1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

12.20.09

Svenska LP-skivor #65 Hep Stars ”Jul Med Hep Stars” 1967

Posted in Min blogg at 11:07 e m

jul-med-hep-stars.jpg

Sådärja, efter den välpolerade och marknadsanpassade – följdaktligen också framgångsrika – The Album med Abba så halkar vi raskt in på ett annat, helt väsensskilt Benny Andersson-projekt. Tio år innan The Album släpptes så kom den här skapelsen till jorden, som nånting hitfluget från ett helt annat universum.
Det som flög hit var inte bara en vanlig julskiva utan även en av de mest bisarra LP-skivor som överhuvudtaget gjorts i detta land.
Jodå.
Ni har läst rätt.
En av de mest bisarra LP-skivor som överhuvudtaget gjorts i detta land är ingenting annat än den skiva som 1967 gavs ut av popgruppen Hep Stars under namnet Jul Med Hep Stars.
Hep Stars, raggarbandet som Stjofön brukar säga, dom var väl så strömlinjeformade som det bara kunde bli…?
Nåja, bara tanken på att gubbarna bakom Cadillac, Farmer John och Bald Headed Woman något år senare skulle ge ut en LP med bl. a. en helt seriöst framförd version av Gläns Över Sjö Och Strand är ju bara i sig så surrealistisk att ni förmodligen inte tvivlar det alltför länge på mina ord.
Innan vi går in på den sedvanliga låt för låt-beskrivningen så ska jag försöka bena ut vad som är så extra bisarrt med just den här skivan. Jo…

En stor inspirationskälla är uppenbarligen Beatles fanclubs-skivor. Dessa – en flexisingel per jul – var mest sedda som en form av julkort till de mest inbitna fansen, och absolut inget som skulle hamna på någon framtida LP.
Så skedde heller icke och det är det väl inte så många som sörjer då det mest bara var lekfullt, orepeterat trams på skivorna. Oftast blir det en klar besvikelse de få gånger som man får möjlighet att lyssna på dom.
Problemet för Hep Stars är att det här rörde sig om en hel LP tillgänglig för vem som helst, och inte bara i julen -67 utan för en lång tid framöver då skivan kom att hamna i skivaffärernas julbackar år efter år.
Och – framför allt – det som ska föreställa att vara roligt är enbart pinsamt, nivån ligger inte mycket över fyllgubbetjafs på en parkbänk. För- och mellanpratet plus Hej Tomtegubbar och de övriga källarinspelade traditionella jullåtarna är nånting så vedervärdigt att det är ett fullständigt mysterium att skivbolaget Olga inte bara skrinlade det hela och slängde tejperna i dokumentförstöraren på en gång efter att ha hört det färdiga resultatet.
Det SKULLE ha kunnat gjorts bra om ambitionen och visionen hade varit den rätta, men eftersom det var trams och plojande som sattes i högsätet så föll det hela med huvudet före rakt ner i snödrivan.

Sen till det positiva: Fyra av spåren är välproducerade poplåtar fullt i klass med det bästa som gruppen gav ut i den epoken. Med Christmas On My Mind som trumfkort så är det den fyrklöver som kanske borde ha bildat en jul-EP i stället för det missfoster till LP som det nu blev.

Och, till sist, det som bara är förbryllande förbryllande: Fyra psalmer (!) inspelade i Vasa Kyrka i Stockholm. Samtliga klanderfritt framförda med stort allvar av hela gruppen. Stundtals låter det snudd på vackert, ändå så står man där med ett enda stort frågetecken i pannan.
Just precis: varför?

Blanda ihop allt detta på en och samma platta och resultatet blir…just det: helt bisarrt!

THE HEP STARS ”JUL MED HEP STARS” 1967 Utgiven på Olga records

Sida 1

1) Nu Är Det Jul Igen
Trams knappt värt mödan att ens bedömda. Det mest uppseendeväckande är att det spelas så mycket fel från samtliga inblandade. Benny är totalt ute och seglar vid mer än ett tillfälle. Roligt? Spontant? Ballongblåsningsläge?
Snarast det sistnämnda.

2) Christmas Today
Japp. En av de där poplåtarna som gör den här plattan till något som s-k-u-l-l-e ha kunnat varit bra.
Enkel men effektiv låt. Fjantig text – förstås – men vad kan man förvänta sig av en jullåt på en julskiva. Det är så här det blir.
Kompositör: Lasse ”Allsång På Skansen” Berghagen

3) Alla Sover Utom Jaq
Först en minuts pladdrande som ska föreställa humor.
Sen en snudd på lysande popballad (av det minst sagt udda kompositörsparet Berndt ”Family Four” Öst och Lasse Berghagen!). Det här är faktiskt riktigt bra. Svennes menthol-klara stämma passar perfekt till melodin och kompositionens intrikata harmonier för så smått faktiskt tankarna till Bennys 70-talsalster.
En till av plattans höjdpunkter.

4) White Christmas
Pladder, pladder, pladder…igen. Efter det en, om än med en hel del humor, i stort sett vedervärdig White Christmas. En romantisk fiol och Svenne som ska låta som om han sjunger i en megafon är inte ingredienser som räcker för att rädda eländet. Inte ens att Svenne mellan verserna av någon obegriplig anledning var gång visslar en snutt på Herman Mermits ”Silhouettes”…

5) Johanssons Boogie-Woogie Vals
Ännu mera pladder, och sen…Ajjj!!! Jag trodde jag hade en mardröm där Hep Stars spelade Povel Ramels Johanssons Boogie-Woogie Vals och nöp mig själv i armen för att vakna. Tyvärr så var jag redan vaken…
När jag väl somnar i natt så ska jag försöka drömma om sommaren -65 när Hep Stars låg på Tio i topp med Bald Headed Woman.

6) Jingle Bells
Jodå, det finns mycket humor i både arrangemang och framförande, med en egen ”chipmunks-kör” och allt, och visst svänger det här och var, men jag tvivlar på att Benny Andersson har med det här alstret på sin CV. Slutresultatet är vedervärdigt rent ut sagt. Helt ovärdigt den grupp som ett år tidigare spelat in sin tredje, mycket fina LP.
Noterbart är att man faktiskt, hör och häpna, kan höra Jannes gitarr på det här spåret. För det mesta så lyser han blott med sin totala frånvaro på den här skivan.

Sida 2

!) Hej Tomtegubbar
Fullständigt bedrövligt. Ingen verkar riktigt veta hur låten går eller vilka ackord det är. Roligt? Inte det minsta.

2) Christmas On My Mind
En minuts dösnack som knappt går att urskilja då alla pratar i mun på varann.
Efter det så kommer plattans höjdpunkt, och det är faktiskt något som skulle kunna vara värt pengarna mol allena.
Christmas On My Mind är en suverän poplåt som förtjänade ett bättre öde än det som den fick. Den släpptes på singel, men blev tyvärr den första singel med gruppen sedan genombrottet som inte tog sig upp på Tio i topp.
Kompositör: Berry Bjärenäs, en av svensk pops glömda storheter. Två utmärkta låtar på Hep Stars 3, och så nu då denna fullträff.
Ja du, Berry, jag hoppas att du själv förstår hur bra du var när det begav sig!

3) The Boy That Old Santa Forgot
Allt börjar med ett ”bassolo” av Lennart Fernholm. Påannonsering av Christer Pettersson och eftersnacket låter precis som taget från en a-lagsbänk. Tragiskt är nog bara förnamnet. Skulle det här vara roande?
Allt avbryts tacksamt av den sista av de fyra anledningarna att överhuvudtaget ägna den här skivan den minsta lilla uppmärksamhet.
Visserligen är själva melodin mer eller mindre som tagen från frälsningsarmens repertoar, men Hepparna med Svenne längst fram gör det här bra. Något som är lite bortglömt är att bandet vid det här laget hade lärt sig det här med stämsång. Fint, subtilt ligger den där i bakgrunden, precis det som behövs för att framhäva huvudstämman.
Kompositörstrio: Foss-Boe-Svenne Hedlund!!!

4) Gläns Över Sjö Och Strand
Och så till slut det sista fyllepladdrandet på skivan, som tur är. Skadan var hur som helst ändå skedd, grabbarna i bandet hade visat upp sig som ett gäng mellanölsberusade supertöntar. Bedrövligt.
Och vad sen säga om det som följer, nämligen grabbarnas egen version av en av våra allra käraste skol-psalmer?
Tja…det är ju inte helt oävet för att vara helt uppriktig. Svennes röst passar onekligen till det här stycket. Bitvis är det t.o.m. rent av vackert. Frågan är bara: vad har det att göra på en Hep Stars-LP???

5) Nu Tändas Tusen Juleljus
Näää…här går gränsen…

6) Stilla Natt
Och här går ridån ner…
Klockspel och Benny på Vasa Kyrkas kyrkorgel innan hela bandet kommer in i allsång. Ja vad säga…

7) Dotter Sion
Och så avslutas hela härligheten med Benny spelandes Dotter Sion solo på Vasas orgel. Pampigt, mäktigt, stiligt – absolut – men också ett fullkomligt bisarrt sätt att avsluta en LP på från ett band som två år tidigare hade spelat in Hep Stars On Stage.

En lite långsökt men ändå högst adekvat parallell är Frank Zappas ”Lumpy Gravy” från året därpå 1968. Precis där som här så presenteras det mycket prat och blott fragmentarisk musik. Där finns det en viss likhet. Skillnaden skulle väl då vara att musiken från Zappas håll för det mesta låg på ett annat plan, och att mellanpratet ändå hade en viss funktion i Zappas fall.

En sak som till och från slår mig när jag lyssnar på det här är den i stort sett totala frånvaron av Janne Frisks gitarr! På fylltrattsjammen så finns det helt enkelt ingen gitarr alls med. Inte ens långt i bakgrunden.
Och varför inte? Benny spelar fel stup i kvarten och den som spelar bas – Fernholm eller Hegland? – är titt som tätt fullständigt ute och cyklar, så vad hade Jannes gitarr kunnat kvadda när allt redan var i spillror? Ingenting så klart!
På de rena, studioinspelade pop-låtarna så kan man här och var lätt skönja en kompgitarr. Det är allt.
Betänk nu att Janne var en av grundarna till Hep Stars. Benny kom in efter ett tag. Vad tyckte Janne om att denne fjunige nykomling så totalt tog över ljudbilden på Hep Stars inspelningar efter bara något år? Nån som vet?

Två sista betraktelser: när CD-utgåvan kom ut så hade man haft tillräckligt med sinnesnärvaro för att klippa bort fyllsnacket…
Tack för det.
Och: Benny Andersson bistår inte med EN komposition på den här skivan. På den kommande skivan ”It’s Been A Long Time” så bidrog Benny med EN låt. Ja faktiskt så kom Benny bara att ha med allt som allt tio kompositioner, ofta skrivna tillsammans med någon annan medkompositör, på de sex LP-skivor som han spelade in tillsammans med gruppen så länge som han fortfarande var med. Inte riktigt den bild som många har av Benny som navet som Hep Stars snurrade runt.

Slutbetyg: En svag TVÅA…

jul-med-hep-stars-cd.jpg

Ovanför ses CD-utgåvan som kom ut 2001. Från och med tisdag e.m. så finns ett begränsat antal ex. till försäljning i butiken för 60 kronor styck. När allt kommer omkring så är det ju ändå en julskiva. Och, som skrivet upptill, fyllsnacket är puts väck.

Popularity: 47% [?]

1 kommentar »

 1. Tobbe said,

  12.23.09 at 7:09 f m

  Tack, Micke!

  Ett gott initiativ att erbjuda en eftertraktad julskiva med kraftig julrabatt.
  En julskivesamlare kunde ju icke motstå detta.
  Visst kan mycket sägas om skivans innehåll men bara Bennys avslutande
  orgel i Vasakyrkan är värd hela priset.

  I julruschen blir jag först stående vid affärens entré. Hela affären i miniatyr i
  dockskåpets storlek. Varenda detalj finns där. Ewa Englunds fantastiska
  skapelse gjorde mig helt enkelt lycklig.
  Om sisådär 50 år när herr Micke pensionerat sig bör det ha sin givna plats
  på stadsmuseet.
  Till sist: God Jul önskas alla här !

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *