. Sångaren hade svintomodell på håret och hade tränat sina stage moves framför spegeln. Micken hölls i hand, framför munnen, med slutpartiet riktat snett uppåt, hylsan på Shuremicken med kula trycktes mot läpparna. Och vi körde Gilbert. En låt. Det räckte för mig. Det var Alone again, naturally. Men sångaren hade svårt med the pronansiäjtjön. Så det blev Öloon ögäjn, nätchöri! Jag var lite äldre än de andra i bandet, och brast ut i gapskratt varje gång vi kom till versslut med de softa orden. Övriga bandet gav mig onda ögat, men jag tyckte det var så jädra komiskt. Dessutom hade jag den tiden en svaghet för… ganja… Ja, du läste rätt. I en dansorkester! Så skrattet drog ut på tiden…
  Vi spelade på ett hotell i en veckas tid. Det var ont om folk. En kväll var det bara vi, vår skäggige och flintskallige manager som satt vid ett bord och sög i sig groggar, samt ett engelskt par som uppenbarligen var på semester. Medan vi spelade gick det elegant klädda paret, han hade fluga och sammetskostym, hon långklänning, igenom hela programmet med förrätt, varmrätt, dessert och kaffe. Vin naturligtvis. I bakgrunden stod en klassisk svensk hovmästare med ett tygsjok hängande nederdelen på vänster arm. Det enda vi i dansbandet hade att göra var att lira och ibland hålla ett öga på paret.
  När vi kom fram till Viggen, Pepparns dragspelslåt som väl är en schottis, föreslog jag gossarna i bandet att ”vi kör den i valstakt, bara för att göra det lite roligare”. Knappt hade vi räknat in förrän mannen i den engelska duon fick för sig att han skulle stuffa. Han reste sig, bockade för sin dam, baxade undan hennes stol varefter paret for ut på dansgolvet. Det hör till saken att ingen i bandet var någon stjärna, så det liksom hakade upp sig i valstakten ibland. Dessutom hade det plötsliga inslaget med ett dansande par medfört att vi blev liksom nervösa av någon anledning. Så det hela, dansen inkluderad, blev ganska kantigt, ryckigt och avigt. Men vad skulle vi göra? Vi tyckte inte, eller hade inte mod till, att vi kunde bryta och börja något annat. Så vi och dansparet plågade oss igenom den valsande Viggen.
  Till slut var det hela över. Som det välupfostrade par engelsmännen var stod de kvar i armkrok på dansgolvet. I väntan på nästa melodi. Vi stod blickstilla och förstummade över vad vi gjort. Hade tappat koncepten helt, visste inte vad vi skulle köra härnäst.
  Det var då engelsmannen lutade sig närmare kvinnan och med förundrad röst halvviskade till henne:
  – Strange place, this…
  Hörni, visst fasicken måste man hålla med? Men det hindrade inte undertecknad från att brista ut i ännu ett gapskratt… En månad senare spelade jag i ett bluesband i Stockholm. Hade bostad i Vasastan. Livet lekte. Och tokskrattet fortsatte eka, nu i gott sällskap!

 15. Therese said,

  07.24.10 at 9:56 e m

  Give a correct e-mail adress to Mr. Sullivan?

  Thank you!

  Therese

  With love

 16. Therese said,

  07.24.10 at 10:03 e m

  Hej Micke,

  Har du e-mail adressewn till Mr Sullivan. Lovar att jag kommer få kontakt (fråga mig inte hur…!!!) men , har du den??? Vill gärna ha den, lovar rapportera, in case… you now….

  Therese

 17. Therese said,

  07.24.10 at 10:05 e m

  the aderss to MR O`Sullivan? Thank and have at nice day!

  With great regard´s

  Therese ;-)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *