1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

02.21.08

En kort paus på en dag…

Posted in Min blogg at 2:31 f m

elvis.jpg

Hej!
Helt riktigt! Det där är INTE en svensk artist…för en gångs skull.
Jag blev bara så oerhört inspirerad på något annat i går kväll!

I all korthet så lyssnade jag, mest av en tillfällighet, i går kväll på en av alla dessa så sorgligt bortglömda skivor, nämligen Elvis näst sista studio-LP:
From Elvis Presley Boulevard Memphis Tennessee.

Vilken fantastisk skiva det är!
Så oerhört långt från hela den där korkade myten om att Elvis de sista åren av sitt liv var slut, utbränd och bara väntade på att dö vilken dag som helst. Enligt en del skribenter så hade han t.o.m. tappat rösten på slutet!
Hur fel är det tillåtet att ha???

Jag vräkte på med Hurt på hög volym. Ojojojoj som han sjunger!!!
Jag tryckte fram till Danny Boy. Och jag fick gåshud över hela kroppen!!!
The Last Farewell. Och jag nästan grät…
Solitaire.
I’ll Never Fall In Love Again.
och så vidare…
10 formidabla kanonlåtar med en Elvis i absolut toppform och med hans sjuttiotals överlägst bästa arrangemang! Stråkarna låter faktiskt makalöst på just den här plattan. Ett djup där som sällan hörs på skiva.

Ursnygg helhetsproduktion.
Mycket bra låtval.
Och så en kille som sjunger som bara han sjöng 1976. På ett annorlunda sätt än tidigare, med mer innerlighet, mer smärta, mer sorg, men hela tiden på ett mästerligt kontrollerat sätt. Snudd på att han sjunger bättre än någonsin här faktiskt, så oerhört långt från myten som man bara kan komma…
(Jag brukar ibland fråga den som påstår att Elvis var usel på 70-talet: ”Säg nån som 1975 sjöng den stilen väldigt mycket bättre än vad Elvis gjorde!”
Det blir alltid helt tyst vid den frågan…)

MEN:
Hur många tror ni överhuvudtaget recenserade den här skivan? Knappt nån, och då bara med förlöjligande ord.
Hur många tror ni köpte den? Worldwide omkring 400 000, att jämföras med Fleetwood Mac, Eagles, Peter Frampton och Bee Gees som i den epoken sålde skivor i storleksordningen 25 000 000 bara i USA…
Hur mycket tror ni att den spelades i radio? Jag hörde aldrig en låt från den.

Det måste ha varit bedrövligt för Elvis att göra en så otroligt bra skiva…och så bryr sig ingen…!
För inbilla er inte att Elvis inte noterade att den här skivan tog sig upp till plats 48 ungefär på USAlistan för att sen åka ut från Top 200 efter en tio veckor si sådär!
Vad mer kunde han göra än att sjunga så att hjärtat bokstavligen hoppade ur kroppen på honom, för att sen bara få läsa i tidningarna om hur fet han hade blivit…???

Rättvisa, nej det finns inte, det vet vi.
Journalistisk objektivitet. Nja, det går kanske inte att förvänta sig, men att skriva upp Dave Edmunds som rockens framtid och sen missa en sån här skiva, det är inte bra…

e.jpg

Ny SVENSK recension i morgon!!!

Popularity: 32% [?]

8 Comments »

 1. Bertil said,

  02.21.08 at 6:37 f m

  Jag har ju aldrig varit mycket för Elvis, som du vet, men jag tror dig blint när du skriver att Elvis var bättre än någonsin på den där skivan.

  Var möjligen orsaken till fiaskot att den musikstilen (som Elvis då gjorde bättre än någon annan) helt enkelt inte var särskilt i ropet just då (i varje fall inte bland dem som köper skivor, och bland dem som styr och ställer på radiostationer)?

  Bara en vild hypotes…

 2. Jonas said,

  02.21.08 at 7:55 f m

  Den skivan skall kollas upp!

  By the way, en fantastiskt soulig låt med Elvis som inte så många känner till är: ”If You Don’t Come Back” från 1973 (Elvis Rhythm And Country-98).

 3. Lena Wärmé said,

  02.21.08 at 9:53 f m

  Hej Micke!
  Jag blev helt gripen av att läsa din recension och jag måste bara ha den skivan men är rädd att den bara finns på vinyl ? Vet du om den går att få tag i på cd? Kan du ta hem den? Hälsning Lena W

 4. Micke said,

  02.22.08 at 4:24 f m

  Lena!
  I nästa vecka så finns både Elvis och Tages i butiken! Billigt!

 5. Micke said,

  02.22.08 at 4:25 f m

  If you don’t come back är en annan kanon från Elvis 70-tal!!!

 6. Micke said,

  02.22.08 at 4:31 f m

  Nja, Bertil, jag tror snarare att det var ett journalistiskt självmord att skriva något positivt om ”Pösmunken från Las Vegas” eller att spela hans plattor i radio.
  Osmonds släppte ju en singel under psedonym, One Bad Apple. Den gick upp på FÖRSTA plats på radiotoppen (inte försäljningslistan) i USA. Tre dagar senare så avslöjades den rätta identiteten. Nästa lista fanns denn inte ens med. ALLA DJs hade plockat bort den!!!

  Ta sen hits från samma epok som Let Your Love Flow, I Can Help och If You Leave Me Now. Världshits men inte ett smack tuffare än Elvis!

 7. Bertil said,

  02.22.08 at 6:23 f m

  Huj! Skrämmande exempel!

  Jag vet inte vad som är mest skrämmande: att DJs, journalister osv. beter sig så, eller att folk låter sig påverkas av dem så mycket. Finns det kanske en möjlighet att Internet, bloggar osv. så småningom ändrar på sakernas bedrövliga tillstånd? Man kan ju hoppas… Jag tror hursomhelst att den här bloggen bidrar en smula i den riktningen.

 8. Micke said,

  02.22.08 at 1:01 e m

  Tack för det Bertil.
  Det skrämmande är ju att musik är bara en del av det hela. Samma beteende går nog igen i rapporteringen av ekonomi, politik, miljövård, naturkatastrofer osv. Journalister skriver det som passar deras egna ändamål. Även om det för varje enskild mediaperson inte är något större steg, när alla kollektivt tar ett steg i samma riktning så kan ju konsekvenserna bli katastrofala.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *