1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.11.06

Marit Bergman – ”I Think it’s a rainbow” Recension!!!…eller kanske inte…?

Posted in Min blogg at 12:03 f m

10/9… Kvällens sista krönika, den tredje (!), handlar om lojalitetskriser och utifall att vara snäll i en del fall skulle kunna tolkas som att man är falsk…
Jaha, står det inte fel titel på krönikan i så fall…? Nej! Det är just det som det inte gör! Låt oss gå tillbaka ett par dar i tiden…så klarnar nog bilden…

I tisdags så satt jag på lokala sushin Helens tillsammans med Mia för en sista sen lunch tillsammans innan hennes avfärd till andra sidan jordklotet. Mitt i måltiden så får jag syn på Marit Bergman som var där för att hämta en ”Take-away”-sushi. Marit, som tidigare hade bott runt hörnet, brukade redan som ung, pigg, glad ”rookie” titta in i affären för att handla eller sälja.
Jaha, där dök hon upp igen, tänkte jag, och grabbade chansen att kommentera en intervju med henne som hon gjort för nån vecka sen.
Efter de sedvanliga hälsningsfraserna så ledde jag in samtalet på tidningsartikeln som jag läst.
”Jo”, sa jag, ”du nämner att du kanske varit lite svår att ha att göra med tidigare i en period, av den anledningen att då alla pratar om dig så faller det sig naturligt att du själv gör det av bara farten. Det roliga med det”, fortsatte jag, ”är att jag känner igen mig: Många som kommer till butiken vill ju prata med mig, och ofta om butiken eller om mig! Och…det är lätt att invaggas i tron på att vara en viktigare person än man är… Det gäller att vara på sin vakt mot sig själv ibland!”
”Jepp” svarade Marit i flykten, bråttom som hon hade med sin hämtmat. ”Och det är förstås omgivningens fel att dom pratar om dig hela tiden, va”, la hon till med ett stort skälmskt leende…
”Givetvis!” kontrade jag djupt ironiskt…”Hur skulle det kunna vara MITT fel att andra börjar prata om mig och min affär? Det vore ju också rent oartigt att INTE haka på då…” Mitt eget leende var förhoppningsvis precis så ironiskt som jag ville att det skulle vara…(Nej, det är nog svårt för oss alla att se helheten i tillvaron, Vem är jag i det här? Hur uppfattar andra min roll just nu? Den där grå människan i hörnet där borta, har den samma behov av uppmärksamhet och bekräftelse som jag? Eller kanske rentav ännu mer…?!)
Efter ett snabbt ”hej då” gled Marit ut i den ljumma brittsommarkvällen…men själv fick jag ett uppslag: varför inte recensera Marits nya skiva på bloggen?
Den skulle ju precis släppas, så det skulle ligga bra till i tiden. För att nu inte återigen framstå som självupptagen så bytte jag omgående fokus tillbaka till Mia, gjorde vad jag kunde för att förklara för henne hur trist det var att hon skulle åka, och begravde mitt nya uppslag ett par dar…tills vi fick in just Marits skiva 3 dar senare! 5 ex. hade vi beställt, och 5 ex. fick vi!
Ett ex. sparade jag till mig själv, och omgående så slängde jag in den i CD-spelaren! Hmmm…bra inledning…Llite Peter, Björn & John på upplägg och produktion kanske, men det är väl helt O.K.
Fint häfte som följer med CDn också! Med info om skivan… Jaha,ja…Björn har varit med och rattat också…
Det här började ju bli riktigt stimulerande. Folk som jag känner, då bör det bli extra kul tänkte jag…Ända tills…ja…tills ungefär tredje varvet på skivan, när jag började få rätt så bestämda uppfattningar om de olika låtarna. OCH, vill jag betona, mina uppfattningar skilde sig mycket åt från låt till låt!
Med ens så slog det mig: Är jag nu positiv så kommer jag att bli misstrodd som inställsam, är jag kritisk så kommer jag att bli ansedd som elak! Och mittimellan…finns det?
För all del…tänkte jag…det här kan bli en intressant utmaning. Om jag fegar ut nu så betyder det bara att jag väljer den enkla vägen, och så agerar väl ändå ingen skribent värd namnet!
Alltså, full fart framåt!
Kvarstod gjorde dock hela den svåra problematiken:
Hur ska jag kunna skriva precis vad jag tycker utan att framstå som ena gången inställsam, andra gången taskig?
Inte alls några lätta saker! Men hur ska jag då göra? Vara extremt saklig men samtidigt bedyra min kärlek till inblandade personer, eller tvärtom vara bara emotionell, hyllande och taskig i en salig blandning?
Till slut så rådfrågade jag min bekant Nils Hansson, recensent på DN sen många år. Hans snabba svar var: ”Regel nummer ett: recensera aldrig någon som du känner! Om du ändrar bara det minsta lilla i texten på grund av att du inom kort kan träffa vederbörande på gatan så är det det första lilla klivet på korruptionens trappa, även om uppsåtet bara är gott, d.v.s. att du inte vill förändra en relation till en annan människa”
Tack för dom få , men ack så kloka orden! Tack för det Nils, du lättade ett självpålagt ton sten från min rygg!
Och då är vi här nu! Det blir följdaktligen ingen recension, och det var nog bara bra. Var det någon som hade bett mig att skriva om skivan? Nix! Och hade jag gjort det, så hade det nog bara blivit pannkaka av det hela ändå…Vad vet jag om svensk pop från år 2006? Det kanske blir en Willie Nelson-CD i stället lite senare…Den skon passar nog bättre, och risken att den gode Willie ska dyka upp på Långholmsgatan är väl ändå rätt så minimal…
Men…hur som helst…oss emellan så…Vad jag gillade och inte gillade med plattan kan jag kanske avslöja ändå…DET gör väl ändå inget…! Om ni bara lovar att inte tjalla…! Alltså, det sämsta…det var nog…………………………………………….. att……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………nä nä, så lätt går det inte!
Tji fick ni!
Vi ses i morrn!!!
Micke

Popularity: 41% [?]

1 kommentar »

  1. Inger said,

    09.11.06 at 9:23 e m

    Godkväll!
    Jag älskar att tala om när jag trivs någonstans eller när något inspirerar mig eller gör mig harmonisk.Icke för att vara inställsam.Att kritisera någon eller något kan ju naturligtvis vara svårt, men det beror många gånger på hur man säger eller gör.Livet är ibland alldeles för jobbigt ändå att blotta tanken att uppfattas som inställsam när man säger något positivtgör mig undrande om folk vill gå inneslutna i sig själva och that,s it.
    Hälsn: Snart en glad pensionär

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *