1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

03.29.08

Svenska Singlar Med Grupper/Artister Som Aldrig Gjorde En LP #2 Vat 66 The Birds In The Sky/The Square Of The Won Fights

Posted in Min blogg at 1:18 f m

Per-Olof Bjärenäs var definitivt en av de mer lovande svenska kompositörerna i mitten på sextio-talet!
Att som utomstående person få med inte bara en utan TVÅ kompositioner på Hep Stars tredje LP, trots att hepparnas egen världsstjärna i vardande precis blommat ut som låtskrivare, är onekligen ganska så remarkabelt.
Vat 66, som hade heppen Lennart Heglands brorsa Bengt på gitarr, var, åtminstone inte på skiva, en speciellt märkvärdig grupp. Och Bjärenäs själv var väl heller ingen sångare från den svenska division ett.

SIDA A

The Birds In The Sky
Jo, det här är en väldigt fin låt, inte tu tal om det, men Bjärenäs är absolut inte Svenne Hedlund, så i jämförelse med Hep Stars version så faller den ganska så ordentligt. En hit var den i alla händelser, fyra på Tio-I-Topp och fem veckor på listan.
Det är inte utan att jag undrar…blev Benny Andersson inspirerad av Bjärenäs sätt att skriva låtar på? Ett genomgående drag hos P-O Bjärenäs kompositioner är att man de första gångerna man hör dem är övertygad om att det är Benny som har skrivit dom. Om det nu är så att han kom att influera Benny så har Bjärenäs onekligen indirekt influerat pophistorien.
Den som spelar orgel på den här inspelningen är ingen annan än Mecki Bodemark från Mecki Mark Men!

SIDA B

The Square Of The Won Fights

En inte lika stark låt som A-sidan men en helt godkänd komposition och ett i alla händelser väldigt tungt och imponerande framförande.
Återigen så stör dock P-O Bjärenäs tillkortakommande som sångare. Dennes styrka låg uppenbarligen i att skriva, det hade kanske suttit bra med ett nyförvärv i form av en ny medlem som koncentrerade sig på enbart sången.
Helläckert orgelsolo (av Mecki?) och ett slamrigt, härligt gitarrsolo.
Frågan kvarstår dock: vad gör Bjärenäs idag, och vad har han gjort under de gångna fyrtio åren? Som kompositör så var han onekligen en talang utöver det vanliga. Låten Christmas On My Mind från Jul Med Hep Stars, en riktig pop-rökare, är även den en Bjärenäskomposition…

Summa summarum en bitvis riktigt sjysst singel som dock fläckas lite grann av den inte bästa sånginsatsen. Helhetsomdömet blir då följdaktligen nånstans mitt emellan.

Slutbetyg: en TREA av fem möjliga…

vat-66-golf.jpg

Popularity: 58% [?]

13 Comments »

 1. Peter Johansson said,

  03.29.08 at 2:17 e m

  Ahh en av mina favoriter! ”Birds in the sky” har jag på ett gammalt taskigt kassettband och tycker Vat 66 gör den bättre än mina idoler. Bättre röj på trummor och gitarr. Tyvärr drar sången ner helhetsintrycket lite. Men vart tog han vägen Bjärenäs?
  På det hemska 80-talet satt jag ofta hemma hos en kompis som hade EP versionen i sin gamla Rock-Ola och vi sjöng och sk(r)ålade till ovanstående. ”Morning comes after night” diggade vi också. Även den slog Hepparnas version tyckte vi.
  Peter

 2. Lennart Wrigholm said,

  03.30.08 at 12:03 e m

  Ja, som redan nämns ovan. Berry Bjärenäs var upphovsman till den bästa bakfyllelåt som någonsin skrivits. Morning Comes After Night.
  En av de mest bortglömda mästerverken i svensk pophistoria.

 3. Måns Bjärenäs said,

  01.03.09 at 5:43 f m

  Ville bara svara på vad pappa gjort de senaste 40 åren.
  Haha.
  Han läste till lärare och har jobbat med det sedan mitten av -70.
  Och jag håller med Lennart och Peter att Morning Comes After Night är riktigt bra :)
  Min egen favorit när jag var liten pojk var dock en singel som gavs ut under namnet Berry.
  Tusen Volt. baksidan Kaptenen och Skeppet är inte lika bra hahaha.
  Men som sagt, pappa blev lärare.

  Gott Nytt 2009 från Bali ^^ :D

 4. Stjofön Presley said,

  01.05.09 at 9:28 e m

  Skriverierna om Vat 66 har triggat minneskammaren! Minns att jag gillade den låten när den spelades ibland på radion, när fasicken det nu kan ha varit. Sedan var jag ihop med en brud i Sumpan som hade 45-an med All the birds in the sky. Det var ytterligare en inteckning på att vi nog passade rätt bra ihop. Inte fasen! Efter Gärdesfesten -74, när hon fått hem sin Presley, utan pressveck men tankad till tusen, åkte en annan ut för gott. Knappt tre år senare, i vårmånaden maj, sitter man på Grand i Lund. Där är det full sommar! Vi, bandets namn ska förbigås med tystnad av hänsyn till medlemmarna i övrigt, sitter och snackar runt ett bord. Vi pratar om andra band som figurerat i våra liv. Den tillfällige pianisten, han heter Bosse, berättar om sitt 60-tals band. Vat 66. Och då kommer jag ihåg låten! All the birds osv.
  – Du, jag var med och skrev den, avslöjar den gemytlige och bastante Bosse.
  Hur snacket sedan går minns jag inte, frågan är om jag ens skulle ha mints (munnits? här gäller det att skapa nya ord stup i kvarten). Frågan är om jag ens skulle ha munnits det därpå följande dag. Då är vi i en radiostudio i Malmö med Bengt Grafström som programledare. Eftersom sångaren pratar amerikanska vänder sig Grafström om till Telecastergitarristen som med malande käkar och stirrande blick berättar om var vi brukar spela.
  – Det är ju mest i Stockholm, på pubar och klubbar. Men ibland blir det som nu, att vi åker ut i landsorten och lirar, tuggar gitarristen fram med stel mimik och lätta ofrivilliga ryckningar i lederna samtidigt som jänkarn i främre ledet räknar in Louie Louie.
  Jag trodde jag skulle levitera! Landsorten! Säger han i direktsändning från rikets tredje stad. Fy fasen, så ska de tas, skåningarna. Då är de inte så dryga! Och därmed basta! Kom bara ihåg att duscha efteråt!!!

 5. Stjofön Presley said,

  01.05.09 at 9:45 e m

  Pratade just med brorsan, Little Big, om den där radioutsändningen. Little påminde mig om en annan rolig fadäs som utslungades ur den tankade gitarristens mun vid exakt samma tillfälle. Bengt Grafström undrar, artigt och förekommande, om vi kommit till Malmö enbart för att spela i SR.
  – Nej, vi ska spela på ett annat ställe också. Problem tror jag det heter…
  Ett protesterande mummel från bakgrunden, eller kanske rent av från själva urberget, hörs i direktsändningen. Gitarristen halkar ur sig:
  – Nej, det är visst ett av banden…
  Varefter Grafström servilt avslöjar namnet på plejset (jag minns inte själv) och lugnet åter kan lägga sig.
  ps
  Problem räknades som ett skånskt punkband. Spelningen senare på kvällen, där även Kal P Dal & Pågarna fanns med, var en av deras första, i vart fall av något grövre kaliber.
  ds

 6. Peter Johansson said,

  01.17.09 at 4:15 f m

  OK nu har jag 1000 volt i min ägo…Den har premiär i mitt vardagsrum i morgon kl halv 4!!!

 7. Anders Brattström said,

  01.17.09 at 3:26 e m

  Får man slänga in sig i debatten om P.O/Berry Love.
  Några av de låtar ni snackar om, bla.The Square Of The Won Fights gjordes innan Wat66 blev till, under namnet Berry and the Dollars där jag bla var involverad i !!??
  Det var tider det!!
  PO var/är en jäkligt bra sångare, minst lika bra som Svenne.
  Håller fortfarande kontakten med PO.
  Kul att Måns har svarat, som jag aldrig träffat men har hört talas om. Man passar på att ”gratta”.
  En sak har PO och jag gemensamt, vi har musikaliska talanger till söner!!!

 8. Uffe Balla Balla said,

  03.19.09 at 1:47 f m

  Hej!
  Berry Bjärenäs var en fantastisk låtskrivare.. sjunger bla en av hans låtar
  Christmas on my mind…..Vet någon hur många skivor som gavs ut med VAT 66? The birds in the sky.. hadde ett engelskt band en hit med den låten ochså?

  Rock on!
  MVH Uffe Balla Balla.

 9. Bengt Grafström said,

  01.28.10 at 8:36 e m

  Hej på er!

  Råkade surfa förbi och noterade mitt namn.
  Landsorten, ja, ja.
  Nu har jag äntligen hittat dit på allvar. Bor i Borgholm på Öland numera, kan det bli mer landet?
  Historien med Problem minns jag faktiskt riktigt tydligt!
  Det var ett kul minne att få återuppväckt.
  Tack för att ni minns åt mig :)

  Life goes on!
  Bengt

 10. Stjofön Presley said,

  02.01.10 at 11:23 f m

  Härligt att höra Grafström sladda in i spalterna! Du måste vara behäftad med ett makalöst bra minne, som kan komma ihåg Problem så skarpt. Kul att du gör det. Till dig, Bengt, vill jag också säga att du uppförde dig mycket professionellt och korrekt vid ifrågavarande tillfälle, helt oanfrätt av det faktum att relikerna framför dig var tankade till öronspetsarna av något… oidentifierbart… käkmalningsmedel…

 11. Märsta-lyssnaren said,

  01.06.12 at 2:30 e m

  Är det någon som minns Berry & the Dollars spela i Märsta ca 1965. Dom spelade bl a en låt som heter Empty Heart, en lång version. Ett sånt vansinnigt bra sväng och tryck har jag aldrig hört i den låten, varken förr eller senare. Rolling Stones version låter nästan död i jämförelse. Är det någon som har Berrys version av denna låt inspelad?

 12. Yngve said,

  08.02.18 at 12:40 e m

  Hej.
  Bara att gå till YouTube och söka på Vat 66 så får ni fram det mesta i skivväg som gruppen gjorde.

 13. Gunnar said,

  08.30.21 at 11:04 f m

  Satt och sökte på min gamla mellanstadielärare för att se vilka låtar han skrev. Vet ju att han skrev för bl.a hep Stars. 1000 volt fick vi sjunga på musiklektionen med P-O spelande på tramporgel.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *