1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

09.10.06

”VEM hade trott att Holmsund skulle…

Posted in Min blogg at 2:09 e m

Ibland tar det tid att få till en krönika…Ska försöka dra till med 3 snabba idag för att komma i kapp enligt schemat: 1 krönika per dag!

Fotboll! Nånting väldigt centralt hos många män, stora som små. Så ock för mig. Som jag redan skrivit i en tidigare krönika så är mitt favoritlag Åtvidabergs FF, som, inom parentes, häromkvällen slog Väsby med 3-1 på bortaplan.
”Åtvid” blev laget i mitt hjärta innan deras storhetsperiod startade, d.v.s. när de fortfarande låg i det som då kallades för division 2. Varför det då? Jo, något så simpelt som att en av svensk fotbolls riktigt stora – Roger Magnusson – spelade i just Åtvidabergs FF innan han blev proffs i Marseille! Och därför var jag tvungen att hålla på Åtvidaberg…Ja… tvungen och tvungen, det blev så i alla fall. (Minns ni Eric Cantona, Manchester Uniteds stjärnspelare? Denne hade just Roger Magnusson som sin store idol när han var grabb!!!)

Men och ett riktigt stort MEN, det fanns faktiskt ett lag för mig INNAN Åtvidaberg ! Ett lag som kom att bli mitt allra första favoritlag. (Som tur är spelade de aldrig i samma serie och därvid så kunde jag behålla dom båda parallellt.)
Det första laget hette… av alla lag på denna planet..IFK Holmsund! M.a.o. en liten byhåla utanför Umeå blev mitt första favoritlag…Och vad hade vi för klockrent skäl den gången då? Jo..det är faktiskt så att – tro det eller ej – men IFK Holmsund HAR spelat allsvensk fotboll, 1967, och det råkade bli första året när jag som liten snorunge började följa allsvensk fotboll! Som alla vet: ett favoritlag ska man bara ha…Och när alla andra höll på AIK, Djurgården eller Hammarby…så fick det bli Holmsund för min del…Svårare än så var det inte! Jag påverkades nog en hel del när jag läste i DN om hur expertisen veckorna före seriestarten unisont tippade Holmsund som jumbolag, så fick jag nog en sån där ”Underdog-empati” för laget…(utan att ha en aning om vad underdog var för något!).
Hur gick det då för mitt allra första favoritlag:
Jo, en enda säsong i högsta serien: Ut med dunder och brak! 3 segrar, 1 oavgjord och 18 förluster. Hösten blev totalt katastrofal med 0-8 mot Malmö som värsta plump i protokollet… Inte mycket att hänga i julgran precis…Expertisen fick helt rätt, som dom har allt som oftast…laget höll absolut inte för allsvenskan…
Åren efter så höll laget hyfsad division 2-klass, för att sedermera rasa i seriesystemet…
Men…som med så mycket annat så finns det ett men även här berättelsen…De gick till historien i ett avseende…och det är om detta som denna lilla krönika handlar:
15 april 1967. Bordtennis-VM gick just då i Stockholm, på Isstadion, och jag och min pappa var där under ett par av tävlingsdagarna för att följa Kjell Johansson, Hasse Alser och övriga svenskar. Just den dagen gick vi lite tidigare, av en anledning som jag – faktiskt – har glömt. Nåväl, ut går vi, till parkeringen, in i bilen. Pappa sätter sig bakom ratten, kör iväg och sätter på radion. En välkänd signatur hördes. Sportextra! 14.00 Med rapportering från den allsvenska premiären! Javisst, Holmsund skulle ju debutera mot GAIS på Ullevi, Göteborg. Ruggigt slagna på förhand enligt alla kalkyler. Nu skulle det bli spännande att höra hur det skulle gå…Vilken tur att vi kom precis som programmet började!
Den så berömda signaturmelodin strömmade ut ur högtalarna, tonas efter ett tag ner, och programledaren kommer in. Han hälsade oss välkommna till programmet och den allsvenska premiäromgången. Och, sa han , först av allt så ska vi till Ullevi för matchen GAIS-Holmsund!
Kvickt över till kommentatorn för matchen i Göteborg, som säger följande:
”Välkommna till Ullevi! Och vad ska jag säga? Vad ska jag säga? Jag saknar helt enkelt ord!!!
VEM hade trott att Holmsund skulle göra mål efter bara 25 SEKUNDER???!!!
Jag minns att jag bara skrek av lycka i bilen! Den där totala känslan av lycka som bara kan infinna sig hos en ung människa, där inget som hyror, el, momsinbetalningar, inkassokrav och dyl. förmår att lägga sordin på det tillfälliga ruset…
JA!!! Det var väl det jag vetat hela tiden!!! skrek jag. Kenneth Sjöblom 1-0 till Holmsund efter bara 25 sekunder!!!
Än idag allsvenkans snabbaste premiärmål genom tiderna, något som troligtvis aldrig kommer att slås…Snacka om svar på tal till alla belackare..Ett par minuter så ledde alltså laget allsvenskan…
Matchen slutade 1-1, en klar framgång, men sen var det roliga slut! Som sagt, hösten var en total rutschkana utför…Men…laget näms fortfarande vid varje seriestart som laget som gjort det snabbaste premiärmålet genom tiderna!!!
Jag tor att många känner igen sig i det här med tidiga idrottsminnen som fortfarande decennier senare känns i stort sett lika klara som då när de skedde. ! När nån frågar om en match från förra veckan så kliar man sig i huvudet…ja vad blev det nu igen…? Men matcher från barndomen kan sitta som huggna i sten. Förmodligen så hade vi inte så mycket annat att fylla våra högreceptiva skallar med på den tiden…Läxor…? Njaaa…det var väl ändå inte lika viktigt!
Micke

Popularity: 5% [?]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *