1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.06.10

Svenska LP-skivor #74 Ola Håkansson ”Solo”

Posted in Min blogg at 9:27 e m

ohlpsolo.jpg

JANGLER-OLA I SIN SOLODEBUT, MYCKET RIKTIGT KALLAD FÖR JUST ”SOLO”!

Lite snabbt den här gången, för det finns inte så mycket att vare sig analysera eller kommentera här. Ola Håkansson från Ola & The Janglers gjorde sin solo-debut med den här skivan, och det är bitvis en riktigt usel skiva. Det går från det passabla via det mediokra till det knappt lyssningsbara. Nu har ju ändå Ola varit sångare i Ola & The Janglers, en grupp vars samtliga skivor undan för undan ska recenseras på den här web-platsen, och då kan vi väl sticka in den här skivan någonstans mellan Janglarnas LP-skivor. Att bara hylla blir ju också lite skevt. Att såga då och då höjer ju förhoppningsvis förtroendet för alla topprecensioner.

OLA HÅKANSSON ”SOLO” Utgiven 1969 på Grand Prix

1) På Champs-Elysees
Stor svensktopps-hit, och det låter därefter också.
Snyggt arrangemang och en hyfsad sånginsats. Men…vad är det för nåt man lyssnar på egentligen…?

2) Om Vi Hade En Dag
Gene Pitneys hit från sommaren -69, If I Only Had Time i svensk tappning. Gjordes även av Lill Lindfors i en betydligt bättre version. Olas röst är inte den klockrena för den här typen av låt. Inte dåligt men heller inte bra.

3) Vägen Hem
Country på svenska, och inte mycket mer än så. Sjysst komp och ett hyfsat arrangemang, men en Ola som låter allt annat än bekväm med materialet.
På sticket så dyker så helt plötsligt och helt kort en av de bättre sånginsatserna på skivan upp, troligtvis pga av att det är något som åtminstone liknar den pop som Ola kom ifrån. Underbart är kort, i det här fallet 10 sekunder.

4) Det Är Dig Som Jag Älskar
Ett arrangemang som starkt minner om Frank Sinatras Stranger´s In The Night. All annan likhet helt obefintlig. Ola är totalt obekväm med låten och verkar mest bara försöka komma på hur han ska sjunga för att komma undan så lindrigt som möjligt.
Vedervärdigt.

5) Du Skänker Mening Åt Mitt Liv
Inget mindre än Olas bidrag till schlagerfestivalen 1969!
Ola kom, när allt kommer omkring, på en delad sistaplats i den svenska uttagningen och med den föga smickrande summan 0 i antal poäng. Nåja, Ola fick sin revansch då hans bidrag tillsammans med vinnaren Judy Min Vän blev de största hitsen efter festivalen.
En helt OK låt med ett bra och proffsigt arrangemang. Enda invändningen är väl att det här inte är det som Ola Håkansson från Ola & The Janglers ska syssla med.

Sida 2

1)Anna Lena
Hyfsad version av Mark Lindsays hit Arizona, trots en ganska ”corny” text. Lill Lindfors gjorde en annan version av den här låten under titeln Axel Öhman. DEN texten var faktiskt helt lysande vilket i det perspektivet gör Olas tappning onödigt blek.
Det här andas en del Tom & Mick och hade varit som gjutet för den duon. Gjutet är väl fel ord i den här versionen men Ola kommer undan med hedern i behåll.

2) Marianne
Skivans klart starkaste spår! Snyggt arrat av Rune Öfverman, skivans arrangör, och en genomtänkt komposition som faktiskt passar Olas lite spröda röst.

3) Ta Hand Om Varje Lyckligt Stund
Men…har vi inte nått botten nu…?

4) Res Till Kusten Och Bli Brun
Nej, det hade vi tydligen inte…
Alltså…hade det inte varit bättre att lämna den här olyssningsbara smörjan till Lasse Berghagen…?

5) Nu Har Vi Sommar´n Här Igen
Snäppet bättre än föregående men vad betyder det? Det här är ju ändå material helt ovärdigt en artist av Ola Håkanssons dignitet.

En minst sagt ojämn skiva. Sida 1 svajar väl lite grann hit och dit, men sida 2 kantrar totalt på de sista 3 låtarna. Den som kom på idéen att följa upp LPns bästa låt, Marianne på sida 2, med de tre missfoster som avslutar skivan får jag hoppas fick foten samma dag som skivan kom tillbaka från presseriet.
I ett annat universum, ungefär samtidigt med att det här spelades in så släppte Blond sitt album The Lilac Years, Pugh Rogefleldt sitt debutalbum och Hansson & Karlsson sin Man On The Moon.

Nåja, som tidigare slagits fast: det här är inte mycket att diskutera eller analysera. Kvaliteten går från hyfsat ner till rena smörjan, och jag skulle inte rekommendera nån att rota alltför ingående i börsarnas skivbackar efter ett ex. av det här vaxet. Snubblar ni över den för en tia så må väl det vara hänt, men inte mer.
Tidsdokument?
Nej, knappast det heller, det gjordes annan musik samtidigt i Sverige som var betydligt bättre och mer välgjord för att man ska kunna försvara det här magplasket med ett ”barn av sin tid”. Ola och hans skivbolag satsade uppenbarligen på Svensktoppen – dit man också nådde – men domen från de som gräver i svensk 60-talsmusik kommer de inte undan. Det här är och förblir ett riktigt bottennapp. Att Ola sjöng hade sjungit i ett av sveriges främsta 60-talsband gör det hela bara än mer oförlåtligt.
Marianne räddar skivan från ett fullständigt fiasko.

Betyg: En högst tveksam tvåa…

Popularity: 38% [?]

9 Comments »

 1. Peter Johansson said,

  09.09.10 at 12:37 e m

  ”Du skänker mening…” älskade jag när jag var liten. Resten har jag aldrig hört. Blir ju lite nyfiken…! Konvolutet ser skumt ut tycker jag. Luktar lågbudget lång väg. Och du, inte hacka på Lasse Berghagen som givit oss milstolpar som ”Lilla Sofie”!!!

  Underbart att du skriver igen Micke! Ska nog gå in på facebook och pusha för din blogg!

 2. Tomas said,

  09.23.10 at 4:33 e m

  ”If I Only Had Time” är en favorit, men Gene Pitney är kanske inte den sångare gemene man associerar låten med?

  ”If I Only Had Time” with John Rowles reached number 3 in the UK Singles Chart in spring 1968, and stayed in the chart for eighteen weeks. The French singer (also composer of the song) Michel Fugain, had a hit in 1967 with the same song, under the title of ”Je n’aurai pas le temps”.

  Jag vill inte knäppa dej på näsan på nåt sätt, men jag vill alltid framhålla kompositören. Det är ju trots allt hans song.

 3. Micke said,

  09.23.10 at 10:21 e m

  Rätt ska vara rätt Thomas!

 4. Peter Johansson said,

  09.24.10 at 5:34 e m

  Hmm..Har alltid gillat Mr. Pitneys version men den verkar svår att få tag på. Har en del samlingar med honom men saknar den låten. Har du några tips Micke??

 5. Angelica said,

  09.26.10 at 3:32 e m

  Underbar blogg! Och kan hålla med om betyget, men den där tvåan svajar betänkligt på kanten att bli en etta ;-)

 6. Micke said,

  09.26.10 at 3:49 e m

  Helt korrekt, Angelica. Tvåan sitter löst…

 7. Tobbe said,

  09.28.10 at 2:05 f m

  En etta med känd artist är en unik kuriositet!
  Tio kr bjudet…

 8. Micke said,

  09.28.10 at 12:15 e m

  Men det är ändå fortfarande en tvåa, om än med tvekan!

 9. Peter Johansson said,

  09.28.10 at 5:05 e m

  20 kronor!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *