1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

02.03.08

Svenska LP-skivor #23 Bo Hansson – Sagan Om Ringen 1971

Posted in Min blogg, Svenska Lp-skivor at 2:30 f m

EN SVENSK INSTRUMENTALKLASSIKER

bo-hansson.jpg

Bo Hansson, främst organist men även gitarrist, med ett förflutet i de svenska 60-talsgrupperna Merrymen och Hansson & Karlsson (där Karlsson i gruppen var sedermera folkkäre skådisen ”Loffe”).
Bosse gjorde solodebut 1970 med en skiva som med tiden blivit en tvättäkta klassiker: Sagan Om Ringen – och det är den som jag nu ska försöka beskriva.

Musiken på den skivan är sån att jag frångår mitt vanliga mönster att recensera låtarna en efter en. Det blir lite poänglöst då i stort sett alla spår – med några få undantag ex. De Svarta Ryttarna och Flykten Till Vadstället – går i samma mönster. En enskild bedömning av varje spår skulle kunna uppfattas som lite tjatig…
Alltså, den här gången nöjer jag mig med att berätta att det här är en snudd på helt unik skiva, med ett sound som jag inte kan härleda bakåt nånstans alls. Det är inte jazz, inte pop, inte folkmusik, men det går ändå att hitta inslag av allt detta. Ett försök till beskrivning skulle kunna vara att det är instrumentalmusik med Bosses helt egna orgelspel i förgrunden och med för det mesta mycket sparsmakade, nästan minimalistiska insatser från de övriga musikerna.
Musiken är tänkt att skildra stämningen från Tolkiens boktrilogi Sagan Om Ringen, och det gör den mycket bra. Personligen anser jag att Ringenfilmerna hade vunnit mycket ifall de hade innehållit musiken från den här skivan. Bosses tolkningar slog de befintliga soundtracken rejält på fingrarna.

Hur som helst, Sagan Om Ringen sålde bra på sin tid i framför allt England men även i USA, Japan och Tyskland.
Ett par skivor till från Bosses orgel följde under åren som kom, bland annat Ur Trollkarlens Hart, men dennes veka konstnärssjäl var alls inte ämnad för att bli en världsberömd artist. Ganska snart så kastade han in handuken och abdikerade från sin position. De följande 30 åren var det nästan helt tyst från Bosse, bortsett från en märklig musikalskiva 1985, som inte alls lät som Bosse ”ska” låta.
På våren 2010 gick Bosse bort. Det var alldeles för tidigt och med många brända chanser och massor av ouppfyllda möjligheter i bouppteckningen. Men – Bosse var Bosse, och ingen kunde ändra på det.
Många instrumentalgrupper av i dag prisar öppet Bo Hanssons verk på sjuttio-talet, och framför allt då just Sagan Om Ringen. Att de har lyssnat mycket på Bosse går bara inte att ta miste på när man hör dem. Bosses musik var, utan att alls vara pretentiös eller komplicerad, unik. Hör man något idag som vagt påminner om det så tänker spontant: de där killarna har lyssnat på Bo Hansson…

Här kommer en komplett låtlista:

1) Första Vandringen

2) Den Gamla Skogen

3) Tom Bombadill

4) I Skuggornas Rike

5) De Svarta Ryttarna

6) Flykten Till Vadstället

7) I Eldrons Hus

8) Ringen Vandrar Söderut

9) En Vandring I Mörker

10) Lothorien

11) Skuggfaxe

12) Rohans Horn

13) Slaget På Pelennors Slätter

14) Hemfärden

15) Fylke Rensas

16) De Gråa Hamnarna

Ett tips nu när vinterstormen ylar runt vår knut: Vänta till midnatt, släck alla lampor, tänd några stearinljus, ta fram en kanna nybryggt te och några favoritmackor. Sätt sen på just Sagan Om Ringen med Bo Hansson, kryp upp i favoritfåtöljen, lyssna och njut…

Slutbetyg: FEM AV FEM MÖJLIGA!!!

Popularity: 25% [?]

13 Comments »

 1. Bertil said,

  02.03.08 at 4:55 e m

  Kan bara instämma! En efterföljande platta med musik inspirerad av boken ”Watership Down”, och med snarlikt sound, var minst lika bra – i mina öron.

 2. Micke said,

  02.03.08 at 6:10 e m

  Tack Bertil för din kommentar!
  Jo, nog minns jag hur vi i mitt föräldrahem uppe på mitt rum satt och lyssnade på bl.a. Sagan Om Ringen. Varvat med Miles Davis Live At Fillmore, Zeppelins Houses Of The Holy, Zappas Uncle Meat och mycket mer. Var det ändå inte bättre förr, när allt kommer omkring…?
  F.ö. tänkte jag åka till IJK i Ungern till sommaren, ska ni också dit?

 3. Tobbe said,

  02.03.08 at 7:28 e m

  Ett Klassiskt Mästerverk.

  Denna lysande intellegenta och fyndiga komposition,
  ypperligt framförd upphör aldrig att beröra och imponera.
  Varje gång jag hör den första minuten av detta stannar
  jag upp, inte bara i igenkännande utan än mer i stum beundran över något väldigt stort.

  Detta är unikt och något likadant finns ej.

  Men lyssna även på Hansson & Karlsson.
  Och kanske också, innan teet kallnar, Made In Sweden
  samt Nice och Emerson Lake & Palmer.

 4. Micke said,

  02.03.08 at 7:42 e m

  Tack Tobbe även för ditt stöd!

 5. lars forsman said,

  02.03.08 at 9:18 e m

  Det är bara att hålla med.

 6. PerOla said,

  02.03.08 at 9:33 e m

  Ja det är faktiskt en väldigt speciell stämning på skivan. Ett spår återkom som filmmusik i ”Tillsammans”, kanske var det Flykten till vadstället? Jag har tyvärr inte skivan kvar, kan du lägga undan en till mej om den kommer in, Micke?
  IJK i Ungern, låter ju kul, men då får jag väl hyra husbil eller nått…

 7. Micke said,

  02.03.08 at 9:47 e m

  Ett ex. till Per-Ola var det! Antecknat!

 8. Bertil said,

  02.04.08 at 3:31 f m

  Micke skrev: ”Var det ändå inte bättre förr, när allt kommer omkring…?”

  Ju förr dess bättre. Själv har jag en intensiv nostalgilyssperiod (om nu åttitalet räknas som nostalgi…): Har återupplivat intresset för mina gamla idoler It Bites (som du säkert kommer ihåg), och med deras frontman Francis Dunnery som nu kör solo som singer-songwriter i USA. Hugg som en kobra om några av hans plattor kommer in i butiken. It Bites spelar förresten igen, med en annan frontman, men det låter minst lika bra.

  Micke skrev: ”IJK”…

  Det var som…. Vi kan nog inte infinna oss eftersom vi kommer att vara i USA just då. (Men vi kommer kanske till SES i Slovaken straxt därefter.)

  (Hej Per-Ola! Husbil låter väl kanon.)

 9. Lennart Wrigholm said,

  02.04.08 at 8:49 f m

  Kul att du skrev om den här plattan. Den väcker sannerligen minnen. Jag har en gammal bekant som sannerligen aldrig läser böcker. Seriealbum om Asterix ligger högst på hans litteraturlista.
  Men Tolkien plöjde han igenom under tidigt 70-tal. De segaste böcker som någonsin skrivits. Och Bosse Hanssons album var en evig kompanjon på skivspelaren.
  Fast detta skedde tillsammans med avrökandet av otaliga holkar prima afghanhasch. En, enligt honom, oslagbar kombination.

  Idag röker min gamle kompis möjligtvis cigarretter och Tolkiens böcker är sedan länge sålda på antikvariat. (Asterix läser han dock fortfarande, med stor förtjusning.)
  Fast han gillade filmerna i Sagan Om Ringen – trilogin och när jag fixade ett CD-ex av Sagan Om Ringen åt honom tyckte han det var riktigt trevligt.
  Men han ville gärna poängtera att utan afghanhaschet blev det inte riktigt samma sak.

 10. Stjofön Presley said,

  02.04.08 at 8:06 e m

  Hallå, hallå! Nu ska vi inte vara orättvisa. Det är inte alls tråkigt att se gräs växa. Det beror bara på vad det är för gräs. För sjutton gubbar! Någon oordning får det allt lov att vara i ett parti.
  Att Ringen är flummig så det fäster, det, som Kenta uttryckte saken, vet både du, och det vet jag! Vilken härlig fras. Den växer, som någon sa med ett leende.

 11. Johan Boqvist said,

  09.05.08 at 11:24 f m

  Jag råkar ha denna vinyl till salu om det är någon som är intresserad av att köpa den till ett schyst pris.

 12. Ulf Gustavsson said,

  03.03.19 at 2:09 e m

  Fint att läsa din text om Bo Hanssons album, Micke. Har alltid tyckt att Bo Hanssons musik har ett nordiskt drag över sig, i likhet med t ex Jan Johansson, eller en ung Jukka Tolonen. Men visst är Bo Hanssons musik helt originell. Han var en mästare i att bygga stämningar, ibland ganska mörka och dova. Han hade en enastående melodikänsla, och byggde ofta sina melodier i fragment eller fraser på ett närmast minimalistiskt sätt. Och på första soloalbumet hörs också vilken fin gitarrist han var. Och givetvis är musiken alldeles för bra för att förknippas med droger och 70-talsflum. Bo Hanssons musik är tidlös. Bästa hälsning Ulf Gustavsson, Uppsala.

 13. Micke said,

  03.04.19 at 1:42 f m

  Tack för de orden, Ulf!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *