1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.13.06

Synkronicitet…häftigt eller skrämmande?

Posted in Min blogg at 12:28 f m

I dag så gör vi nåt så unikt för denna blogg som att behandla samma tema som i går. Dock…inte 11/9 utan det i huvudämnet inlindade andra ämnet slump, öde eller …synkronicitet!
Min gode gamle vän Per Ola försökte övertyga mig med något slags bokstavssystem att inget av det ovannämda existerar. Alltså, att: om vi drömmer om en person på natten, vaknar på morgonen och verkligen FÖRUNDRAS över varför vi drömde om just den personen som vi inte sett på 10 år, för att senare märka att det vid dörren ligger ett brev från samma person – det första brev som man överhuvudtaget fått från denna person – så skulle det kunna förklaras med ett enkelt A B C- system…Ledsen Per-Ola. med all respekt för din person och ditt kunnande inom ämnet i stort så…nej jag tror inte att det är så lätt. Alla människor råkar under en livstid ut för något i ovannämda stil ganska så många gånger! Alla har ett par sådana historier att berätta! Det går inte att bagatellisera via nån teoretisk mall!
Ta nu ovanstående händelse! Om brevet hade anlänt en dag tidigare, vad hade hänt då? Jo, hela poängen hade gått förlorad, givetvis. Men, om vi tänker efter, hur ofta är det som vi tänker: Oj vad synd att det och det inte hände då eller då, för då hade det blivit en jättehäftig slump av alltihop? Så gott som aldrig, tror jag…Och hur ofta tänker vi motsatsen: Men tänk så lustigt, här tänkte jag på det och det, och sen så hände DET! Väldigt ofta skulle jag vilja säga!
Jag tänker nu berätta en liten, obetydlig, anekdot, inte för att den är så värst spännande i sig, utan för att den understryker tanken om att det finns krafter omkring oss om vilka vi vet väldigt lite som är med och styr våra liv.
Jo! Så här var det! Att…en lördag förmiddag så befann jag mig i butiken. Jag hade precis öppnat affären och stod lite förstrött och bläddrade i ett rocklexikon. Som det ofta blir när man bläddrar på måfå så såg jag något som jag inte alls planerat att finna, nämligen en kolumn och ett foto på Robert Johnson, den gamle legendariske bluesgitarristen. I kolumnen stod skrivet att det bara finns ett känt fotografi på Robert Johnson. Hmmm, intressant…bara ett foto under en hel livstid…Fascinerande och tragiskt på samma gång…
Ungefär en halv timme senare så dyker det upp en kund som vill sälja en CD-box med…Robert Johnson! Och vad är på omslaget av boxen om inte ett helt annat foto än det som var i lexikonet!!!
Jaha! Hur föklarar vi det då? Det här var ju i sanning ganska så mystiskt…
Nåja, jag ryckte på axlarna och gick vidare med dagens göromål utan att grubbla vidare på vad som hade hänt…
Senare på kvällen så var jag bortbjuden på fest hos min gamla bekant Erika boendes i Vasastan. Efter stängningsdags så tog jag 4.an över till Odenplan och promenerade bort mot Hagagatan. Väl framme hälsade jag på alla, tog lite mat och satte mig vid bordet.
Efter måltiden gick jag runt i lägenheten och tittade. Se där! Dom har ju nationalencyklopedin! Den vore kul att bläddra i tänkte jag. Sagt och gjort, jag tog första bästa volym och började…ja vadå? Jo, bläddra lite förstrött…Och vad ser jag i stort sett på en gång?
Jo en kolumn om just Robert Johnson! Och med samma foto som på CD-boxen! Vad står det skrivet då? Jo! Att det länge bara fanns ett känt foto på Johnson men att man på senare år funnit ytterligare ett! Alltså en fullständigt, totalt osannolik händelse!
Inom loppet av 10 timmar så fick jag alltså ett påstående, en motsägelse och en förklaring!!!
Hur och varför? Ja, säg det…Helt enkelt för osannolikt för att vara bara en slump…
Vad betydde det? Ingen aning, det kanske bara var nån däruppe som ville hjälpa mig med svaret på min fråga…
O.B.S., allt det här är ju ganska så banalt i sig, det märkliga är att allt skedde i rätt ordning och med bara några timmars mellanrum.
Tänk er nu en hund! Bra! Tänk er sen en människa! Och till sist en daggmask! Alltså, om man sen jämför intelligensen hos en hund med intelligensen hos en daggmask eller nom man gör samma jämförelse mellan en människa och en daggmask så blir skillnaden i stort sett lika stor. I det perspektivet så är ju en hund och en människa i stort sett lika intelligenta! Skillnaden blir ju i det perspektivet hårfin!.
Alla som har sett en hundvalp på 4-5 månader vet ju att dom vid det laget till och med ligger en bra bit före oss människor. Men…även fullvuxna hundar har ju från en människas synvinkel sett en mycket begränsad bild av tillvaron. Husse arbetar, får lön, för lönen så går han till en affär och köper hundfoder. Väl hemma så häller husse upp hundmaten i en skål, och vips så har lilla Sally fått mat för kvällen…igen. Men kedjan som ledde dit har Sally ingen som helst koll på. Maten bara finns där och Sally ifrågasätter ingenting. MEN, tänk om vi människor är lika naivt okunniga om vår egen tillvaro som lilla Sally är. Allt vad vi tror om orsak och verkan kanske bara är en enda stor chimär!
Och vad en del kallar för slump och andra för ödet kanske bara är fullkomligt logiskt för högre stående intelligenser…………………..
…………varelser som vi inte ens är kapabla att se………………..men som kanske storskrattar åt oss alldeles framför näsan på oss för att vi är så dumma och inbilska att vi tror att vi begriper nånting överhuvudtaget om hur universum fungerar…
Vi hörs i morrn!!!
Micke

Popularity: 13% [?]

9 Comments »

 1. Tobbe said,

  09.13.06 at 2:00 f m

  HÄFTIGT ej Skrämmande.
  Det vill jag svara. Det oförklarliga men till synes så logiskt. Det är spännande. Sanningen bortom förståndet. Sanningen bortom Einsteins teorier. Logik och systematiska skeenden utan system. Det är häftigt och spännande. Sanningen kan väl inte vara skrämmande, i så fall må vi ta risken………Hur hade vårt liv sett ut om det aldrig funnits några nyfikna?!

 2. PerOla said,

  09.13.06 at 10:51 f m

  Eftersom jag tydligen inte lyckades nå fram med min poäng igår, så…
  chansen att vinna högsta vinsten på lotteri är väldigt väldigt liten, åkej? Ändå är det varje dragning någon som vinner högsta vinsten. Fullständigt osannolika händelser inträffar alltså ibland. Eftersom varje individs liv (med normal livslängd) består av miljarder händelser så är det rimligt att händelser med mycket låg sannolikhet inträffar ett par gånger per liv. Hur många kommer givetvis variera med slumpen men också med den subjektiva referensram man har för att tolka händelser. Om man t ex har en religiös referensram kommer man kanske att tolka sina osannolika händelser som underverk. Det behövs alltså ingen övernaturlig förklaringsmodell för att förklara dina exempel, sannolikhetsmatematik räcker. Men jag tycker att livet är spännande ändå!

 3. Micke said,

  09.13.06 at 4:20 e m

  Haqllå \”Anonymous\”
  Till att börja så är Jan Guillo min absolute favoritjournalist
  alla kategorier i Sverige, och jag respekterar allt vad denne skriver.
  Självklart så menade den gode Jan bloggar som nyhetsförmedlare
  eller opinionsbildare. En blogg av min modell är ju faktiskt till för en liten bestämd krets människor d.v.s. mina kunder och bekanta. Om du – som varken kan skriva eller vågar stoltsera med ditt namn, har halkat in hit på ett bananskal, inte vill titta in hit i fortsättningen, så är jag bara mer än glad. Det är människor som du som då och då skänker en smak av bitterhet till vår värld, så dig vill vi nog vara utan!!!
  Hej då!!!

 4. Micke said,

  09.13.06 at 4:27 e m

  Jovisst Per Ola! Jag förstår ditt resonemang!
  Det jag menar är att det verkar som om ALLA
  under en livstid drar högsta vinsten ungefär
  10 -100ggr.!!!
  Naturligtvis så är ju mitt resonemang fullständigt
  ovetenskapligt, egentligen bara ett försök att
  skapa en debatt…men jag tror på det jag skriver
  ändå!!!

 5. Baron Peeeer said,

  09.14.06 at 2:55 f m

  Oavhängigt vissa lågtstående elements magsura kverulans på detta sympatiska och mycket välskrivna forum – digga detta, Mogul Micke (gäller under inga omständigheter Grateful Dead-sympatisörer):

  http://youtube.com/watch?v=Y9zNiG7at4U

  Fint, Thore Skogman på sologitarr? Ännu bättre här:

  http://youtube.com/watch?v=_CZ9Cv-OI2o&mode=related&search=

  Underbart, men världsklass här (något år tidigare. Dom görs inte som Tommy och Göran längre…):

  http://youtube.com/watch?v=uzHcssm7IbQ&mode=related&search=

 6. Micke said,

  09.14.06 at 8:22 e m

  Hej Johnny!
  Hans inlägg är på goda grunder raderat, som en hel del andras…
  Jag börjar bli lite konfunderad…ska jag behöva stå ut med allt detta, är det värt det priset…Här startar jag en blogg för att ha lite kul och kommunicera med andra människor som har samma intressen, och, bland mycket trevligt, så får jag ta emot en massa dynga från människor som inte kan skriva 2 ord i sträck utan att stava fel på åtminstone ett!
  Försök gärna övertyga mig om att det är ett billigt pris som helt enkelt ingår i paketet! Jag kanske bara är överkänslig!
  Jag menar: jag MÅSTE inte göra det här! Ingen betalar mig för det! Jag gör det här på den minimala fritid jag har och då vill jag näppeligen må dåligt av att gå in på bloggsidan!!!
  Micke själv

 7. PerOla said,

  09.14.06 at 9:51 e m

  Det kanske är lika nedbrytande som att sitta och ta emot klagomål att ha en blogg… om man lyssnar på ”ring P1” så kan man höra olika förhållningssätt visavi vettvillingarna. Då har man ändå en telefonsluss som filter, men man kan få höra Täppas säga till en rasist att han ska gurgla sig med Klorin! Täppas hör till dem som tappar tålamodet ibland och det är helt begripligt…jag har ju inte sett de raderade inläggen men jag kan föreställa mej…själv har jag ju handledning på jobbet, och det kan nog alla som träffar många människor i jobbet må bra av…
  Hoppas du kan hitta ett förhålllningssätt där det roliga överväger, Micke! Du kanske skulle ha en hjälpredaktör? Fråga Bullen om han inte vill bli din utrikeskorre!

 8. John-Erik said,

  01.19.09 at 10:22 f m

  Tjena Micke

  Fick för mig att kolla lite vad som skrivits om synkronicitet ute på nätet.
  Så hittar jag den här sidan på din blogg.. Blir spännande att se vad som kan tänkas dyka upp, när jag dyker upp i din skivaffär nästa gång..!?

  Carl.G.Jung är sannerligen kungen inom psykologi trots att han är död sen många år tillbaks. Tyvärr har han hamnat lite i dvala i min värld, under några år. Kul att han kunde titta på ovetenskapliga ämnen i ett psykologiskt perspektiv. Att han fick bekräftelse hos I Ching angående den synkronistiska världsbilden. Att han fick fram det kollektiva omedvetnas sammanhang, med egot hos individen. Samt det genialiska konceptet med de olika medvetandesfärerna hos människan. Tänk att kunna haja till och få sig en tankeställare emellanåt, när någon gör något, som man antingen blir irriterad på eller nyfiken på.. Skuggsidan hos människan som driver gäck med egot. Synd att man inte har det i åtanke mestadels hela tiden, när man trippar fram i livets skeenden. Det är rätt kul det här med synkronicitet, när man uppmärksammar saker som dyker upp i olika skepnader.
  Något som har förföljt mig under många år nu, är saker som går i 3+1.
  Främst hallampan hemma, som brukar bli lysande med tre lampor av fyra. Trots att jag byter ut den trasiga.. Eller dåligt med luft i ett av bilhjulen, som man ständigt får åtgärda och upprepas i olika hjuluppsättningar.
  En av fyra A4-14 högtalare som har glapp i högtalarkabelingången och växlar mellan att låta eller inte låta.. Samt många fler saker!

  Mvh John-Erik

 9. Fredrik said,

  05.17.09 at 5:56 e m

  Synkronicitet är häftigt. Saker som upprepas har något att berätta. Slump är ingen tillfällighet. Boktips; The Power of coincidence; David Richo

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *