1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

03.07.11

Svenska LP-skivor #96 The Spotnicks ”In Tokyo”

Posted in Min blogg at 12:04 f m

tokyo.jpg

EN I RADEN AV GÖTEBORGSGRABBARNAS ”VYKORTS-PLATTOR”

”Vykortspattor”, det är min egen benämning på svenska Spotnicks skivor i början på deras karriär, de skivor som genomgående hette något i stil med: ”Spotnicks In London”, ”…In Paris”, ”…In Spain” osv. Det sjunde vykortet kom 1966 från Tokyo och det är det som vi ska titta lite närmare på här.
Till att börja med, låt er inte luras av titeln, skivan är inte, som man kan tro, inspelad i Tokyo. Ingen av de andra vykorten var heller inspelade ”på plats”, (om man möjligtvis då undantar ”…At Home In Gothenburg”). Titeln ”…In Tokyo” kommer sig helt enkelt av intentionen att ge ut en skiva med några samtida japanska kompositioner, uppblandat med ett par egna alster som gick i något som man förmodade var av en österländsk touch. Med på skivan finns även två låtar, Drum Diddley och Husky, där nye trummisen Jimmie Nicol har huvudrollen. Dessa två hade alldeles innan getts ut på singel under namnet Spotnicks introducing Jimmie Nicol.

Jimmie Nicol, ja. Den ”gamle” Beatles-trummisen. Visserligen bara för en dryg vecka sensommaren -64, när Ringo opererade bort sina halsmandlar. Men ändå, har man en gång spelat live med Beatles så har man.
Ett år senare blev Nicols värvad av göteborgarna i Spotnicks, och en sak är klar; var inte gänget tajt och tätt innan så var man det då i alla fall.
Det ger den här skivan åtskilligt med bevis för.

Då, som jag tidigare nämnt, Spotnicks genom åren mer eller mindre har varit som en främlingslegion så är det på sin plats att lista uppställningen på ”In Tokyo”.

Bo Winberg Gitarr
Bo Starander Gitarr
Björn Thelin Bas
Peter Winsnes Klaviatur
Jimmie Nicol Trummor

Låt oss ta en titt på plattan, som vanligt låt för låt.

THE SPOTNICKS ”THE SPOTNICKS IN TOKYO” Utgiven 1966 på Swedisc

1) Autumn In Japan
En låt av pennan Gusten-Winberg. Vemodigt, mellankoliskt men elegant och stilfullt framfört. En klart godkänd inedning på skivan.

2) Memory Of Summer
Än mer av det vemodiga. En Suzuki står uppsatt som kompositör, så det är förmodligen en på sin tid känd japansk låt.
Väldigt fint och elegant framfört hur som helst.

3) Look Up To The Evening Star
En titt på kompositörsparet (Izumi – Ei) ger vid handen att det även här rör sig om en japansk låt. Här som där helt okänd för mig.
Långsam, vacker och med fina harmonier i sig.

4) Drum Diddley
En av tre riktiga upptempo-låtar på plattan, en cover på Joe Loss singel från 1964.
Som titeln utlovar så finns det en hel del trummor med här. Jimmie Nicol visar här också vilken fantastisk trummis han en gång i tiden var, men även som helhet så är det ett lysande nummer, kanske också en välkommen paus från det mellankoliska.

5) The Old Love Letters
Kort paus, snabbt tillbaka till vemod och melankoli.
Här får man dock närmast känslan av fransk Film Noir, där det här stycket skulle passa som hand i handske, mer än något orientaliskt.

6) Piercing The Unknown
Återigen en komposition av Gusten-Winberg
Och så skivans andra upp-tempo. Ehuru omisskänligt Spotnicks så tänker man väl både Shadows och Ventures om det här. Väldigt välspelat och med ett sanslöst tryck i kompet.
En av skivans definitiva höjdpunkter.

7) Playboy’s Bunny Hop
Tja, låter en hel del som jenka från Finland, som ju faktiskt just hade börjat dyka upp.
Inte helt fel, om ej något toppnummer.

Sida – B

1) Crying In The Storm
En låt som ett år tidigare varit en hit i Japan med en engelskfödd sångerska – Emy Jackson, som dock var uppväxt och bodde i Japan.
Galopperande puk-trummor i bakgrunden och renodlad ”västern-gitarr” i melodin.
Snyggt och mycket effektfullt, kan vara plattans främsta låt.
Kunde ha platsat i vilken Clintan-film som helst.

2) From Russia With Love
Ledmotivet till den andra Bond-filmen.
Enkelt men onekligen stilrent och även här fyllt till bredden av vemod.
Och…banne mig, inte är det kimonos dom bär på skivomslaget grabbarna i Spotnicks. Det är ju en renodlad James Bond-utstyrsel!

3) Happy Silence
Återigen vemodsmättat. Snyggt komp och en melodi stiligt framförd av Bosse.
Samma låt – fast med sång – hörde och såg jag i TV-programmet om Spotnicks från 1983, fast den gången med sång från Peter Winsnes…på japanska! En studioversion av detta sångnummer finns också, men ej med på denna LP.
Och…är det inte en liten improvisation från Bosses gitarr vi hör precis vid nedtoningen…?

4) Ode To Dawn
Aningen, men bara aningen muntrare toner. Kompositörsparet Izumi-Iwatani hade totat ihop denna kanske ett av de mer anonyma verken. Lustigt nog så låter det de sista tio sekunderna plötsligt Last Date om det hela. Ett medvetet stildrag?

5) The Lonesome Port
Och så tillbaka i fullt vemod. Var det så man tänkte sig att den japanska marknaden såg ut? Vemodiga melodier i halvtempo?
Missförstå mig nu inte, det här är verkligen snyggt och mycket behagligt att lyssna på, jag blir bara lite förundrad över det minst sagt genomgående genuina vemodet över en stor del av låtarna.
Det är så o-Spotnickskt bara.

6) Husky
En låt mest som en ursäkt för ett långt och ett rent ut sagt fenomenalt trumsolo av Jimmie Nicol.
Men vilken ursäkt sen; för det här är riktigt bra!
Efter att ha hört det här, och för den delen övrigt trumspel skivan igenom, så är det lätt att konstatera: Ringo Starr fick jobba ordentligt för att övertyga sina spelpolare John, Paul och George om att de trots allt valde rätt när de plockade Ringo som ersättare för Pete Best.
För Jimmie Nicol var vid den här tiden en trummis av yppersta klass. Riktigt synd att att han så abrupt avbröt sin musikerkarriär ungefär ett halvår efter denna skivas utgivande.
För övrigt…undrar om inte gubbarna i Zeppelin hört det här, för upplägget är väldigt likt deras Moby Dick från Zeppelin 2. Båda låtarna avslutar dessutom respektive skiva.

spotnicks_nicol65.jpg

Bitvis en riktigt välspelad och fint framförd skiva med ett klart drivet svenskt popband.
Ja, musikaliskt så fanns det väl vid den här tiden inget gäng som skulle ha kunnat mäta sig med giganterna från Göteborg. Bredden på kunnandet i musikutövandet är minst sagt imponerade.
Det känns onekligen, så här fyrtiofem år efteråt, lite märkligt att gruppen som vid den här tiden visade upp ett kunnande och ett register som var av högsta internationella klass i stort sett var helt nertystad hemma i Sverige.
När Ola & The Janglers 1969 tog sig in i de nedre regionerna på amerikas Hot 100 med Let’s Dance så var det väldigt uppmärksammat i pop-Sverige, men Spotnicks makalösa framgångar i stora delar av världen under en räcka av år passerade bara förbi på ett märkligt sätt.
Varför då?
Tja, det finns väl bara en förklaring: medlemmarna var vid den tidpunkten närmare trettio än tjugo, och inte ens den tvålfagre Peter Winsnes kvalade väl egentligen in som potentiell popidol. Möjligen som svärmorsdröm, men popidol i klass med Svenne H., Tommy B. eller Ola H.? Knappast, och då gick det som det gick.
Och visst är det väl bedrövligt och inget annat än bedrövligt.
Två år innan denna skiva släpptes, sommaren -64, så hade Spotnicks sin sista låt med på Tio-I-Topp. Därefter intet.
Alltså, här hade vi i mitten på sextiotalet, mitt bland alla de trevande och försiktiga första stapplande stegen hos sveriges popband ett gäng som spelade skjortan av de flesta på den internationella scenen, som hamnade på hit-listor lite varstans, som turnerade världen över och som producerade platta efter platta med högkvalitativ pop, och som fick i stort sett noll uppmärksamhet på hemmaplan…Och varför då? För att dom varken var modsklippta eller gulliga.
Ja någon annan förklaring kan jag inte hitta.

Men sorgligt är det likväl, för visst är den här skivan riktigt bra! En del Spotnicks-fans kanske hävdar att ingen av gruppens mer kända alster finns representerad på skivan. Helt rätt, men det är ändå en skiva som, något som är tämligen unikt för att vara Spotnicks, faktiskt är befriad från de där annars obligatoriska bottennappen. En orsak till det kan faktiskt vara så enkel som att som att det här är en helt instrumental skiva, dvs utan sångnummer…
Nja, hur man än ser på det, det här är en riktigt, riktigt bra skiva av The Spotnicks, en grupp som vid den här tiden var etablerad i världseliten och för var skiva som gick bara befäste sin position.
Den invändning man med all rätt kan ha är att mycket av det som sputnickarna framförde kan kännas som att det är mest på lek. En form av underhållningsmusik helt befriad från allt vad pretentioner heter annat än det rent musikaliska. Killarna har i vanlig ordning gått in i studion för att ha lite roligt.
Men varför inte? Resultatet är ju likväl förbålt bra. Och hur surmulet intryck än Bosse Winberg kan ge utanför scenen, få människor har spridit så mycket glädje till så många som han har gjort under ganska precis ett halvt sekel.

På grund av sin jämnhet så blir det faktiskt ett för Spotnicks ovanligt högt slutbetyg. Frånvaron av det där obligatoriska drivankaret, som i en del fall är både två och tre, gör att flaggan går högt denna gång, om än ej i högsta topp.

Slutbetyg: En FYRA

Popularity: 43% [?]

4 Comments »

 1. annie said,

  03.10.11 at 9:29 e m

  Hej! Jag har varit inne på din hemsida och undrar om du säljer LPn meddle – pink floyd i din butik?

 2. Jassa said,

  03.14.11 at 6:08 e m

  Nu blev jag sugen på denna plattan. Utmärkt och roligt skrivet. Jag såg Spotniks på Domino kring 74 sådär. Då var jag värsta hårdrockaren men föll ändå för dom. Märkligt nog har jag bara en singel med dom, Dr Feel Good tro jag den heter. Skitkul rockig sak som åtminstone får mig att undra varför de inte gjorde mera driviga sångnummer. Får väl leta upp denna och lyssna.

 3. Jan-Erik Malmberg said,

  03.19.11 at 1:52 e m

  Nu är det tydligen fler lp som kommenteras! Den här var inte rolig men jag spelade en del av låtarna och sklrev ned på noter ändå. Sedan håller jag med föregående (Jassa?) om att det här med orginalgruppen och Doctor Feel Good med fl rocklåtar, det var väldigt bra på den tiden. Sptonicks fick igång publiken ordentligt och det gungade i folket park i all städer dit dom kom!! Frågan är ju om det är så bra med en massa instrumentallåtar, men sedan gjorde man ju den där skiva in the groove 1968???
  När det gäller in Tokyo så kan jassa och andra lyssna till den på Spotify!

 4. Jan-Erik Malmberg said,

  04.09.11 at 3:56 e m

  Är det ingen annan som har kommentarer kring denna märkliga cd som kom 1965 och var väldigt avvikande från det man väntade sig beträffande The Spotnicks? Man fick vänja sig vid den? Ta och kolla in den nya cd som Spotnicks givit ut i mars 2011? Lite tråkig, men rätt okej om man nu gillar gitarrmusik överlag?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *