1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

01.01.10

Svenska LP-skivor #68 The Spotnicks In Winterland

Posted in Min blogg at 8:01 e m

spotnicks.jpg

SPUTNICKARNA LANDADE RAKT NER I TOMTELAND

Just precis, jag försöker vara lite smårorolig och tajma in en skiva med titeln ”…In Winterland” under rådande vinterväder i hela vårt land.
Nåja, vad titeln än säger så är det här givetvis ingenting annat än en julskiva, så sett ur den synvinkeln så är det ju ungefär en vecka för sent. Men varför vänta i 11½ månad till? Här rör det ju sig faktiskt dessutom om en bra skiva, det minst sagt uttjatade ämnet till trots.
Just så här ska en julplatta låta tycker jag!

Spotnicks som grupp behöver väl ingen närmare presentation, men att medlemmarna vid den här tiden bestod av:
Bo Winberg sologitarr
Bo Starander kompgitarr och sång
Peter Winsnes orgel sång
Björn Thelin basgitarr
Jimmie Nicol trummor
…var kanske inte så självklart för alla. Stundtals så har Spotnicks varit som en egen liten främlingslegion med människor som kommit och gått stup i kvarten.
Två frågor först innan vi går vidare…Finns det någon som kan säga vilken Spotnicksmedlem som har varit med längst i bandet?
Svaret är ju givet: Bosse Winberg så klart! Det vet ju alla.
MEN, fråga nummer två: vilken har varit med kortast tid i bandet? Några förslag???

Nu kommer LPn, låt för låt!

THE SPOTNICKS ”IN WINTERLAND” Utgiven 1966 på SWE-DISC

1) White Christmas
Uttjatad låt, minst sagt, men en Bosse Winberg som alltid levererar gör att man bara inte kan låta bli att tycka att det här ändå är rätt så sjysst. Här är han bitvis mästerlig i sin tillbakalutade, eftertänksamma men oefterhärmeliga stil som här redan från start sätter en otvetydig Spotnicksstämpel på hela skivan.

2) Jingle Bells
Det som jag skrev om White Christmas som en aningen uttjatad låt gäller givetvis även Jingle Bells, men den är onekligen en låt som passar utmärkt i instrumentalversion med en elgitarr på melodistämman. Här är det dessutom också fullt röj på hela gruppen. Gamle Beatles-trummisen – Jimmie Nicol – smattrar i väg ett distinkt virveltrummekomp och Bo Staranders baktaktsrytm på gitarren (som får en att undra över om Tom Fogerty, Johns storebrorsa, lyssnade på Spotnicks i sin ungdom) kompletterar hela bilden till en liten pärla.
Jimmie Nicols trum-outro är så precist att man skulle kunna tro att det är en trummaskin. Världsklass!

3) Winterland
En av skivans få vokalnummer, framfört av Peter Winsnes, och det faktiskt det enda med renodlad solo-sång. En låt som jag aldrig har hört i något annat sammanhang.
Fin komposition med snygga harmonier, och snyggt framförande av Peter, men det är ändå inte så mycket mer än en transportsträcka.
Noterbart är att det inte är något melodispel av Bosse på det här spåret.

4) Parade Of The Wooden Soldiers
Återigen ett rent instrumentalt spår, och den här gången ett av plattans starkaste spår. Distinkt gitarrspel och en läcker melodistämma. Fullt ös på hela bandet och en melodistämma som är som gjord för Bosse och hans gitarr.

5) I Saw Mama Kissing Santa Claus
När Hep Stars gjorde ett liknande försök till en jullåt med speedade röster så blev det bara pannkaka av alltihop. Det här är så oerhört mycket bättre gjort. Där det felade för hepparna och där det funkar för spottarna är enligt min mening att Spotnicks ändå inte tramsar sönder låten i sig, utan kör med ett tungt, distinkt rockkomp i botten på det hela. Med Bosse Winbergs stilfulla gitarr som alternerar ”chipsmunks-kören” så kan det ju bara bli på ett sätt: Lysande!
Minner i sin final lite grann om det ”maintheme” som Familjen Flinta började och slutade med. Detta sagt enbart som något väldigt positivt.

6) Auld Lang Syne
Tja…snyggt framfört åtminstone, men det är det ju alltid med Spotnicks. Faller absolut inte ur ramen, men är väl ändå inte den typ av material som jag helst av allt vill höra med gruppen. Tummen ner.

Sida 2

1) Sleigh Ride
Plattans höjdare! Fullt ös i kompet och en Bosse Winberg lika stilenlig som när han spelar vilken Last Date eller Amapola som helst.
Ni som eventuellt tycker att Bosses gitarrspel inte är så märkvärdigt, lyssna på hur han spelar, vilken fin ton han besitter, och hur varje ton han tar betyder någonting.
I en rättvis värld så hade det här varit ett givet spår på varje Absolute Christmas-samling!

2) Winter Wonderland
Inte fullt så dragig som Sleigh Ride, men inte helt fel än då.

3) Here Comes Santa Claus
Kan låta som en gjuten kalkon…men det är det inte! Grabbarna har gjort det här till en riktig rockrökare. Som jag tidigare har skrivit så år det just den där blandningen av att varje musiker tar sin uppgift på fullaste allvar, men att det ändå är med en enorm glimt i ögat hela tiden. Hejdlös lekfullhet av fullblodsproffs. Duo-sång av…tja låt mig gissa på Winsnes och Starander.
Det snudd på otroliga är att det är sällan som jag har hört en vokalpresentation av bandet överträffa det här. Pang på rödbetan men ändå återigen det där lediga som bara kommer när man vet exakt vad man ska göra och därigenom kan göra det med ett stort leende på läpparna.

4) Rudolf, The Rednosed Reindeer
Det här däremot känns som något som kunde gömts ner i Spotnicks källararkiv. Oklanderligt framfört, men det här blir väl mer än lovligt segt. Fanns det ingen annan låt att ta i stället?

5) Frosty The Snowman
Lite grann samma omdöme som ovanstående. Tillbaka till det vokala och återigen för ett duo-framförande. Segt och högst umbärligt.
Det andra av två spår som inte innehåller Bosses gitarr på melodistämman. Det känns som en miss…

6) Silent Night
Kitsch? Jodå. Men helt galet blir det aldrig med Spotnicks, Bosse Winbergs suveräna gitarrspel är här tillbaka med sin magiska ton som ju faktiskt förvånansvärt ofta den mest banala melodi att växa ett par gånger om.
Något som jag hittills inte har skrivit en bikstav om är Peter Winsnes orgelspel på skivan. Det finns utstrött på i stort sett hela plattan. Inget fel alls med hans spel skivan igenom, det är bara det att alla de gånger som Peter och Bosse alternerar att spela melodin så sjunker det så fort som orgeln kommer in för att ta fart igen när gitarren kommer tillbaka. Hela skivan igenom.
Som komp ligger orgeln bra hela tiden, men som soloinstrument så blir det bara som en andningspaus tills Bosses gitarr dyker upp igen.

Självklart är LPn ”In Winterland” långt från ett mästerverk, det var väl heller inte tanken, men det är ändå längre från det magplask eller kalkon som man skulle kunna misstänka. Inget på plattan kan klandras för att vara dåligt eller slarvigt framfört, tvärtom så är det distinkta kompet och Bosses bländande gitarrspel det som dominerar musiken på skivan.
Sida 1 har nästan inget svagt spår, vilket dock sida 2 har begåvats med. Som så ofta på LP-skivor så lägger man de mer tveksamma spåren sist, och det är precis vad som har skett här. Men innan dess så har lyssnaren fått höra ett knippe traditionella jullåtar i renodlad Spotnickstappning framförda med ett sådant kunnande och ett sånt lekhumör att det här lätt blir en av de bättre julskivor som jag överhuvudtaget har hört. Som jag skrev ovanför så är det ett rent mysterium att inte ett par av spåren är gjutna på alla de CD-samlingar med jullåtar som översvämmar marknaden varje december. Det här är musik som man inte kan annat än bli glad över när man lyssnar på den, och det är väl tanken bakom julen, eller hur?

Slutbetyg: en TREA av fem möjliga!!!

Popularity: 48% [?]

13 Comments »

 1. Michael Johansson said,

  01.20.10 at 2:35 e m

  Hej Micke

  Kul att se dig så vältalig och aktiv, jag satt i går i Södertälje och trakterade min Gibson 335:a och kom att tänka på att du var övertygad om att du gett mig en Takamine i inflyttningspresent, fantastiskt roligt om det var så, jag skulle verkligen vilja ha en…
  Har du en till så tar jag gärna emot den i stället…8-)
  Saknar dig och butiken…

  Före detta grannen och lägenhetsbytet
  Michael Johansson
  Södertälje

 2. Hav Utan Hamnar said,

  01.22.10 at 12:09 e m

  Haha, vilken grej. Surfade av en slump in här via någon länk någonstans. Har du kvar butiken på Söder? Var inne hos dig för massor med år sedan… över 10 år sedan säkert. Minns att jag köpte ”Spring mot Ulla, spring – Cornelis sjunger Bellman” på vinyl. Skulle vara kul att titta in någon gång igen!

 3. Micke said,

  01.23.10 at 2:06 e m

  Javisst, ”Hav Utan Hamnar”, butiken finns kvar! Välkommen in närhelst du vill!

 4. Micke said,

  01.23.10 at 2:15 e m

  Kul att få höra från dig igen, Micke J.!
  Visst saknar även jag dina en gång så frekventa besök i butiken. Med livet som rullar på med sina obevekliga kurvor än hit och än dit så blir det så att gamla vanor byts ut mot nya. Singel i Sthlm och flerbarnsfar i Södertälje är onekligen två väsensskilda saker.
  Men, vi lär väl ses igen vad det lider…
  Micke

 5. Noomi said,

  02.09.10 at 8:17 f m

  Julen är över sen länge, meny varför kan jag inte få Parade of the Wooden Soldiers ur huvudet?

 6. Micke said,

  02.09.10 at 1:58 e m

  Därför att det är en så väldigt bra låt!

 7. Noomi said,

  02.09.10 at 7:59 e m

  Jag håller med min kompis Anna – en bra låt är alltid bra, vilken tid på året det än är.
  Men den gitarren är inte att leka med! All ära till Bosse.

 8. Micke said,

  02.10.10 at 1:00 f m

  Jag kan bara hålla med!

 9. Malmberg Jan-Erik said,

  02.22.10 at 8:07 e m

  Trevligt att ni tar upp det här med julskivan för jag tyckte själv då julen 1966 tror jag att det var, att det här lät väldigt bra, men jag var mycket skeptisk när jag gick hem från skivbutiken med LP:n i en påse. Varje jul har jag spelat denna skiva, nu som CD förstås, innan det är dags för Kalle på TV kl 15.00! Jag tröttnar inte att höra på den för det trodde jag ett år efter jag köpt första upplagan?
  Det låter bra för att vara inspelat under sommarvärme. Sleighride är väl den stora ”hitten”? Finns det fler som tycker något?

 10. Malmberg Jan-Erik said,

  01.19.11 at 1:48 e m

  Hej Micke och alla andra. Vill bara säga att jag den senaste julen åter igen spelat Spotnicks In Winterland! Den väcker fortfarande en del uppmärksamhet? Skall nog göra så även nästa år.

 11. Micke said,

  01.19.11 at 6:43 e m

  In Winterland spöar lätt In The Groove!

 12. PeteTheBeat said,

  01.22.11 at 5:54 e m

  Visste ni att låten ”Silent Night” blev bannlyst från att spelas på sveriges radio på 60-talet? Man fick inte göra popversioner av så gamla traditionella låtar tyckte dom. :-)

 13. Micke said,

  01.23.11 at 4:51 e m

  Det var väl heller inte skivans vassaste spår, så det gjorde kanske inte så mycket…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *