1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

02.20.08

Svenska LP-skivor #32 Hansson & Karlsson – Monument 1967

Posted in Min blogg at 1:37 f m

ETT 60-TALSPROJEKT SOM KOM ATT GE EKO EN LÅNG TID FRAMÖVER

images1.jpg

Ett av de mer legendariska svenska sbanden av de som dök upp på 60-talet är onekligen Hansson & Karlsson.
Bakom det anonyma gruppnamnet döljer sig två ytterst prominenta personer: Bosse Hansson, före detta Merrymen, på 70-talet en världsartist med skivor under eget namn som än i dag säljs över hela världen, på orgel – och sen Janne ”Loffe” Carlsson en artist med en bredd och ett spektrum på sitt artisteri som de flesta av oss bara kan drömma om, på trummor.
Bosse på orgel och Janne på trummor alltså. Inga andra instrument.
Helt unikt för ett bandpå den tiden, ja även i dag.

För att vända på alltihop vill jag ändå påstå att Hansson & Karlsson, sin status till trots, MUSIKALISKT sett är ett av de mer okända banden från den epoken. För hur många av alla de som var med under 60-talet kan i dag känna igen och namnge mer än en låt som de två spelade in?
Inte många.
För de flesta var nog Hansson & Karlsson mest ett sound, ett slags ljudkuliss, i och för sig en spännande och fascinerande ljudkuliss, men kanske inte så mycket mer. Det tar onekligen tid och tålamod att fördjupa sig i H&Ks musik. Och även när man gör det så är det mycket som fortfarande låter abstrakt och svårdefinierat. Poängen är nog att i mångt och mycket – inte i allt – så är det just som ÄR poängen. Som det skulle kunna ha utryckts då, på den tiden: ”Ett ballt sound att bara krypa in i för att få vara sig själv en stund!”

En låt har dock lyckats slå rot hos en lite bredare publik – och självfallet är det Taxfree som jag pratar om. Taxfree, låten som Jimi Hendrix jammade på tillsammans med grabbarna på deras egen klubb Filips efter en konsert under ett av sina många Sverigebesök och som Hendrix senare tog upp i sin egen repertoar. Den finns utgiven på ett par postuma liveplattor Hendrix-plattor.
”This is a song by two cats from Sweden!” presenterar Jimi låten Taxfree med vid ett tillfälle.
Den finns även i en studioversion som, även den postumt, har getts ut i ett par omgångar, bl.a. på CDn South Saturn Delta från 1997 – f.ö. en utmärkt samling av udda Hendrixmaterial.
Att Taxfree har en lättnynnad melodi har väl bidragit till att många direkt känner igen låten när de hör den.
Nog pratat. Här kommer nu en recension på killarnas debut-LP Monument från 1967 utgiven på Polydor:

hansson.jpg< HANSSON & KARLSSON MONUMENT 1967 SIDA 1 1) Richard Lionheart Pampigt - som sig bör, med tanke på titeln. Lustigt nog har Richard Lionheart klara frön till vad Emerson Lake & Palmer skulle komma att skapa ett par år senare. 2) Triplets En vacker, ytterst dramatisk låt som för tankarna till Sagan Om Ringen-skivan. Mäktigt, grandiost och väldigt vackert. 3) Tax Free Killarnas självklart mest kända skapelse. Tax Free är verkligen en härlig låt, som även den pekar lite på vad som skulle komma musikaliskt under Bosse Hanssons framgångsrika 70-tal. Tax Free har ett enkelt tema, men det framförs snyggt och elegant av herrar Hansson och Karlsson. Det är inte svårt att förstå att Hendrix frös på den här prylen. Det blir också ett improviserande från Bosse i mittpartiet. Det är nästan lite Jimmy Smith över hans spel där. SIDA 2 1) February Vackert, melodiskt och vemodigt i inledningen. Sen kastas allt snabbt in igen i orgeljazz-stuket med en tung klimax som final. 2) Collage Svävande orgeltoner i inledningen med dramatiska ackord. Tempot ökar, dras sen ner till ett minimum och Bosse börjar "prata" med sin orgel. (Onekligen ganska häftigt). Det hela går över i ett par dissonanta ackord och allmän kakafoni innan allt tonar ut...och något helt annorlunda tonas upp! Plötsligt är vi inne igen i den kommande ”ringvärlden” med inklipp av små melodiska teman här och där innan allt abrupt tar slut. Jo, låten gör onekligen skäl för titeln Collage. 3) H.K. Theme Dramatiska klanger och ett högt, intensivt tempo. Det känns som ett av de mer inspirerade ögonblicken under inspelningen. Full orgelklimax och en maffig, pulserande rytm. * * Summa summarum så är det här en aningens splittrad platta. Vackra teman byts i en handvändning ut mot kaos eller rena ljudkulisser. Sädant kräver en hel del av lyssnaren. Det här lät säkert urhäftigt på plats, men det är inte så lätt att återskapa den känslan hemma i mysfåtöljen 40 år senare. För mig så känns de skrivna partierna som regel intressantare än de improviserade som stundtals blir rent ut sagt rätt jobbiga. Det som är läckert på skivan är hur som helst av högsta klass, snudd på i nivå med Bosses egna plattor några år senare som Sagan Om Ringen och Ur Trollkarlens Hatt. Slutbetyg: En tveksam FYRA av fem möjliga.

Popularity: 44% [?]

6 Comments »

 1. Jonas Lindsköld said,

  02.21.08 at 12:00 f m

  Härligt med en Hansson & Karlssonrecention! Numera har ju Trummor & Orgel axlat manteln efter dessa forntidens stora. Såg dem senast i Örebro på retrofestivalen. Bar till och med deras orgel uppför en källartrapp. Den har en riktigt fiffig handtagsanordning som inte går att få tag på nuförtiden.

  Keep up the good work!

 2. Micke said,

  02.21.08 at 12:24 f m

  Tack Jonas!

  Jo, jag tänkte nämna Trummor och Orgel i recensionen, men, som en del annat så blev det inte så. Hur som helst så har ju den utmärkta gruppen gjort mycket för att sprida Hansson & Karlsson till en ny generation!

 3. Tobbe said,

  02.23.08 at 1:42 f m

  Hansson & Karlsson forever !

  För en vecka sedan rullade jag ett band med Hansson & Karlsson på. Monument och Rex.
  Tänkte just om Micke skulle skriva om dem.
  Och det skulle han !
  Vad kan nu mera sägas?
  Musiken är unik ooch samspelet mellan de två är underbart bra.
  Detta är odödligt. Tryggt igenkännande men varje gång, vid varje lyssning också överraskande.

  Så fram med kuddarna, det rökta teet, dämpa ljuset i rislampan, tänd några blockljus och skruva upp volymen.

 4. Micke said,

  02.23.08 at 1:53 f m

  Jo, Tobbe, det är kanske så man ska göra för att återskapa den stämning som fanns då vid den tiden när Hansson & Karlsson regerade på Stockholms jazzklubbar.
  Jazz? Nja…
  Pop? Nix, det nekade dom till själva. Det ända pop med dom var att Bosse Hansson bara var lite drygt 20 när dom startade…och så gamla var ju popmusiker ungefär på den tiden…
  Progressiv rock? Den termen fanns ju inte ens vid den tiden…

 5. Micke B. said,

  07.08.09 at 2:01 e m

  Hittade den i ruggigt bra skick för 500:- och fick med DN-singeln också av min lokala skivhandlare. Hittar inget värde annars på deras skivor. Vad ligger de på, vet du det?

 6. Micke said,

  07.08.09 at 10:18 e m

  Runt 400 i bra skick.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *