1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

08.12.10

Svenska LP-skivor #72 Bob, Björn & Dave ”Extraknäckt”

Posted in Min blogg at 11:53 e m

extraknackt.jpg

GÖTEBORGS STOLTHET THE SPOTNICKS MINUS GALJONSFIGUREN BOSSE WINBERG. I DENNES STÄLLE HITTAR VI EN ENGELSMAN VID NAMN DAVE KIRBY!

Extraknäckt med Bob, Björn & Dave?
Öh…det här är väl ändå inte en recension på nån slags allmän begäran?
Nja…det är det inte…Om något så är det väl främst ett kärleksarbete för mig, en recension som förhoppningsvis kan glädja en och annan välinsatt Spotnicks-diggare, och något som kanske kan få en i stort sett helt bortglömd skiva att få lite mer av den uppmärksamhet som jag tycker att den förtjänar.
För det här är onekligen en skiva som få känner till, ännu färre hört och ett ytterst fåtal äger. Det rör sig om en LP som nästan är för obskyr för att vara en raritet, så ovanlig att även många samlare av udda svenska vinylskivor knappt vet att den existerar.
Det minst sagt oansenliga omslaget med det än mer oansenliga gruppnamnet Bob, Björn Dave skrivet i svart mot vit bakgrund för nog tanken närmast till ett dansband, och det kanske inte direkt hjälpt till att pusha skivans försäljning vare sig på sin tid eller i dag när något av de fåtaliga ännu existerande exemplaren dyker upp i en loppisback för en tia.
Och det känns lite tragiskt, för på den här skivan så finns det här och där musik som är förbluffande bra. Allt är inte topp på den, det medger jag, men då det är bra så är det å andra sidan riktigt, riktigt bra. Ja i stort sett så bra som det kan bli i den här genren.

Vilka är då Bob, Björn & Dave?
Jo – Extraknäckt rör sig om ett minst sagt udda samarbete mellan några medlemmar från den just då temporärt insomnade Göteborgsgruppen Spotnicks och en helt okänd engelsk sångare vid namn Dave Kirby.
(OBS! Nämnde Dave Kirby är inte samma Kirby som var en amerikansk låtskrivare och sporadisk skivartist med Neil Young som sin kanske mest namnkunnige samarbetspartner. Allt enligt mycket väl underrättad källa…)

Bob är alltså Bob Lander (eg. Bo Starander) och Björn är Björn Thelin, båda två originalmedlemmar i The Spotnicks.
För att ytterligare plussa på skivans Spotnicks-konto så finns på bas Magnus Hellsberg, som hade hoppat med i gruppen alldeles innan deras paus; Claes Pettersson på trummor, som kort senare, när gruppen återuppstod ur sin aska, blev en fast medlem; och även min gamle gitarr-hjälte Juri Wiik, som även han året därpå kom att göra en kortare sejour i det pånyttfödda Spotnicks 1972.

Innan vi sparkar igång: Det står angivet att samtliga tre, Bob Björn & Dave är medkompositörer till skivans samtliga 11 spår.
Det tror jag nu inte på! Antagligen så är det ett utslag av den kollektiva anda som låg i tiden i början av 70-talet.
Det är ganska så lätt att höra att de låtar där Kirby sjunger har en helt annan stil och uppbyggnad jämfört med de spår där Bob Lander sjunger. Därav drar jag slutsatsen att det är sångarnas egna respektive låtar. I Bob Landers fall kan man ju dessutom misstänka att Björn Thelin varit med vid komponerandet.
Så, tills någon berättar för mig att jag har fel så antar jag helt frankt att det är fråga om dels låtar skrivna av Kirby, dels Lander-Thelin-kompositioner.
.
.

BOB, BJÖRN & DAVE ”EXTRAKNÄCKT” Utgiven av PLUMB RECORDS 1971

.
.
1) So Nice
Ett luddigt inledningsspår. Låter som om samtliga sex inblandade musiker kom till studion med sitt eget lilla tema som man sen klumpligt och okänsligt fogat till någon slags helhet. So Nice är absolut en av plattans svagaste låtar, så beslutet att sätta den först av alla känns väl som, ja sisådär genomtänkt. Bör nog ha skrämt bort tillfälliga provlyssnare mer än att ha ökat nyfikenheten.
Här och där så tänder det till med framförallt snyggt gitarrspel, men det avbryts snabbt och effektivt av ett nytt tema. Som grädde på moset så är sånginsatsen – Dave Kirby – inte alls bra, snudd på usel.
På solo-gitarr hörs sporadiskt en distinkt Juri Wiik, dvs de korta sekunder han tillåts spela innan låten återigen byter skepnad…

2) Lady Love
En akustisk ballad i klassisk singer-songwriteranda. Betydligt bättre än spår 1, men ändå inte riktigt bra. En fin komposition och briljant gitarrspel av Bob Lander, men Kirbys sång – svag och begränsad i omfånget – håller helt enkelt inte hela vägen.

3) As I Write To You
Ett av plattans allra starkaste spår!
Från den läckra gitarrinledningen till att låten tonas ut så är det här ett litet mästerverk. Riktigt snygg sång av Lander, urläcker gitarr av Juri Wiik, fint pianospel av Johannes Leymann och en komposition av hög internationell klass!

4) Help Me
Och det blir bara bättre och bättre!
Det här är ingenting annat än en riktig pop-pärla! En skön, finstämd ballad med snygga harmonier och ett välbalanserat sparsmakat komp.
I början är det bara akustisk gitarr och Jan Yngve Johansson på kontrabas innan Leymanns orgel långsamt smyger in. Lysande sång och gitarrspel av Bob. Ett flertal gånger när jag har spelat den här plattan i butiken så har folk reagerat just på det här spåret och nyfiket undrat vad det är som dom hör. Vid svaret ”Bob, Björn & Dave” så blir givetvis de flestas pannor klädda i djupa veck…
Faktum är att det här spåret låter en hel del som viss typ av popmusik av idag, tro det eller ej!

5) I Had A Dream
En mer traditionell poplåt, även denna gång med akustisk uppbyggnad. Det är ett väldigt fint gitarrspel av Bob Lander.

Sida B

1) All Too Soon
En lite tyngre rocklåt. Dave Kirby vid sångmicken igen, vilket tyvärr borgar för en undermålig sångprestation.
Nåja, efter en minst sagt trevande inledning så tar det sig en bit in i låten. All Too Soon är nog plattans rockigaste och svängigaste nummer, men spåret igenom så låter det ändå lätt tafatt, otajt och orepat. Inte speciellt lyckat.
Snyggt pianospel av Leymann hur som helst!

2) Guess You Know
Och så ånyo ett riktigt pangnummer!
I en låt i klar latin-tappning med congas, läcker stämsång, snygg bossa-gitarr och en komposition fylld med för stilen klassiska maj7- och moll7-ackord så visar göteborgarna vilken bredd och professionalism dom besitter med förmågan att få i stort sett vad dom spelar att låta hur bra som helst.
Faktiskt helt ofattbart att låt 1) och 2) på B-sidan befinner sig på samma LP under samma gruppnamn.

3) There Will Be A Day
Ett annat av plattans absoluta trumfkort.
There Will Be A Day är starkt influerad av Beatles, eller rättare sagt Paul McCartney, men så förbålt snyggt gjort att allt sådant bara passerar. Hade bara stämsången suttit snäppet bättre så hade det här varit av högsta internationella toppklass.
Ärligt talat, det här spåret skulle man kunna lura i någon att det är en nyligen upphittad demo av Paul McCartney från 1970.
Så bra är det faktiskt.

4) Blue Arisin’
Tillbaka till Dave Kirby med ytterligare en oinspirerad låt framförd på ett inte alltför imponerande sätt.

5) Magic Ship
Kanske ett försök till en singel. Skivans mest ”anpassade” låt, snudd på inställsam. Skivans mest anonyma spår, tämligen ointressant musik av poplist-karaktär.

6) Sing A Song
Och så en sista Kirby-skapelse.
Det börjar klart bra, första delen av låten har en sjysst John Lennon-touch. Men när sen refrängen och b-temat kommer in så raseras snabbt det mesta som byggts upp under de första 30 sekunderna.
Nåja, jag ska iinte vara alltför hård, för helt misslyckat är ändå inte den här gången, förmodligen det bästa Kirby-bidraget under hela plattan, även om det nu inte säger så mycket.

En minst sagt schizofren skiva…
Å ena sidan Dave Kirbys i bästa fall habila försök till rocklåtar å andra sidan Bob och Björns halv-akustiska pärlor.

Ja vem den här skivan var tänkt för? Trodde man på skivbolaget att folk skulle gå in i en skivbutik 1971 och fråga efter ”den där skivan med Bob, Björn och Dave”?
Skulle den sälja på Spotnicks-anknytningen?
Knappast. Spotnicks hade alldeles innan lagt av på grund av att ingen längre brydde sig om gruppen.
Skulle man sälja på Dave Kirby då?
Skulle inte tro det…Fanns det nån i Sverige förutom Bob och Björn som visste vem karlen var?

Nja, en trolig förklaring är nog att man tyckte att det var allmänt rätt så häftigt att det på den tiden fanns en engelsman – vara vem han nu än var – som ville spela in en skiva med två svenskar i Sverige i en svensk skivstudio.
Det är kanske inte helt otänkbart att Kirby även brett på en del om sina meriter ”over there” i en tid när det var näst intill omöjligt att kontrollera sanningshalten i olika påståenden.
För Dave Kirby glänser inte på den här skivan. Inte ett jota.
Hans kompositioner är långt ifrån skivans bättre och hans sånginsats lämnar åtskilligt övrigt att önska. Det är frapperande, ja närmast genant, hur mycket bättre det blir när Kirby INTE är med i sammansättningen.
Men glöm för all del inte: Spotnicks var och är betydligt större stjärnor än Dave Kirby någonsin ens kunde drömma om att bli. Spotnicks meritlista var 1971 oerhörd och både Bob och Björn kunde se tillbaka på ett decennium som två firade stjärnor som legat på listor och turnerat världen över. Inte minst så var de vid den tiden två oerhört rutinerade musiker.
Så…varför slog de då sina påsar ihop med en helt okänd engelsman på drift i Sverige?
Ja säg det den som vet.
Om det nu är någon som glänser på den här skivan så är det utan tvekan Bob Lander. Gitarrspelet, sången och komponerandet är oftast på en förbluffande hög nivå. Efter att ha fördjupat mig i den här plattan så kan jag bara gratulera Bosse Winberg till att under i stort sett hela sin karriär ha haft denne musikaliske gigant på sin högra sida att luta sig mot!
Om något så kan jag misstänka att det snarast varit så att Bob har känt sig aningen begränsad i Spotnicksdräkten – där per automatik Bosses gitarr dominerat då den mer eller mindre varit gruppens stora signum – för den ledighet och briljans han visar upp i stt utövande här är närmast förbluffande.
Bob Lander/Bo Starander…en av svenk pophistorias mindre uppmärksammade hjältar!

Juri Wiik då, min gamle gitarrhjälte? Jo, ett drygt decennium innan han slog mig med häpnad på LPn In The Middle Of Universe så dök han alltså upp på sju låtar på Extraknäckt. Möjligheten att briljera var snudd på minimal till de ganska strikt arrangerade poplåtarna, men han gör hela tiden ett mycket habilt och säkert intryck i sitt spel.

En sista fundering bara: Hur förklarade man för Dave Kirby betydelsen av ordleken Extraknäckt? More than usually broken job besides the normal occupation?

Slutbetyg: Spotnicks-biten en stark fyra, Kirby-delen en svag tvåa.
Genomsnittligt en TREA!!!

(Såg i en kommentar, en vecka efter att jag skrev detta, angående en helt annan skiva, att Mamapola tror sig veta att skivan kom till när Dave Kirby pryade på Studio West där plattan spelades in. Det räcker inte med så lite, Mamapola, det där gör ju mest bara att mysteriet tätnar. Mer info tack!!! Du som var med sitter ju inne på hur mycket fakta som helst. Kör på, vi är många som vill veta!!!)

Härunder lite smakprov på plattan:

Popularity: 36% [?]

12 Comments »

 1. Hugo said,

  08.15.10 at 11:18 e m

  Fasen vad nyfiken man blir på låtarna..

 2. Micke said,

  08.16.10 at 1:38 e m

  Ja, Hugo, det är ett problem som jag också undrar hur man ska kunna lösa. Naturligtvis så ska man ju aldrig ful-kopiera riktig musik ens för att skänka bort det till någon som skulle uppskatta det, men…
  Alltså: ett skivbolag som gav upp för c.a 35 år sen och en skiva som aldrig pressats på CD och en LP som är omöjlig att hitta…
  Ibland kanske man får göra avkall på sina principer…
  Jag ska se vad jag kan hitta på…

 3. Hugo said,

  08.20.10 at 11:19 e m

  Hehe, ja.. knepigt :-) Vore kul om det gick att lägga upp ”kortsnuttar” av låtarna på såna här recensions-blogg-inlägg.. Skulle det funka med principerna? Fast å andra sidan, det lär ju bli otroligt mycket mer jobb..

 4. Micke said,

  08.21.10 at 11:09 f m

  Men kanske roligt jobb…!?
  Jag ska se vad jag kan göra…

 5. Hugo said,

  09.28.10 at 11:49 e m

  Aha, snyggt med YouTube-klippen! Mycket intressant att få chansen att lyssna och läsa samtidigt. (Den där Lindgren33 verkar vara en riktig klippa..) Håller med, bra låtar!

 6. Malmberg Jan-Erik said,

  01.17.11 at 4:21 e m

  Intressant! Det här få man nog kolla upp? Det är ju som Micke sa att Bob har ju tyvärr hela tiden kommit i skymundan för det store väduren Winberg med vassa armbågar, samt för all del med det vassa gitarrljudet. Jag vill än en gång gratulera Bo Starander! Men varför i herrans namn kommenteras inte musikgeniet Björn Thelin? var han inte med eller höll han sig helt avvaktande när det gäller basgångar gitarrspel eller för den deln vokalt??

 7. Micke said,

  01.17.11 at 6:55 e m

  Jo, Jan-Erik, jag är själv gitarrist vilket helt klart färgar min syn på den musik som jag lyssnar på.
  Björn Thelin är absolut värd allt berröm som han kan få, fattas bara, det är ju helheten som räknas, men jag har svårt att bedöma basspel, såvida det inte är käpprätt åt skogen.

 8. Malmberg Jan-Erik said,

  01.18.11 at 11:02 f m

  Hej Micke ser att du varit snabbt framme med kommentarer! Själv gjorde jag gitarr till mitt huvudinstrument 1966 och har spelat alla typer av musik utom hårdrock. Jag har haft skivbolag vid sidan av mitt arbete som läkare och där själv skött tekniken i studion. Man har ju då fått höra en hel del basgångar och annat,. inte minst urdåliga gitarrister!! Fick sluta med det för min musikalitet tog skada? Tråkigt bara att jag inte kände till den här skivan? Kan du sälja en till mig? Jag har kollat upp allt som Björn gjort i Spotnicks och det är helt klart att han är en utomordentligt bra basist likväl som gitarrist. Han betydde mycket för Spotnicks enligt Erik Fernströms uttryck ”fettiga sound”! Hör av dig igen?

 9. Micke said,

  01.18.11 at 7:40 e m

  Ledsen, Jan-Erik, den här skivan är så gott som omöjlig att få tag i…

 10. Malmberg Jan-Erik said,

  01.19.11 at 1:49 e m

  Det var synd, men man kanske kan kopiera den eller får man ta kontakt med Bob?

 11. David said,

  05.30.11 at 10:42 f m

  Thank you for posting the 3 tracks from Extra Knackt – I’ve been looking for these for a long time.

  Do you have the rest of the album that you could post?

 12. Micke said,

  06.02.11 at 9:42 e m

  At the moment no, but later maybe.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *