1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

08.23.10

Svenska LP-skivor #73 Abba ”Voulez-vous”

Posted in Min blogg at 10:14 e m

abba-voulez-vous.jpg

ABBAS SJÄTTE ALBUM, GRUPPENS KLIV IN I DISKO-ERAN

Jodå, nog hade diskonmusikens stora återkomst i slutet av sjuttio-talet – accelererat av filmen Saturday Night Fever och bröderna Gibbs fenomenala framgångar på hitlistorna – influerat Abba en hel del vid inspelningen av Voulez-vous, deras sjätte LP i ordningen. Inte tu tal om den saken. Det är inte för inte som den här LPn kallas för Abbas diskoskiva.
Många – inkluderat mig själv – tycker nog att Abba på den här plattan i viss mån slipat bort sin särprägel för att haka på danstrenden.Titelspåret, för att ta ett exempel, låter nästan mera Bee Gees än vad det låter Abba.
Skickligt, berömvärt? Javisst!
Genialiskt, originellt? Kanske inte lika mycket som på de två föregående skivorna.
Nej, disko-soundet som vällde in över dansgolven hade ju en ljudbild och en rytmisk grund som var ganska så likriktade, så svängrummet blev ju onekligen lite begränsat.
Och det här är onekligen till stora delar en disko-skiva, så är det bara.

Undantag till disko-beatet finns, både ballader och rock ryms inom plattans omfång, men som helhet så blir man första gången man hör den här LPn rätt paff över det stilbrott som helt ”pang bom” 1979 infann sig i gruppen.
Nya tider att anpassa sig tilll? Jo, om man nu tycker att det är ett självändamål, men att tumma på sin egen vägvinnande stil, som ju onekligen hade varit makalöst framgångsrik, och i stället haka på en ny stil känns kanske inte som det mest givna karriärsdraget…
Faktum är också att just 1979 var det enda året mellan 1975-80 då Abba INTE hade en nummer ett-hit i England. Även i USA så togs singlarna från Voulez-vous emot med en viss kyla jämfört med släppen åren innan. Does Your Mother Know peakade på 19:e plats på Billboardlistan, övriga floppade nästan helt.
Så det kanske inte var så smart när allt kommer omkring.
Nåja, Abba tävlade på nåt sätt i en division för sig själva, så att jämföra med tidigare succéer blir kanske lite orättvist. Självklart så blev även Voulez-vous en global storsäljare. Abba var ju ändå Abba, ett svagt trendbrott i framgången betydde ju egentligen ingenting för dessa giganter. De var ju ändå, åtminstone i Europa, fortfarande det största sen Beatles.
Och för mig så är Voulez-vous ett litet kliv framåt från den genomsnittligt sett svagare skivan The Album.

ABBA VOULEZ-VOUS utgiven på Polar 1979

1) As Good As New
Utifall någon innan första genomlyssningen av denna LP undrade hur Abba skulle komma att låta år 1979, så sattes tonen an från hart när första tonen. Efter åtta takters inledning av en stråkkvartett så kommer ett tungt tidstypiskt dans-beat in.
Mina damer och herrar: popgruppen Abba hade förvandlats till diskogruppen Abba.
Låten då?
Jo, versen är en smula intetsägande. B-temat, sticket och finalen är dock av högsta klass, och låten utvecklar sig under resans gång till en riktig pärla.
En av skivans höjdpunkter, inget snack om saken. Både kunde och borde ha släppts på singel, (vad jag vet så blev det så bara i Mexico, men där så gick den också direkt upp till första plats)!
Agneta på solosång i början för er information.

2) Voulez-vous
Titelspåret, och en stor hit över stora delar av vårt klot. Tillsammans med Angel Eyes så nådde den tredje plats på englandslistan sommaren 1979.
Självklart en väldigt välproducerad, välarrangerad och professionellt framförd låt, men…i min smak så är det alldeles för mycket disko och alldeles för lite Abba i botten. Bitvis när jag hör låten Voulez-vous så undrar jag om bröderna Gibb varit medproducenter. Det låter titt som tätt väldigt mycket som Bee Gees LP Spirit’s Having Flown som hade släppts året innan. Tänk efter hur Tragedy från nämnda skiva låter och hur den är uppbyggd så förstår ni nog vad jag syftar på…

3) I Have A Dream
En av de senare Abba-plattornas mest sirapsdrypande låtar.
Förlåt, men här går gränsen för vad jag står ut med. Låter inte det minsta äkta eller ärligt, utan enbart inställsamt och anpassat för en bredare marknad. Jag har väldigt svårt för att se Björn och Benny stå och lyssna på det här i dag och tänka: ”Där fick vi verkligen till det!”
Är den dessutom inte lite väl inspirerad av ett annat elände, nämligen ”Soleado”…?
(Känns även som en stark inspiratioskälla till Tysklands vinnare i schlagerfestivalen 1982, Ein Bissen Frieden med Nicole.)
Om det kan intressera någon så är det Frida som är solist på detta hyperpekoral.

4) Angel Eyes
En lätt dramatisk inledning som dock snabbt glider in i något starkt inspirerat av pop a lá 1965/66. David and Jonathan, The Seekers, Byrds, Four Seasons,ja tom Beach Boys, influenserna kan vara många. Det viktigaste är ändå att det här är en kanonlåt, en av gruppens allra bästa under hela karriären.
För mig plattans bästa spår!

5) The King Has Lost His Crown
Mäktig, pampig och väldigt fint framförd. Kanske inte det logiska singelsläppet, den blev följdaktligen bara b-sida på Gimme, gimme, gimme (a man after midnight), men det är en klart sjysst albumlåt.
Solosång av Frida.

Sida B

1) Does Your Mother Know
Tillbaka till glamrocken, den typ av rock som var ganska vanligt förekommande på gruppens tidiga plattor. Låter nästan som något överblivet från LPn Abba eller Arrival, men för den sakens skull inte så där speciellt spännande eller fräscht. Björn passar på att sjunga också, vilket han ju som bekant nog inte borde ha gjort, och ett malande monotont gitarr-riff irriterar mer än det gör nytta och förstör därigenom det mesta av vad som skulle ha kunnat bli en hit-låt.
Trodde jag, ja.
Som bekant så hade jag fullkomligt fel, det här är ju en av gruppens top 10-succéer.
Nåja, sticket som dyker upp två gånger under låtens gång, ”Take it easy, better slow down girl…” är ju faktiskt ganska snyggt och var kanske just det som gjorde det till den hit som den nu blev.
Hantverket som helhet är väl också snudd på imponerande. Som någon uttryckte det: det är fyra låtar i ett. Problemet för mig är att jag inte gillar slutresultatet.

2) If It Wasn’t For The Nights
Ooooh, ett av plattans trumfkort, ja en av gruppens bästa låtar överhuvudtaget! Jag ryser var gång jag hör den här. Återigen den typ av låt som är mer ett albumspår än ett singelsläpp, men som sådant så är det magnifikt!

3) Chiquitita
Gå till låt 3) på sida A och läs. Det samma gäller här som där. Vedervärdigt och ovärdigt.
I vart fall så är det Agneta på ensamsång i inledningen.

4) Lover’s (Live A Little Longer)
Den här låten gillar jag inte heller, även om den är skyhögt behagligare än Chiquitita. Känns enbart jobbig och överflödig.Tillbaka in i Saturday Night Fever-stilen, men inte alls material som känns det minsta intressant.
Frida som solist denna gång.

5) Kisses Of Fire
Fyrtio sekunders snudd på viskande inledning, sen pang rakt in i en lysande femtiotals-pastisch. Den här borde ha blivit släppt som singel i stället för Does Your Mother Know. Går lite i samma stil men är bara såå mycket bättre. Det här är Abba när gruppen är som allra bäst. Helt lysande.
Kanonavslutning på hela skivan.

Summa summarum: 2 riktiga pekoral, 1 rätt jobbig låt, 3 hyfsade spår och 4 riktiga fullträffar.
Låter väl som en klockren fyra då? Mmm…men ändock en tveksam sådan…Det dåliga drar ner rejält.

Slutbetyg: En tveksam FYRA!!!

Var bara tvungen att dela med mig av en minst sagt lustig video. Första sekunderna så trodde jag att det var en Abba-parodi.
Kolla in Fridas höftrörelser, Agnetas grundposition och Bennys a-n-i-n-g-e-n-s krystade hopp på pianostolen…

http://www.youtube.com/watch?v=9o1DlaQw8Rc

Popularity: 35% [?]

3 Comments »

 1. Lena Wärmé said,

  08.25.10 at 6:52 e m

  Tack, det var riktigt kul och som du säger nästan som en parodi.
  Eller som småflickor och pojkar också för den delen som ”leker” ABBA!

 2. Micke said,

  08.25.10 at 7:19 e m

  Jäpp, Lena, svårt att säga om det är skämt eller blodigt allvar!

 3. tommy said,

  08.26.10 at 9:28 e m

  Fullständigt överens Micke! If It Wasn’t For The Nights är lysande. Öppningsspåret går inte heller av för hacker, tungan Janne är fet här!!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *