1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.15.06

Beach Boys ”Pet Sounds” – en skiva som slog en hel värld med häpnad…eller?

Posted in Min blogg at 10:41 e m

I dag blir det två krönikor, allt bara för att hålla jämna kliv med målsättningen 1 krönika per dag!
Nåja…det får bli två lite kortare i så fall…
Håll till godo med den första för i kväll:
Till att börja – Beach Boys är en av mina favoritgrupper alla tider. Vad det gäller rena grupper tror jag att det bara är Beatles som jag håller snäppet högre. Detta är utgångspunkten för kommande lilla resonemang.
Enligt en – som det kan synas – enig kritikerkår
så är amerikanska gruppen The Beach Boys LP
från -66 ”Pet Sounds” ett mästerverk, en skiva som revolutionerade hela popvärlden, och dessutom en platta som tog alla övriga medlemmar ”på sängen”. Vad nu då, hade de sagt, varför håller du dig inte till den gamla formeln och skriver låtar om surfing och bilar för?
Kvalificerat struntsnack, enligt mig! Knappt nåt av det därtrista tugget har nån som helst bäring i verkliga livet! Inte? Nix! Och i korthet så ska jag nu förklara varför! Nu startar vi:
Självklart så är Pet Sounds en fantastisk skiva, men enligt mig inte så värst mycket mer än så. Dock, under många år så försökte jag förstå just VAD som var så mycket bättre med den skivan än andra. En del av er går kanske i taket om jag säger det men redan från start i mitt Beach Boys-lyssnande så tyckte jag helt uppriktigt att ”Holland”, ”Surf’s Up”, ”Today” ”Summer Days…”, ”20/20” alla var…tjaaa…ungefär lika bra som ”Pet…”! För att inte tala om ”Sunflower”,
deras kanske allra bästa skiva…
Hur motiverar jag det då?
Jo! Till Pet Sounds nackdel hör att många av låtarna är väldigt banala i texten. Ja, som lätt förvirrad 20-årig kille med ena benet i barndomen och det andra i vuxenvärlden så, visst, då är ganska lätt att identifiera sig med texterna. I dag säger dom mig inte mycket. ”I just wasn’t made for these times”. Nähä, skulle Brian velat för född under faraontiden då? Eller kanske på hedenhös tid? O.K., jag förstår vad han menar men jag håller inte med. Brian var gjord för vår generation och därmed basta!
”Wouldn’t it be Nice” är ju givetvis en 5-stjärnig låt men texten är inte mycket att analysera för en som passerat 18-årsdagen…
Senare plattor, som Surf’s Up” har ju å andra sidan bitvis helt obegripliga texter, men hellre det än pekoral…
Var det en så stor milstolpe i deras karriär?
Njaaa…flera spår på tidigare plattor går ju i stort sett i samma stil…”Let Him Run Wild”, ”Help Me Rhonda”, ”California Girls” från LPn ”Summer Days”, ”Please Let Me Wonder”, ”When I Grow Up”, från plattan ”Today” och till och med en så pass tidig låt som ”The Warmth of the Sun” från ”Shut Down vol. 2” är ju klara indikationer på vad som komma skulle. Även det mellankoliska i texterna var ju frekvent även tidigt i deras karriär, ex. ”In My Room”. Därav…det kan inte inte ha varit den oerhörda förvåning för de övriga i gruppen när Brian presenterade de nya låtarna för det nya albumet. (En trolig orsak till den dokumenterade skepsisen torde vara känslan av att Brian höll på att ta över gruppen helt, något som de övriga, nyss hemkomna från en lång bejublad turne UTAN Brian (som satt hemma och komponerade) nog inte smälte så där direkt på stående fot.)
En klar skillnad är dock förfiningen av arrangemangen, ljudet och produktionen. Ja! Där hade mycket hänt på bara ett år. Och där topplåtar varvades med rena bottennapp och utfyllnader på tidigare LPn så är onekligen ”Pet Sounds” väldigt jämn och genomarbetad rakt igenom
Var den så revolutionerande då?
Jag tycker kanske inte det, tyvärr… I tävlan med Hendrix ”Are You Experienced”, Beatles LP
”Revolver” och Zappa’s debut ”Freak Out” för att nämna några skivor från ungefär samma epok, så, nej, det var nog inte samma bombnedslag…De övriga uppräknade får nog ses som betydligt mer både nyskapande och inflytesrika. Jag menar, hur många grupper började göra plattor som lät som Pet Sounds”? Hur många började lira gitarr efter att hört ”Purple Haze”?
Helheten avspeglar sig är också i viss mån även i försäljningen. ”Pet Sounds” var närmast en katastrof, om jag minns rätt så peakade den på 32:a plats på USA-listan…När den kom gav den inget större avtryck, tyvärr…
En kort krönika var det tänkt…den blev lång, och ändå så kunde jag ha fortsatt i ett par timmar till…
Jag avslutar med att summera:
”Pet Sounds” är och förblir en fantastisk skiva av en fantastisk grupp, dock en skiva som tyvärr har överskuggat mycket övrigt som gruppen gjort. Den är, sin styrka till trots, en aning övervärderad av de kloka som skriver ner rockens historia! Den var aldrig någon milstolpe, vare sig för Beach Boys eller för rocken!
Överös mig nu med era kommentarer!!!
Kom igen alla som tycker att jag är helt vrickad!
Micke

Popularity: 7% [?]

8 Comments »

 1. Frida said,

  09.16.06 at 2:24 f m

  Mycket märkligt att det kommer en historia som handlar om Beach Boys och deras musik för det har jag tänkt på faktiskt senast igår. . att det skulle vara kul om det gjorde.Har nämligen lyssnat väldigt mycket på deras musik i min ungdom. ”In my room” var och är nog min favorit. Jag minns att när jag lyssnade på just den låten så brukade jag släcka i taket så att stämningen blev total och jag tänkte mig att ”orden var ämnade för just mig och mitt rum”. Men då som ett svar så kan jag tycka att texterna passade kanske extra bra för mig som tonåring ,men jag måste säga att helheten är underbar och Brian är enastående.Jag såg ett program för flera år sedan där det framkom vilken ödmjuk person det är och hur svårt han haft det.

 2. sir doug said,

  09.16.06 at 11:38 f m

  beach boys är kul i små doser, gillar deras surf betraktelser, men har väldigt svårt för pet sounds…jag tillhör en generation som inte var med när beach boys var stora utan fick upptäcka gruppen via rocklexikon och äldre bekanta, dock fanns en upplaga av beach boys med i filmen cocktail om jag inte minns fel, eller så var det bara en halvtaskig låt som var med där, pet sounds är iallafall i mitt tycke en medioker platta, där finns inga låtar som kvalar in på min topp hundra, produktionen skriker att vi vill så mycket men vi når inte ända fram…har faktiskt svårt att förstå varför just pet sounds lyfts fram av rockjournalister och omslaget är nog bland det fulaste som gjorts, ser ut som ett svensexa gäng som är på ängelsholms hembygdspark och matar getter…för mig var beach boys en kul popgrupp som blev ointressanta när de blev seriösa…fast brian´s back är rolig…

 3. Micke said,

  09.16.06 at 8:52 e m

  Tack för era kommentarer Frida, sir Doug och Johnny!
  Finns väl inte så mycket mer att tillägga om dem, de var
  ju ganska så vältaliga i sig…utom att jag faktiskt för det mesta
  har dörren öppen till butiken så att sååå syrefattigt brukar det väl
  ändå inte vara…? Får vi pengar övar nån gång så kanske vi
  köper nåt luftaggregat…de väsnas bara så mycket!
  Micke

 4. Tobbe said,

  09.17.06 at 5:03 f m

  Beklagar ett antal korr-fel i Pet S-texten.
  Därtill hade en redigering varit bra.
  Men trots allt. HUR mycket ska man jobba. Man måste sova också.
  Micke fick i alla fall svar på tal, när han säger att det finns nog inte mer att säga om detta.
  Ha !

 5. Tobbe said,

  09.17.06 at 5:08 f m

  Natten fråga: (ang Pet Sounds mm).

  KONCEPTALBUM FINNS DET ?
  År det bara ett begrepp man hittar på i efterhand, med facit i hand?
  Eller finns det, vad är ett sådant, tycker du?
  Några exempel !

 6. Micke said,

  09.17.06 at 2:24 e m

  Hej Tobbe och tack för ditt långa och uppenbarligen inspirerade inlägg!
  Och…jo, det var ett par små slarvfel i din redogörelse men i stort så var det en mycket intressant syn på skivan i fråga. Dock…jag tog mig det stora friheten – vilket jag enbart gjorde för att Tobbe och jag är goda vänner sen gammalt – att gå in och korrigera ett grovt sakfel. Nu står det ”God Only Knows” som singel och ingenting annat! Detta att gå in och ändra har aldrig tidigare skett, och kommer förmodligen inte heller att upprepas. Jag gjorde det den här gången enbart för Tobbes skull, jag lovar!!!
  Sen…stereo? Jo…Brian Wilson har 6% hörsel på det ena örat vilket gör att han aldrig har kunnat lyssna i stereo, än mindre mixa…Vilket öde för en människa med en sån kapacitet…

 7. Tobbe said,

  09.18.06 at 1:35 f m

  Tack, Micke!
  Naturligtvis uppskattar jag att du agerade korrekturavdelning och rättade till
  den felaktiga titeln jag skrivit.
  Rättelse nr 2: Därmed stämmer inte längre de tre följande orden, ”som var listetta” för det var aldrig God Only Knows. (Men single dock och med på plattan Pet Sounds och det var ju om den det handlade…..)
  Tack igen !

  Tack också för ett intressant svar på frågan om varför mono/Pet S.
  (Jag kände inte till det du svarat, men det kan mycket väl ingå i det svar jag tänkte på!) Jag tror det finns en rad svar. Jag inväntar dem

 8. Tobbe said,

  09.21.06 at 1:29 f m

  Pet Sounds med Wall of sound som förebild.
  Detta var mitt eget förslag till svar på egen fråga….
  (Varför org. Pet Sounds i mono?)
  Brian Wilson var mäkta imponerad av Phil Spectors sätt att producera musik.
  Ljud i lager i djupled och inte i bredd och pressat i mono/hifi, det hade fått
  Brians öra att krusa sig i beundran alltsedan 1963, minst.
  Lägg därtill albumets titel jämfört med Spectors varumärke.
  Tbg.21/9.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *