1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

01.01.10

Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland

Posted in Min blogg at 8:01 pm

spotnicks.jpg

SPUTNICKARNA LANDADE RAKT NER I TOMTELAND

Just precis, jag försöker vara lite smårorolig och tajma in en skiva med titeln “…In Winterland” under rådande vinterväder i hela vårt land.
Nåja, vad titeln än säger så är det här givetvis ingenting annat än en julskiva, så sett ur den synvinkeln så är det ju ungefär en vecka för sent. Men varför vänta i 11½ månad till? Här rör det ju sig faktiskt dessutom om en bra skiva, det minst sagt uttjatade ämnet till trots.
Just så här ska en julplatta låta tycker jag!

Spotnicks som grupp behöver väl ingen närmare presentation, men att medlemmarna vid den här tiden bestod av:
Bo Winberg sologitarr
Bo Starander kompgitarr och sång
Peter Winsnes orgel sång
Björn Thelin basgitarr
Jimmie Nicol trummor
…var kanske inte så självklart för alla. Stundtals så har Spotnicks varit som en egen liten främlingslegion med människor som kommit och gått stup i kvarten.
Två frågor först innan vi går vidare…Finns det någon som kan säga vilken Spotnicksmedlem som har varit med längst i bandet?
Svaret är ju givet: Bosse Winberg så klart! Det vet ju alla.
MEN, fråga nummer två: vilken har varit med kortast tid i bandet? Några förslag???

Nu kommer LPn, låt för låt!

THE SPOTNICKS “IN WINTERLAND” Utgiven 1966 på SWE-DISC

1) White Christmas
Uttjatad låt, minst sagt, men en Bosse Winberg som alltid levererar gör att man bara inte kan låta bli att tycka att det här ändå är rätt så sjysst. Här är han bitvis mästerlig i sin tillbakalutade, eftertänksamma men oefterhärmeliga stil som här redan från start sätter en otvetydig Spotnicksstämpel på hela skivan.

2) Jingle Bells
Det som jag skrev om White Christmas som en aningen uttjatad låt gäller givetvis även Jingle Bells, men den är onekligen en låt som passar utmärkt i instrumentalversion med en elgitarr på melodistämman. Här är det dessutom också fullt röj på hela gruppen. Gamle Beatles-trummisen – Jimmie Nicol – smattrar i väg ett distinkt virveltrummekomp och Bo Staranders baktaktsrytm på gitarren (som får en att undra över om Tom Fogerty, Johns storebrorsa, lyssnade på Spotnicks i sin ungdom) kompletterar hela bilden till en liten pärla.
Jimmie Nicols trum-outro är så precist att man skulle kunna tro att det är en trummaskin. Världsklass!

3) Winterland
En av skivans få vokalnummer, framfört av Peter Winsnes, och det faktiskt det enda med renodlad solo-sång. En låt som jag aldrig har hört i något annat sammanhang.
Fin komposition med snygga harmonier, och snyggt framförande av Peter, men det är ändå inte så mycket mer än en transportsträcka.
Noterbart är att det inte är något melodispel av Bosse på det här spåret.

4) Parade Of The Wooden Soldiers
Återigen ett rent instrumentalt spår, och den här gången ett av plattans starkaste spår. Distinkt gitarrspel och en läcker melodistämma. Fullt ös på hela bandet och en melodistämma som är som gjord för Bosse och hans gitarr.

5) I Saw Mama Kissing Santa Claus
När Hep Stars gjorde ett liknande försök till en jullåt med speedade röster så blev det bara pannkaka av alltihop. Det här är så oerhört mycket bättre gjort. Där det felade för hepparna och där det funkar för spottarna är enligt min mening att Spotnicks ändå inte tramsar sönder låten i sig, utan kör med ett tungt, distinkt rockkomp i botten på det hela. Med Bosse Winbergs stilfulla gitarr som alternerar “chipsmunks-kören” så kan det ju bara bli på ett sätt: Lysande!
Minner i sin final lite grann om det “maintheme” som Familjen Flinta började och slutade med. Detta sagt enbart som något väldigt positivt.

6) Auld Lang Syne
Tja…snyggt framfört åtminstone, men det är det ju alltid med Spotnicks. Faller absolut inte ur ramen, men är väl ändå inte den typ av material som jag helst av allt vill höra med gruppen. Tummen ner.

Sida 2

1) Sleigh Ride
Plattans höjdare! Fullt ös i kompet och en Bosse Winberg lika stilenlig som när han spelar vilken Last Date eller Amapola som helst.
Ni som eventuellt tycker att Bosses gitarrspel inte är så märkvärdigt, lyssna på hur han spelar, vilken fin ton han besitter, och hur varje ton han tar betyder någonting.
I en rättvis värld så hade det här varit ett givet spår på varje Absolute Christmas-samling!

2) Winter Wonderland
Inte fullt så dragig som Sleigh Ride, men inte helt fel än då.

3) Here Comes Santa Claus
Kan låta som en gjuten kalkon…men det är det inte! Grabbarna har gjort det här till en riktig rockrökare. Som jag tidigare har skrivit så år det just den där blandningen av att varje musiker tar sin uppgift på fullaste allvar, men att det ändå är med en enorm glimt i ögat hela tiden. Hejdlös lekfullhet av fullblodsproffs. Duo-sång av…tja låt mig gissa på Winsnes och Starander.
Det snudd på otroliga är att det är sällan som jag har hört en vokalpresentation av bandet överträffa det här. Pang på rödbetan men ändå återigen det där lediga som bara kommer när man vet exakt vad man ska göra och därigenom kan göra det med ett stort leende på läpparna.

4) Rudolf, The Rednosed Reindeer
Det här däremot känns som något som kunde gömts ner i Spotnicks källararkiv. Oklanderligt framfört, men det här blir väl mer än lovligt segt. Fanns det ingen annan låt att ta i stället?

5) Frosty The Snowman
Lite grann samma omdöme som ovanstående. Tillbaka till det vokala och återigen för ett duo-framförande. Segt och högst umbärligt.
Det andra av två spår som inte innehåller Bosses gitarr på melodistämman. Det känns som en miss…

6) Silent Night
Kitsch? Jodå. Men helt galet blir det aldrig med Spotnicks, Bosse Winbergs suveräna gitarrspel är här tillbaka med sin magiska ton som ju faktiskt förvånansvärt ofta den mest banala melodi att växa ett par gånger om.
Något som jag hittills inte har skrivit en bikstav om är Peter Winsnes orgelspel på skivan. Det finns utstrött på i stort sett hela plattan. Inget fel alls med hans spel skivan igenom, det är bara det att alla de gånger som Peter och Bosse alternerar att spela melodin så sjunker det så fort som orgeln kommer in för att ta fart igen när gitarren kommer tillbaka. Hela skivan igenom.
Som komp ligger orgeln bra hela tiden, men som soloinstrument så blir det bara som en andningspaus tills Bosses gitarr dyker upp igen.

Självklart är LPn “In Winterland” långt från ett mästerverk, det var väl heller inte tanken, men det är ändå längre från det magplask eller kalkon som man skulle kunna misstänka. Inget på plattan kan klandras för att vara dåligt eller slarvigt framfört, tvärtom så är det distinkta kompet och Bosses bländande gitarrspel det som dominerar musiken på skivan.
Sida 1 har nästan inget svagt spår, vilket dock sida 2 har begåvats med. Som så ofta på LP-skivor så lägger man de mer tveksamma spåren sist, och det är precis vad som har skett här. Men innan dess så har lyssnaren fått höra ett knippe traditionella jullåtar i renodlad Spotnickstappning framförda med ett sådant kunnande och ett sånt lekhumör att det här lätt blir en av de bättre julskivor som jag överhuvudtaget har hört. Som jag skrev ovanför så är det ett rent mysterium att inte ett par av spåren är gjutna på alla de CD-samlingar med jullåtar som översvämmar marknaden varje december. Det här är musik som man inte kan annat än bli glad över när man lyssnar på den, och det är väl tanken bakom julen, eller hur?

Slutbetyg: en TREA av fem möjliga!!!

Popularity: 55% [?]

50 Comments »

 1. Michael Johansson said,

  01.20.10 at 2:35 pm

  Hej Micke

  Kul att se dig så vältalig och aktiv, jag satt i går i Södertälje och trakterade min Gibson 335:a och kom att tänka på att du var övertygad om att du gett mig en Takamine i inflyttningspresent, fantastiskt roligt om det var så, jag skulle verkligen vilja ha en…
  Har du en till så tar jag gärna emot den i stället…8-)
  Saknar dig och butiken…

  Före detta grannen och lägenhetsbytet
  Michael Johansson
  Södertälje

 2. Hav Utan Hamnar said,

  01.22.10 at 12:09 pm

  Haha, vilken grej. Surfade av en slump in här via någon länk någonstans. Har du kvar butiken på Söder? Var inne hos dig för massor med år sedan… över 10 år sedan säkert. Minns att jag köpte “Spring mot Ulla, spring – Cornelis sjunger Bellman” på vinyl. Skulle vara kul att titta in någon gång igen!

 3. Micke said,

  01.23.10 at 2:06 pm

  Javisst, “Hav Utan Hamnar”, butiken finns kvar! Välkommen in närhelst du vill!

 4. Micke said,

  01.23.10 at 2:15 pm

  Kul att få höra från dig igen, Micke J.!
  Visst saknar även jag dina en gång så frekventa besök i butiken. Med livet som rullar på med sina obevekliga kurvor än hit och än dit så blir det så att gamla vanor byts ut mot nya. Singel i Sthlm och flerbarnsfar i Södertälje är onekligen två väsensskilda saker.
  Men, vi lär väl ses igen vad det lider…
  Micke

 5. Noomi said,

  02.09.10 at 8:17 am

  Julen är över sen länge, meny varför kan jag inte få Parade of the Wooden Soldiers ur huvudet?

 6. Micke said,

  02.09.10 at 1:58 pm

  Därför att det är en så väldigt bra låt!

 7. Noomi said,

  02.09.10 at 7:59 pm

  Jag håller med min kompis Anna – en bra låt är alltid bra, vilken tid på året det än är.
  Men den gitarren är inte att leka med! All ära till Bosse.

 8. Micke said,

  02.10.10 at 1:00 am

  Jag kan bara hålla med!

 9. Malmberg Jan-Erik said,

  02.22.10 at 8:07 pm

  Trevligt att ni tar upp det här med julskivan för jag tyckte själv då julen 1966 tror jag att det var, att det här lät väldigt bra, men jag var mycket skeptisk när jag gick hem från skivbutiken med LP:n i en påse. Varje jul har jag spelat denna skiva, nu som CD förstås, innan det är dags för Kalle på TV kl 15.00! Jag tröttnar inte att höra på den för det trodde jag ett år efter jag köpt första upplagan?
  Det låter bra för att vara inspelat under sommarvärme. Sleighride är väl den stora “hitten”? Finns det fler som tycker något?

 10. Malmberg Jan-Erik said,

  01.19.11 at 1:48 pm

  Hej Micke och alla andra. Vill bara säga att jag den senaste julen åter igen spelat Spotnicks In Winterland! Den väcker fortfarande en del uppmärksamhet? Skall nog göra så även nästa år.

 11. Micke said,

  01.19.11 at 6:43 pm

  In Winterland spöar lätt In The Groove!

 12. PeteTheBeat said,

  01.22.11 at 5:54 pm

  Visste ni att låten “Silent Night” blev bannlyst från att spelas på sveriges radio på 60-talet? Man fick inte göra popversioner av så gamla traditionella låtar tyckte dom. :-)

 13. Micke said,

  01.23.11 at 4:51 pm

  Det var väl heller inte skivans vassaste spår, så det gjorde kanske inte så mycket…

 14. care facility said,

  12.15.16 at 11:52 pm

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away
  your intelligence on just posting videos to your site when you
  could be giving us something informative to read?

 15. Adrian said,

  12.19.16 at 12:36 am

  When the serum testosterone level is not high
  and LH is elevated, testosterone replacement therapy is warranted.

 16. Greta said,

  12.19.16 at 10:45 pm

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS
  feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook
  group. Talk soon!

 17. Lavada said,

  12.20.16 at 1:03 am

  I think what you wrote was actually very logical.
  But, think about this, what if you wrote a catchier title?
  I ain’t saying your content isn’t solid, however what if you
  added a title that makes people desire more? I mean Mickes blogg från skivbutiken! » Svenska
  LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland is a little plain. You
  should look at Yahoo’s front page and watch how they write post headlines to grab viewers to click.
  You might add a related video or a picture or two to grab people interested about everything’ve written. Just my opinion, it would make your website
  a little bit more interesting.

 18. Evonne said,

  12.20.16 at 12:32 pm

  Hi there, after reading this amazing post i
  am too glad to share my knowledge here with mates.

 19. please click the next internet page said,

  12.20.16 at 4:19 pm

  please click the next internet page…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 20. simply click the next document said,

  12.20.16 at 4:25 pm

  simply click the next document…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 21. Luis said,

  12.20.16 at 10:50 pm

  Thee group said it iss especially important for men who’ve
  had a heart attack, stroke or other heart-related occasion iin tthe past six months to
  prevent testosterone therapy.

 22. cool training said,

  12.21.16 at 3:48 pm

  cool training…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 23. Hans said,

  12.21.16 at 4:28 pm

  Hello to every one, the contents existing at this site are
  actually remarkable for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

 24. browse around this web-site said,

  12.21.16 at 5:00 pm

  browse around this web-site…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 25. just click the following web site said,

  12.22.16 at 11:12 am

  just click the following web site…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 26. Emanuel said,

  12.22.16 at 8:39 pm

  you are actually a good webmaster. The web site loading speed
  is amazing. It kind of feels that you’re doing any
  distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have done a wonderful activity on this matter!

 27. 2003 dodge intrepid ecm said,

  12.22.16 at 9:42 pm

  Great goods from you, man. I’ve understand your
  stuff previous to and you are just extremely magnificent.
  I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and
  the way in which you say it. You make it entertaining and you
  still care for to keep it sensible. I cant wait to read much
  more from you. This is really a wonderful site.

 28. Keenan said,

  12.23.16 at 3:04 am

  Fantastic site. Lots of useful information here. I am sending it to a few
  buddies ans also sharing in delicious. And obviously,
  thank you for your sweat!

 29. Ida said,

  12.23.16 at 4:24 am

  I am in fact glad to read this weblog posts which includes tons of valuable facts,
  thanks for providing these kinds of information.

 30. Fidelia said,

  12.24.16 at 12:58 am

  Hi I am so excited I found your blog page, I really found you by
  error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and
  a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute
  but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read more, Please do keep up the excellent work.

 31. Rosaura said,

  12.24.16 at 1:19 am

  Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you may
  be a great author. I will be sure to bookmark your
  blog and will often come back from now on. I
  want to encourage that you continue your great posts,
  have a nice morning!

 32. Julian said,

  12.24.16 at 4:59 am

  Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
  reading your blog and I look forward to your new updates.

 33. Audry said,

  12.24.16 at 9:48 am

  Appreciating the time and effort you put into your
  site and in depth information you offer. It’s awesome to come across a blog every
  once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 34. Isabell said,

  12.24.16 at 6:23 pm

  I’m gone to tell my little brother, that he should also
  pay a visit this web site on regular basis to get updated
  from most up-to-date news.

 35. 2008 dodge avenger computer problems said,

  12.24.16 at 6:57 pm

  I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work and
  reporting! Keep up the very good works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 36. click the next internet page said,

  12.24.16 at 9:55 pm

  click the next internet page…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 37. click over here now said,

  12.25.16 at 12:50 am

  click over here now…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 38. Nell said,

  12.25.16 at 10:27 am

  Pretty portion of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to say that I get actually loved account your weblog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you get admission to
  consistently quickly.

 39. dodge charger computer location said,

  12.25.16 at 3:56 pm

  This is the perfect webpage for anyone who would
  like to understand this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for years.
  Great stuff, just great!

 40. Demetrius said,

  12.25.16 at 7:33 pm

  Incredible points. Solid arguments. Keep up the amazing effort.

 41. Discover More Here said,

  12.25.16 at 7:39 pm

  Discover More Here…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 42. http://www.saintmartinoftours.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=383551 said,

  12.25.16 at 8:59 pm

  Restoring hormonal function naturally, using Rejuvchip Fort
  Lauderdale Testosterone pellet therapy iis
  a safe and powerful method to turn aging.

 43. dov rand md said,

  12.25.16 at 9:02 pm

  dov rand md…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

 44. credit based society said,

  12.26.16 at 2:38 am

  Attractive component of content. I just stumbled upon your site
  and in accession capital to claim that I acquire actually
  enjoyed account your weblog posts. Any way I will
  be subscribing in your feeds or even I success you access persistently fast.

 45. Magda said,

  12.26.16 at 3:19 am

  I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did,
  the web will be much more useful than ever before.

 46. Rickey said,

  12.26.16 at 4:50 am

  It’s an remarkable article designed for all the web viewers; they
  will obtain advantage from it I am sure.

 47. http://www.victorsegalen.org/index.php/component/k2/itemlist/user/32050 said,

  12.26.16 at 5:09 am

  We encouurage patients and health caqre professionals to report
  siude eeffects involving testosterone products
  to the FDA MedWatch program, using the information in the Contact FDA” carton at the bottomm of
  the page.

 48. Bret said,

  12.26.16 at 5:12 am

  Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring
  on other sites? I have a blog centered on the same topics you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I
  know my visitors would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 49. dodge computer programmer said,

  12.26.16 at 9:34 am

  Hello, I want to subscribe for this website to obtain latest updates,
  thus where can i do it please help.

 50. anti aging supplements gnc said,

  12.26.16 at 1:28 pm

  anti aging supplements gnc…

  Mickes blogg frÃ¥n skivbutiken! » Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Leave a Comment

Fyll i rätt svar *