1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

08.18.06

Ett möte med en idol

Posted in Min blogg at 10:34 e m

Det var en kulen regnig kväll vid åttasnåret nån gång våren -99…
Vi befann oss i en matt belyst studio på radiohuset i Stockholm…
Rummet var c:a 20 meter långt och 10 meter brett. Vi som var därinne var jag själv, en medarbetare på radion – Björn Lund – en trummis, en basist, två gitarrister…och så då P.J. Proby.

Hur kommer det här sig nu då? Varför då och…ja, vad gjorde jag där?
Låt mig förklara!

Några månader tidigare så hade jag fått till butiken fått ett telefonsamtal från en kvinna som undrade om jag visste hur man får tag i den amerikanske sångartisten P.J. Proby!? Hon hade hört från en bekant att det var en stor idol till mig, så kanske jag kunde hjälpa henne…
Kanske det, tänkte jag men frågade såklart vad saken gällde.
Jo – den här kvinnans make – dåvarande VD på Nordea – skulle ha en 50-års fest nån månad senare. Som en liten ”surprise” hade kvinnan tänkt sig att bjuda in makens tonårsidol för att sjunga några låtar… så där bara appropå! Tonårsidolen hette givetvis P.J. Proby. Frågan var alltså om jag visste hur man skulle kunna få honom att komma till Stockholm för att sjunga på festen, kompad av ett band bestående av födelsedagsbarnets gamla polare? Tjaaa…”Ring Björn Lund och fråga honom om numret! Ring sen Proby och lägg upp det hela på ett mycket snällt sätt!” rådde jag henne…

Två månader senare sitter vi sju personer i en stor studio på radiohuset! Proby har accepterat förslaget! Han har anlänt till Stockholm och just träffat bandet – fyra gamla klasskompisar till festföremålet. Två dagars rep skulle det och sen i största hemlighet iväg till festen. Björn hade ordnat replokal på radion, och skulle fungera som chafför. Och jag då, vilken funktion fyllde jag då? Ja det kan man fråga sig…jag hade lyckats mygla in mig som åhörare, tyst som en mus långt in i ett mörkt hörn…!!!

Repetionen startar! Första låten klingar ut! ”Hold me”, hans gamla hit från -64 dånar med kraft ut ur högtalarna! Vilken urladdning! Proby, som vid den tidpunkten inte hade många jobb, är uppenbart väldigt laddad! Bandet rockar på ordentligt! Vilket ös!!! Så kommer vi då till låtens slut…folk börjar titta lite granna på varandra, försöker hitta nån form av samklang…alltså, en vända till sen slutar vi…eller…två vändor till…eller? Till slut brakar det hela ihop… Musikerna vet inte hur låten slutar!!!

”Well…didn´t you guys listen to the tape I sent you?” hörs helt plötsligt Probys djupa Texasaccent över lokalen…”Mmmm…we listened to your records”…
”But – I´ve changed the arrangments since then”, replikerade en klart irriterad Proby…”These records were made 35 years ago!”
Pinsam tystnad och några klart stressade ögonkast musikerna emellan.
Ut ur skuggorna kommer helt plötsligt en blek gestalt…”Well, Mr. Proby…I think I know how the song ends…”! Det var alltså jag själv som satt på en pall och bet mig i tummen. Självklart kunde jag det nya arret, jag hade ju tittat på senare konserter med honom på video, och gitarrist som jag är så var ju inte det någon större huvudvärk.

Blicken jag fick från en vid det här laget klart irriterad Proby var inte nådig! Först ett band som inte lärt sig låtarna…sen dyker en helt oönskad typ upp från ingenstans och avbryter repet!!! Morskt gick jag ändå fram till en av gitarrerna, plockade upp den och visade enkelt och effektivt hur slut-temat löd, en enkel ackordsföljd, det gällde bara att veta hur den gick.
Probys min var inget annat än en explosion av glädje! ”That´s right, that´s right, that´s the way it goes!!!”
Nån som tror att jag kände mig nöjd?

Allt.kan man tänka sig ett mer lyckat första möte med sin idol??? Näppeligen…jag befann mig på rätt plats vid rätt tidpunkt och tog chansen, svårare än så var det ändå inte… Mer än så finns väl inte att säga utom att Proby INTE glömt bort den här händelsen… När jag träffat honom senare så har han själv, vid flera tillfällen, dragit upp händelsen!

Popularity: 9% [?]

4 Comments »

 1. sir doug said,

  08.18.06 at 10:49 e m

  en underbar historia som jag kan läsa om och om igen…och som jag gärna tar med till boken, är det ok? hail pj

 2. Mia said,

  08.18.06 at 10:50 e m

  Ha ha! Så kom den då tillslut, det första kåseriet om Proby. Vi har alla väntat på att det skulle ske… :)

 3. Tobbe Gustavsson said,

  08.18.06 at 10:50 e m

  Vilket Möte, vilket Minne !
  Det var något att berätta. Och bra berättat. Hade han inte blivit platthandlare kunde han blivit kåsör han Englund. Men det kan han ju ännu bli förstås……….. bästa hlsn. vännen Tobbe.

 4. BearGrove said,

  08.22.06 at 2:05 e m

  I wish I were there……

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *