1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

01.09.08

Svenska LP-skivor #8 Tages – Contrast 1966

Posted in Min blogg at 11:39 e m

Tages

Hej igen!

Jahapp, så var det då dags för svensk 60-talspops stora flaggskepp att göra entré i den här serien.
Tages. Så fantastiska, så makalösa, så särklassiga och ändå under lång tid så sorgligt bortglömda, negligerade, ja till och med smått förlöjligade.
Lyckligtvis så har en ny generation av musikskribenter utan förutfattade meningar fått grepp om hur bra det här bandet var, och därigenom så har Tages sent omsider fått en rejäl upprättelse.
Visste ni att när Tages la av 1969 – under det mer internationellt anpassade namnet Blond – så var den äldste medlemmen 21 (tjugoett!) år gammal!!!
Jo, ni läste rätt! Tages skapade sin fenomenala musik under en period när de i stort sett enbart var tonåringar!
Mao, i en ålder när de flesta av oss just sovit oss igenom gymnasiet så hade grabbarna i Tages redan spelat in 5 LP-skivor vilka 25 år senare i CD-boxformat skulle få 10 poäng av 10 möjliga i en stor amerikansk musiktidning!
Hatten av, Göran, Tommy, Danne, Anders, Freddie, Tommy T. och Lasse, ni gick till historien, även om inte alla förstod det när det hände!!!

TAGES – CONTRAST 1966

1) I’m Going Out
En av svensk pops största hits. Perfekt framförande och produktion. Fullständigt oantastlig. 5 plus.

2) Sister´s Got A Boyfriend
Kanontolkning av en Rufus Thomas-låt! En nitton-årig Göran Lagerberg från Göteborg får de flesta soolsångar-wannabees över klotet att blekna!

3) Hear My Lamentation
Aningen lite yxigare och lite mer av svenskt 60-tal än vanligtvis när det gäller Tages. Trots detta ett litet mästerverk i all sin enkelhet.

4) Fuzzy Patterns
För den som trodde att Tommy Blom bara var söt så är väl denna låt ett utmärkt bevis på motsatsen. Ren psykedelia, och av högsta klass!

5) One Day
Ytterligare en fullträff! Snygg orgel. Även så dragspelet (!) som helt plötsligt dyker upp från ingenstans.

6) You’re Too Incomprehensible
Ännu en låt som – om den hade gjorts av en engelsk eller amerikansk grupp under samma epok – skulle ha varit en psychedelia-klassiker! Lyssna på arrangemanget och häpna! Jag vet inte om jag hört något liknande nånstans överhuvudtaget.
Tages ett gulligt pojkband som inte kunde spela? Jovisst…

7) Every Raindrop Means A Lot
Tro det eller ej, men jag har aldrig riktigt fastnat för Every Raindrop…! Den är lite för simpel, har inte riktigt den där geniala Tages-touchen som så mycket annat har. Första delen påminner mig lite grann om Simon & Garfunkels ”Sounds Of Silence”, och Görans sång på B-delen låter ovanligt ansträngd (förkyld?). Trots detta som vanligt i världsklass…såklart!

8) Wanting
Kunde varit en världshit. Fantastisk, enorm, otrolig! Obegripligt att Göran Lagerberg efter Tages helt slutade som sångare.

9) Prisoner 763
Tommy igen. En liten bagatell med komp på spinett(!) i inledningen. Inte min favorit på plattan, men även Beatles hade några spår som inte var lika starka som deras bästa.

10) Why Do You Hide It
Suverän låt, suveränt arrangemang och suveränt framförande.

11) House Of Soul Hill
En av svensk 60-talspops röjigaste låtar. I den här genren så var Tages helt
outstanding. Oslagbart. Att det här inte släpptes på singel är för mig en gåta.
Kunde kanske till och med ha toppat både englands- och USA-listan…

12) Short Song
Och så avslutas skivan med en enminutssång från Tommy Blom. Trevlig men mest som en avslutning, typ slutackordet i A Day In The Life på Sgt Pepper.

Summa summarum en suverän skiva från ett suveränt band!
Med andra ord så är betyget ett och inget annat, nämligen:

FEM av FEM möjliga!!!

…och ändå så är det inte ens deras bästa skiva…
En ny skiva i morgon!!!

Popularity: 17% [?]

23 Comments »

 1. Martin said,

  01.11.08 at 2:42 e m

  Oj vad vi spelade Tages hemma efter den här texten. Kanske är dags att utöka från en samling till plattorna.

 2. Micke said,

  01.11.08 at 4:03 e m

  Javisst Martin!
  Helt rätt tolkning av situationen!

 3. Nicolaus said,

  01.20.08 at 1:19 e m

  Contrast är ett måste, You’re Too Incomprehensible är bara helt otrolig, som en konstnär som kommer på ett helt nytt sätt att måla, typ Picasso. Det Tages gör går inte att finna hos något annat band. Helt oslagbart!

 4. Inger said,

  01.20.08 at 10:08 e m

  Hej Micke!
  Det är väl i det närmaste oförlåtligt att inte skriva något förrän nu. Det handlar ju ändå om Tages och just den skivan som jag fått när jag fyllde år . I´m going out är en av mina favoritlåtar och känslan från soundet med minnen från tonåren ger mig en kick.Jag gillar verkligen många av Tages låtar t.ex. Every raindrop means a lot , för den har en härlig varm feeling .Jag kan nog också tycka att den påminner om Sound of silence. Tycker nu även att det är intressant att höra låtar jag inte känner igen sn tidigare .För mig så låter vissa låtar lite experimentella ,kanske som ”kontrast”? Kanske som kontrast till alla för mig mer kända låtar . Tages påminner lite om Ola and the Janglers faktiskt tycker jag. Dom är skitbra. Ha det bra

 5. Micke said,

  01.20.08 at 11:29 e m

  Tack Nicolaus och Inger för era kommentarer!!!
  Lite fler åsikter från andra människor också tack!
  Jag vet att ni är många som läser vad jag skriver, men få av er känner er hugade att skriva nåt. Det är helt OK att skriva att det är en skiva som för er är totalt ointressant. Bara det blir nåt!!!

 6. Göran Brandels said,

  01.25.08 at 5:58 e m

  Tack för en underbar text om Tages 4:e LP.
  House Of Soul Hill släpptes faktiskt på singel i Tyskland, Österrike, Holland, Belgien och kanske fler länder i Europa. Då She’s Having A Baby plockats bort så fick denna låten en chans utomlands. Att en ung flicka var gravid utan att vara gift var ju skandal vid denna tid.

 7. Göran Brandels said,

  01.25.08 at 7:41 e m

  JO, SEDAN VAR DET NÄR TAGES BLEV BLOND
  Tages fick ett nytt fett skivkontrakt och åkte till London för att spela in sitt 6:e LP-album i mars 1969. De spelade in minst 12 låtar under två veckor och for tillbaks till Sverige och slutförde med pålägg och mixning hos Europafilm. Då heter de fortfarande Tages. Sedan när första singeln ”I Wake Up And Call” kommer i juni 1969 har de bytt till Blond för den internationella marknaden. Då har både Danne och Anders hoppat av och de rycker direkt in för att göra sin militärtjänst. LP:n ”The Lilac Years” släpps inte förrän sen på hösten samma år. I Sverige finns Danne och Anders fortfarande med på omslaget men på den amerikanska utgåvan som heter ”Blond” finns Anders Nordh och Björn Linder med på bilderna. Nordh lär ha varit i London av en tillfäighet och spelar solo på en låt men Linder är inte med på inspelningarna. Blond spelar inte ute första tiden på hösten men kommer igång längre fram men då har Nordh hoppat av för länge sedan. Nu kommer Mats Landahl och Björn Töpel in istället. Under denna sättning finns bandet i drygt ett halvår till och lägger slutligen av på sommaren 1970. SLUT!

 8. Olle said,

  02.06.08 at 6:16 e m

  Jag gick i sjuan på Kärralundsskolan i Göteborg den våren Contrast släpptes. Minns hur jag och en kille som hette Bengt Fischer (sedemera gittarist i ett engelskt band som hette EF Band och nu dessvärre död) vände på omslaget och diskuterade låtarna. Bara omslaget i sig stack ut från den tidens skivkonvolut. En konstnär Tages kändes hade designat det. Han gjorde ett kollage av ett foto som Göteborgs-Postens pop-skribent Hans Sidén taget på bandet i Göteborgs hamn.
  Två månader senare stod Bengt och jag och en kille som hette Peter (också död) på samma skolgård men med en annan skiva. Peter hade lånat en moppe på frukostrasten och kört till stan för att köpa den nya Beatles- LP:n. Med våra allra sammetslenaste röster frågade vi musikläraren och visst, vi fick spela hela Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band på musiktimmen. Det var den 1 juni 1967.

 9. Peter Johansson said,

  03.24.08 at 10:40 f m

  Som gammal Hep Stars fan (jo, jag ÄR raggare!) får jag väl erkänna att Tages var bäst. Denna intressanta recension har fått mig att förstå att det inte räcker med några samlingsplattor..får börja komplettera snarast.

  Såg dom i Ronneby -93(?). Göran kunde inte sjunga medan Tommys röst hade mognat och lät som en god, rökig gammal single malt.
  Peter

 10. Micke said,

  03.24.08 at 1:38 e m

  Jo, Peter, angående Tages på 90-talet.
  Enligt en bekant till mig som har arbetat som röstpedagog så är det väldigt viktigt för en sångare att sjunga hela tiden. Stämbanden är som muskler som, om man inte underhåller dom kontinuerligt, krymper. När nu Göran L. upphörde med att sjunga efter Blond så var det alltså inte bara för honom att öppna munnen 25 år senare för att få det att låta likadant. Det hade krävts att Göran hade sjungit åtminstone lite grann i stort sett varje dag sen dess, vilket han ju inte verkar ha gjort, tyvärr.
  Vi var ju en del som varmt välkommnade Grymlings i och med att det skulle bli Görans comeback som pop-artist. Besvikelsen blev tyvärr stor för de flesta av oss när vi insåg att tiden hade varit osedvanligt grym mot denne gigants stämband.

 11. Stjofön Presley said,

  03.24.08 at 5:24 e m

  Lustigt att ni tar upp det här med Lagerbergs sång. Jag skulle nog vilja se det som att det var den som fick brinna på altaret när han gick över till Kebne i samband med att Storkebne bildades. De sträckte sig väl inte längre vad gäller vokala inslag än till Turids ordlösa sång, va?
  Obs! Det kan ha varit något annat än Lagerbergs röst som brann och rök på altaret. Osvuret är bäst!!!

 12. Micke said,

  03.24.08 at 7:52 e m

  Jo, Stjofön, den fick brinna på altaret, men det var ju Göran själv som valde att spela i den typen av band…Han kunde ju ha sökt sig till grupper typ Solar Plexus eller det ombildade Made In Sweden…men det gjorde han ju inte!

 13. Peter Johansson said,

  03.25.08 at 8:27 e m

  Usch. Jag har ångest för att kritiserade Görans sånginsats ovan. Han stod faktiskt där och sjöng för OSS!..vi alla fans och det skall han ha all heder för. Som helhet var giget jävligt bra och den stora överraskningen var inte att Göran inte sjöng som i fornstora dar utan att Tommy lät så jäkla bra.
  Peter

 14. Tobbe said,

  03.25.08 at 9:19 e m

  Ingen besvikelse över Grymlings här inte !
  Det var ju i grunden ett Pugh-projekt (eller?) och som sådant mottogs det med glädje, hejarop och bifall Sverige igenom.
  För övrigt kan meddelas att Pughs nya skiva, den första med nytt material på 9 år, kommer i morgon,26 mars.
  Nyinspelad på Gotland med Janne Carlsson och Jojje Wadenius samt på bas Ulf Jansson.

 15. Göran Brandels said,

  03.29.08 at 3:07 e m

  Jag har hittat en recension i Show Business nr 6, 1967.
  Rubrik: BANDVARIANTER MED POPIGA NYHETER

  TAGES ”Contrast” (Phono-Pop P 142)
  En sammanställning som tidigare recenserats på LP och som då fick massor av beröm och som f.ö. också sålt fint på skiva. Här möter man alltså samma musik i bästa tänkbara återgivning. Närmare presentation är överflödig – det här är pop som sannerligen säljer sig själv!

 16. JJ said,

  01.27.11 at 9:08 e m

  Har originalet till ”Wanting” på singel, med Amerikanen Peter Antell och mkt bra.
  Kom på New Voice etiketten 1967 så Tages var snabba i vändningarna.

 17. ove said,

  01.12.12 at 1:43 f m

  well, jag har förmånen att ha fått uppleva en fantastiskt period som i dagens band ingen kan slå, nämligen Tages. Särskilt covers som I got mojo to my working och m fl. Fan nu är man 60 bast och varje gång jag lyssnar på Tages gör mig ung på nytt.det känns att jag kommer tillaka i tiden när jag sitter och blundar och lyssnar på I should be glad, I´ll be doggone, fantatsy island, ja listan blir för lång ,men det räcker. .alla låtar är en höjdare, ok hepstars och shanes hmmm ok. …Men Tages slår det mesta. Jga saknar den tiden, suck! hehehe…

 18. Patrik Kolar said,

  09.11.12 at 1:58 f m

  Har alla Tages-plattor utom just denna, så egentligen borde jag inte få uttala mig.
  Men… Är inte ”Sister’s Got A Boyfriend” en Rufus Thomas-låt?

 19. Micke said,

  09.11.12 at 7:05 e m

  Jaha…står det inte så då…?

 20. Patrik Kolar said,

  09.11.12 at 9:20 e m

  Stod det James Brown igår, eller håller jag på att bli dum i huvudet?

 21. Micke said,

  09.11.12 at 11:05 e m

  James Brown stod det, men efter att ha läst ditt inlägg så…gick jag in och korrigerade. Lustigt, har alltid haft för mig att det är JB som gjort den. Min världsbild rubbades lite granna där…

 22. Patrik Kolar said,

  09.12.12 at 1:49 f m

  Aja baja – jag tänkte väl…!!!!

  Köpte ”Extra Extra” igår, så jag snöade in lite på Tages och läste alla dina recensioner. Så nu saknas bara ”Contrast”. (Tror jag i alla fall. Ibland brukar jag glömma bort att jag har vissa plattor…)
  Definitivt mitt svenska favoritband från 60-talet. Ska slänga på ”Studio”, och se om jag inser dess storhet.

 23. Henrik Hagberg said,

  02.13.21 at 2:41 e m

  Jag la till din fina beskrivning från din blogg på följande länk
  https://www.tages.nu/musik-video/musik/

  Ha det gott / Henrik

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *