1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

11.02.11

LP-skivor av och med Elvis Presley #7 ”For LP Fans Only”

Posted in Min blogg at 2:44 f m

lpfans.jpg

Elvis rycker in i lumpen! Efter två års triumftåg i hela den anglosaxiska världen – och i stora delar av den övriga – så avbröts det hela abrupt. 24:e mars 1958, strax efter att ha filmat klart King Creole, så ryckte menige Presley in i militirtjänstgöringen. Där skulle han komma att stanna under i stort sett två hela år. Den första mars 1960 muckade Elvis, från en allt annat än glamorös lumpartid.
1959 släppte RCA, trots Elvis fysiska frånvaro, hela tre samlings-Lpn med sin mjölkkossa, allt för att fortfarande hålla grytan kokande.
For LP Fans Only, A Date With Elvis och 50 000 000 Elvis Fans Can’t Be Wrong – Elvis Golden Records vol. 1 var det som kom ut det året. (Notera även att både King Creole och Elvis Golden Records Volume One, utgivna -58, både släpptes efter inryckningen).
Poängen med den lite kryptiska titeln ”For LP Fans Only” är att ingen av låtarna på skivan tidigare funnits på LP. Alltså…för de som enbart hållit sig till fullängdare och konsekvent undvikit singelskivor så var det här en platta med garanterat helt nytt material.
Mer mönster än så finns inte på skivan, det är en brokig blandning, även om allt är taget från en tidig punkt i karriären. Rock, rockabilly och ballader om vartannat, men ändå ganska typiskt Elvis i början av sin karriär, där det som oftast var svårt att hitta en röd tråd.

FOR LP FANS ONLY Utgiven 1959 på RCA

SIDA 1

1) That’s All Right
Elvis första singel på Sun.
Tja, vad finns att skriva om den då som inte alla redan känner till?
Inget. Det är bara att lyssna och njuta av den blivande kungens första men allt annat än stapplande steg.

2) Lawdy, Miss Clawdy
En av Elvis allra bästa rockare. Inspelad i februari -56 och ett spår som, såhär i ett längre perspektiv, givetvis skulle ha varit med på den första LPn.
Nu hamnade den som b-sida till singeln Shake Rattle And Roll och slarvades därigenom bort å det grövsta.
En lysande liveversion på Lawdy Miss Clawdy finns som de flesta känner till på LPn Elvis-TV Special från 1968.

3) Mystery Train
Ytterligare en legendarisk låt från Sun-katalogen. Många älskare av den tidiga Elvis råa, tämligen primitiva sound har nog just Mystery Train som en av sina absoluta favoriter.
Det här kom att bli den sista singeln av fem som Elvis släppte på Sun.

4) Playing For Keeps
Hm…efter en fantastisk inledning så bromsas det hela upp en aning. Playing For Keeps var den enda inspelningen från de tre sessionerna 1-3 september som inte hamnade på den andra LPn Elvis. Utan att vara direkt dålig så är det heller ingen höjdare. Släpig och lite slö utan någon större ”hook” nånstans i kompositionen. Elvis röst känns också för ovanlighetens skull lite tunn.
En lustig poäng med Playing For Keeps är att gitarrinledningen är nästan identisk med introt till I Want You, I Need You, I Love You!

5) Poor Boy
Ett av spåren från EPn Love Me Tender.
Inte någon av Elvis mer minnesvärda stunder från 50-talet, men ofta blir det ju så med filmmusik. Framförallt hade det onekligen varit svårt för trovärdigheten att köra rock ’n roll i en cowboyfilm…
Jag skulle inte kalla det för dåligt, men speciellt märkvärdigt är det inte heller, även om Elvis gör en utmärkt sånginsats. Mer roligt än bra kanske är en adekvat summering.

SIDA 2

1) My Baby Left Me
En av de tuffaste, häftigaste, läckraste m.m. låtarna i hela Elvis karriär. Varför den inte dels hamnade som a-sida på den singel den var b-sida på, dels inte kom med på Elvis Golden Records är något att grubbla över. För det här verkligen en av Elvis allra största stunder.
Även Scotty Moores gitarrspel är här bättre än någonsin, fråga bara John Fogerty…

2) I Was The One
B-sida på Heartbreak Hotel. Ytterligare en tidig ballad, och en mäktig sådan. Hade utan tvekan kunnat vara a-sida på en senare singel i stället för att hamna i skymundan av den legendariska Heartbreak Hotel på första sidan.

3) Shake Rattle And Roll
Inspelad samtidigt som Lawdy Miss Clawdy och också den en låt som slarvades bort. Även denna skulle självklart varit med på den första fullängdaren. Kom nu att ges ut som singel tillsammans med just Lawdy Miss Clawdy samtidigt som RCA släppte Love Me Tender och SEX (6) andra singlar – samtliga 12 låtar från den första LPn i singelform!!! Ett helt unikt grepp i musikhistorien, men också – som tur var – ett experiment som inte kom att upprepas igen. Självklart så kom de flesta av dessa singlar att fullständigt ta ut varandra.
Jodå, Shake Rattle And Roll floppade totalt under de förutsättningar som fanns i stället för att bli den klassiker den borde ha blivit. Väldigt synd på en av rockhistoriens bästa singlar sett till såväl a som b-sida.

4) I’m Left, You’re Right, She’s Gone
Ännu ett alster från Sun. Inspelad i mars 1955 och a-sida på den näst sista av de fem Sun-singlarna.
En Elvis i total toppform. Om möjligt så växte hans självförtroende ett snäpp för varje singel i början.

5) You’re A Heartbreaker
Och så skivans fjärde och sista bidrag från Sun-eran. Ett resultat från 1954 års sista session.
Inte någon av mina favoriter bland de allra tidigaste singlarna, men..väldigt bra ändå.

Ytterligare en samlingsskiva alltså, och – som tidigare sagt – inte alls den sista det året.
Det lite lustiga är att ehuru ett givet tema – bara låtar som inte tidigare släppts på LP – så är det enbart spår från 1954 till -56. Material fanns att tillgå från de två följande åren, men nu blev det som det blev, och det var väl gott nog.
För lyssnar man på For LP Fans Only med öppna öron och tar musiken för vad den är så är det här en förbålt bra skiva. Ett flertal spår tillhör det yppersta av vad som presterats överhuvudtaget i rockhistorien, och då får två lite svagare spår – Playing For Keeps och Poor Boy en högst marginell inverkan på helheten.
Visst, det kan ta emot att ge en lite plottrigt sammanställd samlingsskiva det högsta betyget, men något annat kan inte komma på fråga faktiskt med det stundtals otroliga material som fyller ut plattan..

Slutbetyg: En FEMMA (om än med en anings tvekan).

Popularity: 22% [?]

17 Comments »

 1. JB said,

  11.02.11 at 10:24 f m

  Den här texten lades upp 2:44 mitt i natten – från butiken. Imponerande. Bra jobbat!

 2. Lena Wärmé said,

  11.02.11 at 3:54 e m

  Ja, och vilken bra skiva med så många riktigt bra låtar. En femma är ett rättvist betyg i mitt tycke!

 3. Stjofön Presley said,

  11.02.11 at 6:54 e m

  Bra låtar, visst. Men i min värld är det bara en platta som räknas med Rösten. EP:n Jailhouse Rock! Fem kanonlåtar. Tänk bara på Don’t leave me now och I want to be free!
  (Jag överdriver en smula, men den är min favorit med The Man)

 4. Lena Wärmé said,

  11.02.11 at 9:18 e m

  Don’t leave me now och I want to be free är ju också mycket bra.

 5. JB said,

  11.03.11 at 11:57 f m

  Omslaget är också fint.

 6. Lars said,

  11.06.11 at 2:43 e m

  Bra LP men kvalitetsmässigt lite bergochdalbana…

 7. JB said,

  11.06.11 at 3:17 e m

  Den är klart bättre än KING CREOLE iaf…

 8. JB said,

  11.13.11 at 5:24 f m

  tydligen inte…

  vad tyckte du om ”Thrilla in Manila”?

 9. Micke said,

  11.13.11 at 1:03 e m

  Jag kollade i en tjugo minuter, men då hade matchen inte ens börjat. Blev ordentligt irriterad på att man försökte få det till att en enda boxare hade stått i vägen för att Frazier skulle ha varit den störste boxaren genom tiderna, nämligen Muhammad Ali. George Foreman då…? Inte trovärdigt.

 10. JB said,

  11.13.11 at 5:00 e m

  Ja, det var väldigt vinklat.
  Sen vet jag inte om det var 52 grader varmt i ringen….?

 11. Micke said,

  11.13.11 at 7:59 e m

  Låter osannolikt…

 12. JB said,

  11.13.11 at 8:51 e m

  Blind på ena ögat sedan 1965….?

  Och Ferdie Pachecho är outhärdlig!

 13. JB said,

  11.16.11 at 9:50 f m

  Texten är fortfarande inte korrläst.

 14. Tobbe said,

  11.17.11 at 10:20 e m

  Vi gratulerar Micke idag
  till ännu en årsring uti livets vinyl!

 15. JB said,

  11.18.11 at 11:15 f m

  Jaha, du fyllde 50 igår? Grattis!

 16. JB said,

  11.18.11 at 10:27 e m

  jagg e innte så bra at ressenserra skivorr menn här komer en somm jagg skrivet

  FORTY-EIGHT HOURS TO MEMPHIS (FTD 2011)

  “The Holy Grail”? More like “Holy whale”!
  This is indeed a terrific show and Elvis is in excellent voice. Hell, even Bardwell sounds OK. He, too, was obviously inspired by Elvis’ performance? If only not every song was rushed, I’d be a happy-pappy!
  Great version of “Steamroller”. “Polk Salad” has lots of energy, but it would develop and sound even better later. At this point, the instrumental part seems a little tame, if you know what I mean? And don’t you just love the Negro ladies SCREAMING “Yeah-e-yeaah” after the slow segment in “Suspicious Minds”? Who said that Blacks can’t sing? But “Help Me” almost drags the concert to a halt. Dreadful song. Elvis always mentioned Mr. Hallin in his final number? “Some things you know, Pete”…

  Quotes:
  “Wilkerson? Wilkinson…? No matter.” /…/ “Bardwell, what kinda name is that?” /…/ “…sings harmony with me and laughs a lot” /…/ “…and Sweden”

  Three questions that needs to be answered:
  1 The bonus songs seem a bit redundant? When they’re tagged on here, it’s impossible not to compare the sound quality to the complete concert.
  2 Who wants to listen to another 1974 soundboard recording after this? Ha, ha!
  3 Does anyone know why Elvis was in such great spirits at this point in his life?

 17. JB said,

  12.01.11 at 3:32 f m

  skivnummer.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *