1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading ... Loading ...

08.25.06

Elvis…slut efter lumpen…eller…???

Posted in Min blogg at 12:54 f m

Till att börja med: Åtvidaberg – Brann 1-1.
Mitt gamla favoritlag Åtvid vidare i UEFA-cupen! Vem hade trott det för en månad sen? Åtvidaberg Sveriges hopp i Europa!
Marseille, Valencia…vilka blir motståndare???
När jag nu skriver en blogg, något som jag – handen på hjärtat – inte direkt långtidsplanerade att göra, så får jag en vag känsla av en del saker sätts på sin spets…Hur då?
Låt mig förklara!
Vad har jag skrivit om?
Är jag betraktare, huvudperson, loser, vinnare eller offer i mina berättelser?
För vem skriver jag?
Anpassar jag det hela så att de som berömde mina första alster ska fortsätta att tycka att det är bra?
Dylika frågor kan vara spännande att ställa sig själv…Om man, exempelvis, ser ett mönster i att man beskriver sig själv som ett offer…så bör man nog fundera på sin roll i verkliga livet…Är man tillräckligt vaken så kan det hela bli lite av självterapi…
Tillbaka till musiken och den utlovade Elviskrönikan!!!
Den kanske inte blir så lång som jag beskrev i går av de skäl som jag har nämt de sista dagarna…brist på tid! Vi får se hur långt vi kommer…
Elvis var det ja…mycket har skrivits om honom…både mycket initierat och hur galet som helst!
I Sverige har vi ju två kanonböcker skrivna av de gamla journalisträvarna Sten Berglind och Börje Lundberg…tagna ur två helt olika perspektiv. Stens som kom…(minns jag rätt Sten?) sent 1977 är mest ett sorgearbete efter Kungens plötsliga bortgång, dock ett mycket bra sådant! Sten har en fantastisk förmåga att beskriva känslor och miljöer vilket kommer fram väldigt väl i hans bok. Dock, inget för knappologer! Ingen statistik över listettor, ingen förteckning över filmregissörer osv, MEN det är inte den typen av bok helt enkelt. Ett vackert sorgearbete!
Börjes däremot är späckad med bilder, fotografier, diskografier och mängder med artiklar, intervjuer och allmänna fakta från många olika synvinklar. Bland annat så har han försökt kartlägga alla svenskar som någon gång träffat Elvis! (Både Börje och Sten förekommer självklart i det kapitlet, så även vår egen rockkung Little Gerhard.) En kort sammanfattning är att dessa två gubbar vet vad de håller på med! Försök bara att hitta ett sakfel eller ens en överdrift i deras publikationer! Det finns inte!
Två seriösa ambitiösa böcker av två personer som tidigt vigde sina liv för…ja, om inte Elvis så åtminstone rock ’n roll!!!
Vad som å andra sidan kan irritera mig mycket är alla dessa rockjournalister som på bästa exponeringsyta i nordens största tidningar ska berätta rockens historia. Vad som gäller och vad somgår ”fetbort”. Exempelvis: ”Elvis, det var Sun-singlarna, resten är bara skit!” ”Elvis, han VAR rock ’n roll tills han ryckte in i lumpen, sen så var han förstörd!” ”Elvis, på 70-talet så sjöng han bara i Las Vegas för gamla kärringar med blåfärgat hår!”
Inget av det är ju förstås sant! Långt ifrån! Ändå så cementeras det som en absolut sanning år efter år av de som känner sig utvalda att teckna rockens historia!
Hur kan jag då säga att det jag skriver är den absoluta sanningen? Tjaaa…grunden för mitt resonemang är nog att det inte FINNS någon absolut sanning…Men! Innan vi fördjupar oss i det, låt oss höra vad Kungen själv tyckte om sin första tid som artist!!!:
I Elvis 33:e och sista film – Elvis on Tour – så förekommer det delar av något så unikt som en filmad presskonferens…Det är inte speciellt mycket som hinner bli sagt innan col. Parker meddelar att det räcker för den här gången…Men något lite godis kan plockas…Bland annat ett smått sensationellt uttalande på en – för omväxlings skull – mycket intressant fråga: ”Brukar du lyssna på dina gamla Sun-inspelningar?”
Och Elvis, uppsluppen, glad och avslappnad, vad gör han? Jo, han börjar skratta!!! Han förklara utan omsvep att han aldrig brukar lyssna på sina gamla inspelningar OCH att han tycker att de låter ”funny”!!! ”They’ve got a lot of echo on ´em!”
Alltså…här så har vi ”The King of Rock ´n roll” som själv dissar det som proffstyckare brukar beskriva som det bästa han gjort. Varför då? Jo, därför att tiden går, åren går decennierna går och artisten utvecklas med dem! Inte alltid åt ”rätt” håll, men givetvis så har en 37-årig världsstjärna en annan bild av verkligheten än en 19-årig ”rookie”! Självklart kan inte Elvis 1972 – kanske mer uppmärksammad än någonsin – säga att ”Jag var bättre 1954”, det skulle ju varit tjänstefel, men även av den anledningen att jämförelsen är helt absurd. Elvis röst hade ju remarkabelt förändrats sen 50-talet och musiken var ju på ett helt annat plan! Att säga, typ, att ”Old Shep” är bättre än ”Polk Salad Annie” blir ju…en smula…jaa… meningslöst….Eller att påstå att ”Elvis Christmas Album” från 1957 skulle vara bättre än ”From Elvis in Memphis” bara för att julskivan är före hans lumpartid är ju helt löjeväckande. För mig räcker det med att lyssna på ”My Way” från ”Elvis in Concert från juni -77 – SJU veckor innan han dör – för att förstå att han var suverän in i det sista!!!
Summa summarum: Elvis gjorde kanongrejor OCH bottennapp på 50- OCH 60- OCH 70-talet. Eftersom stilarna växlade med decennierna så finns det de som gillar det ena…och de som gillar det andra…och alla har de rätt.
Nu får det räcka för i kväll. Klockan har hunnit bli 00.50, en fortsättning i någon form följer de närmaste dagarna.
Återigen: Tack för allt stöd.
Micke

Popularity: 20% [?]

6 Comments »

 1. sir doug said,

  08.25.06 at 9:43 f m

  bra elvis blogg, du har helt rätt, elvis var bra in i det sista…har en live platta inspelad 3 veckor innan han dog och rösten var väldigt bra i de låtar han gillade, han slarvade dock i vissa tidiga rocklåtar som don´t be cruel, men vilken röst…standarden på dina blogg håller hög kvalitet…

 2. sir doug said,

  08.26.06 at 10:17 f m

  johnny…du har rätt, rörde till veckorna, hade inte det exakt i huvudet och det är kanske bra det…

 3. sir doug said,

  08.28.06 at 8:58 e m

  johnny…tror inte elvis hade något större självförakt…det är vanligt att musikvärlden med diverse skribenter i spetsen alltid vill framhålla artistens tidigaste verk, gärna någon obskyr singel etc…varför är det otänkbart att elvis faktiskt inte uppskattade sina sun singlar lika mycket som många andra, varför är det så svårt att acceptera att elvis faktiskt, tror jag, gillade låtarna som han sjöng in på 70-talet?

 4. jonny said,

  04.22.08 at 9:46 e m

  ELVISDAGEN I NORBERG

  Den 7 Juni mellan kl. 15.00 – 21.00 i Tingshusparken blir det Musikunderhållning för hela familjen
  då det kommer att sjunga och spelas Elvismusik hela dagen

  Alla är hjärtligt välkomna – FRITT INTRÄDE

  Artisterna som medverkar är :

  Frank Sundh
  Pär ”Lill Elvis” Holmberg
  Lizzabon
  Jursey
  Contry dudes
  John Bee
  Roy Björnbom och Kenneth Lindberg
  HENRIK ÅBERG

  Passa även på att besöka Elvisboden ( som har öppet från kl.10.00 ) och shoppa fina Elvisprylar och se Elvis på storbilds tv
  och lyssna på våran trubadur under dagen: Peter Brunning från Guldsmedshyttan

  Arrangör: Elvisboden

  http://www.elvisboden.se
  tel. 0223-21911

  under dagen kommer vi även att ha utställning på Elvis Stutz Blackhawk
  ( den kommer att visas bredvid Elvisboden ) nuvarande ägare : Bengt Dahlgren

  det kommer även bli Bilutställning och rock’n roll i Kärrgruveparken.och Cruising i centrala Norberg
  arr: Diggers

  så passa på att redan nu boka in den 7 Juni i Norberg….. Live Elvismusik hela dagen……cruising med läckra amerikanare……..

 5. Dan said,

  08.17.09 at 11:46 f m

  Goda Elvis viner!

  Skulle nog slagit ett slag för dessa mycket tidigare, men, men…
  Det kommer ju en 75-årsdag snart, även om man missade gårdagen.

  ATB
  Dan

 6. Jocke13 said,

  01.09.10 at 3:59 e m

  Ligger mycket i det du skriver.
  Personligen är From Elvis In Memphis en favorit.
  Helt suverän platta.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Kommentera

Fyll i rätt svar *